Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 02/04/2020  Ruralcat

Recomanacions per complir les limitacions de circulació durant l'estat d'alarma en el sector agroalimentari i pesquer

El certificat autoresponsable de desplaçament, la documentació acreditativa de l’activitat i una declaració emesa per l'empresa pels desplaçaments in itinere són els documents necessaris que caldrà dur mentre duri el període d’excepcionalitat.

Amb la finalitat de facilitar les tasques de control a les autoritats competents, es recomana portar el certificat autoresponsable de desplaçament

Amb la finalitat de facilitar les tasques de control a les autoritats competents, es recomana portar el certificat autoresponsable de desplaçament

Per tal que tots els operadors dels sectors essencials de l'agricultura, la ramaderia, l’aqüicultura, la pesca i la indústria alimentària puguin complir amb la normativa vigent de circulació durant l’estat d’alarma, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha formulat una sèrie de recomanacions.

Amb la finalitat de facilitar les tasques de control a les autoritats competents, es recomana portar el certificat autoresponsable de desplaçament. Alhora d’omplir aquest certificat es recomana especificar a l’apartat de corresponent, que el desplaçament s’encabeix en l’activitat agrària, ramadera, pesquera o agroalimentària que s’està exercint.

El Departament també recomana que aquest certificat vagi acompanyat de la documentació que acrediti l’activitat essencial que s’està portant a terme. S’adjunta nota amb exemples dels diferents títols que es podrien adjuntar, segons s’escaigui en cada cas.

Els desplaçaments in itinere dels treballadors dels sectors essencials es faran de manera que respecti el que estableix la Ordre TMA / 254/2020, de 18 de març, per la qual es dicten instruccions en matèria de transport per carretera i aeri.

Per a facilitar els trajectes necessaris entre el lloc de residència i de treball, el treballador ha de portar una declaració responsable emesa per l’empresa d’acord i el model de declaració responsable per a facilitar els trajectes necessaris entre el lloc de residència i de treball.

Font: DARP

FORMACIÓ | 11/02/2019  Ruralcat

El projecte Tr3s local inicia les activitats de suport a les empreses que fan venda de proximitat

El proper dilluns 18 de febrer comença la primera jornada de la formació “Impuls a la venda de productes de proximitat” a l’EA Manresa, en el marc del projecte POCTEFA Tr3s local. El curs té per objectiu afavorir la professionalització i competitivitat de les empreses de productes agroalimentaris de proximitat.

Les jornades volen afavorir la professionalització i competitivitat de les empreses de productes agroalimentaris de proximitat

Les jornades volen afavorir la professionalització i competitivitat de les empreses de productes agroalimentaris de proximitat

El projecte Tr3s local té com a finalitat donar suport a les empreses de venda de proximitat i promocionar la comercialització de productes locals en entorns rurals. El projecte està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra.

La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

La Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries participa, com a cap de fila, en aquest projecte, conjuntament amb les Cambres d’Agricultura dels departaments francesos de l’Arieja i els Pirineus Orientals.

Entre les actuacions previstes en el marc del projecte europeu es preveu realitzar unes jornades de formació adreçades als productors adherits al segell Venda de Proximitat. El curs “Impuls a la venda de productes de proximitat” té com a objectiu afavorir la professionalització i competitivitat de les empreses de productes agroalimentaris de proximitat.

El proper dilluns 18 de febrer comença la primera d’aquestes jornades, que tindrà lloc a l’EA Manresa. També hi ha previstes, durant els mesos de febrer, març i abril, formacions a les Escoles Agràries de Tàrrega, Amposta, Mas Bové, Empordà i Pirineu. 

El curs està dividit en 5 mòduls: “Com fer correctament al venda de proximitat”, “Crea la teva estratègia de comercialització”, “Com tenir èxit en el mercat digital”, “Costos i rendibilitat de la meva activitat” i “Model cooperatiu. Model d’èxit”.

Les empreses agrícoles que realitzin aquesta formació podran optar a un pla integral d’assessorament individualitzat i adaptat a la seva empresa.

