Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 26/07/2019  Ruralcat

Disponible la nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció del malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries ha estat elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb la col·laboració del CREDA-UPC-IRTA, AECOC, PIMEC, FCAC i Unió de Pagesos.

La guia té com a objectiu principal ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla que posi de manifest el compromís de les empreses en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

Es tracta d'una mesura de caràcter voluntari, que proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i inclou recomanacions específiques per a les baules de producció primària, comerç a l’engròs i transformació amb exemples concrets. També proporciona un seguit de recursos de suport, guies de referència i casos d’èxit per ajudar les empreses en l’elaboració del Pla.

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

Font: DARP

AGENDA | 10/01/2019  Ruralcat

Les principals fires del sector agroalimentari i rural a Espanya durant el 2019

Des de RuralCat oferim un recull de les fires del sector agroalimentari, rural i marítim més destacades que se celebraran enguany a tot Espanya, ordenades cronològicament.

A l'apartat Agenda de RuralCat podràs consultar tota la informació actualitzada de les fires, jornades i actes que es duen a terme. També recomanem que es confirmin les dades amb l'organitzador perquè sempre hi pot haver alguna modificació. 

Gener

Agroexpo, del 23 al 26 de gener, Don Benito (Extremadura)

La cita amb professionals, fabricants i distribuïdors agraris.

Madrid Fusión, del 29 al 30 de gener, Madrid 

El Congrès Internacional de Gastronomia se celebra anualment a Madrid des de l’any 203 i hi participen cuiners de reconegut prestigi internacional. 

Agraria 2019, del 30 de gener al 2 de febrer, Valladolid

Aquest certamen reuneix a fabricants, importadors, distribuïdors i intermediaris d’equipaments i serveis per a l’agricultura i la ramaderia.

Febrer

World Maritime Week 2019 Bilbao, del 12 al 14 de febrer, Bilbao

La fira compta amb la presència dels millors professionals i empreses relacionades amb el sector marítim.

ABANCA CIMAG-GANDAGRO. Feria Profesional de Maquinaria, Agricultura y Ganadería, del 21 al 23 de febrer,  Silleda (Pontevedra)

La fira arriba enguany a la seva tercera edició com un punt de trobada entre empreses i professionals de la maquinària agrícola, la ramaderia i l’agricultura.  

TECNOVID 2019 Zaragoza. Salón de Equipos para Viticultura, del 26 de febrer a l’1 de març, Saragossa

A Tecnovid s’exhibeixen des de maquinària de tracció motoritzada fins a maquinària de cultiu i recol.lecció, inclosa l’aplicació de fitosanitaris i tot el mateiral auxiliar necessari per la viticultura. 

Oleotec 2019 Zaragoza. Salón de técnicas y equipos para olivicultura, del 26 de febrer a l’1 de març, Saragossa

Al saló es mostra tot tipus de maquinària i material auxiliar per a l'olivicultura. 

Març

Feria internacional apícola, del 7 al 10 de març, Pastrana 

La Fira acull les principals novetats del sector a la capital mundial de la mel.  

Captur 2019. Feria de Caza, Pesca y Turismo Rural, del 9 al 10 de març, Calamocha (Terol) 

Fira que compta amb un programa d’activitats, exhibicions de caça, campionats, concursos d’agility i tot allò relacionat amb la caça, pesca i turisme rural.

Figan, Feria Internacional para la Producción Animal, del 19 al 22 de març, Saragossa

Els últims avanços tecnològics en el món de la producció animal es presenten a la fira dedicada als criadors professionals que busquen les millors solucions per a una reproducció exitosa. 

CINEGÉTICA Feria de caza y pesca, del 21 al 24 de març, Madrid

Punt de trobada dels amants i aficionats de la caça i la pesca esportiva. 

World Olive Oil Exhibition 2019, del 27 al 18 de març, Madrid

La World Olive Oil Exhibition reuneix a Madrid a productors, compradors d’oli, almàssares, importadors, distribuïdors, minoristes i a tots els professionals interessants en el món oleícola.  

Abril

Fame Innowa. Feria de Tecnología Agrícola y Agronegocios del Mediterráneo, del 3 al 6 d’abril, Múrcia

Cita ineludible per a empreses fabricants de mitjans de producció agrícola i la innovació tecnològica en el sector agrícola.  

