Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 03/03/2021  Ruralcat

Nou cartell de l’Acord del CBPC per promocionar el consum de pomes i peres

L’objectiu d’aquestes campanyes és la d’informar al consumidor i posar en valor les qualitats d’aquests productes autòctons i de temporada, i promoure’n la seva millor percepció i el seu consum.

Pomes

Les entitats signants de l’Acord del Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC) han iniciat una nova campanya per a la promoció de pomes i peres.

El cartell de pomes i peres informa de les propietats d’aquestes fruites, riques en vitamines i minerals, que els donen propietats antioxidants i vitalitzants. Són fruites amb una gran aportació de fibra que ajuden al bon funcionament de l’aparell digestiu.

L’objectiu d’aquestes campanyes és la d’informar al consumidor i posar en valor les qualitats d’aquests productes autòctons i de temporada, i promoure’n la seva millor percepció i el seu consum.

L’Acord del CBPC va néixer el 29 de juliol de 2011. Es tracta d’una iniciativa de la qual el Departament n’és el precursor i en coordina les reunions. És d’adhesió voluntària i hi participen tots els agents de la cadena alimentària: producció, indústria, i distribució agroalimentària. Entre els seus objectius hi ha el de la millora de les relacions entre els diferents tipus d’operadors al llarg de tota la cadena de valor. També vol millorar la informació que reben els consumidors, la traçabilitat, i valorar els productes agroalimentaris de qualitat, d’una major seguretat alimentària, més sostenibles i més respectuosos amb el medi ambient i el benestar animal.

Al web del DARP es pot trobar informació del CBPC, i també dels diferents cartells de productes de temporada publicats pel CBPC.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 14/05/2020  Ruralcat

Agricultura crea un Marketplace en línia d'iniciatives solidàries que lluiten per donar resposta a l'emergència alimentària

Es tracta d’un mercat en línia que posa en contacte el sector agroalimentari i entitats per subministrar aliments a col·lectius vulnerables.

Taronges donades al Banc desl Aliments

Les iniciatives que recull el mercat en línia estan treballant per subministrar aliments a col·lectius vulnerables (font: Banc dels Aliments)

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha creat el mercat en línia MarketPlace #AprofitaElsAliments per  donar suport a totes aquestes iniciatives solidàries que contribueixen a donar resposta a l’emergència alimentària actual. Amb la posada en marxa d’aquest mercat en línia al seu web, el Departament d’Agricultura vol continuar col·laborant en la tasca que estan fent les iniciatives socials i el sector agroalimentari durant tot l’any, i especialment durant aquesta crisi d’emergència alimentària, per contribuir a l’aprofitament dels aliments. 

Les iniciatives que recull el mercat en línia estan treballant per subministrar aliments a col·lectius vulnerables amb l'objectiu de facilitar al sector agroalimentari el seu contacte i contribuir a pal·liar l'emergència alimentària i evitar el malbaratament d'aliments. Es tracta que els productors puguin buscar la iniciativa que més els encaixi amb la seva oferta. De moment, algunes de les iniciatives presents estan promogudes pel Banc dels Aliments (Barcelona i comarques gironines), la Fundació Espigoladors, Nutrició sense Fronteres o el Pont Alimentari. 

Aquesta nova plataforma se suma a altres iniciatives socials que ja està duent a terme el Departament d’Agricultura com ara el lliurament que ha fet a la fundació Banc dels Aliments de la fruita, hortalisses i llet que estava previst distribuir durant el curs escolar 2019/2020 i la compra de productes frescos a petits productors amb dificultats d’accés a les cadenes de distribució i comercialització i que anirà també adreçada al Banc dels Aliments.  

Podeu trobar més informació sobre el Marketplace #AprofitaelsAliments: Marketplace #AprofitaelsAliments Emergència alimentària i COVID-19

Font: DARP

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 01/05/2020  Ruralcat

Publicades noves fitxes de la unitat de Producció Agroalimentària Ecològica (PAE)

Concretament es tracta de dues noves fitxes amb els resultats de dos projectes de recerca realitzats per l’IRTA i finançats a través de l'ajut de recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica del DARP.

