Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 10/10/2019  Ruralcat

Es posa en marxa el Pla Estratègic de l'Alimentació a Catalunya 2020-2025

Aquest Pla ha de posar les bases per assolir el Pacte Nacional de l’Alimentació, determinant objectius, accions i indicadors per al període 2020-2025 en el camp de l´alimentació i els seus àmbits tranversals.

Moment de la reunió del Consell (font: DARP)

Moment de la reunió del Consell (font: DARP)

La setmana passada es van reunir per primera vegada les comissions que formen part del Consell Català de l'Alimentació. Amb aquesta reunió es dona el tret de sortida a l’elaboració del Pla Estratègic de l’Alimentació a Catalunya 2020-2025, que ha de servir de full de ruta per poder arribar fins al Pacte Nacional de l’Alimentació.

A les Comissions hi estan representats l’Administració, el sector, la ciutadania i el món associatiu, i s’organitzaran en quatre eixos de treball: Comissió de la Cadena Agroalimentària, Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries, Comissió de Gastronomia i Territori i Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat.

En aquest sentit, el Consell Català de l’Alimentació és l’òrgan encarregat de promoure el Pacte, actuant com a fòrum d’anàlisi sobre les polítiques agroalimentàries del país i els reptes socials, ambientals, empresarials i tecnològics a què s’enfronta el sector.

Actualment la indústria alimentària representa el 22,6% del PIB català, un sector amb un oes cabdal en l’economia però que ha de fer front a grans reptes de futur com repensar el seu model productiu, el despoblament rural, el manteniment territorial, l’emergència climàtica o la seguretat alimentària.

Font: DARP

 

 

ESCOLES AGRÀRIES | 24/07/2019  Ruralcat

El DARP organitzarà una Hackathon Pagesa a les escoles agràries contra el malbaratament alimentari

L’objectiu és sensibilitzar als joves i al sector sobre la importància de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agroalimentari.

La Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la setmana contra el malbaratament alimentari del 23 al 29 de setembre

La Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la setmana contra el malbaratament alimentari del 23 al 29 de setembre

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en col·laboració amb la Plataforma Aprofitem els Aliments, organitzarà una Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la Setmana contra el malbaratament alimentari de l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC) del 23 al 29 de setembre.

L’objectiu de la Hackathon és sensibilitzar als joves i al sector i generar un recull d’idees per recuperar el valor dels aliments a la societat i prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agroalimentari.

La Hackathon Pagesa consistirà en la realització de tres jornades a les escoles agràries de Vallfogona de Balaguer, Manresa i Monells i una sessió final a la Casa de l’Agricultura a Barcelona amb la participació dels alumnes autors de les idees seleccionades i representants del sector.

Font: DARP

Informació relacionada

ESCOLES AGRÀRIES | 11/07/2019  Ruralcat

Els alumnes de l’EA de l’Empordà assoleixen el 100% d’ocupació

A punt de finalitzar el curs 2018/19 del CFGS de processos i qualitat a la industria alimentària que imparteix el centre de Monells, l’escola fa un balanç molt positiu del grau d’inserció laboral dels alumnes llicenciats i agraeix el suport de les empreses que els donen suport.

Foto de grup dels alumnes (font: EA de l'Empordà)

Foto de grup dels alumnes (font: EA de l'Empordà)

Aquest curs el 90% dels alumnes del CFGS de processos i qualitat a la indústria alimentària que imparteix l’Escola Agrària de l’Empordà s’ha inserit automàticament a les empreses on han realitzat la formació dual. El 10% d’alumnat restant tenia negoci propi i farà el relleu generacional, la qual cosa garanteix la salut d’aquest perfil d’empreses agroalimentàries.

Aquestes bones dades han portat al centre a fer un balanç molt positiu del grau d’inserció laboral i s’ha volgut agrair el suport de les empreses que han col·laborat en la formació i han acollit alumnes en dual en aquest curs, que són Nestlé, Cafès Cornella, Cuinats Jotri, Carnisseries Nadal, Boada Porcel i Frit Ravich, així com a la resta d’empreses amb les qual el centre col·labora de forma habitual.

