Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 26/07/2019  Ruralcat

Disponible la nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció del malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries ha estat elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb la col·laboració del CREDA-UPC-IRTA, AECOC, PIMEC, FCAC i Unió de Pagesos.

La guia té com a objectiu principal ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla que posi de manifest el compromís de les empreses en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

Es tracta d'una mesura de caràcter voluntari, que proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i inclou recomanacions específiques per a les baules de producció primària, comerç a l’engròs i transformació amb exemples concrets. També proporciona un seguit de recursos de suport, guies de referència i casos d’èxit per ajudar les empreses en l’elaboració del Pla.

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

Font: DARP

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 01/05/2019  Ruralcat

Es presenta la ‘Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat a les pimes agroalimentàries’

L’objectiu d’aquesta jornada, que s’emmarca dins el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT), és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat.

L’objectiu d’aquesta jornada és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat

L’objectiu d’aquesta jornada és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat

Des de la subdirecció General de la Inspecció i Control Agroalimentari del DARP, s'ha presentat a  Barcelona la “Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries”, amb la jornada tècnica “L’assegurament de la qualitat agroalimentària, una obligació legal dels operadors. Presentació de la Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la Qualitat a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries” que tindrà lloc en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2019. La jornada compta amb la col·laboració de JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, PIMEC i Unió de Pagesos.

La Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, responsabilitza els operadors a establir un sistema d’autocontrol que asseguri la qualitat i la conformitat dels productes i la lleialtat de les transaccions comercials. 

L’objectiu d’aquesta jornada és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat, i per fer-ho es parlarà de com un implantar un sistema d’autocontrol de la qualitat, com controlar els proveïdors i les matèries primeres,  així com el procés productiu i el producte final que es comercialitza i quins requisits ha de tenir el sistema de traçabilitat.

D’aquesta forma els assistents podran constatar com la “Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries” pot ser una eina útil per complir amb els requeriments normatius, millorar la qualitat dels productes i també l’organització interna dels operadors.

La jornada acabarà amb una taula rodona en què empreses de diversos sectors compartiran les seves experiències.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 29/04/2019  Ruralcat

El Departament d’Agricultura atorga el Diploma de Mestre/a Artesà/ana Alimentari/ària a 36 persones

L'atorgament del diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici.

Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat més de 1.000 diplomes

Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat més de 1.000 diplomes

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha atorgat el Diploma de Mestre/a Artesà/ana Alimentari/ària a un total de 36 persones, de les quals 20 són forners, 8 pastissers, 5 són carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers i un formatger.

Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. 

Per tant, l'atorgament del Diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només podrà ser atorgat a persones a les qual se'ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l'ofici.

Aquest Diploma l'atorga el Departament a les persones artesanes alimentàries que siguin proposades per les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o amb sol·licitud de les persones interessades. 

Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat més de 1.000 diplomes.

El reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya i contribueix a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris. De forma complementària a aquests diplomes, el DARP va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador, dotat amb 3.000 euros, per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.

Els darrers guardonats amb aquest premi van ser els pastissers Jaume Viñallonga i Maurici Cot, corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/04/2019  Ruralcat

El Meat Business Forum reuneix la indústria càrnia mundial a l’Hospitalet de Llobregat

100 compradors de 28 països extracomunitaris participaran avui i demà en rondes de negocis amb empreses catalanes del sector carni a l’espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat.

Cartell del programa

Cartell del programa

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, conjuntament amb les  associacions empresarials ANAFRIC, ASOPROVAC, ASSOCAT, FAC, FECIC, FECOC i PORCAT, organitzen la tercera edició de Meat Business Forum, un esdeveniment que posa en contacte 22 empreses del sector carni de Catalunya amb compradors de mercats de 28 països diferents.

