Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 20/02/2020  Ruralcat

Agricultura actualitza els mapes territorials de les indústries agràries i alimentàries de Catalunya per sectors i les dades del visor interactiu

A partir de la base de dades del Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC), s’ha publicat al web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) els mapes actualitzats amb la distribució territorial de les indústries agroalimentàries de Catalunya per sectors.

Com a novetat s’ha afegit un nou mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries

Com a novetat s’ha afegit un nou mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries

Es tracta d’uns mapes en format pdf que permeten visualitzar, de manera ràpida i senzilla, la implantació en el territori de cadascun dels diferents sectors agroalimentaris.

Com a novetat s’ha afegit un nou mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries, diferenciant 5 intervals segons la quantitat d’indústries, i que per exemple permet observar que en totes les comarques hi ha indústries agroalimentàries.

Aquesta informació és complementària a la que també es publica regularment, i del qual també s’han actualitzat les dades, referent al mapa interactiu on es pot visualitzar la ubicació geogràfica de les indústries agràries i alimentàries de Catalunya on, per exemple, i segons la capa seleccionada, es poden veure totes les indústries a la vegada; i clicant sobre l’establiment industrial, s’accedeix a la informació de les activitats que aquest ha declarat. 

                           

                                  Visualització a través del mapa interactiu

Tota aquesta informació és de gran utilitat no només per al DARP, sinó també per a altres departaments, administracions, institucions, associacions, i especialment per al mateix sector i per al ciutadà. Per això, ja fa temps que es publica al web del Departament les dades del Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC), que té com a finalitat poder disposar, de manera permanent i actualitzada, de la informació per a dur a terme una política de gestió i de foment de les indústries agràries i alimentàries, i en el qual s’hi inscriuen les indústries d'activitats agràries, alimentàries, forestals, i de pesca ubicades a Catalunya.

La visualització d’aquests mapes es pot realitzar accedint a la informació del Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC) del web del Departament, i on també s’hi pot trobar els quatre llistats que ja es publiquen habitualment: per comarques (pdf), per activitats (pdf), per titularitat (pdf), i el llistat de totes les indústries (excel).

Des del DARP es treballa per tal de donar transparència i fer pública la informació de què disposa a través dels seus registres i reconeixements oficials, i que considera que pot ser d’interès per a qualsevol persona i/o entitat. La publicació d’aquestes dades al web del Departament té l’objectiu de posar a l’abast de terceres persones, empreses i organitzacions les dades de totes aquestes indústries i entitats amb seu a Catalunya.

Font: DARP

ENTREVISTA | 29/01/2019  Ruralcat

Francesc Ribas  “El Model 365 és un procés de treball integral per al cultiu sostenible, eficient i responsable de tomàquet de proximitat i qualitat durant tot l’any”

En Francesc Ribas forma part d’una família de quatre generacions de pagesos. El 2003 es va incorporar a l’empresa familiar de producció de tomàquet de temporada. Al 2015 va començar la realització de les proves pilot per determinar els paràmetres òptims del control de clima i del programari. Entre l’agost de 2016 i el de 2017 va començar el primer cicle de cultiu complert amb el Model 365, un procés de treball integral que permet allargar el cicle i augmentar la qualitat del cultiu convencional, i va crear la seva pròpia empresa amb el nom comercial de Can Puxic, que produeix tomàquet premium de proximitat tot l’any a Premià de Dalt. Recentment ha guanyat el premi PITA 2018 en la modalitat de jove emprenedor innovador. El proper dijous 31 de gener a les 18h a l’Auditori Josep Irla de Girona tindrà lloc el Dia de la innovació agroalimentària. En el marc d’aquest acte, es lliuraran els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) dels anys 2017 i 2018 i els premis RURALAPPS 2018.

Francesc Ribas, amb una tradició agrícola de quatre generacions de pagesos, s’especialitza en el cultiu de tomàquet treballant a l’empresa familiar. Al 2016 crea Can Puxic, un projecte que permet oferir tomàquet premium de proximitat, a Premià de Dalt, durant tot l’any.

-Com va néixer la idea de crear Can Puxic?

Can Puxic sorgeix de la motivació d’anar més enllà del concepte de tomàquet de temporada per servir a un nínxol de mercat que valora la disponibilitat de tomàquet d’alta qualitat i proximitat durant tot l’any.

-Quines varietats oferiu i quines característiques organolèptiques té el tomàquet de Can Puxic?

