Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 02/03/2020  Ruralcat

El comerç exterior agroalimentari es va incrementar un 8,5% a Catalunya al 2019

Es publiquen les dades provisionals de comerç exterior agroalimentari del desembre de 2019. L'any passat hem superat, per primer cop, els 10.000 milions d'euros com a valor total de les exportacions de Catalunya. Igualment, també és el primer cop en què el valor de les exportacions ha superat el total de les importacions del sector a Catalunya.

S’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars

S’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars

Catalunya supera per primera vegada els 10.000 M€ en les seves exportacions agroalimentàries. L’increment de 2019 en comparació al de 2018 ha estat de 8,48%, el més alt des de 2015. L’impuls de les exportacions s'ha produït gràcies a l’augment de les vendes del sector porcí, sobretot a la Xina, i també dels productes Fine Food, especialment a Països Baixos, Polònia, Bèlgica, Itàlia i França, segons dades provisionals de Datacomex. Aquestes exportacions suposen en valor el 21,20% del total de l’Estat espanyol, que creix un 5,87%.

D’aquesta manera, el sector agroalimentari es consolida com el tercer sector econòmic exportador de Catalunya, per darrere de les semi factures i el de béns d’equipament i superant per primera vegada el sector de l’automòbil, amb qui ha anat retallant distàncies en els últims anys.

Les vendes de productes alimentaris catalans a l'exterior durant 2019 representen el 21,20% del total de les exportacions agroalimentàries de l'Estat. Les exportacions agroalimentàries catalanes creixen un 2,61% més que el total de l’Estat espanyol. Catalunya ha aconseguit per primera vegada el superàvit comercial durant el 2019.

Pel que fa al nombre d’empreses exportadores del sector agroalimentari, s’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior), que representen un increment d’un 1,25% respecte 2018. 

                                       

El carni manté el lideratge en quant a exportacions agroalimentàries (37,70% del total), amb 4.024,86 M€. Amb un increment del volum del 9,43% respecte l’any anterior el valor s’ha disparat en un 23,81%. Destaca el porcí, que representa el 65,74% del valor d’exportació del sector carni i el 24,78% del valor total de les exportacions. Aquest sector creix un 32,80% especialment gràcies a les exportacions a la Xina, que es converteix en el primer mercat pel sector superant a França i Japó.

El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb 3.114,97 M€, un 29,17% del total exportat en valor. La capacitat exportadora del sector de la fruita i l’horta el situa en tercera posició (8,08%) amb 862,70 M€. Registra un increment en valor del 4,81% respecte a 2018 i del 9,56% en volum. Els productes més venuts en termes de valor a l’estranger són préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres. Els olis ocupen la quarta posició amb el 5,91%El sector del vi i cava es manté en la cinquena posició exportadora i presenta el 2019 una dada negativa amb un descens del 11,53% en valor respecte al mateix període del l'any anterior. Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,84%, amb 409,85 M€ exportats, mentre que el sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,55% de les exportacions agroalimentàries amb 272,80 M€ exportats, xifra inferior en un 9,19% respecte a 2018.  

                                        

Catalunya exporta aliments i begudes a més de 190 països, principalment europeus, però destins com la Xina, Estats Units o el mercat africà (Kenia, Nigèria, RD del Congo o Senegal) són cada cop més atractius per als productes catalans.

Les exportacions a la Unió Europea, 63,76% del total, han incrementat en un 4,70%. Així mateix, les exportacions a països tercers, 36,24% del total, han augmentat en un 15,82%, amb increments a Àsia (31,84%), Àfrica (5,18%) i Orient Mitjà (2,78%) i decrements a Amèrica del Nord (1,95%), Amèrica Llatina (2,70%) i  Oceania (13,88%).

                                         

El sector agroalimentari és un dels principals pilars de l’economia de Catalunya. Amb 38.205 milions d’euros en el conjunt de la cadena de valor (sector primari, indústria de l’alimentació i begudes i indústria auxiliar), el volum de negoci del sector agroalimentari equival a un 16,28% del PIB de Catalunya, el que el posiciona com la principal industria manufacturera del país. El conjunt del sector agroalimentari i la seva indústria auxiliar compta amb 163.372 treballadors, 57.423 explotacions agràries, 3.922 empreses i 436 establiments. En total, la indústria transformadora d’aliments de Catalunya representa el 24% de la xifra de negoci de l’Estat espanyol.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 20/02/2020  Ruralcat

Agricultura actualitza els mapes territorials de les indústries agràries i alimentàries de Catalunya per sectors i les dades del visor interactiu

A partir de la base de dades del Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC), s’ha publicat al web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) els mapes actualitzats amb la distribució territorial de les indústries agroalimentàries de Catalunya per sectors.

Com a novetat s’ha afegit un nou mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries

Com a novetat s’ha afegit un nou mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries

Es tracta d’uns mapes en format pdf que permeten visualitzar, de manera ràpida i senzilla, la implantació en el territori de cadascun dels diferents sectors agroalimentaris.

Com a novetat s’ha afegit un nou mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries, diferenciant 5 intervals segons la quantitat d’indústries, i que per exemple permet observar que en totes les comarques hi ha indústries agroalimentàries.

Aquesta informació és complementària a la que també es publica regularment, i del qual també s’han actualitzat les dades, referent al mapa interactiu on es pot visualitzar la ubicació geogràfica de les indústries agràries i alimentàries de Catalunya on, per exemple, i segons la capa seleccionada, es poden veure totes les indústries a la vegada; i clicant sobre l’establiment industrial, s’accedeix a la informació de les activitats que aquest ha declarat. 

