Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

AJUTS | 08/05/2019  Ruralcat

Agricultura convoca els ajuts per fomentar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica per al 2019

Els ajuts s’adrecen a les universitats i els centres de recerca de Catalunya que contribueixin a desenvolupar el sector ecològic català. Els beneficiaris rebran un màxim de 15.000 euros per desenvolupar el seu projecte. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 24 de maig.

Els ajuts van destinats als sectors de conreus herbacis extensius, horticultura, fructicultura, vinya, producció de llet, avicultura, porcí o elaboració d'aliments per a consum humà

Els ajuts van destinats als sectors de conreus herbacis extensius, horticultura, fructicultura, vinya, producció de llet, avicultura, porcí o elaboració d'aliments per a consum humà

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) considera que la recerca aplicada és un factor clau per al desenvolupament del sector ecològic. Per aquest motiu, s'ha publicat la Resolució ARP/1048/2019 per la qual es convoquen els ajuts per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica per a l’any 2019. El pressupost total de l'ajut s'ha augmentat un 20% respecte les anteriors convocatòries arribant fins als 120.000 euros.

Els projectes de recerca s’han de basar en un dels sectors següents: conreus herbacis extensius, horticultura, fructicultura, vinya, producció de llet, avicultura, porcí o elaboració d'aliments per a consum humà i han de ser projectes originals que no hagin rebut el finançament de la Generalitat de Catalunya o d'altres administracions públiques, ni d'entitats privades.

Els beneficiaris d'aquests ajuts poden ser equips de recerca de les universitats i centres de recerca públics i privats de Catalunya, sense ànim de lucre, que tinguin com a activitat principal la recerca, i també els centres tecnològics i/o centres de la xarxa TECNIO, sempre que compleixin els requisits concrets que fixen les bases de la convocatòria.

L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per dur a terme els projectes de recerca i l'import de l'ajut no pot ser superior a 15.000 euros per projecte. 

El termini de presentació de sol·licituds és d’un mes i finalitza el 24 de maig de 2019. L’ajut es realitza de forma pluriennal, el que significa que la finalització dels projectes es pot allargar, si cal, fins al 2020 de manera que permet beneficiar projectes que necessitin realitzar conreus d’hivern o que s’allarguin més. 

ACTIVITATS DE DEMOSTRACIÓ | 08/05/2019  Ruralcat

L’IRTA dóna a conèixer el sistema ‘NIR Low Cost’ com a solució eficient per a determinar paràmetres crítics de qualitat i seguretat alimentària

Aquest projecte està inclòs en els ajuts a les activitats de demostració de Transferència Tecnològica (operació 01.02.01) del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020) corresponents a 2018.

Sensor NIR i aplicació mòbil (font: IRTA)

Sensor NIR i aplicació mòbil (font: IRTA)

L’objectiu de la proposta “Projecte de demostració del sistema ‘NIR LOW COST’ per a la determinació de paràmetres de qualitat (humitat) i seguretat alimentària (activitat d’aigua) en productes carnis durant l’assecat” és donar a conèixer l'existència d’un sensor amb tecnologia NIR com a solució eficient i econòmica per la determinació d’aquests paràmetres crítics.

El sensor NIR requereix d’un mòbil connectat a Internet. El mòbil, mitjançant una aplicació adaptada per IRTA interactua amb el sensor NIR, gestiona els espectres NIR i els models matemàtics de calibració específics per cada producte. Els valors d’humitat i activitat d’aigua del producte els mostra el mòbil de forma immediata després que el sensor NIR hagi pres la informació del producte. 

El projecte finança les despeses de calibració del sistema “NIR low cost” en 10 productes de 10 empreses càrniques elaboradores de productes carnis crus curats/fermentats per així contribuir a la difusió i implantació de la tecnologia.

Les empreses participants identificaran un producte carni cru curat sobre el qual es validarà la tecnologia. Després es procedirà a realitzar un mostreig d’un total de 24-36 peces en diferents estadis del procés, que implica prendre espectres NIR del producte a fàbrica a les seves condicions de procés i l’extracció de mostra per analitzar-ne la humitat i l’activitat d’aigua. Les dades obtingudes s’introduiran a un model matemàtic de calibració genèric, a disposició de les empreses participants, i es procedirà a la validació del sistema NIR. 

L’aportació d’una solució que funciona des del núvol permet accedir a un nombre molt gran d’usuaris i empreses i per tant, amb un gran repartiment del cost de desenvolupament i implantació de la solució, comportant que el cost d’ús del sistema proposat sigui de molt baix cost, facilitant que tot el sector se’n vegi beneficiat. 

Aquest projecte està inclòs en els ajuts a les activitats de demostració de Transferència Tecnològica (operació 01.02.01) del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 corresponents a 2018.

Informació relacionada

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 01/05/2019  Ruralcat

Es presenta la ‘Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat a les pimes agroalimentàries’

L’objectiu d’aquesta jornada, que s’emmarca dins el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT), és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat.

L’objectiu d’aquesta jornada és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat

L’objectiu d’aquesta jornada és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat

Des de la subdirecció General de la Inspecció i Control Agroalimentari del DARP, s'ha presentat a  Barcelona la “Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries”, amb la jornada tècnica “L’assegurament de la qualitat agroalimentària, una obligació legal dels operadors. Presentació de la Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la Qualitat a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries” que tindrà lloc en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2019. La jornada compta amb la col·laboració de JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, PIMEC i Unió de Pagesos.

La Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, responsabilitza els operadors a establir un sistema d’autocontrol que asseguri la qualitat i la conformitat dels productes i la lleialtat de les transaccions comercials. 

L’objectiu d’aquesta jornada és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat, i per fer-ho es parlarà de com un implantar un sistema d’autocontrol de la qualitat, com controlar els proveïdors i les matèries primeres,  així com el procés productiu i el producte final que es comercialitza i quins requisits ha de tenir el sistema de traçabilitat.

D’aquesta forma els assistents podran constatar com la “Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries” pot ser una eina útil per complir amb els requeriments normatius, millorar la qualitat dels productes i també l’organització interna dels operadors.

La jornada acabarà amb una taula rodona en què empreses de diversos sectors compartiran les seves experiències.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 29/04/2019  Ruralcat

El Departament d’Agricultura atorga el Diploma de Mestre/a Artesà/ana Alimentari/ària a 36 persones

L'atorgament del diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici.

Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat més de 1.000 diplomes

Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat més de 1.000 diplomes

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha atorgat el Diploma de Mestre/a Artesà/ana Alimentari/ària a un total de 36 persones, de les quals 20 són forners, 8 pastissers, 5 són carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers i un formatger.

Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. 

Per tant, l'atorgament del Diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només podrà ser atorgat a persones a les qual se'ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l'ofici.

Aquest Diploma l'atorga el Departament a les persones artesanes alimentàries que siguin proposades per les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o amb sol·licitud de les persones interessades. 

Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat més de 1.000 diplomes.

El reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya i contribueix a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris. De forma complementària a aquests diplomes, el DARP va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador, dotat amb 3.000 euros, per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.

Els darrers guardonats amb aquest premi van ser els pastissers Jaume Viñallonga i Maurici Cot, corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament.

Especials