Durant aquest primer any ens hem centrat en dues: el cherrie pera, un tomàquet dolç i afruitat amb què experimentes una autèntica explosió de gust al paladar; i un tomàquet rosa, originari d’Altea, Alacant, molt carnós i ple de polpa, del qual hem anat afinant les llavors perquè ofereixin el gust i la qualitat amb què nosaltres volem treballar. I la idea és anar introduint cada vegada més varietats, focalitzant-nos en els tomàquets autòctons.

-En què consisteix el Model 365?

El Model 365 és un procés de treball integral per al cultiu sostenible, eficient i responsable de tomàquet de proximitat i qualitat durant tot l’any. Permet allargar el cicle de cultiu de tomàquet convencional, mitjançant l’ús d’hivernacles intel·ligents amb un bioclima perfectament controlat. 

-Quins són els principals beneficis dels hivernacles intel·ligents?

Els hivernacles intel·ligents compten amb sistemes automàtics de reg, ventilació, il·luminació, calefacció i CO2. Gràcies a un programari especialitzat, l’hivernacle s’autoregula segons uns paràmetres establerts i així les tomaqueres sempre es troben un ambient òptim, 100% adaptat a les seves necessitats. Aquesta és la clau perquè els tomàquets siguin organolèpticament excel·lents. A més, s’incrementa en un 270% el rendiment de les plantes perquè allarguem el temps de collita, alhora que augmenta el nombre i pes dels fruits collits. 

“Els hivernacles intel·ligents compten amb sistemes automàtics de reg, ventilació, il·luminació, calefacció i CO2”

-El projecte també us ha reportat millores en l’àmbit ambiental. En què han consistit?

Fem un ús responsable dels recursos. El sistema de reg està dissenyat per minimitzar l’ús d’aigua, el control de plagues es du a terme mitjançant la lluita integrada i el sistema de calefacció es basa en circuit tancat d’aigua escalfada amb caldera de biomassa, utilitzant una font de combustió sostenible.

-Per què considereu que és important l’aposta per la innovació en la indústria agroalimentària? 

La innovació en aquest sector és clau per augmentar l’eficiència, la sostenibilitat  i la fiabilitat dels processos. A més, permet diferenciar-se en diferents àmbits, des de la qualitat fins a la competitivitat, i així poder satisfer noves demandes del mercat.

“La innovació en aquest sector és clau per augmentar l’eficiència, la sostenibilitat  i la fiabilitat dels processos”

-En l’aspecte tècnic el Model 365 us ha permès l’aplicació de noves tecnologies i l’establiment de relacions amb diferents centres de recerca i professionals del sector. Amb qui esteu col·laborant?

Per dur a terme el projecte, hem utilitat plantejaments de diferents professionals i centres de recerca del sector, com l’IRTA, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya, o la Universitat de Wageningen, considerada una de les millors universitats del món en l’àmbit agrícola i forestal. També hem investigat i provat diferents conceptes implementats al model agrari holandès, un país que es caracteritza per una llarga tradició agrícola on, per qüestions climàtiques, estan molt avançats en l’aplicació de tecnologia al camp.  

-A Can Puxic aposteu per la producció integrada sostenible, en què consisteix?

La producció integrada és un sistema de producció d’aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb la salut i el medi ambient. Fem una pol·linització natural mitjançant l’ús d’abellots, evitem les plagues i malalties fent servir depredadors naturals i minimitzant l’ús de productes agroquímics, oferim garanties de qualitat i sanitàries als consumidors i apliquem processos respectuosos amb el medi ambient, afavorint  la diversitat de l’ecosistema agrícola respectant la fauna i flora autòctona.

-També utilitzeu envasos 100% reciclables i recentment heu instal·lat una caldera de biomassa. La sostenibilitat és un altre del vostres compromisos?

La sostenibilitat és l’eix central del nostre projecte, ja que creiem que és una responsabilitat social que cal assumir entre tots. Totes les empreses responsables sumem perquè creem un cercle sostenible amb els proveïdors, als quals demanem productes reciclables, i amb els clients, als quals oferim aquest tipus de productes. Procurem que tots els processos tinguin el mínim impacte en l’entorn i en l’ús dels recursos. Utilitzem fonts energètiques netes, minimitzem l’ús d’aigua, reutilitzem i reciclem molts materials que fem servir, com per exemple els sacs de cultiu, i els nostres envasos són de fusta i paper. I constantment ens plantegem com podem seguir millorant en aquest compromís social.