Collita del préssec “Merryl O’henry” (Grup Patologia de la Postcollita. IRTA)

Collita del préssec “Merryl O’henry” (Grup Patologia de la Postcollita. IRTA)

Es tracta de la fitxa titulada Embossat a camp i curat en postcollita: dues tècniques pel control de Monilinia spp. en producció ecològica de préssecs i nectarines,  on s'aporta informació tècnica per validar a nivell comercial estratègies de producció ecològica per al control de Monilinia spp. en fruita de pinyol, un dels seus principals factors limitants. S’estudia en profunditat l’estratègia de l’embossat i els factors que poden afectar a la seva efectivitat i també s'estudia l'estratègia del curat, una alternativa als fungicides de síntesi aplicats en postcollita, que ja ha donat donat resultats satisfactoris en condicions de planta pilot.

D’altra banda, s’ha publicat la fitxa Prevenció de la mortalitat neonatal en granges de porcí ecològic. L’objectiu d’aquest projecte és determinar quines són les característiques òptimes d'estabulació de la truja puerperal en condicions de producció ecològica semi-estabulada que permetin reduir la mortalitat neonatal per aixafament, alhora que promouen al màxim el comportament natural de la truja, i milloren el seu benestar.

Tots dos projectes han estat finançats pel DARP a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.

A més també s’ha actualitzat la fitxa divulgativa sobre Recull de material educatiu relacionat amb la producció agroalimentària ecològica on s’ha incorporat nous materials, que poden ser molt útils durant aquest dies. Aquesta publicació vol posar a l’abast de la comunitat educativa els recursos per donar a conèixer la importància de l’alimentació ecològica entre els nens i nenes, com l’hort escolar, visites a pagesos o parcs agraris i introducció d¡aliments ecològics als menús escolars.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 28/04/2020  Ruralcat

El web #AlimentsDeProp reuneix les diferents iniciatives catalanes de venda d'aliments i begudes de proximitat

El nou cercador d’#AlimentsDeProp, disponible al web de PRODECA, aglutina iniciatives i plataformes de productors catalans de proximitat per a facilitar-ne la comercialització i oferir al consumidor informació centralitzada.

La iniciativa recull i aglutina les diverses propostes comercials públiques-privades de productors locals catalans

La iniciativa recull i aglutina les diverses propostes comercials públiques-privades de productors locals catalans

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a través de l’empresa pública Promotora dels Aliments Catalans (PRODECA), ha posat en marxa un web per a reunir totes les iniciatives individuals i col·lectives que posen en contacte productors i consumidors amb la finalitat de facilitar la comercialització de productes de proximitat en aquest context d’excepcionalitat. El nou cercador d’#AlimentsDeProp posa a disposició de la ciutadania i de les empreses un llistat d’iniciatives del sector agroalimentari identificades per àmbit territorial i per categoria de producte per a augmentar-ne la visibilitat.

La iniciativa recull i aglutina les diverses propostes comercials públiques-privades de productors locals catalans, i les ordena sota una mateixa plataforma facilitant el seu contacte per part dels consumidors. De moment, disposa de més d’un centenar de propostes i iniciatives individuals, amb establiments, cellers o cooperatives, així com d’iniciatives col·lectives, entre les quals es pot trobar Pagesia a casa, Slow Food, o Productors catalans. El web compta amb un formulari per a què els productors locals catalans es puguin donar d’alta i compartir la seva oferta d’aliments i begudes de proximitat.

El projecte és la continuació de la iniciativa #AlimentsDeProp, que PRODECA va endegar a Twitter a l’inici de la crisi sanitària, en què a través d’aquest hashtag permetia publicitar l’oferta de productors locals i la demanda dels consumidors, generant prop de 60.000 impressions i 1.500 interaccions.