D’altra banda, de la promoció 2017/19 s’han llicenciat el 89% d’alumnes que tenien opcions a tenir el títol i des del centre s’ha volgut reconèixer l’esforç que han fet els alumnes per tal de ser competitius i sortir preparats per treballar en un entorn tan ampli com és l’agroalimentari, ja que aquest és un dels objectius de l’escola. 

Des de l’any 2015 el centre ha apostat per fer aquest formació en format dual, la qual cosa implica a l’escola i les empreses a treballar de manera coordinada per donar-se suport mútuament.

Font: EA de l'Empordà

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 04/07/2019  Ruralcat

Conveni amb préstecs preferents per a finançar el desenvolupament del sector tofoner a Catalunya

El Pla d’Acció per al desenvolupament del Sector Tofoner a Catalunya preveu augmentar en 2.000 hectàrees la superfície destinada a aquest conreu.

El conveni vol donar suport financer a les inversions en el conreu de la tòfona

El conveni vol donar suport financer a les inversions en el conreu de la tòfona

El Departament d’Agricultura i CaixaBank han signat un conveni de col·laboració en matèria de préstecs preferents per al desenvolupament del sector tofoner a Catalunya.

En virtut d’aquest conveni, l’entitat financera estudiarà, sense rebre cap compensació econòmica, les necessitats dels titulars per a l’execució dels projectes d’inversions per al conreu de la tòfona. Per la seva banda, el DARP comprovarà, a través del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), que les inversions a realitzar són viables i idònies d’acord amb el Pla d’Acció.

El Pla d’Acció per al desenvolupament del Sector Tofoner a Catalunya per a un horitzó 2019 a 2035 preveu augmentar la superfície destinada al conreu de la tòfona en 2.000 hectàrees, que pot suposar una inversió d’uns 30 milions d’euros.

Amb aquest conveni, es pretén donar suport financer a les inversions en el conreu de la tòfona dins del Pla d’Acció que té per objectiu general la dinamització socioeconòmica del sector tofoner català, per tal de millorar-ne la competitivitat i el desenvolupament. Per aconseguir aquest objectiu, el pla es centra en la dinamització de l’espècie de major interès econòmic per al sector: la tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.).

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 25/06/2019  Ruralcat

El DARP ha participat al Congrés Internacional de Qualitat i Seguretat Alimentària

El congrés ACOFESAL 2019 es va celebrar del 19 al 21 de juny a la Facultat de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya a Barcelona.

Moment del congrés

Moment del congrés

Diversos representants del Laboratori Agroalimentari de Catalunya (LAC) i de la Sub-direcció General de la Inspecció i Control Agroalimentari del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació van participar del 19 al 21 de juny passat al congrés ACOFESAL 2019. Concretament, el Laboratori Agroalimentari va participar a la taula rodona de laboratoris “Requisits a complir per part dels laboratoris d’análisis en seguretat alimentària” amb la ponència que portava per títol “El control dels residus de medicaments veterinaris en el laboratori” i amb la presentació del pòster "Programa de Control de Residus en Medicaments Veterinaris en el Laboratori Agroalimentari de Cabrils”.

La participació del Laboratori Agroalimentari en el congrés contribueix a la difusió de la tasca realitzada pel Departament d’Agricultura en el marc del control oficial agroalimentari i a l’intercanvi d’experiències i de visions entre els professionals del sector implicats en la qualitat i la seguretat agroalimentària. 

La Asociación de Consultores y Formadores de España en Calidad y Seguridad Alimentaria (ACOFESAL) organitza cada dos anys aquesta trobada entre totes les entitats i agents del sector de la qualitat i la seguretat alimentària internacionals per donar a conèixer les novetats i activitats més rellevants en legislació, protocols i mètodes analítics del sector.  

En aquest cinquè congrés s’ha comptat amb sessions monogràfiques de consultoria i certificació, I+D+i, Higiene Alimentària i Laboratori, així com sessions plenàries en què es va debatre diferents temàtiques sectorials. 

Informació relacionada

Especials