Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 17/03/2020  Ruralcat

El Departament d’Agricultura vetlla per garantir la producció i el proveïment d’aliments

A més, manté el personal necessari per a garantir la seguretat alimentària, la sanitat animal i vegetal i la salut pública. Els Serveis Territorials i les Oficines Comarcals disposen de telèfons i bústies electròniques habilitades per a la realització tràmits urgents i imprescindibles.

El DARP vol garantir al màxim d’operatives possible la producció d’aliments i el seu proveïment

El DARP vol garantir al màxim d’operatives possible la producció d’aliments i el seu proveïment

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació manté els serveis mínims imprescindibles dins del seu àmbit competencial per garantir al màxim d’operatives possible la producció d’aliments i el seu proveïment. Els Serveis Territorials i totes les Oficines Comarcals estan tancades des d’ahir però disposen de telèfons i bústies electròniques habilitades per a la realització d’aquells tràmits més urgents i imprescindibles pel sector agrícola i ramader.

Pel que fa la producció, es manté el moviment de transports d’animals, tan vius com morts, així com el transport d’aliments per animals i de matèries primeres per a la producció d’aliments per als animals.

En l’àmbit del proveïment, no s’atura el moviment de persones que treballen a la cadena alimentària per a garantir l’abastiment de la població: pagesos i ramaders, treballadors d’explotacions i granges. També proveïdors d’aliments per a animals, proveïdors de materials per a la manipulació, l’envàs i el packaging dels productes, escorxadors, transportistes, cadenes de distribució majoristes i minoristes.

A més, el Departament també manté el personal necessari per a garantir la seguretat alimentària, la sanitat animal i vegetal i la salut pública. També continuarà donant servei de manera telemàtica en els tràmits que ja es podien fer habitualment en aquesta modalitat.

Telèfon i bústies habilitades per a tràmits urgents

Per atendre les urgències que puguin sorgir en aquest període, el Departament d’Agricultura atendrà via telefònica a les Oficines Comarcals (OC) i els Serveis Territorials del DARP (de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores) o bé mitjançant correu electrònic. A totes les oficines hi ha un cartell amb l’advertiment del tancament i la modalitat de posar-se en contacte amb el personal perquè el sector pugui continuar treballant per a proveir aliments sempre seguint les indicacions del Departament de Salut. Tot això amb l’objectiu final d’intentar garantir els mercats de productes frescos, seguir fent les tasques del camp i granges i garantir la mobilitat agropecuària i d’aliments.

Girona:

OC Alt Empordà : 972.514.379

OC Baix Empordà:972.640.258

OC Gironès: 872.975.396

OC La Selva: 972.840.652

OC Ripollès:972.700.692

OC La Garrotxa: 972.260.455

Barcelona:

OC Alt Penedès:  93 817 05 34 aapenedes.daam@gencat.cat

OC Garraf: 93 810 02 35 agarraf.daam@gencat.cat

OC Maresme 93 754 03 90 amaresme.daam@gencat.cat

OC Baix Llobregat  93 640 08 82 abllobregat.daam@gencat.cat

OC Vallès Oriental 93 882 77 47 avoriental.daam@gencat.cat

OC Vallès Occidental 93 727 64 90 avoccidental.daam@gencat.cat

Serveis Territorials a Barcelona 93 409 20 90 ssttbarcelona.daam@gencat.cat

Catalunya Central i Serveis Territorials Catalunya Central:

Oc Solsonès  973 48 04 89  asolsones.daam@gencat.cat

Oc Bages- Moianes 93 872 42 24  abages.daam@gencat.cat

Oc Anoia  93 803 19 85  aanoia.daam@gencat.cat

Oc Berguedà     93 821 44 70 abergueda.daam@gencat.cat

STC 93 882 87 90 ssttcatalunyacentral.daam@gencat.cat

Per a tràmits relacionats amb Ramaderia i Sanitat comarca Osona: sir.ssttcc.agricultura@gencat.cat

Tarragona:

Serveis Territorials de Tarragona: 977250845 sstttarragona.daam@gencat.cat

OC Priorat. Tel 977830259 apriorat.daam@gencat.cat

OC Conca de Barberà: 977860207 acbarbera.daam@gencat.cat

OC Baix Penedès: 977660122 abpenedes.daam@gencat.cat

OC Alt Camp: 977600924 aacamp.daam@gencat.cat

OC Baix Camp: 977326336 abcamp.daam@gencat.cat

Lleida:

Serveis Territorials Lleida: direcciossttlleida.daam@gencat.cat

OC Segrià: asegria.daam@gencat.cat  / aramaderiasegria.daam@gencat.cat (per temes ramaders)

OC Garrigues: agarrigues.daam@gencat.cat

OC Urgell: aurgell.daam@gencat.cat

OC Pla Urgell: apurgell.daam@gencat.cat

OC Noguera: anoguer.daam@gencat.cat

OC Segarra: asegarra.daam@gencat.cat

OC Vall d’Aran: avaran.daam@gencat.cat

OC Alta Ribagorça: aaribagor.daam@gencat.cat

OC Pallars Jussà: apjussa.daam@gencat.cat

OC Pallars Sobirà: apsobira.daam@gencat.cat

OC Alt Urgell: aaurgell.daam@gencat.cat

OC Cerdanya: acerdanya.daam@gencat.cat

Terres de l’Ebre:

SSTT Terres de l’Ebre:  ssttterresebre.daam@gencat.cat. 627 48 06 77

OC Baix Ebre: abebre.daam@gencat.cat 627 48 06 77

OC Montsià: amontsia.daam@gencat.cat 637 35 56 73

OC Ribera d’Ebre: arebre.daam@gencat.cat 676 70 23 70

OC Terra Alta: talta.daam@gencat.cat 607 07 17 05

Font: DARP

 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 10/03/2020  Ruralcat

Nova fitxa tècnica “Selecció de varietats tradicionals i millorades d’enciam per produccions ecològiques en cicle d’estiu”

Al document s’exposen els resultats obtinguts en un projecte de recerca finançat amb l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.

Vista de l’assaig a la finca Eco Penedès a La Múnia, Alt Penedès

Vista de l’assaig a la finca Eco Penedès a La Múnia, Alt Penedès

En aquesta fitxa es presenten els resultats obtinguts en un projecte de recerca on s’avaluen diferents varietats d’enciam aptes pel cultiu ecològic en cicle d’estiu amb l'objectiu de proporcionar als productors ecològics d’enciam dades tècniques per facilitar l’elecció varietal.

A l'assaig es van incloure 27 varietats millorades i 10 varietats tradicionals i es van avaluar per diferents caràcters agronòmics, la resistència a l’espigat i atributs de qualitat (concentració de sucres i nitrats).

El projecte de recerca ha estat realitzat per l’equip encapçalat pel doctor Joan Casals, de la Fundació Miquel Agustí, en col·laboració amb Borja Camí de la cooperativa Arreu, dedicada a l’acompanyament agroecològic. Ha estat finançat pel DARP a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.

El mateix equip de recerca anteriorment havia presentat una fitxa tècnica dedicada a la selecció de varietats d'enciam d'hivern.

A continuació, podeu descarregar-vos la fitxa amb els resultats de la selecció de varietats d'enciam d'estiu en format PDF:

Fitxa recerca PAE 17: Selecció de varietats tradicionals i millorades d’enciam per produccions ecològiques en cicle d’estiu

Font: PAE

| 05/03/2020  Ruralcat

S’aprova la nova Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya

Ahir es va aprovar la nova Llei que dona eines per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari i augmentar l’aprofitament dels aliments al llarg de la cadena alimentària, des de la producció primària al consumidor final.

Cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits

Cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya, que té com a objectiu establir accions de prevenció per a reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari i aprofitar-lo millor implicant l'Administració i tots els agents de la cadena alimentària.  

La llei imposa una sèrie d’obligacions a tots els agents de la cadena alimentària, amb el corresponent règim sancionador. Entre d’altres obligacions, les empreses de la cadena alimentària, les entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que es dediquin a la distribució d’aliments estaran obligades a disposar d’un Pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, mesurar i informar anualment sobre els nivells de generació de pèrdues i malbaratament d’aliments i adoptar les mesures pertinents per aplicar la jerarquia de prioritats que estableix la llei pel que fa el destí dels excedents: primera destinació l’alimentació humana, si això no és possible, l’alimentació animal i si tampoc és possible, a compostatge o altres usos tècnics.