FIVAC 2019 Valencia. Salón de la caza, naturaleza y mundo rural, del 5 al 7 d’abril, València

Fira sectorial que aglutina els professionals i amants de la caça i el turisme rural. 

Maig

Infoagro Exhibition, del 22 al 24 de maig, Roquetas de Mar (Almeria)

Durant els tres dies els expositors podran mostrar els seus productes a més de 30.000 visitants.  

Infoagro Exhibition 2019. III edició de la Feria de Agricultura Intensiva, del 22 al 24 de maig, Roquetes de Mar (Almeria)

Un punt de trobada per a agricultors i empreses del sector de l’hortofructicultura.

Juny

Organic Food Iberia, 6 i 7 de juny, Madrid

Fira professional i internacional dedicada a promoure les indústries alimentària i vinícola ecològiques entre els principals compradors de productes ecològics de la Península Ibèrica i la resta d'Europa.

SALIMAT ABANCA 2019. Salón de Alimentación del Atlántico, del 6 al 9 de juny, Silleda (Galícia)

Fira de referència del sector alimentari i gastronòmic.

FECAP ABANCA 2019. Feria de Caza, Pesca y Naturaleza, del 6 al 9 de juny, Silleda (Galícia)

Punt de trobada per a empreses, professionals i aficionats a la caça, la pesca i activitats a l’aire lliure.

Setembre

Expobiomasa, del 24 al 26 de setembre, Valladolid

Expobiomasa és una trobada professional del sector de la biomassa. 

Octubre

Fruit Attraction. Feria Internacional del Sector de Frutas y Hortalizas del 22 al 24 d’octubre, Madrid

Punt de trobada per a tota la cadena de valor del sector hortofructícola.
 

AGENDA | 08/01/2019  Ruralcat

Les principals fires del sector agroalimentari i rural a Catalunya durant el 2019

RuralCat t'ofereix la informació de les fires i mostres més importants que tenen lloc a Catalunya, i que estan relacionades amb el sector agroalimentari i el món rural en general.

A continuació, oferim el llistat de les fires del sector agroalimentari, marítim i rural que es celebraran a Catalunya per ordre cronològic. Les dates poden estar subjectes a modificacions o canvis. Recomanem confirmar les dates amb l'empresa o entitat organitzadora.

A l'apartat Agenda de RuralCat es pot consultar tota la informació actualitzada de les fires, jornades i actes que es duen a terme durant 2019.

Gener

Trufforum, del 25 al 27 de gener, Vic
FiraTast, del 17 al 20 de gener, Girona
Fira de DOP Les Garrigues, del 18 al 21 gener, Les Borges Blanques
Firatast, del 17 al 20 de gener, Girona
Mostra Comercial i Agrícola, del 18 al 20 de gener, Sant Vicenç dels Horts
Festa i Fira de l'Oli i l'Oliva a Ullastrell, 20 de gener, Ullastrell
Fira de l'Oli i l'Olivera, 20 de gener, Espolla
Fira de Sant Sebastià - Fira de Torrons, 20 de gener, Òdena
Fira de Sant Antoni. Fira del Fesol, el 21 de gener, Santa Pau
Fira de Sant Vicenç, 26 de gener, l’Espluga de Francolí
Gran Festa de la Calçotada, 27 de gener, Valls
Fira Intercomarcal de l'Oli (FIO), 27 i 28 de gener, Móra la Nova

Febrer

Fira del Farro, 2 i 3 de febrer, La Vall de Bianya
Fira de la Candelera, del 2 al 4 febrer, Molins de Rei
Fira del Fajol, 10 de febrer, Batet de la Serra
Fira de Productes Naturals. Festa de l’arròs, 10 de febrer, Bagà
Fira Mercat de l'Arbre. Fira de la Natura, 9 i 10 de febrer, Mataró
Exposólidos. Salón Internacional de la tecnología y el procesamiento de sólidos, del 12 al 14 de febrer, Hospitalet de Llobregat
Mediterranean Diving Show, del 15 al 17 de febrer, Cornellà de Llobregat
Fiporc, del 17 al 18 de febrer, Riudellots de la Selva
56ª Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra Les Garrigues, del 18 al 20 de febrer a Les Borgues Blanques
Fira de la Mel, 23 i 24 de febrer, Crespià
Mercat Figueter de Capellades, segon diumenge de Quaresma, Capellades

