Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 03/03/2021  Ruralcat

Nou cartell de l’Acord del CBPC per promocionar el consum de pomes i peres

L’objectiu d’aquestes campanyes és la d’informar al consumidor i posar en valor les qualitats d’aquests productes autòctons i de temporada, i promoure’n la seva millor percepció i el seu consum.

Pomes

Les entitats signants de l’Acord del Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC) han iniciat una nova campanya per a la promoció de pomes i peres.

El cartell de pomes i peres informa de les propietats d’aquestes fruites, riques en vitamines i minerals, que els donen propietats antioxidants i vitalitzants. Són fruites amb una gran aportació de fibra que ajuden al bon funcionament de l’aparell digestiu.

L’objectiu d’aquestes campanyes és la d’informar al consumidor i posar en valor les qualitats d’aquests productes autòctons i de temporada, i promoure’n la seva millor percepció i el seu consum.

L’Acord del CBPC va néixer el 29 de juliol de 2011. Es tracta d’una iniciativa de la qual el Departament n’és el precursor i en coordina les reunions. És d’adhesió voluntària i hi participen tots els agents de la cadena alimentària: producció, indústria, i distribució agroalimentària. Entre els seus objectius hi ha el de la millora de les relacions entre els diferents tipus d’operadors al llarg de tota la cadena de valor. També vol millorar la informació que reben els consumidors, la traçabilitat, i valorar els productes agroalimentaris de qualitat, d’una major seguretat alimentària, més sostenibles i més respectuosos amb el medi ambient i el benestar animal.

Al web del DARP es pot trobar informació del CBPC, i també dels diferents cartells de productes de temporada publicats pel CBPC.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 18/02/2021  Ruralcat

El Govern inspeccionarà prop de 400 grans explotacions ramaderes per verificar el grau de compliment de les autoritzacions ambientals

Els criteris per seleccionar aquests establiments es fonamenten en una avaluació del seu risc, , la sensibilitat del medi local, el risc d’accident, l’historial de compliment de l’autorització, i la participació en el sistema de gestió ambiental EMAS.

Granja de gallines

S'inspeccionaran de forma programada grans explotacions ramaderes per a la cria de gallines ponedores, porcs d’engreix i truges reproductores

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat el Programa d’inspecció ambiental integrada de Catalunya per a l’any 2021 que preveu realitzar 767 inspeccions programades per verificar el grau de compliment de les autoritzacions ambientals de les instal·lacions. Dels establiments, la majoria, un total de 397, seran grans explotacions ramaderes per a la cria de gallines ponedores, porcs d’engreix i truges reproductores. La resta d’establiments són empreses industrials i energètiques, activitats de gestió de residus i dipòsits controlats de residus.

Les inspeccions permetran comprovar el grau de compliment de les prescripcions i les determinacions fixades en les autoritzacions ambientals dels establiments seleccionats. Els criteris per seleccionar aquests establiments es fonamenten en una avaluació del seu risc, prenent en consideració els nivells i tipus d’emissions, la sensibilitat del medi local, el risc d’accident, l’historial de compliment de l’autorització, i la participació en el sistema de gestió ambiental EMAS. També es realitzaran inspeccions no programades per verificar el cessament d’activitats, investigar denúncies, accidents i incidents o per comprovar la correcció dels incompliments declarats en inspeccions anteriors.

Aquest any el programa reduirà novament la categoria del risc avaluada, que comporta una reducció de la periodicitat d’inspecció, per a aquells establiments registrats en el sistema EMAS que en les darreres inspeccions hagin acreditat un compliment satisfactori o adequat de l’autorització ambiental.

Els informes de les inspeccions són públics, i actualment estan disponibles en la pàgina web els informes de les inspeccions realitzades entre 2014 i 2019. També es poden començar a consultar els informes finalitzats corresponents a l’any 2020.

 El nou Programa s’executa en el marc d’implementació del Pla d’inspecció ambiental integrada 2020-2022  que cobreix el seguiment i vigilància ambiental de 1.565 establiments, que són els considerats de potencialment alta incidència ambiental.

El permís ambiental és un acte obligatori i previ a l'inici de qualsevol activitat empresarial, mitjançant el qual, l'administració assegura el compliment de les normatives establertes per a poder iniciar una activitat concreta en una ubicació determinada. Es pot consultar tota la informació relativa als permisos ambientals a l’Oficina El Planter, l’Oficina de Suport a les indústries agroalimentàries i al Campus Empresarial Agrari.

Font: RuralCat

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 18/02/2021  Ruralcat

Les dones representen el 40% de l’ocupació al sector agroalimentari català

Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi encarregat per part del Departament d’Agricultura a la Universitat de Girona en el marc del Programa de dones del món Rural i marítim de Catalunya 2016-2020.

Agricultora

Per franges d’edat, la feminització és més gran a la franja de 30 a 44 anys

Malgrat que la indústria alimentària mostra millors resultats que el conjunt de l’economia catalana en termes d’igualtat, hi ha col·lectius de dones en que aquesta millora no es produeix. Aquesta és una de les conclusions que es desprèn de l’informe “La dona a la indústria alimentària a Catalunya” que ha encarregat el DARP a la Universitat de Girona dins el marc del Programa de dones del món Rural i marítim de Catalunya 2016-2020.

Segons aquest treball, el grau de feminització de la indústria alimentària varia molt entre empreses, però es situa de mitjana a l’entorn del 40% de dones, segons dades d’afiliació a la Seguretat Social dels anys 2012 a 2019. Com a referència, la taxa de feminització al total d’Espanya és del 37% (INE, 2019). Els principals motius que condicionen el grau de feminització de les empreses actualment són la naturalesa de la feina (com més físicament exigent, més masculina), l’antiguitat de l’empresa (com més antiga, més masculina) i el lideratge femení (com més dones a la propietat i direcció, més femenina).