A més, el text també estableix deures específics a les empreses del sector de la restauració i l’hostaleria, entre els quals destaquen facilitar al consumidor que es pugui endur, sense cap cost addicional, els aliments que no hagi consumit, i informar d’aquesta possibilitat de manera clara i visible al mateix establiment, preferentment a la carta o al menú; i utilitzar envasos, per al trasllat dels aliments no consumits, que siguin aptes per a l’ús alimentari, reutilitzables, compostables o fàcilment reciclables, i admetre que el consumidor dugui el seu propi envàs.

El Departament d’Agricultura s’ha avançat a les obligacions previstes a la llei i ha posat a disposició del secor agroalimentari una Guia per implementar un Pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i té previst organitzar seminaris tècnics a tot Catalunya sobre els 10 principis bàsics per implementar aquesta plans. El primer seminari estarà dirigit a les indústries agroalimentàries i tindrà lloc el proper 5 de març a Barcelona.   

A Catalunya, segons dades del 2010, el malbaratament alimentari a les llars, comerços al detall i la restauració va ser 262.471 tones anuals. Això vol dir que cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits.

L‘impacte econòmic d’aquestes pèrdues és de 841M€ anuals i de 112€ per persona i any. Pel que fa a l’impacte ambiental, aquest malbaratament suposa una petjada ecològica equivalent a la utilització de 234.022 hectàrees de conreu, xifra corresponent a l’emissió de 520.723 tones de gasos d’efecte hivernacle, que serien els produïts per 20.300 automòbils durant la seva vida útil.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 04/03/2020  Ruralcat

S’ha celebrat el 6è Consell Català de la Innovació Agroalimentària, presidit per la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà

Durant l’acte s’ha fet balanç de les actuacions realitzades en matèria d’innovació agroalimentària durant els anys d’execució del Pla i s’han proposat les properes accions per elaborar el nou Pla.

Moment durant l'acte (font: DARP)

Moment durant l'acte (font: DARP)

Ahir es va celebrar el 6è Consell Català de la Innovació Agroalimentària, l’òrgan del Govern de la Generalitat de Catalunya que vetlla per la implementació, l’impuls i la coordinació d’actuacions relacionades amb l’R+D+I agroalimentària, forestal i del medi rural. L’acte el va presidir la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà.

Formen part del Consell Català de la Innovació Agroalimentària les Direccions Generals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, els Departaments d’Empresa i Coneixement, i d’Ensenyament, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, l’IRTA, l‘INCAVI, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, el Consorci Forestal de Catalunya, Unió de Pagesos, JARC, CCOO, UGT, PIMEC i Foment del Treball Nacional.

La reunió es va celebrar als Serveis Centrals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Barcelona, amb l’objectiu de fer balanç de les actuacions realitzades durant els anys d’execució del Pla en matèria d’R+D+I de l’àmbit agrari, agroalimentari i forestal de Catalunya, així com també iniciar la redacció del nou Pla Estratègic de Recerca, Transferència i Innovació Agroalimentària i conèixer el posicionament de les persones assistents sobre l’enfocament i aspectes principals d’aquest.

El PRITAC es troba en el 6è any del seu període de programació, en un moment de plantejament del nou Pla estratègic 2021-2030. Per això, en la segona part de la sessió, es va dur a terme una dinàmica de treball on es va demanar a les persones assistents que prioritzessin els possibles vectors de canvi que determinaran el nou Pla, com la millora de la governança del sistema, el foment de la col·laboració, les agendes compartides, la participació de la ciutadania en la definició del model /polítiques i projectes, la capacitació i captació de talent, el foment de l’emprenedoria, l’increment dels recursos destinats a la RDI, la projecció internacional del sistema RDI català, la RDI com a motor de transformació del sector, la RDI com a motor de transformació del territori, l’enfocament de tecnologies emergents cap al sector agroalimentari i la transformació digital.

Font: DARP

Especials