Fira de la Quaresma, febrer, Tortellà

Març

Fira Natura i Muntanya, 3 de març, Sant Bartomeu del Grau
Fira Natura, del 8 al 10 de març, Lleida
Fira del Trumfo i la Tòfona, 9 i 10 de març, Solsona
Fira de l’Oli i l’Espàrrec de Godall, 9 i 10 de març, Godall
Fira del Cànem i Tecnologies Alternatives, Spannabis, del 15 al 17 de març, Cornellà de Llobregat
Fira de l'Embotit, 16 i 17 de març, Olot
Fira Alternativa, del 16 al 17 de març, l'Ametlla de Mar
Fira Sant Josep. Fira Catalana de la Maquinària Agrícola, del 16 al 19 de març, Mollerussa
Bestial, Saló de la Mascota, 17 i 18 de març, Reus
STM Saló de l'esport i turisme de muntanya, 23 i 24 de març, Lleida
Fira del Cítric de Xerta, 24 de març, Xerta
GiroCàmping, del 29 al 31 de març, Girona
Fira del Conill i de l'Artesania, 31 de març, Vilafant
Fira Oli i Pedra, 31 de març, Vinaixa
Fira Formatgera de la Vall de Ribes, 31 de març, Ribes de Freser
Mercat del Brunyol, març, Sant Feliu de Guíxols
Fira de Sant Josep del Brunyol de l'Empordà, març, Figueres
Fira Mercat de la Botifarra de la Garriga, març, La Garriga

Abril

Fira de les 40 Hores, del 5 al 7 d’abril, Ripoll
Mercat Medieval del Duc, 6 i 7 d’abril, Arbeca
Firacóc, 6 i 7 d’abril, Tàrrega
Fira Comarcal de Primavera, 7 d’abril, Campllong
Fira de l'Embotit de Bescanó,7 d’abril, Bescanó
Meat Business Forum, 9 i 10 d'abril, Barcelona
Fira Mercat del Ram, del 12 al 14 d’abril, Vic
Fira Mercat de Navarcles. Fira de l'Abat. Monacàlia, 13 i 14 d’abril, Navarcles
Fira Modernista del Penedès, 13 i 14 d’abril, l’Arboç
Muntanyum, 15 d’abril, Duesaigües
Mostra de Formatges Artesans de Catalunya, 19 i 20 d’abril, Sort
Fira Medieval, del 19 al 21 d'abril, Hostalric
Firabril. Fira de la Mel i l'Oli, 21 d’abril, el Perelló
Fira Q Balaguer, 27 i 28 d’abril, Balaguer
Fira d'Artés, abril, Artés
Fira de l'Oliva, abril, Terrassa

Maig

Fira Mercat al Carrer, 1 de maig, la Bisbal d'Empordà
Fira del Primer de Maig, 3 de maig, Olot
FirAnoia, del 4 al 5 de maig, Igualada
Fira de Primavera, 4 i 5 de maig, Navàs
Fira Mercat de Sant Ponç, 4 i 5 de maig, Mataró
67a Fira de Sant Isidre de Solsona, 10 al 12 de maig, Solsona
Fira Comercial i Gastronòmica, 4 i 5 de maig, El Masnou
Fira Gastronòmica, 5 i 6 de maig, la Sénia
Biocultura, del 9 al 12 de maig, Barcelona
Fira de Sant Isidre, del 11 al 13 de maig, Solsona
Fira Mercat de Sant Ponç, 12 i 13 de maig, Cànoves i Samalús
Lactium, 11 i 12 de maig, Vic
Fira de Sant Ponç, 11 de maig, Barcelona
Fira de Primavera i de l'ovella aranesa, 12 de maig, Les (Vall d’Aran)
Fires i Festes de Maig o dels Enamorats, del 17 al 19 de maig, Vilafranca del Penedès
Exposició de Cireres, 18 i 19 de maig, Sant Climent de Llobregat
Free From Food Expo 2019, 28 i 29 de maig, Barcelona