“La sostenibilitat és l’eix central del nostre projecte, ja que creiem que és una responsabilitat social que cal assumir entre tots”

-A Can Puxic heu sabut trobar l’equilibri entre tradició i innovació, ja que disposeu de sistemes d’última generació per optimitzar les condicions de les tomaqueres però els processos de collita i selecció segueixen sent manuals. És així?

Sí. Per aconseguir un resultat excel·lent de cada varietat que oferim, hem de tenir cura de dos parts fonamentals  del procés. Per una banda, el creixement de les plantes. Les tomaqueres han d’estar sempre en un ambient 100% adaptat a les seves necessitats ambientals i nutritives, cosa que ens garanteixen els sistemes tecnològics d’última generació. I, per altra banda, el control de qualitat dels tomàquets. Cal fer un seguiment rigorós segons uns paràmetres de qualitat establerts, controlant que creixin fins al seu punt òptim de maduració i fent un triatge manual de cada tomàquet per assegurar-ne les propietats organolèptiques, cosa que ens garanteix el personal qualificat corresponent.

-El darrer any heu ampliat la superfície de producció. De quantes hectàrees disposeu actualment i quina producció anual teniu?

Ens trobem en una fase de creixement i, poc a poc, degut a la inversió requerida, anem ampliant el model 365 en més hivernacles. Ara mateix en disposem de quatre on treballem amb aquest model, que en total suposen una extensió d’una hectàrea, amb la qual obtenim una producció aproximada de 100 tones de tomàquet anuals. I la idea és ampliar-ho a tres hectàrees en els propers anys. 

-El consumidor és cada vegada més conscient de la importància de comprar productes de qualitat i proximitat. Vosaltres disposeu d’una botiga en línia amb enviament 24h a tot Catalunya. Com està funcionant?

Sí, hi ha una conscienciació creixent del consumidor i això afavoreix als petits productors especialitzats, com és el nostre cas. Recentment, hem obert la botiga en línia i estem molt contents amb els resultats. És un canal de venda molt prometedor i, tot i que el producte fresc sempre costa més perquè el consumidor normalment dubta del temps i la qualitat d’entrega, els qui ho proven acostumen a repetir.

 

Francesc Ribas, amb una tradició agrícola de quatre generacions de pagesos, s’especialitza en el cultiu de tomàquet treballant a l’empresa familiar. Al 2016 crea Can Puxic, un projecte que permet oferir tomàquet premium de proximitat, a Premià de Dalt, durant tot l’any.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 28/01/2019  Ruralcat

El Departament d'Agricultura presenta un pla d'acció per desenvolupar el sector tofoner a Catalunya

El Pla s’ha presentat durant la celebració del Congrés Internacional Trufforum, que es va celebrar el passat cap de semana a Vic amb la participació de 3.500 persones. L’actuació estratègica se centra en tres eixos: el foment de la producció de tòfona negra, la dinamització del mercat interior i exterior i la contribució a la governança i la vertebració sectorials.

La tòfona negra ha estat durant tres dies la protagonista d’aquest congrés que ha tingut lloc a Vic del 25 al 27 de gener

La tòfona negra ha estat durant tres dies la protagonista d’aquest congrés que ha tingut lloc a Vic del 25 al 27 de gener

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha promogut la redacció del Pla d’Acció pel desenvolupament del sector tofoner a Catalunya per dinamitzar-lo i millorar-ne la competitivitat i el desenvolupament. Amb un horitzó temporal de 15 anys (2019-2034), el pla es centra en la dinamització de l’espècie de major interès econòmic per al sector, la tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.).
 
El Pla, que ha estat redactat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i el Departament d’Agricultura, amb les intervencions de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya, les associacions de tofonaires del Berguedà i d’Osona, la Federación Española d’Empresarios de Setas y Trufas i el Centre de la Propietat Forestal, respon a la necessitat d’ordenar un sector encara incipient que ha anat creixent any rere any degut a l’alt rendiment econòmic d’aquest conreu. 
 
El document sorgeix d’una anàlisi del conjunt del sector que es concreta en una diagnosi social i econòmica que serveix de punt de partida per assentar les bases estratègiques i el pla d’acció del sector tofoner.
 