 

GRUPS OPERATIUS | 11/02/2019  Ruralcat

Un projecte liderat per bonÀrea Agrupa permet reduir un 10% l'excreció de nitrogen al medi ambient en vedells d'engreix

Aquest projecte, finançat a través de la operació 16.01.01 de cooperació per a la innovació del PDR de Catalunya 2014-2020, ha estat coordinat per l’Associació d’Empresaris de Boví d’Alcarràs i ha comptat amb la participació de les empreses Nanta i Sinual, les agrupacions empresarials ASOPROVAC Catalunya i l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos (ASFAC), el Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la producció del DARP, i ha estat dut a terme en col·laboració amb el Programa de remugants del I’RTA.

El projecte ha treballat amb vedell frisó alimentat amb alts nivells de concentrat en la fase final de l’engreix

El projecte ha treballat amb vedell frisó alimentat amb alts nivells de concentrat en la fase final de l’engreix

El projecte “Estratègies per reduir l'excreció de nitrogen en vedells d'engreix durant la fase d'acabat” ha servit per avaluar diferents estratègies per reduir l’excreció de nitrogen de vedells d’engreix intensiu i, en concret, reduir el nivell de proteïna bruta (PB) de la dieta sense perjudicar el creixement i l’índex de conversió i, en conseqüència, disminuir la contaminació mediambiental. 

Per assolir aquest objectiu, en una primera fase s’han realitzat proves controlades on s’ha valorat l’excreció de nitrogen (N) i, en una segona fase, s’han realitzat proves de camp per tal de validar el seu efecte sobre el creixement en condicions comercials d’engreix de vedells. 

En concret, s’ha treballat amb vedell frisó alimentat amb alts nivells de concentrat en la fase final de l’engreix. En total, s’han estudiat tres diferents estratègies nutricionals que s’han centrat en millorar l’eficiència de l’ús de nitrogen i s’ha avaluat l’efecte que tenen sobre  l’excreció de nitrogen a través de femtes i orina, i el consum, creixement i qualitat de la canal.

Els resultats de l’estudi conclouen que la reducció del contingut de PB en el concentrat en vedells d’acabat permet disminuir la contaminació ambiental de nitrogen en la fase d’acabat. Concretament, per cada 1% de PB que es redueix disminueix en un 10% l’excreció de nitrogen al medi ambient sense perjudicar el creixement dels vedells. 

El projecte, que ha comptat amb un pressupost de 269.291€, l’ha portat a terme el Grup Operatiu liderat per Corporación Alimentaria Guissona, SA (bonÀrea Agrupa) i coordinat per l’Associació d’Empresaris de Boví d’Alcarràs amb la participació de les empreses Nanta i Sinual, les agrupacions empresarials ASOPROVAC Catalunya i l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos (ASFAC), el Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la producció del DARP i la col·laboració del Programa de Remugants de l‘IRTA

Un Grup Operatiu és un partenariat en què els seus membres comparteixen interessos comuns entorn a un projecte d’innovació específic i de caràcter pràctic vinculat al sector agroalimentari. Els Grups Operatius poden rebre finançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) per a la constitució i redacció del projecte comú o bé per a l’execució d’un projecte pilot innovador.

 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 07/02/2019  Ruralcat

L’IRTA, Fruit Future i Plan & Food Research impulsen la comercialització de noves varietats de poma i pera adaptades a climes càlids

El Hot Climate Programme (HCP) el van iniciar l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Plant & Food Research l’any 2002 amb l’objectiu de desenvolupar noves varietats de pomes i peres adaptades a zones de cultiu amb altes temperatures.

La consellera Teresa Jordà durant l'acte de signatura (font: DARP)

La consellera Teresa Jordà durant l'acte de signatura (font: DARP)

L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Fruit Futur i Plant & Food Research, impulsadors del programa de millora genètica per a la millora varietal de pomes i peres, han signat un acord amb el líder global de producció i comercialització de fruita T&G Global per a comercialitzar i continuar desenvolupant noves varietats de poma i pera adaptades a climes càlids.

El programa varietal utilitza contribucions de germoplasma tant de Nova Zelanda com d’Espanya per a identificar pares amb les característiques clau que es requereixen per al canvi climàtic: alta tolerància a la temperatura, baix requeriment d’aigua i fruites d’alta coloració, bona textura i excel·lent sabor i conservació. També hi ha un clar enfocament cap a la millora en la resistència a les plagues i malalties d’importància en climes càlids. I és que l’adaptació dels cultius a les condicions ambientals del canvi climàtic és actualment un dels principals reptes que han d’afrontar el sector i la societat per a garantir una producció competitiva i sostenible d’aliments saludables.