Font: DARP

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 10/04/2020  Ruralcat

Ampliació de l'abast de l'acreditació del Laboratori Agroalimentari d’acord a la Norma UNE-EN ISO/IEC 17025:2017

El Laboratori Agroalimentari ha vist ampliat el seu abast d'acreditació després d'haver superat amb èxit l'auditoria de seguiment i ampliació, realitzada per la Entidad Nacional de Acreditación (ENAC), i s’ha actualitzat a nova versió de la Norma UNE-EN ISO/IEC 17025:2017.

Aquest programa d’acreditació permet visualitzar millor els laboratoris que ofereixen un servei acreditat integral

Aquest programa d’acreditació permet visualitzar millor els laboratoris que ofereixen un servei acreditat integral

L'abast d'acreditació del laboratori (expedient nº157/LE309), recollit a l'annex Tècnic Rev.34 i consultable a la web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i a la web d'ENAC, s’ha ampliat amb les següents determinacions analítiques:

  • Determinació de còrtics en orina animal per UHPLC-MS/MS. Canvi de mètode, baixada de límits i incorporació de nous analits.
  • Determinació d’hormones en orina animal per LC-MS/MS. Canvi de mètode, baixada de límits i incorporació de nous analits.
  • Determinació de b-agonistes en orina animal per LC-MS/MS. Canvi de mètode i baixada de límits.
  • Determinació de Fentin en sòls per LC-MS/MS.
  • Ampliació de 76 analits en la determinació de residus de plaguicides en olis per cromatografia líquida i de gasos amb detector d’espectrometria de masses (LC-MS/MS i GC-MS/MS) .
  • Ampliació de 25 analits en la determinació de residus de plaguicides per cromatografia líquida amb detector d’espectrometria de masses (LC-MS/MS) en material i producte vegetal no processat (LPE).
  • Ampliació de 25 analits en la determinació de residus de plaguicides per cromatografia de gasos amb detector d’espectrometria de masses (GC-MS/ MS) en material i producte vegetal no processat (LPE).
  • Determinació de residus de plaguicides aniònics polars en fruites de llavors i pinyol per LC-MS/MS.
  • Determinació de Fipronil i fipronil sulfona en pinsos i aigua de consum animal per GC-MS/MS
  • Determinació d’Etoxiquina en pinsos i cereals per GC-MS/MS.
  • Ampliació de l’abast flexible en formulats fitosanitaris amb la incorporació de les matèries actives abamectina, difenoconazol, dimetoat, fipronil, fosmet i tetraconazol en la determinació del contingut de matèries actives per cromatografia líquida amb detector d’espectrofotometria de díodes en sèrie (LC-DAD).
  • Determinació de la composició esteròlica i esterols totals en olis de llavors per cromatografia de gasos amb detector d’ionització de flama (GC-FID).
  • Determinació dels èsters metílics dels àcids grassos en olis de llavors per GC-FID.
  • Incorporació dels analits làuric i erúcic en la determinació dels èsters metílics i dels isòmers trans dels àcids grassos en olis d’oliva per cromatografia de gasos (CG) amb detector FID.
  • Determinació de cendres en carns i productes càrnics per gravimetria.
  • Determinació de matèria orgànica en fertilitzants orgànics i organo-minerals per gravimetria. Canvi de mètode.
  • Determinació de sucres totals per volumetria en carn i productes càrnics.
  • Ampliació de la identificació i quantificació de varietats transgèniques de blat de moro per PCR a temps real a material vegetal de blat de moro, i ampliació de 2 esdeveniments.
  • Identificació i quantificació de varietats transgèniques de soja per PCR a temps real en grans, llavors i farines de soja.
  • Recompte de listèria monocitogenes en productes vegetals.
  • Baixada del límit de quantificació (LQ) a 1 ufc/g en la determinació de recompte d’enterobactèries a 37ºC  en pinsos i  matèries primeres.

Font: Laboratori Agroalimentari

 

Especials