Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 26/07/2019  Ruralcat

Disponible la nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció del malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries ha estat elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb la col·laboració del CREDA-UPC-IRTA, AECOC, PIMEC, FCAC i Unió de Pagesos.

La guia té com a objectiu principal ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla que posi de manifest el compromís de les empreses en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

Es tracta d'una mesura de caràcter voluntari, que proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i inclou recomanacions específiques per a les baules de producció primària, comerç a l’engròs i transformació amb exemples concrets. També proporciona un seguit de recursos de suport, guies de referència i casos d’èxit per ajudar les empreses en l’elaboració del Pla.

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 28/01/2019  Ruralcat

El Departament d'Agricultura presenta un pla d'acció per desenvolupar el sector tofoner a Catalunya

El Pla s’ha presentat durant la celebració del Congrés Internacional Trufforum, que es va celebrar el passat cap de semana a Vic amb la participació de 3.500 persones. L’actuació estratègica se centra en tres eixos: el foment de la producció de tòfona negra, la dinamització del mercat interior i exterior i la contribució a la governança i la vertebració sectorials.

La tòfona negra ha estat durant tres dies la protagonista d’aquest congrés que ha tingut lloc a Vic del 25 al 27 de gener

La tòfona negra ha estat durant tres dies la protagonista d’aquest congrés que ha tingut lloc a Vic del 25 al 27 de gener

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha promogut la redacció del Pla d’Acció pel desenvolupament del sector tofoner a Catalunya per dinamitzar-lo i millorar-ne la competitivitat i el desenvolupament. Amb un horitzó temporal de 15 anys (2019-2034), el pla es centra en la dinamització de l’espècie de major interès econòmic per al sector, la tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.).
 
El Pla, que ha estat redactat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Departament d’Agricultura, amb les intervencions de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya, les associacions de tofonaires del Berguedà i d’Osona, la Federación Española d’Empresarios de Setas y Trufas i el Centre de la Propietat Forestal, respon a la necessitat d’ordenar un sector encara incipient que ha anat creixent any rere any degut a l’alt rendiment econòmic d’aquest conreu. 
 
El document sorgeix d’una anàlisi del conjunt del sector que es concreta en una diagnosi social i econòmica que serveix de punt de partida per assentar les bases estratègiques i el pla d’acció del sector tofoner.
 
L’estratègia de futur per al sector de la tòfona negra a Catalunya i les seves accions associades es plantegen amb la voluntat de fer possible l’increment de la producció de tòfona negra, dinamitzar el consum del producte, i articular i estructurar un sector fort i competitiu.
 
L’anàlisi interna del sector de la tòfona detecta bàsicament algunes problemàtiques actuals del sector, com són una producció insuficient i irregular per cobrir la demanada actual, un mercat interior poc desenvolupat i una manca de vertebració del sector tofoner. L’actuació estratègica se centra en tres eixos: el foment de la producció de tòfona negra, la dinamització del mercat interior i exterior i la contribució a la governança i la vertebració sectorials.
 
Foment de la producció de la tòfona negra:
 
1.    Actuacions per a la innovació (R+D+I) en la gestió del reg en les plantacions i en la gestió forestal per a la producció de tòfona silvestre.
2.    Potenciar les línies d’ajuts actuals per al foment de la producció de tòfona negra.
3.    Establiment d’un segell de qualitat de planta inoculada amb vivers especialitzats.
 
Dinamització del mercat interior i exterior:
 
1.     Formació a joves restauradors en escoles d’hoteleria.
2.     Realització d’un esdeveniment internacional relacionat amb la tòfona negra “EuroTruffleMarkets”, com és el Trufforum 2019.
3.     Promoció i dinamització de fires
 
Contribució a la governança i la vertebració sectorials:
 
1.      Fomentar l’associacionisme i la interrelació sectorials.
2.      Actualització del marc normatiu en l’àmbit tofoner.
3.      Seguiment del pla d’Acció mitjançant la creació d’un Grup de treball.
 
Aquest Pla s’ha presentat durant la celebració de Trufforum, on la tòfona negra ha estat durant tres dies la protagonista d’aquest congrés que ha tingut lloc a Vic del 25 al 27 de gener per posar en contacte el sector professional de la tòfona per divulgar-ne els valors i la cultura.
 