Festa de la Cirera, del 30 maig a l’1 de juny, Santa Coloma de Cervelló

Fira de la Primavera, maig, Sant Andreu de la Barca

D Vins: Mostra de Vins i Caves de Proximitat, maig, Agramunt
Fira del Pa, maig, Castelló d'Empúries
Fira de Sant Isidre, maig, Cardedeu

Juny

Cardona, Fira Medieval. Festa de la Sal, 1 i 2 de juny, Cardona
Festa de la Cirera, 1 i 2 de juny, Torrelles de Llobregat
Fira Gartstròmia, 2 de juny, Banyoles
Fira d’Herbes Remeieres i Productes Artesans, 2 de juny, Vilanova de Sau
Festa de la Cirera, 2 i 3 de juny, el Papiol
Fira Mercat de la Cirera, 3 de juny, Terrades
Wine & Cava Business Forum, 5 i 6 de juny, Barcelona

Fira Temps de Vi, del  7 al 9 de juny, Vilanova i la Geltrú
Fira de Sant Isidre, 8 i 9 de juny, Cervera
Fira de la Cirera, 9 de juny, Llers
Fira de l'Ou. Fira de Productes Artesans, 9 de juny, Sant Guim de Freixenet
Fira de la Ratafia i Productes de la Terra de Centelles, 11 de juny, Centelles
Fira del Pa i del Cereal a Cervera, 15 i 16 de juny, Cervera
Fira del Vi i el Cava de Vallirana, 15 de juny, Vallirana
Fira de Sant Joan, 22 de juny, Esterri d'Àneu
Fira de la Cirera d'en Roca, 24 de juny, Arenys de Munt
Firebre. Fira de Turisme, Navegació Fluvial, Gastronomia i Vins, del 29 al 30 de juny,  Benifallet
Fine Food Business Forum. Juny o juliol, Barcelona (a concretar)
Benvinguts a Pagès, juny, Catalunya
Agromercat, juny, Sant Pere de Ribes

Juliol 

Fira de la Mel Novella, 7 de juliol, Colera
Mercat Romà de Guissona, 7 de juliol, Guissona
Fira Bagà Medieval, el 20 i 21 de juliol, Baga
3a Fira Ecològica de Solsona, 20 de juliol, Solsona
Fira del caçador, 27 i 28 de juliol, Taradell
Fira Artesana d'Estiu de Gósol, 27 i 28 de juliol, Gósol

Agost

Firagost. Fira-Exposició del Camp Català, 6 i 7 d’agost, Valls
Fira de Sant Llorenç, 10 d'agost, Bellver de la Cerdanya
Fira de Sant Llorenç. Fira de l'Avellana, del 11 al 13 d’agost, Riudoms
Mercat del Ram, del 12 al 14 d’abril, Vic
Mostra Gastronòmica, Comercial i d'Artesans, del 16 al 19 d’agost, Cabrils
Fira de Sant Bartomeu. Fira del Meló, 24 i 25 d’agost, Artesa de Segre
Fira D.O. Conca de Barberà, Festa de la Verema, 24 i 25 d’agost, l’Espluga de Francolí
Fira de la cullerada de Mont-roig del Camp, agost, Mont-roig del Camp

Setembre

Besalú Medieval, 1 i 2 de setembre, Besalú 
Fira de la Cervesa, 7 de setembre, Tortellà
Festa de la Mel de la Vall de Ribes, 8 de setembre, Ribes de Freser
Fira del bolet, 15 i 16 de setembre, Setcases
Fira de la Vinyala, fira del cargol de la vinya, 15 de setembre, Òdena
Fira del Formatge de Lladó, 15 de setembre, Lladó
Fira de Calella i l'Alt Maresme, del 20 al 23 de setembre, Calella
Fira de la Figa d'Alguaire, 21 i 22 de setembre, Alguaire
Fira de Santa Tecla, 21 i 22 de setembre, Berga
Fira de l'Ametlla, 21 i 22 de setembre, Vilagrassa
Festa del Porc i la Cervesa, 23 de setembre, Manlleu
Eurofruit. Saló Internacional del Sector de la Fruita, del 26 al 29 de setembre, Lleida
Fira de Sant Miquel, 28 i 29 de setembre, Hostalric
Fira del Caçador Ciutat de Tàrrega, 29 de setembre, Tàrrega
Fira Agrària de Sant Miquel. Saló Nacional de la Maquinària Agrícola. Fira Catalana de l'Agricultura i la Ramaderia, 27 de setembre, Lleida
Agro Alta Segarra, setembre, Calaf
Mostra de Vins i Caves de Catalunya, setembre, Barcelona
Mercat Medieval de l'Hospitalet de l’Infant, setembre, l’Hospitalet de l’Infant
Mostra de Vi de l’Empordà, setembre, Figueres
Eco Sant Cugat, setembre, Sant Cugat Sesgarrigues
Fira de la Mercè. Fira del Comerç i la Bona Teca, setembre, Calldetenes