L’estratègia de futur per al sector de la tòfona negra a Catalunya i les seves accions associades es plantegen amb la voluntat de fer possible l’increment de la producció de tòfona negra, dinamitzar el consum del producte, i articular i estructurar un sector fort i competitiu.
 
L’anàlisi interna del sector de la tòfona detecta bàsicament algunes problemàtiques actuals del sector, com són una producció insuficient i irregular per cobrir la demanada actual, un mercat interior poc desenvolupat i una manca de vertebració del sector tofoner. L’actuació estratègica se centra en tres eixos: el foment de la producció de tòfona negra, la dinamització del mercat interior i exterior i la contribució a la governança i la vertebració sectorials.
 
Foment de la producció de la tòfona negra:
 
1.    Actuacions per a la innovació (R+D+I) en la gestió del reg en les plantacions i en la gestió forestal per a la producció de tòfona silvestre.
2.    Potenciar les línies d’ajuts actuals per al foment de la producció de tòfona negra.
3.    Establiment d’un segell de qualitat de planta inoculada amb vivers especialitzats.
 
Dinamització del mercat interior i exterior:
 
1.     Formació a joves restauradors en escoles d’hoteleria.
2.     Realització d’un esdeveniment internacional relacionat amb la tòfona negra “EuroTruffleMarkets”, com és el Trufforum 2019.
3.     Promoció i dinamització de fires
 
Contribució a la governança i la vertebració sectorials:
 
1.      Fomentar l’associacionisme i la interrelació sectorials.
2.      Actualització del marc normatiu en l’àmbit tofoner.
3.      Seguiment del pla d’Acció mitjançant la creació d’un Grup de treball.
 
Aquest Pla s’ha presentat durant la celebració de Trufforum, on la tòfona negra ha estat durant tres dies la protagonista d’aquest congrés que ha tingut lloc a Vic del 25 al 27 de gener per posar en contacte el sector professional de la tòfona per divulgar-ne els valors i la cultura.
 
Xerrada del Trufforum Professional amb en Dani Oliach del CTFC
 
L’edifici del Sucre de Vic va ser l’escenari on es van portar a terme tallers demostratius de cuina amb xefs de renom internacional i ponències d’experts nacionals i internacionals i d’associacions de recol·lectors de tòfona. També es va disposar d’un espai on tastar i aprendre els secrets de la tòfona, un mercat únic on comprar tòfona de qualitat i un altre on empreses van presentar els seus productes. A més, la plaça de Vic va acollir el primer campionat de gossos de tofonaires de Catalunya.
 
El Congrés, que ha reunit unes 3.500 persones, ha estat rebut amb un alt grau de satisfacció per part dels expositors i ha tingut una bona valoració dels assistents a les activitats professionals programades i totes aquelles obertes a la ciutadania. Trufforum 2019 ha estat organitzat conjuntament per l’Ajuntament de Vic, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació, la Diputació de Barcelona, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic vinculat a la Cambra de Comerç de Barcelona, l’European Mycologiocal Institute (EMI) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).
 
Lliurament dels premis del Campionat de Gossos Tofonaires
 
Trufforum 2019 ha servit per consolidar la segona edició d’aquest congrés mundial convertint-lo en un punt de trobada vertebrador i dinamitzador del sector agroalimentari i agrari emergent de la tòfona.
 
El Trufforum Vic 2019 en xifres
 
Osona Cuina i la tòfona s’han reafirmat com a binomi d’èxit en aquest congrés. Aquest col·lectiu ha realitzat 2.100 tapes per poder degustar i gaudir de la gastronomia de la tòfona. La part professional del congrés internacional es tanca amb una molt bona acollida per part dels ponents i participants de diferents nacionalitats i amb una valoració molt positiva del conjunt sector tofoner.
 
La cuina de la tòfona en directe, amb sis tallers demostratius de la mà d’especialistes, ha reunit una mitjana 150 persones per sessió. L’Aula de la tòfona, el lloc ideal per aprendre, tocar i tastar la tòfona ha tingut un 100% d’ocupació. La quantitat total de tòfona negra venuda pels diferents productors d’orígens diversos, classificada i garantida ha estat de 20 kg.
 