Xerrada del Trufforum Professional amb en Dani Oliach del CTFC
 
L’edifici del Sucre de Vic va ser l’escenari on es van portar a terme tallers demostratius de cuina amb xefs de renom internacional i ponències d’experts nacionals i internacionals i d’associacions de recol·lectors de tòfona. També es va disposar d’un espai on tastar i aprendre els secrets de la tòfona, un mercat únic on comprar tòfona de qualitat i un altre on empreses van presentar els seus productes. A més, la plaça de Vic va acollir el primer campionat de gossos de tofonaires de Catalunya.
 
El Congrés, que ha reunit unes 3.500 persones, ha estat rebut amb un alt grau de satisfacció per part dels expositors i ha tingut una bona valoració dels assistents a les activitats professionals programades i totes aquelles obertes a la ciutadania. Trufforum 2019 ha estat organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Vic, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació, la Diputació de Barcelona, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic vinculat a la Cambra de Comerç de Barcelona, l’European Mycologiocal Institute (EMI) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).
 
Lliurament dels premis del Campionat de Gossos Tofonaires
 
Trufforum 2019 ha servit per consolidar la segona edició d’aquest congrés mundial convertint-lo en un punt de trobada vertebrador i dinamitzador del sector agroalimentari i agrari emergent de la tòfona.
 
El Trufforum Vic 2019 en xifres
 
Osona Cuina i la tòfona s’han reafirmat com a binomi d’èxit en aquest congrés. Aquest col·lectiu ha realitzat 2.100 tapes per poder degustar i gaudir de la gastronomia de la tòfona. La part professional del congrés internacional es tanca amb una molt bona acollida per part dels ponents i participants de diferents nacionalitats i amb una valoració molt positiva del conjunt sector tofoner.
 
La cuina de la tòfona en directe, amb sis tallers demostratius de la mà d’especialistes, ha reunit una mitjana 150 persones per sessió. L’Aula de la tòfona, el lloc ideal per aprendre, tocar i tastar la tòfona ha tingut un 100% d’ocupació. La quantitat total de tòfona negra venuda pels diferents productors d’orígens diversos, classificada i garantida ha estat de 20 kg.
 
En Nil Camps, de 15 anys, i el seu gos Dai de Cabrils (Maresme) es van proclamar guanyadors del primer campionat de gossos tofonaires. L’espectacle tenia per objectiu divulgar i reconèixer el treball de persones i gossos que es dediquen a la recol·lecció de tòfona, així com donar visibilitat a un sector agroalimentari i forestal estratègic a Catalunya. Al campionat de Catalunya de gossos tofonaires hi han participat deu equips provinents d’arreu del país.  El Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires ha estat coorganitzat per l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (Protocat) i ha comptat amb la direcció tècnica de Dídac Espasa.
 
La tòfona negra, un sector clau per al desenvolupament rural
 
La temporada de recol·lecció de la tòfona negra (Tuber melanosporum) va del 15 de novembre al 15 de març. És indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire i demanar autorització a la persona titular del terreny en el cas de la recol·lecció de tòfona silvestre. El Departament d’Agricultura és l’encarregat d’atorgar aquesta llicència que aquesta temporada han rebut 417 tofonaires a Catalunya. Enguany, es preveu una temporada més bona que la de l’any passat, ja que les precipitacions han estat molt més abundants i més ben distribuïdes.
 
Catalunya té un gran potencial per a la producció de tòfona silvestre i, a més, actualment disposa d’unes 1.500 hectàrees destinades al conreu de la tòfona a diferents zones de Catalunya. En la campanya actual es calcula que es podrien recollir uns 1.000 kg de tòfona de plantació i junt amb la tòfona silvestre es podrien arribar a les 3-4 tones. La temporada passada va ser molt dolenta i només es van recol·lectar en total uns 850 kg de tòfona, dels quals 500 kg provenien de plantacions. El preu de la tòfona negra és d’entre 180 i 250 €/kg al mercat del 19 de gener a la Llotja de Vic.
 
El tofoner és un sector clau per al desenvolupament rural que genera valor a les produccions en moltes zones de mitja muntanya del sector primari on no es poden desenvolupar altres cultius de zones de regadiu d'alta productivitat. Pot  arribar a ser estratègic per a l'economia i el desenvolupament social de moltes d'aquestes zones a Catalunya. El territori apte per a la tubericultura coincideix principalment amb la franja prepirinenca, que és una de les zones amb majors dificultats de trobar sortides viables al medi rural. Aquestes zones no tenen els atributs turístics dels Pirineus ni la topografia ni els mitjans necessaris per a desenvolupar una agricultura competitiva com a la plana.
 