                           

                                  Visualització a través del mapa interactiu

Tota aquesta informació és de gran utilitat no només per al DARP, sinó també per a altres departaments, administracions, institucions, associacions, i especialment per al mateix sector i per al ciutadà. Per això, ja fa temps que es publica al web del Departament les dades del Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC), que té com a finalitat poder disposar, de manera permanent i actualitzada, de la informació per a dur a terme una política de gestió i de foment de les indústries agràries i alimentàries, i en el qual s’hi inscriuen les indústries d'activitats agràries, alimentàries, forestals, i de pesca ubicades a Catalunya.

La visualització d’aquests mapes es pot realitzar accedint a la informació del Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC) del web del Departament, i on també s’hi pot trobar els quatre llistats que ja es publiquen habitualment: per comarques (pdf), per activitats (pdf), per titularitat (pdf), i el llistat de totes les indústries (excel).

Des del DARP es treballa per tal de donar transparència i fer pública la informació de què disposa a través dels seus registres i reconeixements oficials, i que considera que pot ser d’interès per a qualsevol persona i/o entitat. La publicació d’aquestes dades al web del Departament té l’objectiu de posar a l’abast de terceres persones, empreses i organitzacions les dades de totes aquestes indústries i entitats amb seu a Catalunya.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 13/02/2020  Ruralcat

Publicada la “Guia per a la creació i gestió d’espais compartits de producció agroalimentària” a Catalunya

La guia s’emmarca dins el Projecte Start Up Rural del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, amb la col·laboració del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i l’entitat Pa Sencer.

Font: Viver de celleristes de la Conca de Barberà (Concactiva)

Font: Viver de celleristes de la Conca de Barberà (Concactiva)

Aquesta guia està especialment enfocada a les administracions públiques per tal que puguin aprofundir en les potencialitats dels espais compartits de transformació alimentària, impulsar-los i integrar-los en el teixit econòmic del territori.

La guia posa l’accent en els elements estructurals bàsics per implantar un viver agroalimentari com la legislació sanitària, les característiques urbanístiques, la dinamització d’un viver, casos d’èxit i el rol de l’Administració pública, entre d’altres.

Aquest manual neix del projecte Start Up Rural a Catalunya, una iniciativa de suport a l’emprenedoria Leader del territori rural que té com a fi aconseguir una millor adaptació i encaix al seu entorn productiu, tot intentant oferir eines i recursos vàlids i que alhora n’estimulin la innovació i el pensament estratègic.

Amb aquesta missió, l’acció Viverisme Sinèrgic va proposar sintetitzar en aquest document les claus d’inici i funcionament d’un obrador agroalimentari, a partir de l’experiència acumulada del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i d’altres entitats del territori català. La viabilitat real d’aquests projectes, tal com ho han demostrat diversos obradors que avui estan en funcionament, fa evident la seva vàlua com a peces de suport a l’emprenedoria del món rural. A més, hi ha una demanda social cada cop més consensuada de productes transformats i elaborats d’una forma que transmetin també un compromís social i mediambiental. D’aquesta manera, un obrador agroalimentari dona resposta a les demandes actuals d’una alimentació millor i més conscient.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació lidera el programa Leader a l’espai rural català, oferint un suport directe a les iniciatives que diversifiquin el teixit productiu d’aquestes zones, a fi de afegir-hi valor i expectatives de futur.

Font: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp

AJUTS | 23/01/2020  Ruralcat

S’aproven els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per tota aquella acció de promoció de la venda de proximitat que inclogui el logotip identificatiu de la venda de proximitat.

Es regulen els ajuts per al foment de la venda directa i circuit curt

Es regulen els ajuts per al foment de la venda directa i circuit curt

El Departament d’Agricultura ha aprovat les bases reguladores dels ajuts destinats a la promoció i el foment de la venda de productes agroalimentaris de proximitat, és a dir, els productes d’elaboració pròpia que es venen directament al consumidor (venda directa) o a establiments minoristes i de restauració (circuit curt).

Poden ser beneficiaris d'aquests ajuts les associacions, fundacions, federacions amb personalitat jurídica, privades, sense ànim de lucre, o cooperatives amb agrobotiga, que efectuïn venda de productes agroalimentaris de proximitat i que algun dels seus membres sigui titular d'una explotació agrària o agrupació de productors agraris i que estigui adherit a la venda de proximitat.

Es consideren despeses subvencionables de promoció de la venda de proximitat les activitats de promoció de la venda de proximitat que inclogui el logotip identificatiu, com la participació a fires i certàmens, la concepció, disseny i edició de nous productes i d'imatge del punt de venda mitjançant elements promocionals del logotip de la venda de proximitat, la creació i el manteniment de suports digitals destinats a fomentar la venda de proximitat i la publicitat en els diferents mitjans de comunicació i/o en els punts de venda.

L'import total de l'ajut rebut serà del 70% del total de la despesa i no pot ser superior a 30.000 euros per persona beneficiària i convocatòria.

A més, s’inclouen també les despeses de contractació d'una única persona dinamitzadora (amb caràcter laboral o de serveis) per a la promoció de la venda de proximitat, per aquelles persones beneficiàries en què el percentatge dels seus membres adherits a la venda de proximitat sigui superior al 50%, sempre que s'hagin efectuat les altres despeses de promoció.

Les sol·licituds per acollir-se a aquests ajuts es presentaran per mitjans telemàtics des de la pàgina web http://seu.gencat.cat/ i els ajuts concedits es publicaran a la pàgina web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

Especials