L’IRTA i Plant & Food Research van iniciar el programa Hot Climate Programme (HCP) l’any 2002 amb l’objectiu de desenvolupar noves varietats de pomes i peres adaptades a zones de cultiu amb altes temperatures.

En aquell moment, els productors de la península ibèrica, i concretament de Catalunya, ja van començar a experimentar problemes amb les varietats tradicionals a causa de l’augment de les temperatures, com és la menor coloració vermella, cremades solars, textures de polpa tova i una incidència més alta en els trastorns d’emmagatzematge.

El 2003, Fruit Futur, una agrupació d’interès econòmic formada per Actel, Fruits de Ponent, Nufri, Poma de Girona i l’IRTA, es va unir al projecte com a experts en la producció comercial de pomes i peres a Catalunya i potencial interessats en aquestes varietats. La seva expertesa i profund coneixement comercial han estat clau en el desenvolupament i l’avaluació de les seleccions del programa de noves varietats.

Finalment, l’any 2018 els propietaris del programa varen escollir T&G Global, responsable de projectes tan exitosos en el desenvolupament de fruita a escala global com son Envy®, Jazz® o Pacific Rose®, per a comercialitzar a nivell internacional les noves varietats del programa.

 

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 05/02/2019  Ruralcat

El DARP publica la fitxa tècnica “La tòfona, un recurs econòmic en creixement”

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en el marc del Congrés Internacional Trufforum, ha editat aquesta fitxa dedicada a analitzar el valor econòmic de la tòfona, amb la col·laboració del CTFC.

La tòfona negra és la de major valor comercial situant-se en els prop de 400 €/kg al 2017 a Catalunya

La tòfona negra és la de major valor comercial situant-se en els prop de 400 €/kg al 2017 a Catalunya

La fitxa tècnica “La tòfona, un recurs econòmic en creixement” s’ha publicat en el marc del programa Trufforum-Pro del Congrés Internacional Trufforum, que es va celebrar a Vic del 25 al 27 de gener, amb el suport del Centre de Ciència i Tecnologia de Catalunya (CTFC). La fitxa explica el context actual del sector de la tòfona al món i fa un repàs de l’activitat econòmica que genera el sector

Es calcula que existeixen unes 180 espècies de tòfona del gènere Tuber al món, però de les quals només unes poques tenen interès gastronòmic. A Catalunya, les espècies natives amb major interès pel paladar són la T. melanosporum, la més estesa, T. aestivum, T. brumale i T. borchii. El cultiu de T. melanosporum es troba principalment a Espanya, França i Itàlia

L'activitat econòmica que genera el sector de la tòfona comprèn des de l'assessoria per al cultiu i la preparació dels terrenys, la producció de planta, la recol·lecció, l’ensinistrament de gossos tofoners, la comercialització i la seva transformació com a ingredient per a altres productes trufats, fins a l'agroturisme, la gastronomia micològica, les fires i els petits mercats, la recerca, etc.

A l’Estat espanyol, la producció de tòfona provinent de cultiu és la més important, que ve determinada per les més de 10.000 hectàrees de plantacions al 2014. Catalunya compta actualment amb unes 1.000 hectàrees plantades

La fitxa també analitza l’evolució dels preus de la tòfona al món, on es constata que aquests han oscil·lat inversament a les produccions amb diferències importants entre anys. Però, tot i aquestes variacions, els preus de la tòfona negra (T. melanosporum) fresca han augmentat a una taxa mitjana anual del 3% en euros constants durant els darrers 50 anys, molt per sobre de la majoria de les produccions agràries.

La irrupció de la tòfona de plantació en el mercat i la introducció del reg en les produccions també ha provocat una major estabilització dels preus mitjans en els últims anys al voltant dels 400 €/kg, a més d'obtenir-se un major preu de les que provenen d’origen silvestre.

La tòfona negra és la de major valor comercial situant-se en els prop de 400 €/kg al 2017 a Catalunya. La tòfona d'estiu (T. aestivum) té menys valor comercial que la tòfona negra i els seus preus es situen entre els 25 i 50 €/kg al productor a Espanya, podent-se aconseguir puntualment els 70 €/kg, mentre que la tòfona d'hivern o magenca (T. brumale) aconsegueix preus de mercat de 60 a 120 €/kg. 

 

Especials