FRUITA | 22/01/2019  Ruralcat

El Departament d'Agricultura rep 600 peticions de fructicultors interessats en el Pla d'arrencada de fruiters de pinyol

Aquestes sol·licituds corresponen a un total de prop de 1.400 hectàrees d’arbres fruiters, xifra que acredita que la mesura serà efectiva tal com el Ministeri d’Agricultura havia plantejat.

El pla es contempla sobre el presseguer, nectarina i paraguaià

El pla es contempla sobre el presseguer, nectarina i paraguaià

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha rebut 600 peticions de fructicultors corresponents a 1.381 hectàrees per a les quals sol·liciten ajuts per poder arrencar-ne arbres, amb l’objectiu d’evitar una nova campanya amb sobreproducció i baixos preus. 

Amb aquest nombre d’hectàrees s’ha assolit una xifra propera al 70% de la superfície total a arrencar per al primer dels dos anys en què el pla d’arrencada hauria d’estar operatiu, i acredita que la mesura serà efectiva tal com el Ministeri d’Agricultura, que és qui haurà de cofinançar l’ajut, havia plantejat. També certifica aquesta dada el fet que més de 600 titulars d’explotació s’hi vulguin acollir ja el primer any.

Les dades s’han obtingut a partir d’una enquesta realitzada durant 10 dies (del 8 al 18 de gener), per quantificar el nombre de productors i hectàrees que podrien adherir-se a la mesura, que consistiria en una possible ajuda d’estat per arrencar arbres de fruita de pinyol (presseguer, nectarina, paraguaià) per reduir la producció i treure del mercat quantitats significatives d’aquests productes.

El Departament d'Agricultura està impulsant aquest Pla, des de fa més d’un any, a petició de les organitzacions agràries davant la situació de crisi estructural que afecta el sector del préssec i la nectarina.  

Si finalment l’Estat accedeix a donar suport a la mesura, s’espera que la seva aplicació influeixi positivament sobre els preus percebuts pels productors d’aquestes fruites en les pròximes campanyes.

La mesura tindria aquestes característiques:

-Indemnització de 5.000 € per hectàrea arrencada.
-Superfície màxima a indemnitzar per titular d’explotació: 3 hectàrees.
-Compromís del titular de l’explotació de no plantar arbres de les espècies de presseguer, nectariner i paraguaià durant 4 anys a partir de l’accés a l’ajut.
-Període per produir l’arrencada: anys 2019 i 2020.

Els productors interessats han fet arribar les seves peticions al Departament d’Agricultura, a les oficines comarcals, així com a les organitzacions agràries, a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i a l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), que han col·laborat en la difusió i recollida de dades.

 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 22/01/2019  Ruralcat

Aprovat el Pla general d’inspecció de qualitat i lluita contra el frau alimentari de Catalunya per al 2019

Per a l’any 2019 el Pla General d’Inspecció de lluita contra el frau preveu 113 inspeccions i 240 controls exploratoris.

El control oficial verifica les garanties d’autenticitat, integritat, conformitat i qualitat dels aliments que es comercialitzen

El control oficial verifica les garanties d’autenticitat, integritat, conformitat i qualitat dels aliments que es comercialitzen

La qualitat dels aliments és una demanda dels consumidors i un aspecte fonamental per a la competitivitat de les empreses agroalimentàries i, per tant, és una de les prioritats de la política alimentària. Garantir la qualitat dels aliments i la lluita contra pràctiques deslleials implica el compromís de les empreses alimentàries i de les administracions públiques amb els consumidors.
 
La finalitat principal del control oficial en matèria de lluita contra el frau alimentari és la protecció dels interessos econòmics dels que formen part de la cadena agroalimentària, especialment de totes aquelles empreses que compleixen les normes i dels consumidors.
 
El control oficial verifica les garanties d’autenticitat, integritat, conformitat i qualitat dels aliments que es comercialitzen i assegura la transparència i la competència lleial de les transaccions comercials.
 
La Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació és l’autoritat competent a Catalunya en matèria de control oficial de la qualitat alimentària i la lluita contra fraus, i anualment articula el sistema de control mitjançant el Pla General d’Inspecció de lluita contra el frau en els productes agroalimentaris.
 
L’any 2019 el Pla General d’Inspecció de lluita contra el frau en els productes agroalimentaris preveu la realització de 113 inspeccions i 240 controls exploratoris:
 
Inspeccions (investigacions) planificades, realitzades a empreses alimentàries seleccionades per mitjà d’una anàlisi de risc. Aquest tipus d’inspeccions comporten aixecament d’actes d’inspecció i suposar l’adopció de mesures cautelars, com ara la immobilització de productes. En el cas de constatació d’infraccions, donen lloc a la tramitació d’expedients sancionadors.
 