Octubre

Cavatast. Mostra de Caves i Gastronomia, del 4 al 6 d’octubre, Sant Sadurní d'Anoia
Fira Àpat, del 5 al 7 d'octubre, Barcelona 
Fira de l'Avellana de la Selva, del 5 i 6 d’octubre, Brunyola
Fira de l'All. Fira - Mostra de Productes Artesanals, 5 i 6 d’octubre, Cornellà del Terri
Fira del Roser, 5 i 6 d’octubre, Martorell
Orígens. Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat, 5 i 6 d’octubre, Olot
Saló Nàutic Internacional de Barcelona, del 9 al 13 d’octubre, Barcelona
Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra, del 12 i 13 d'octubre, Agramunt
Fira Fusta Constructiva, 17 i 18 d’octubre, Vic
12a Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès, 19 i 20 d’octubre, Solsona
Fira del Bolet i del Boletaire, 19 i 20 d’octubre, Solsona
Mercat del Cava i la Tapa, 19 i 20 d'octubre, Sant Pere de Ribes
Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova, el 26 i 27 d’octubre, Móra la Nova
Boletus. Fira del Bolet, 28 d’octubre, Isona i Conca Dellà
Fira Industrial, Agrícola i Comercial. Fira de Mostres, 27 d’octubre , Girona
Fira de Tots Sants, 31 d’octubre, Gósol
Mercat de Mercats, octubre, Barcelona
Bergabolet, octubre, Berga
Fira del Bestiar de la Vall de Ribes, octubre, Ribes de Freser
Fira del Caçador de Masdenverge, octubre, Masdenverge
Fira de l'Empelt, octubre, Llobera
Fira del Préssec de Pinyana, octubre, Alfarràs
Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí - la Vall Fosca, octubre, la Torre de Capdella
Festa de la Verema del Bages, octubre, Artés
Fira d'Aliments Artesans Catalans, octubre, Montseny
Fira de Bestiar de Salardú, octubre, Salardú

Fira Mercat de la Patata del Bufet, octubre, Orís
Fira Tast del Bisaura, octubre, Sant Quirze de Besora
Expro/Reus, octubre, Reus
Fira de Sant Martí, octubre, Puig-reig
Fira Ramadera, octubre, Bellver de Cerdanya
Ecoviure, octubre, Manresa
Fira de Santa Teresa, octubre, el Vendrell
Festa del Bolet de la Vall de Ribes, octubre, Ribes de Freser
Fira del Bolet, octubre, Llagostera
Fira-Mercat de les Guilleries, octubre, Sant Hilari Sacalm
Mostra la Llacuna, Terra d'Embotits i Vins d'Alçada, octubre, La Llacuna
Fira de la Poma, octubre, l’Armentera
Fira del Mostillo i Productes de Tardor, octubre, Llimiana
Fira de Santa Teresa i Fira Catalana de l'Ovella, octubre, Ripoll
Fira de la Castanya, octubre, Viladrau
Fira Tradicional Artesana de Torrelles de Foix, octubre, Torrelles de Foix
Fira de Sant Ermengol, octubre, la Seu d’Urgell
Fira de Santa Teresa, octubre, Esterri d’Àneu
Fira del Bolet, octubre, Albanyà
Fira de Fires, octubre, Castellterçol
Fira de la Carbassa, octubre, Sant Joan de les Abadesses
Fira de la Girella, octubre, el Pont de Suert
Fira del Comerç i el Rebost d'Alcarràs, octubre, Alcarràs
Fira de la Coca i el Mató, octubre, Monistrol de Montserrat
Fira de la Selva del Camp, octubre, la Selva del Camp
Fira de la Llenega, octubre, Cardona