Durant avui i demà el Meat Business Forum desenvoluparà un extens programa de reunions sectorials, taules rodones i trobades empresarials. Addicionalment a les rondes de reunions de negoci, Meat Business Forum acollirà un programa de seminaris sobre diferents regions amb ponents experts. Els assistents podran conèixer les xifres, projeccions i tendències a Orient Mitjà, Llatinoamèrica i Àfrica subsahariana en l’àmbit agroalimentari, tant des del punt de vista de la demanda com de l’estructura de distribució. 

La indústria càrnia és el principal sector agroalimentari de Catalunya, amb un volum de negoci de 7.028 milions d’euros. Representa més del 31% del volum de negoci del sector agroalimentari, el 40% en ocupació i més del 18% en nombre d’empreses.

Catalunya produeix anualment més de dos milions de tones de carn de totes les espècies: porcí, boví, oví, caprí, equí, aviram i conill. Catalunya exporta el 51,53% en volum i el 48,82% en valor del total de la carn exportada per Espanya i el 22,56% en volum i 26,23% en valor de la de la Unió Europea.
 

Informació relacionada

AJUTS | 04/04/2019  Ruralcat

Jornada sobre oportunitats per a la participació catalana en projectes europeus en l’àmbit de la indústria agroalimentària

El 28 de març passat la Universitat de Lleida (UdL) va acollir l’acte Matchmaking event in Agrofood amb l’objectiu de posar en contacte empreses del sector agroalimentari i grups de recerca de les universitats procedents de les regions participants en el projecte ACCESS, finançat pel programa de cooperació transfronterera entre Espanya, França i Andorra (Interreg V-POCTEFA).

L’acte volia posar en contacte empreses del sector agroalimentari i grups de recerca

L’acte volia posar en contacte empreses del sector agroalimentari i grups de recerca

Pel que fa als fons europeus gestionats des de la Generalitat de Catalunya es van destacar les dues comunitats RIS3Cat acreditades per ACCIÓ en l’àmbit de les indústries de l’alimentació i que reben finançament del Programa Operatiu FEDER Catalunya 2014-2020. Aquestes comunitats estan coordinades per la UdL i l’IRTA, respectivament. També es va fer un repàs a les convocatòries finançades per aquest mateix fons FEDER i gestionades per la Secretaria d’Universitats i Recerca per dur a terme inversions en infraestructures de recerca i innovació, transferència, valoració de coneixement i cooperació entre universitats i centres públics de recerca i empreses.  

Convé subratllar dues línies de finançament que resten obertes en aquest moment: la que té per objecte finançar projectes singulars institucionals d’infraestructures de R+D i la que finança projectes cooperatius d’adquisició d’equipaments i plataformes científiques.

Continuant encara amb les possibilitats de finançament que ofereix el FEDER es van abordar les diferents oportunitats existents en el marc de la cooperació territorial europea (Interreg V), en concret en els programes oberts a la participació catalana i que compten amb convocatòries obertes fins al moment: POCTEFA i ENI CBC MED (projectes estratègics).

Des del punt de vista dels fons competitius, el major fons de finançament europeu per a projectes d’R+D+I en matèria de seguretat alimentària, agricultura i silvicultura sostenibles, recerca sobre aigües marines, marítimes i continentals i bioeconomia és el programa Horizon 2020. Si bé actualment no hi ha convocatòries obertes, és recomana la lectura del programa de treball específic 2018-2020

També amb fons provinents d’Horizon 2020 altres iniciatives interessants pel sector agroalimentari que es van destacar durant la jornada van ser la Iniciativa PRIMA – si es tracta de projectes a realitzar amb socis de la riba sud de la Mediterrània – i les oportunitats per a les pimes innovadores que ofereix l’SME Instrument.

Per a finalitzar, es va fer esment a altres iniciatives menys conegudes però igualment interessants pel sector agroalimentari com ara el Programa de Promoció de Productes Agrícoles (PPA), entre altres.

Tota aquesta informació està recollida en el document Oportunitats per a la participació catalana en projectes europeus en l’àmbit de l’alimentació.

Especials