En Nil Camps, de 15 anys, i el seu gos Dai de Cabrils (Maresme) es van proclamar guanyadors del primer campionat de gossos tofonaires. L’espectacle tenia per objectiu divulgar i reconèixer el treball de persones i gossos que es dediquen a la recol·lecció de tòfona, així com donar visibilitat a un sector agroalimentari i forestal estratègic a Catalunya. Al campionat de Catalunya de gossos tofonaires hi han participat deu equips provinents d’arreu del país.  El Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires ha estat coorganitzat per l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (Protocat) i ha comptat amb la direcció tècnica de Dídac Espasa.
 
La tòfona negra, un sector clau per al desenvolupament rural
 
La temporada de recol·lecció de la tòfona negra (Tuber melanosporum) va del 15 de novembre al 15 de març. És indispensable estar en possessió de la llicència de tofonaire i demanar autorització a la persona titular del terreny en el cas de la recol·lecció de tòfona silvestre. El Departament d’Agricultura és l’encarregat d’atorgar aquesta llicència que aquesta temporada han rebut 417 tofonaires a Catalunya. Enguany, es preveu una temporada més bona que la de l’any passat, ja que les precipitacions han estat molt més abundants i més ben distribuïdes.
 
Catalunya té un gran potencial per a la producció de tòfona silvestre i, a més, actualment disposa d’unes 1.500 hectàrees destinades al conreu de la tòfona a diferents zones de Catalunya. En la campanya actual es calcula que es podrien recollir uns 1.000 kg de tòfona de plantació i junt amb la tòfona silvestre es podrien arribar a les 3-4 tones. La temporada passada va ser molt dolenta i només es van recol·lectar en total uns 850 kg de tòfona, dels quals 500 kg provenien de plantacions. El preu de la tòfona negra és d’entre 180 i 250 €/kg al mercat del 19 de gener a la Llotja de Vic.
 
El tofoner és un sector clau per al desenvolupament rural que genera valor a les produccions en moltes zones de mitja muntanya del sector primari on no es poden desenvolupar altres cultius de zones de regadiu d'alta productivitat. Pot  arribar a ser estratègic per a l'economia i el desenvolupament social de moltes d'aquestes zones a Catalunya. El territori apte per a la tubericultura coincideix principalment amb la franja prepirinenca, que és una de les zones amb majors dificultats de trobar sortides viables al medi rural. Aquestes zones no tenen els atributs turístics dels Pirineus ni la topografia ni els mitjans necessaris per a desenvolupar una agricultura competitiva com a la plana.
 

FRUITA | 22/01/2019  Ruralcat

El Departament d'Agricultura rep 600 peticions de fructicultors interessats en el Pla d'arrencada de fruiters de pinyol

Aquestes sol·licituds corresponen a un total de prop de 1.400 hectàrees d’arbres fruiters, xifra que acredita que la mesura serà efectiva tal com el Ministeri d’Agricultura havia plantejat.

El pla es contempla sobre el presseguer, nectarina i paraguaià

El pla es contempla sobre el presseguer, nectarina i paraguaià

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha rebut 600 peticions de fructicultors corresponents a 1.381 hectàrees per a les quals sol·liciten ajuts per poder arrencar-ne arbres, amb l’objectiu d’evitar una nova campanya amb sobreproducció i baixos preus. 

Amb aquest nombre d’hectàrees s’ha assolit una xifra propera al 70% de la superfície total a arrencar per al primer dels dos anys en què el pla d’arrencada hauria d’estar operatiu, i acredita que la mesura serà efectiva tal com el Ministeri d’Agricultura, que és qui haurà de cofinançar l’ajut, havia plantejat. També certifica aquesta dada el fet que més de 600 titulars d’explotació s’hi vulguin acollir ja el primer any.

Les dades s’han obtingut a partir d’una enquesta realitzada durant 10 dies (del 8 al 18 de gener), per quantificar el nombre de productors i hectàrees que podrien adherir-se a la mesura, que consistiria en una possible ajuda d’estat per arrencar arbres de fruita de pinyol (presseguer, nectarina, paraguaià) per reduir la producció i treure del mercat quantitats significatives d’aquests productes.

El Departament d'Agricultura està impulsant aquest Pla, des de fa més d’un any, a petició de les organitzacions agràries davant la situació de crisi estructural que afecta el sector del préssec i la nectarina.  

Si finalment l’Estat accedeix a donar suport a la mesura, s’espera que la seva aplicació influeixi positivament sobre els preus percebuts pels productors d’aquestes fruites en les pròximes campanyes.