Novembre

Fira de Tots Sants, novembre, Oliana
Fira de Tots Sants, novembre, Vilaller
Fira de Tots Sants, novembre, Bagà
Fira Agropecuària de Vila-rodona, del 2 al  5 de novembre, Vila-rodona
Safrània, la Fira de Sant Martí, 13 i 14 de novembre, Montblanc
Fira de la Muntanya Vic-Collsacabra, del 8 al 10 de novembre, Vic 
Fira de Novembre, del 9 a l'11 de novembre, Vilanova i la Geltrú
Fòrum Gastronòmic de Barcelona, 10  i 12 de novembre, Barcelona
Fira de Santa Caterina i del Gos Caçador, novembre, Arbeca
Fira Agrícola, Ramadera i Comercial de Sant Andreu, novembre, Torroella de Montgrí
Fira de Sant Andreu, novembre, Falset
Fira de Sant Andreu, novembre, Organyà
Mercat del Trumfo i la Sal d'Odèn, novembre, Odèn
Fira de la Tardor i el Bolet, novembre, Sant Cebrià de Vallalta
Fira del Vi Nou de Calonge, novembre, Calonge
Exposició, Mostra i Concurs d'Aus, novembre, Camallera
Fira de la Ratafia, novembre, Santa Coloma de Farners
Fira de Sant Martí, novembre, Puig-reig
Fira de Tardor, novembre, Sant Andreu de Llavaneres
Fira de Tardor, novembre, Sort
Fira de la Perdiu, novembre, Vilanova de Meià
Fira de Sant Martí, novembre, Amer
Fira de Tardor, novembre, Salàs de Pallars
Fira de l'Oli Novell, Cítrics i Comerç, novembre, Santa Bàrbara
Fira de Sant Martirià, novembre, Banyoles
Fira de l'Oli Verd, novembre, Maials
Fira Mercat de Les Guilleries, novembre, Sant Hilari Sacalm
Fira d'Olost. Fira d'en Rocagirellanarda, novembre, Olost
Fira del Codony, novembre, Tremp
Fira del Vi de Gandesa, novembre, Gandesa

Desembre

Mercat Medieval de Vic, del 6 al 8 de desembre, Vic

Fira de la Puríssima, del 6 al 8 de desembre, Sant Boi de Llobregat

Festa de l'Oli. Mostra de Productes Artesanals i Tradicionals, 7 i 8 de desembre, la Fatarella
Mostra del Cava, desembre, Ascó
Fira d'Hivern: Capgirem l'Avet, desembre, Castellterçol
Fira de la Ratafia, desembre, Besalú
Fira d'Artesans, desembre, Capçanes
Fira Avícola de la Raça Prat, desembre, el Prat de Llobregat
Fira de la Tòfona de Centelles, desembre, Centelles

PREMIS | 20/12/2018  Ruralcat

Les empreses Verdcamp Fruits i Kensho Sake i el jove empresari agrari Francesc Ribas (Can Puxic), guanyadors del premi PITA 2018

El Parc de les olors de Santa Eulàlia de Ronçana, la Castanya de Viladrau i l'oli Henri Mor han estat els finalistes. La dotació del premi és de 6.000 euros i una nominació de 2.000 euros per a cadascuna de les tres modalitats.

La dotació del premi és de 6.000 euros i una nominació de 2.000 euros

La dotació del premi és de 6.000 euros i una nominació de 2.000 euros

Avui s’ha publicat al DOGC la resolució de concessió de la XVII edició del PITA. Aquest premi vol distingir a les empreses agràries i les agroindústries que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l'empresa, orientades a millorar la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses, mitjançant la innovació. 

La dotació del premi és de 6.000 euros i una nominació de 2.000 euros per a cadascuna de les tres modalitats: empresa agrària, agroindústria i jove emprenedor/a.

