Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 27/11/2018  Ruralcat

La FIAB presenta l’informe “Frau alimentari: concepte i prospectiva de la legislació vigent”

El passat dimarts 20 de novembre es va celebrar una jornada a Barcelona, organitzada per la FIAB (Federación Española de Industrias de la Alimentación y Bebidas), en què es va presentar l’informe “Frau alimentari: concepte i prospectiva de la legislació vigent”.

Moment de la presentació de la jornada

Moment de la presentació de la jornada

El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agrolimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Carmel Mòdol, acompanyat del director general de la FIAB, Mauricio García de Quevedo, van ser els encarregats d’inaugurar la jornada.

A continuació, la subdirectora general d’Inspecció i Control Agroalimentari, Glòria Cugat, va fer la seva exposició sobre El control Oficial de la Qualitat i lluita contra el Frau a Catalunya, en què va destacar els objectius dels controls, les característiques i  les actuacions que es duen  a terme. Així, es va destacar que el control oficial i la lluita contra el frau aporten valor a les empreses del sector agroalimentari i donen garantia als consumidors de la qualitat dels productes.

En el torn de preguntes es va destacar la creació del Consell Català de l’Alimentació, un òrgan interdepartamental que liderarà el Departament d’Agricultura i que serà un instrument per dirigir la política alimentària a Catalunya.

A continuació,  el sergent en cap de l’Àrea de Salut i Consum dels Mossos d’Esquadra, Xavier Tarrés, va explicar les actuacions efectuades pels mossos d’esquadra en la lluita contra el frau alimentari.

Per finalitzar, els advocats de l’empresa EY, Marina Jáuregui i Ricardo Gómez, van presentar l’informe a tots els assistents. 

PREMIS | 22/11/2018  Ruralcat

Els pastissers Jaume Viñallonga i Maurici Cot guanyen el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

Un total de 53 persones també han estat guardonades amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari en un acte a l’Auditori de l’ONCE de Barcelona.

Artesans guardonats

Artesans guardonats

Els pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de Llinars del Vallès, han estat guardonats amb el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament, que atorga el Departament d’Agricultura

Els premiats van recollir ahir el seu guardó en un acte presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a l’Auditori de l’ONCE, de Barcelona. Durant l’acte, també han estat guardonades 53 persones amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari (27 diplomats de l’edició del 2017 i 26 de l’edició d’enguany) en reconeixement a tota un trajectòria professional. En concret, es tracta de 12 carnissers, cansaladers i xarcuters; 19 forners; 17 pastissers, 4 xurrers i 1 formatger.

Jaume Viñallonga entén l’artesania com una oportunitat per diferenciar-se de tots aquells que fan manipulats industrials, que “difícilment podran transmetre tant com ho fan els artesans”. Viñallonga assegura que cadascuna de les seves elaboracions “no és un producte, és una obra que porta el meu ADN, un ADN que transmet la sensibilitat en totes les meves obres”.

Provinent de família de tradició pastissera, de ben petit el seu pare ja el portava a l’obrador i el va ensenyar a fer croissants. Format en pastisseries de renom de Suïssa i París i a l’Escola d’Hostaleria Hofmann de Barcelona, Viñallonga va marxar al Brasil per posar en pràctica tot els coneixements que havia après i viure l’experiència de treballar a l’exterior.

Per la seva banda, Maurici Cot va ser diagnosticat d’intoleràncies severes al gluten i la lactosa. Durant els anys de recuperació, va investigar i desenvolupar noves fórmules per donar un tomb a la pastisseria i adaptar-la al consum de les persones afectades de celiaquia i amb intolerància a la lactosa, cada cop més comunes en la nostra societat. Aquestes innovacions en la creació de pastisseria i postres lliures de gluten i lactosa han tingut una gran acceptació tant per part del client restaurador professional, com per part del client final. Aquest concepte de pastisseria inclusiva, ja va portar Cot a guanyar l’any 2016 el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària i enguany li ha valgut el premi de Jove Artesà Alimentari Innovador 2018.

La consellera, acompanyada pel director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, ha destacat la importància d’aquests guardons, amb els quals any rere any es fa evident la vitalitat de l’artesania alimentària catalana. “La cultura i el grau de desenvolupament d’un país estan lligats a la creativitat, la imaginació i la capacitat de treballar bé, i d’adaptar-se a les noves demandes i necessitats. A Catalunya, això es manifesta en molts sectors, i l’artesania alimentària n’és un exemple. I demostra que és un àmbit en què no s’esgoten les oportunitats de créixer i innovar”.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador, dotat amb 3.000 euros, per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.

Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de quinze anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat 1.000 diplomes.

 

GRUPS OPERATIUS | 20/11/2018  Ruralcat

Anafric, Grup Viñas i General Càrnia aconsegueixen estendre a 84 dies la vida útil de la carn de vaquí envasada per a l’exportació

Aquest projecte, finançat a través de la operació 16.01.01 de cooperació per a la innovació del PDR de Catalunya 2014-2020, ha comptat amb la coordinació de l’IRTA i la participació de les empreses Companyia General Càrnia i Grup Viñas.

L’objectiu d’aquest grup operatiu era estendre la vida útil de la carn fresca de vaquí

L’objectiu d’aquest grup operatiu era estendre la vida útil de la carn fresca de vaquí

En els darrers 10 anys la demanda internacional de carn de boví ha augmentat de forma exponencial. L’exportació es concentra, principalment, a Europa, però recentment s’estan obrint nous mercats a l’Orient Mitjà, com el Líban, que requereixen condicions particulars de vida útil de la carn fresca envasada. 