La mesura tindria aquestes característiques:

-Indemnització de 5.000 € per hectàrea arrencada.
-Superfície màxima a indemnitzar per titular d’explotació: 3 hectàrees.
-Compromís del titular de l’explotació de no plantar arbres de les espècies de presseguer, nectariner i paraguaià durant 4 anys a partir de l’accés a l’ajut.
-Període per produir l’arrencada: anys 2019 i 2020.

Els productors interessats han fet arribar les seves peticions al Departament d’Agricultura, a les oficines comarcals, així com a les organitzacions agràries, a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i a l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT), que han col·laborat en la difusió i recollida de dades.

 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 22/01/2019  Ruralcat

Aprovat el Pla general d’inspecció de qualitat i lluita contra el frau alimentari de Catalunya per al 2019

Per a l’any 2019 el Pla General d’Inspecció de lluita contra el frau preveu 113 inspeccions i 240 controls exploratoris.

El control oficial verifica les garanties d’autenticitat, integritat, conformitat i qualitat dels aliments que es comercialitzen

El control oficial verifica les garanties d’autenticitat, integritat, conformitat i qualitat dels aliments que es comercialitzen

La qualitat dels aliments és una demanda dels consumidors i un aspecte fonamental per a la competitivitat de les empreses agroalimentàries i, per tant, és una de les prioritats de la política alimentària. Garantir la qualitat dels aliments i la lluita contra pràctiques deslleials implica el compromís de les empreses alimentàries i de les administracions públiques amb els consumidors.
 
La finalitat principal del control oficial en matèria de lluita contra el frau alimentari és la protecció dels interessos econòmics dels que formen part de la cadena agroalimentària, especialment de totes aquelles empreses que compleixen les normes i dels consumidors.
 
El control oficial verifica les garanties d’autenticitat, integritat, conformitat i qualitat dels aliments que es comercialitzen i assegura la transparència i la competència lleial de les transaccions comercials.
 
La Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació és l’autoritat competent a Catalunya en matèria de control oficial de la qualitat alimentària i la lluita contra fraus, i anualment articula el sistema de control mitjançant el Pla General d’Inspecció de lluita contra el frau en els productes agroalimentaris.
 
L’any 2019 el Pla General d’Inspecció de lluita contra el frau en els productes agroalimentaris preveu la realització de 113 inspeccions i 240 controls exploratoris:
 
Inspeccions (investigacions) planificades, realitzades a empreses alimentàries seleccionades per mitjà d’una anàlisi de risc. Aquest tipus d’inspeccions comporten aixecament d’actes d’inspecció i suposar l’adopció de mesures cautelars, com ara la immobilització de productes. En el cas de constatació d’infraccions, donen lloc a la tramitació d’expedients sancionadors.
 
Inspeccions (investigacions) imprevistes, es realitzen com a conseqüència de successos inesperats o sospites d’infracció, com ara denúncies, comunicacions d’altres organismes de control o altra informació. Sovint tenen caràcter urgent i es tramiten com les inspeccions programades.
 
Controls exploratoris, actuacions de control en les quals s’avaluen els sistemes d’autocontrol dels processos de fabricació i el sistema de traçabilitat que utilitza l’empresa i també s’informa a l’operador de la normativa aplicable als productes que elabora i comercialitza. No tenen caràcter repressiu sinó informatiu i serveixen per avaluar el  possible risc d’incompliment i/o frau de les empreses.
 
Les inspeccions es realitzen seguint una metodologia d’investigació i auditoria, i tenen com a objectiu bàsic la detecció de fraus o pràctiques antireglamentàries en matèria de qualitat. Es centren primordialment en els sectors que han estat avaluats com d’alt risc i en aquells que tenen alguna circumstància o conjuntura especial. La selecció de les empreses a inspeccionar també es fa en funció de l’avaluació del risc dins de cada sector.
 
Durant les inspeccions es prenen mostres d’aliments i d’altres productes intermedis per analitzar-ne la seva identitat i que compleixen les normes de qualitat, es revisa els documents d’acompanyament dels aliments, els autocontrols i el sistema de traçabilitat que tenen implantades les empreses per identificar possibles fraus i es comprova la veracitat de la informació que apareix a les etiquetes.
 
El Pla General d’Inspecció s’inclou en el Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària (2016-2020), que realitzen tots els Estats membres de la UE i que preveu la col·laboració i la cooperació entre les administracions implicades en el control alimentari d’altres àmbits o territoris.
 

Especials