Les candidatures han estat valorades per un jurat presidit pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat de Lleida, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Les candidatures premiades en l’edició 2018 dels premis PITA han estat:

a) En la modalitat a l’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, Verdcamp Fruits SAT, de Cambrils, que ha desenvolupat un model d’associació i sincronització de plantes florals refugi per al control biològic de pugó en síndria.

Sake Kensho

b) En la modalitat a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, Kensho Sake, de l’Ampolla, que elabora sake i ferments derivats de l’arròs amb varietats locals.

Tomàquets de Can Puxic

c) En la modalitat al/ a la jove/a emprenedor/a innovador/a, per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a, Francesc Ribas, de Can Puxic, ubicat a Premià de Dalt, que produeix tomàquet de qualitat i proximitat tot l’any segons el Model 365, un procés de treball integral que permet allargar el cicle i augmentar la qualitat del cultiu convencional.

Els tres premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun.

També s’han nominat les candidatures finalistes en les tres modalitats següents:

a) En la modalitat a l’empresa agrària, per la implantació d’innovacions dins del procés productiu, a Parc de les Olors de Santa Eulàlia de Ronçana, pel seu model de desenvolupament rural basat en la valorització de les plantes aromàtiques i medicinals.

b) En la modalitat a l’agroindústria, per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari, a Castanya de Viladrau SCP, que comercialitza castanya torrada durant tot l’any.

c) En la modalitat al/a la jove/a emprenedor/a innovador/a, per la implementació d’innovacions en l’empresa agrària o en l’agroindústria i per les característiques pròpies d’un/a emprenedor/a innovador/a, a Henri Philippe Alegria, de HENRI MOR SL, de Juncosa, pel seu model de negoci 4.0 de producció i comercialització d’oli d’oliva verge extra que ofereix  al consumidor local i internacional un producte d’alta qualitat i una experiència de compra innovadora.

Les tres nominacions finalistes estan dotades amb la quantitat de 2.000 euros cadascuna. El proper 31 de gener es celebrarà l'acte de lliurament dels premis, que tindrà lloc a Girona.

Properament es publicarà la convocatòria del premi PITA corresponent a l'any 2019. 

ENTREVISTA | 23/11/2018  Ruralcat

Pere Frigola  “Fomentem la col·laboració entre les nostres empreses en la producció, la comercialització i la innovació”

Pere Frigola té 79 anys i és un home fet a ell mateix. Com a pagès ha viscut diferents èpoques de la mateixa finca, que ha passat de la producció de llet a la carn d'engreix i, finalment, a la producció de fruita. Mai va anar a la Universitat però coneixements no li manquen amb l’experiència i altres formacions específiques en temes com l’alimentació animal o l’administració, gestió i direcció empresarial. Ha estat administrador d’Agroalimentària Mas Saulot, soci de Girona Fruits i expresident de la Comissió Rectora de l’Associació Denominació de Qualitat Poma de Girona, actualment IGP Poma de Girona. Pere Frigola ens explica en aquesta entrevista què hi ha darrera de la IGP Poma de Girona. La fructicultura ha evolucionat molt els darrers anys i els distintius de qualitat poden ser una ajuda per donar a conèixer les produccions locals.

Pere Frigola va ser administrador de Mas Saulot, és soci de Girona Fruits i expresident de la Comissió Rectora de l’Associació Denominació de Qualitat Poma de Girona, actualment IGP Poma de Girona

-Com a persona que ha participat activament en el sector de les IGP/DOP catalanes, quins creu que són els avantatges de distingir un determinat producte amb un distintiu de qualitat? En el cas de la IGP Poma de Girona, què creu que va aportar aquest distintiu?

Penso que vàrem decidir iniciar els tràmits de la IGP Poma de Girona per obtenir un distintiu que reconegués una manera concreta de fer les coses i anar un pas enllà. 

Mirant el camí que s'ha fet, veig que les empreses i les persones, tècnics, gerents, comercials i sobretot productors, creuen en ell i el senten com a propi. Els hi ha donat molta més autoconfiança per a seguir lluitant i implementant varietats, innovacions i millores; els ha motivat per arribar on són ara. 