El projecte “Extensió de la vida útil comercial en refrigeració de peces de carn de vaquí, envasades al buit, fins a 84 dies, per a exportació”, liderat per l’Associació Empresarial Càrnica Anafric, tenia per objectiu estendre fins a 84 dies la vida útil de la carn fresca envasada. El projecte també ha permès dotar de les eines necessàries al sector perquè sigui competitiu i referent a nivell mundial i assegurar que les empreses tinguin la capacitat en organització, coneixement, higiene, envasament i logística per tal de competir internacionalment en el mercat de la carn de vaquí.

Per tal d’aconseguir-ho es van modificar processos a nivell d’escorxador i sala de desfer i, posteriorment, reproduir les condicions reals de transport de la mercaderia, principalment peces de llom, tapa, culata d’espatlla, cap de mort i rosa, en un contenidor comercial MAERSK instal·lat a Vic. Es va monitoritzar la temperatura, humitat, llum i velocitat de l’aire. Simultàniament, l’IRTA de Monells va estudiar la qualitat microbiològica i sensorial de les diferents peces de carn, un total de 12 mostrejos espaiats en el temps. D’aquesta manera, es va poder quantificar la vida útil, comercial i segura, de totes les peces en cada moment del mostreig, tot coneixent la traçabilitat de cada peça i els efectes directes de la matèria prima, higiene, envàs i dels paràmetres monitoritzats en vers la vida útil final de la peça estudiada. 

L’objectiu d’aquest grup operatiu era estendre la vida útil de la carn fresca de vaquí i s’ha assolit de forma molt satisfactòria. Aquest fet possibilita que aquest producte pugui ser transportat cap a nous mercats, ja siguin nacionals o internacionals, i, per tant, que hi hagi un augment de la demanda i de la producció dins el sector primari i en tota la cadena de transformació. 

Aquest projecte, s’emmarca en l’operació 16.01.01 de cooperació per a la innovació del PDR de Catalunya 2014-2020, i té un pressupost de 281.428,58€, que està finançat a través de la Unió Europea, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i fons propis.

El projecte el porta a terme el Grup Operatiu liderat per Anafric, amb la participació de la Companyia General Càrnia i Grup Viñas i la coordinació de l’IRTA.

Un Grup Operatiu és un partenariat en què els seus membres comparteixen interessos comuns entorn a un projecte d’innovació específic i de caràcter pràctic vinculat al sector agroalimentari. Els Grups Operatius poden rebre finançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) per a la constitució i redacció del projecte comú o bé per a l’execució d’un projecte pilot innovador.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 19/11/2018  Ruralcat

El Consell Oleícola Internacional renova el màxim reconeixement al Laboratori Agroalimentari i al Panell de Tast d'Olis

El Laboratori Agroalimentari i el Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), han obtingut el reconeixement del Consell Oleícola Internacional (COI) per al període del 1 de desembre de 2018 al 30 de novembre de 2019.

El reconeixement del COI garanteix la capacitat i la competència tècnica en l’anàlisi fisicoquímica i sensorial dels olis d’oliva

El reconeixement del COI garanteix la capacitat i la competència tècnica en l’anàlisi fisicoquímica i sensorial dels olis d’oliva

El COI ha adoptat la llista de laboratoris d’anàlisis fisicoquímics i sensorials que han obtingut resultats satisfactoris per al conjunt de totes les determinacions i que compleixen amb les condicions requerides per al seu reconeixement d’acord amb la normativa vigent. Així, el Panell de Tast ha renovat el reconeixement per al tast sensorial de classificació amb la màxima puntuació possible d’entre un total de 88 panells de tot el món.

Pel que fa a les anàlisis fisicoquímiques, el COI estableix tres tipus de reconeixement en funció de les determinacions que els laboratoris estan en disposició d’analitzar (tipus A: anàlisis elemental, tipus B: anàlisis en profunditat, i tipus C: anàlisis de residus i contaminants). El Laboratori Agroalimentari ha obtingut el reconeixement tipus B, que inclou els següents paràmetres: acidesa lliure, índex peròxids, prova espectrofotomètrica al UV, humitat i matèries volàtils, impureses insolubles en èter de petroli, èsters etílics, àcids grassos, àcids grassos trans, esterols, esterols totals, biofenols, tocoferols, alfa-tocoferols, ceres, alcohols alifàtics, ECN42, estigmastadiens, monopalmitat, eritrodiol i uvaol, insaponificable. Cal dir que el Laboratori ha participat també en la determinació de residus de plaguicides amb valoració satisfactòria.

L’esmentat reconeixement del COI, juntament amb l’acreditació del Laboratori i del Panell de Tast d’acord a la norma UNE-EN ISO/IEC 17025, garanteix la capacitat i la competència tècnica en l’anàlisi fisicoquímica i sensorial dels olis d’oliva, i per tant, poden ser cridats pel COI per tal d’intervenir en el cas d’anàlisis sol·licitades en litigis o en disputes en transaccions internacionals per les quals s’utilitzaria el procediment d’arbitratge del COI.

Això suposa la confirmació de la important tasca de suport que duen a terme el Laboratori Agroalimentari i el Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, dues eines que el Departament posa a disposició del sector per a la seva màxima qualitat i competitivitat.

 

Especials