Per subsectors, els que són més a prop de la paritat són els de fabricació de productes de fleca i pastes alimentàries (46% de participació femenina) i el de fabricació d’altres productes alimentaris (42%). Contràriament, el subsector amb menys participació de la dona és el de fabricació de productes de molineria, midons i productes amilacis (17%). Per franges d’edat, la feminització és més gran a la franja de 30 a 44 anys, segons dades d’afiliacions.

En relació amb els tipus de contractació, homes i dones tenen un 80% de contractes indefinits, característica que sembla que els iguala, però les dones en tenen molts més de jornada parcial, el 60% del total, i de contractes  discontinus.

Pel que fa la diferència salarial a la indústria agroalimentària, les dones cobren un 23,19% menys que els homes de mitjana, i en el grup de 45 a 54 anys és on es produeix la diferència més gran, i també entre els i les treballadores que tenen estudis universitaris.

Quant a la feminització del poder, l’estudi indica que la direcció executiva és femenina en un 21%, i la presidència del consell és ocupada per una dona només en el 12,3% dels casos (SABI, 2019). En aquest sentit, les empreses amb propietat o direcció general femenina formen equips de direcció amb més dones (sovint 50% i fins al 80%). A més, a l’empresa familiar, les dones tenen més possibilitats de ser propietàries i directives.

Amb l’objectiu d’avançar vers la incorporació de més dones a la indústria agroalimentària i sumar el talent femení al masculí, l’estudi apunta recomanacions com ara la formació en la perspectiva de gènere als i les dirigents de les organitzacions empresarials del sector, a banda de formar també les mateixes treballadores i treballadors.

D’altra banda, segons aquest mateix informe, tant l’Administració com les agrupacions empresarials han de redoblar esforços en el coneixement sobre la desigualtat de gènere en el mercat laboral i en les empreses i treballar per continuar la implantació de mesures que ajuden a conciliar la vida laboral i familiar.

Es pot consultar l’informe complet en el següent enllaç: https://bit.ly/3abFDuY.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 17/02/2021  Ruralcat

Actualitzats els mapes amb la distribució territorial de les indústries agroalimentàries de Catalunya per sectors i les dades del visor interactiu

La publicació de les dades del Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC) tenen com a finalitat poder disposar, de manera permanent i actualitzada, de la informació per a dur a terme una política de gestió i de foment de les indústries agràries i alimentàries.

RIAAC

La visualització d’aquests mapes es pot realitzar accedint a la informació del Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC)

A partir de la base de dades del Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC), s’ha publicat al web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) els mapes actualitzats amb la distribució territorial de les indústries agroalimentàries de Catalunya per sectors.

Es tracta d’uns mapes en format PDF que permeten visualitzar, de manera ràpida i senzilla, la implantació en el territori de cadascun dels diferents sectors agroalimentaris. Inclouen també un mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries, diferenciant cinc intervals segons la quantitat d’indústries.

Aquesta informació és complementària al mapa interactiu on es pot visualitzar la ubicació geogràfica de les indústries agràries i alimentàries de Catalunya on, per exemple, i segons la capa seleccionada, es poden veure totes les indústries a la vegada. Clicant sobre l’establiment industrial, s’accedeix a la informació de les activitats que aquest ha declarat. 

La visualització d’aquests mapes es pot realitzar accedint a la informació del Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC) del web del Departament, i on també s’hi pot trobar els cinc llistats que ja es publiquen habitualment: per comarques (pdf), per activitats (pdf), per titularitat (pdf) i els 2 llistats de totes les indústries (en formats excel i csv).

Finalment, recordar que també es pot trobar el llistat d’indústries agràries i alimentàries de Catalunya al web de Dades Obertes, un portal que té per objectiu facilitar l’accés i donar transparència a la informació donar pública.

Tota aquesta informació és de gran utilitat no només per al DARP, sinó també per a altres departaments, administracions, institucions, associacions i, especialment, per al mateix sector i per a la ciutadania. La publicació de les dades del Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC) té com a finalitat poder disposar, de manera permanent i actualitzada, de la informació per a dur a terme una política de gestió i de foment de les indústries agràries i alimentàries, i en el qual s’hi inscriuen les indústries d'activitats agràries, alimentàries, forestals, i de pesca ubicades a Catalunya.

Font: DARP

AGENDA | 15/02/2021  Ruralcat

La FAO declara el 2021 l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures

Aquesta efemèride ha estat impulsada per la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura) per sensibilitzar sobre la importància d’aquests productes en la nutrició humana, la seguretat alimentària, la salut i la sostenibilitat.

Any Internacional de les Fruites i Verdures 2021

Any Internacional de les Fruites i Verdures 2021

La FAO ha declarat el 2021 l’Any Internacional de les Fruites i Verdures (AIFV) amb el lema "Les fruites i verdures, elements essencials de la teva dieta". Els principals objectius són conscienciar sobre els beneficis per a la salut que té el consum de fruites i verdures; promoure dietes i estils de vida saludables, equilibrats i diversificats mitjançant el consum de fruites i verdures; i reduir la pèrdua i el malbaratament de fruites i verdures en els sistemes alimentaris de les fruites i les verdures.

La FAO també vol incidir en altres aspectes, com el suport als sistemes alimentaris sostenibles en la producció, el reciclatge i la reducció del malbaratament a les llars, així com també en la integració dels petits agricultors i agricultores en les cadenes de producció i distribució.

Font: RuralCat

Especials