Avui dia, aquesta IGP agrupa el 80% de la producció de poma de Girona (amb 80.000 tones) i la participació d’unes 79 famílies integrades en tres centrals (Girona Fruits, Giropoma i Fructícola Empordà). Darrerament, a nivell professional, també se’ns reconeix més un saber fer excepcional i superior a la resta de poma d'Espanya o Catalunya; per exemple, som els tercers del món en superfície en fer confusió sexual de Carpocapsa en tot un territori.

“En el moment actual, cal ésser molt coneixedor de tota la cadena de valor i tenir una estructura productiva, tècnica i comercial forta i eficient, amb personal molt ben preparat” 

-Creu que la nostra societat, en general, té un coneixement adequat d’aquests distintius? Com creu que ha evolucionat?

Tot i ser la IGP de poma més important de la península ibèrica, crec que encara no es coneix prou.  Estem lluitant perquè ho sigui més. En aquest sentit, creiem que el programa de promoció de la Generalitat de les DOP/IGP ens ajuda en donar-nos a conèixer, defensar la producció local i un model més sostenible. 

Per altra banda, com a IGP, nosaltres també fem accions per promocionar-nos mitjançant la nostra web i xarxes socials, fent vídeos corporatius, revistes i altre material gràfic, o esdeveniments com l’acte de Collita de la Primera Poma de Girona. Assistim a fires com Fruit Atrraction o Fruit Logistica i també participem en programes del Departament, per exemple el Benvinguts a Pagès, o de la Diputació, com el de Suport a projectes de promoció agroalimentària Girona Excel·lent Col·lectius, del Consell Comarcal de l’Alt i Baix Empordà o institucions locals, com la Setmana de la Salut de la Universitat de Girona o la Mediterranean Internacional Cup, etc.

Sens dubte, la IGP és una marca paraigües que ens ajuda però el més important és la serietat i capacitat de les tres empreses que hi ha al darrera (Girona Fruits, Fructícola Empordà i Giropoma). La seva evolució dependrà de la seva gestió. En el moment actual, cal ésser molt coneixedor de tota la cadena de valor i tenir una estructura productiva, tècnica i comercial forta i eficient, amb personal molt ben preparat. Abans es produïa i es venia quan semblava que era el moment més adient o especulant. Actualment, les centrals produeixen, conserven i comercialitzen amb l'objectiu d'estar sempre presents al lineal dels clients en tres o quatre categories de producte durant tot l'any. Això ha comportat inversions en varietats, producció, malles, sistemes de ACD (Atmosfera Controlada Dinàmica), classificació i envasat... Amb això vull dir que la base actual és una suma d'estructures, fortes, ben assentades i recursos humans d'alt nivell.

“Volem fer una producció més sostenible i renovable, cada cop més natural, reduint la petjada de carboni, hídrica i les entrades per a produir”

-De cara al futur, quins són els reptes del sector?

Aquest és un tema cabdal i l’haurà d’encarar el meu fill Llorenç Frigola, enginyer agrònom i president de la IGP Poma de Girona per als propers quatre anys, que seran els que marcaran el futur immediat de la IGP.

Ara mateix estem fomentant la col·laboració entre les nostres empreses en la producció, la captació de noves varietats, la I+D+i, l’exportació o la generació de coneixements pràctics. Prioritzem aprofitar les sinèrgies per sobre de la competitivitat entre empreses i els resultats a llarg termini per sobre dels beneficis ràpids.  

Un dels reptes més importants per a nosaltres és el canvi climàtic. Volem fer una producció més sostenible i renovable,  cada cop més natural, reduint la petjada de carboni, hídrica i les entrades per a produir.

Si un aliment es pot produir localment no cal portar-lo de lluny perquè, per exemple, un quilo de pomes produïdes a Itàlia, només en el transport, genera un quilo de CO2. També s’ha de tenir en compte el problema dels plàstics i els embalatges per l'entorn: la fruita és la millor opció i el producte llest per a consumir amb menys embalatge (o embalatge natural). També tenim present el repte de preservar una alimentació sana: la fruita és un aliment natural que aporta salut i benestar a les persones per això es recomana consumir cinc peses de fruites/verdures al dia. 

 

Pere Frigola va ser administrador de Mas Saulot, és soci de Girona Fruits i expresident de la Comissió Rectora de l’Associació Denominació de Qualitat Poma de Girona, actualment IGP Poma de Girona

Especials