Inspeccions (investigacions) imprevistes, es realitzen com a conseqüència de successos inesperats o sospites d’infracció, com ara denúncies, comunicacions d’altres organismes de control o altra informació. Sovint tenen caràcter urgent i es tramiten com les inspeccions programades.
 
Controls exploratoris, actuacions de control en les quals s’avaluen els sistemes d’autocontrol dels processos de fabricació i el sistema de traçabilitat que utilitza l’empresa i també s’informa a l’operador de la normativa aplicable als productes que elabora i comercialitza. No tenen caràcter repressiu sinó informatiu i serveixen per avaluar el  possible risc d’incompliment i/o frau de les empreses.
 
Les inspeccions es realitzen seguint una metodologia d’investigació i auditoria, i tenen com a objectiu bàsic la detecció de fraus o pràctiques antireglamentàries en matèria de qualitat. Es centren primordialment en els sectors que han estat avaluats com d’alt risc i en aquells que tenen alguna circumstància o conjuntura especial. La selecció de les empreses a inspeccionar també es fa en funció de l’avaluació del risc dins de cada sector.
 
Durant les inspeccions es prenen mostres d’aliments i d’altres productes intermedis per analitzar-ne la seva identitat i que compleixen les normes de qualitat, es revisa els documents d’acompanyament dels aliments, els autocontrols i el sistema de traçabilitat que tenen implantades les empreses per identificar possibles fraus i es comprova la veracitat de la informació que apareix a les etiquetes.
 
El Pla General d’Inspecció s’inclou en el Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària (2016-2020), que realitzen tots els Estats membres de la UE i que preveu la col·laboració i la cooperació entre les administracions implicades en el control alimentari d’altres àmbits o territoris.
 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 15/01/2019  Ruralcat

Agricultura publica els preus de referència de poma i pera de l'Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya

Amb aquesta publicació, que s’anirà ampliant durant la campanya, es dóna resposta a una de les reivindicacions del sector pel que fa a la transparència del mercat.

Els preus de referència es publicaran setmanalment a la pàgina web del DARP

Els preus de referència es publicaran setmanalment a la pàgina web del DARP

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) publica setmanalment en el seu web, mitjançant l’Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya, els preus sectorials de referència de fruita de llavor (poma i pera) obtinguts d’acord amb les informacions facilitades per les principals centrals hortofructícoles, a fi de donar la màxima informació i transparència al mercat.

La publicació dels preus de referència per a la fruita de llavor dóna resposta al compromís del Departament d’Agricultura amb el sector per a dotar, ja aquesta campanya, de mecanismes que facin més transparent la informació sobre l’evolució dels preus al llarg de tota la cadena.

Aquesta setmana es publiquen els preus corresponents a la setmana 1 de 2019 (31 de desembre al 6 de gener), que s’afegeixen als preus setmanals ja publicats a partir de la setmana 48 (26 de novembre al de 2 gener) en el cas de la poma i la setmana 49 (3 al 9 de desembre) en el cas de la pera.

Els preus de referència es publicaran setmanalment a la pàgina web del DARP, en la següent adreça:

http://agricultura.gencat.cat/ca/departament/estadistiques/observatori-agroalimentari-preus/preus-sectorials-referencia/fruita-fresca/fruita-llavor/

Amb aquesta publicació, s’amplia la informació dels preus sectorials de referència que es va iniciar en una primera etapa amb la publicació dels preus de la fruita de pinyol i va continuar amb la publicació dels preus de l’avellana i l’ametlla.

Durant aquesta campanya, l’Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya disposa d’una aplicació informàtica en línia que permet recollir les dades dels sectors descrits anteriorment amb l’objectiu d’anar ampliant-se a més sectors a curt termini. Aquesta informació es complementa amb la publicació setmanal del preu mitjà pagat pel consumidor final per a poder donar transparència a les diferents baules de la cadena.

La informació del preu al consumidor de fruita de llavor és facilitada per l’empresa Kantar Worldpanel mitjançant la recollida de dades d’una mostra contínua i representativa de llars catalanes amb preus setmanals des de la setmana 40 (1 al 7 d’octubre de 2018). Durant l’any 2018, es va publicar amb periodicitat setmanal els preus al consumidor de la fruita de pinyol.

Els preus al consumidor es publicaran setmanalment a la pàgina web del DARP, en l’adreça següent:
http://agricultura.gencat.cat/ca/departament/estadistiques/observatori-agroalimentari-preus/preus-consumidor/

Especials