Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 26/07/2019  Ruralcat

Disponible la nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció del malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries ha estat elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb la col·laboració del CREDA-UPC-IRTA, AECOC, PIMEC, FCAC i Unió de Pagesos.

La guia té com a objectiu principal ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla que posi de manifest el compromís de les empreses en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

Es tracta d'una mesura de caràcter voluntari, que proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i inclou recomanacions específiques per a les baules de producció primària, comerç a l’engròs i transformació amb exemples concrets. També proporciona un seguit de recursos de suport, guies de referència i casos d’èxit per ajudar les empreses en l’elaboració del Pla.

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

Font: DARP

PREMIS | 13/05/2019  Ruralcat

Es convoca el Premi al millor jove artesà alimentari innovador de 2019

El premi té per finalitat fomentar actuacions innovadores que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya i guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes.

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat l’edició 2019 del Premi al/la Millor Jove/a Artesà/na Alimentari/ària Innovador/a, un guardó que vol premiar l’esforç en innovació dels joves que es dediquen al sector de l’artesania alimentària. El premi va ser creat l’any 2003 pel DARP, i reconeix les actuacions destacades en aquesta matèria que aportin resultats beneficiosos en la qualitat, la bona imatge i la competitivitat de les produccions artesanes alimentàries.

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros que es concedeix a la persona candidata que tingui més puntuació després de la premiada. 

El termini de presentació de sol·licituds s’obre l’endemà de la publicació de la convocatòria, i estarà obert fins el 13 de juny de 2019. Es preveu fer un acte públic de lliurament d’aquest premi durant aquesta tardor, juntament amb el lliurament dels diplomes de mestres artesans alimentaris atorgats durant aquest any. A més, els premis concedits es faran públics a la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts.

Els artesans pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de Llinars del Vallès, van ser els guanyadors del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/05/2019  Ruralcat

L’EIT Food Innovation Prize Competition 2019 premia els nous emprenedors del sector agroalimentari

Els premis ofereixen supor al desenvolupament de nous productes o serveis que ajudin a transformar el sistema alimentari. La data límit per a participar als premis és el 12 de maig.

El premi vol donar suport a un nombre creixent d’startups de la indústria agroalimentària

El premi vol donar suport a un nombre creixent d’startups de la indústria agroalimentària

Aquests premis a la innovació s’adrecen a emprenedors i startups que es troben en fase d’evolució inicial i tenen la finalitat d’oferir suport al desenvolupament de nous productes i serveis que puguin ajudar a transformar el nostre sistema alimentari; fent-lo més saludable, més sostenible i resilient.

Aquest any, es celebraran 17 finals en viu arreu d’Europa, que tindran lloc entre juny i setembre. En cada competició s’assignaran un total de 15.000€ en finançament, dels quals el premi pel primer lloc serà de 10.000€; i de 5.000 € per al segon lloc.

Més enllà dels premis en metàl·lic, les startups participants gaudiran d’un entrenament de qualitat i d’accés privilegiat a la comunitat d’inversors, mentors i experts de l’EIT Food.

La Innovation Prize Competition és una competició paneuropea organitzada per l’EIT Food amb la intenció de donar suport a un nombre creixent d’startups de la indústria agroalimentària i aprofundir en el seu potencial revolucionari

EIT Food és una iniciativa capdavantera d’innovació alimentària que opera a nivell europeu. El seu objectiu és crear un sector alimentari sostenible i encarat als reptes del futur.

AJUTS | 08/05/2019  Ruralcat

Agricultura convoca els ajuts per fomentar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica per al 2019

Els ajuts s’adrecen a les universitats i els centres de recerca de Catalunya que contribueixin a desenvolupar el sector ecològic català. Els beneficiaris rebran un màxim de 15.000 euros per desenvolupar el seu projecte. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 24 de maig.

Els ajuts van destinats als sectors de conreus herbacis extensius, horticultura, fructicultura, vinya, producció de llet, avicultura, porcí o elaboració d'aliments per a consum humà

Els ajuts van destinats als sectors de conreus herbacis extensius, horticultura, fructicultura, vinya, producció de llet, avicultura, porcí o elaboració d'aliments per a consum humà

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) considera que la recerca aplicada és un factor clau per al desenvolupament del sector ecològic. Per aquest motiu, s'ha publicat la Resolució ARP/1048/2019 per la qual es convoquen els ajuts per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica per a l’any 2019. El pressupost total de l'ajut s'ha augmentat un 20% respecte les anteriors convocatòries arribant fins als 120.000 euros.

Els projectes de recerca s’han de basar en un dels sectors següents: conreus herbacis extensius, horticultura, fructicultura, vinya, producció de llet, avicultura, porcí o elaboració d'aliments per a consum humà i han de ser projectes originals que no hagin rebut el finançament de la Generalitat de Catalunya o d'altres administracions públiques, ni d'entitats privades.

Els beneficiaris d'aquests ajuts poden ser equips de recerca de les universitats i centres de recerca públics i privats de Catalunya, sense ànim de lucre, que tinguin com a activitat principal la recerca, i també els centres tecnològics i/o centres de la xarxa TECNIO, sempre que compleixin els requisits concrets que fixen les bases de la convocatòria.

L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per dur a terme els projectes de recerca i l'import de l'ajut no pot ser superior a 15.000 euros per projecte. 

El termini de presentació de sol·licituds és d’un mes i finalitza el 24 de maig de 2019. L’ajut es realitza de forma pluriennal, el que significa que la finalització dels projectes es pot allargar, si cal, fins al 2020 de manera que permet beneficiar projectes que necessitin realitzar conreus d’hivern o que s’allarguin més. 

ACTIVITATS DE DEMOSTRACIÓ | 08/05/2019  Ruralcat

L’IRTA dóna a conèixer el sistema ‘NIR Low Cost’ com a solució eficient per a determinar paràmetres crítics de qualitat i seguretat alimentària

Aquest projecte està inclòs en els ajuts a les activitats de demostració de Transferència Tecnològica (operació 01.02.01) del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020) corresponents a 2018.

Sensor NIR i aplicació mòbil (font: IRTA)

Sensor NIR i aplicació mòbil (font: IRTA)

L’objectiu de la proposta “Projecte de demostració del sistema ‘NIR LOW COST’ per a la determinació de paràmetres de qualitat (humitat) i seguretat alimentària (activitat d’aigua) en productes carnis durant l’assecat” és donar a conèixer l'existència d’un sensor amb tecnologia NIR com a solució eficient i econòmica per la determinació d’aquests paràmetres crítics.

El sensor NIR requereix d’un mòbil connectat a Internet. El mòbil, mitjançant una aplicació adaptada per IRTA interactua amb el sensor NIR, gestiona els espectres NIR i els models matemàtics de calibració específics per cada producte. Els valors d’humitat i activitat d’aigua del producte els mostra el mòbil de forma immediata després que el sensor NIR hagi pres la informació del producte. 

El projecte finança les despeses de calibració del sistema “NIR low cost” en 10 productes de 10 empreses càrniques elaboradores de productes carnis crus curats/fermentats per així contribuir a la difusió i implantació de la tecnologia.

Les empreses participants identificaran un producte carni cru curat sobre el qual es validarà la tecnologia. Després es procedirà a realitzar un mostreig d’un total de 24-36 peces en diferents estadis del procés, que implica prendre espectres NIR del producte a fàbrica a les seves condicions de procés i l’extracció de mostra per analitzar-ne la humitat i l’activitat d’aigua. Les dades obtingudes s’introduiran a un model matemàtic de calibració genèric, a disposició de les empreses participants, i es procedirà a la validació del sistema NIR. 

L’aportació d’una solució que funciona des del núvol permet accedir a un nombre molt gran d’usuaris i empreses i per tant, amb un gran repartiment del cost de desenvolupament i implantació de la solució, comportant que el cost d’ús del sistema proposat sigui de molt baix cost, facilitant que tot el sector se’n vegi beneficiat. 

Aquest projecte està inclòs en els ajuts a les activitats de demostració de Transferència Tecnològica (operació 01.02.01) del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 corresponents a 2018.

Informació relacionada

Especials