Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 29/10/2019  Ruralcat

Jornada dedicada a la tecnologia Blockchain al servei del sector agroalimentari

Un centenar d’empreses ha participat en una jornada tècnica organitzada pel Departament d’Agricultura, en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals, sobre aquesta eina destinada a millorar la traçabilitat, l’autocontrol i la prevenció del frau alimentari.

Moment de la jornada

Moment de la jornada

Més de 100 empreses han participat a la Jornada tècnica “Blockchain, un instrument de traçabilitat i lluita contra el frau al sector agroalimentari”, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesa i Alimentació, en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, a l’Hospitalet de Llobregat.

La jornada, que s’emmarcava dins la Barcelona Blockchain Week que es celebra del 25 al 31 d’octubre, s’ha adreçat a les empreses agroalimentàries amb la voluntat de ser un espai d’aprenentatge i debat sobre l’aplicació de la tecnologia blockchain en el camp alimentari, i en concret, com instrument per al control de la traçabilitat dels aliments i la lluita contra el frau alimentari.

La blockchain s’articula com una base de dades formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar la seva modificació un cop la dada ha estat publicada. Per aquest motiu, aquesta tecnologia és adequada per emmagatzemar informació que no pugui ser alterada.

L’aplicació de la cadena de blocs va ser inicialment en el sector financer però, poc a poc, s’està emprant en altres sectors, com ara l’alimentari, amb aplicacions relacionades amb la traçabilitat i la transparència.

L’aplicació de la tecnologia Blockchain en el camp de la traçabilitat i la lluita contra el frau alimentari comparteix objectius amb el Projecte Interreg Europe QUALIFY per millorar la competitivitat de les PIME en l’àmbit agroalimentari.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, liderada pel Govern català, és aconseguir que els productes d’aquestes empreses puguin competir en un mercat globalitzat oferint qualitat, autenticitat i fent front al frau alimentari.

Per aconseguir-ho, el projecte preveu dur a terme una sèrie d’activitats destinades a l’intercanvi de bones pràctiques i metodologies entre els socis integrants per tal d’identificar millores que es puguin implementar en els instruments públics per donar suport a les PIME del sector.

Cal destacar que més del 98% de les empreses agroalimentàries de Catalunya són PIME i el seu volum de negoci suposa menys del 20% del total, segons dades dels anuaris de PIMECAT.

Font: DARP

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 15/05/2019  Ruralcat

Constantí acollirà la presentació de la Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol del contingut efectiu dels aliments envasats

La guia es presentarà en el marc d’una jornada que es celebrarà el proper 23 de maig que pretén establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol del contingut efectiu amb els requisits normatius.

El Reial Decret 1801/2008, de 3 de novembre defineix les toleràncies en el contingut dels productes envasats i els errors màxims permesos

El Reial Decret 1801/2008, de 3 de novembre defineix les toleràncies en el contingut dels productes envasats i els errors màxims permesos

El proper 23 de maig es presentarà a Constantí la “Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol del contingut efectiu”, durant la jornada tècnica “Control del contingut efectiu dels aliments envasats” que tindrà lloc en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2019.

La jornada està organitzada des de la subdirecció General de la Inspecció i Control Agroalimentari del DARP i compta amb la col·laboració de JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, PIMEC i Unió de Pagesos.

El Reial Decret 1801/2008, de 3 de novembre, pel qual s’estableixen normes relatives a les quantitats nominals per a productes envasats i el control del seu contingut efectiu defineix les toleràncies en el contingut dels productes envasats i els errors màxims permesos en la seva mesura.

L’objectiu d’aquesta jornada és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol del contingut efectiu amb els requisits normatius. També pretén revisar de manera pràctica el RD 1801/2008 mitjançant exemples de Control no destructiu i Control destructiu.

D’aquesta forma els assistents podran constatar com aquesta Guia pot ser una eina útil per complir amb els requeriments normatius d’una manera pràctica.

La jornada acabarà amb una taula rodona en què empreses de diversos sectors compartiran les seves experiències.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 15/05/2019  Ruralcat

Prodeca informarà a les empreses agroalimentàries sobre el BREXIT

Un servei de la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries, Prodeca, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació permetrà resoldre dubtes i estar informats sobre els aspectes claus a tenir en compte, tant si les empreses ja estan comercialitzant els seus productes en aquest mercat com si tenen intenció de vendre-hi.

Les exportacions agroalimentàries catalanes suposen un 13% del total d’exportacions al Regne Unit

Les exportacions agroalimentàries catalanes suposen un 13% del total d’exportacions al Regne Unit

El país anglosaxó és el 5è mercat de destinació de les exportacions agroalimentàries de Catalunya, consolidant-se en els últims 10 anys amb un creixement d’un 80% en volum. De fet, les exportacions agroalimentàries catalanes suposen un 13% del total d’exportacions amb destinació en aquest mercat i un total de 538 empreses catalanes d’alimentació i begudes hi exporten (15,94%).

A més de l’impacte del Brexit a nivell d’aranzels i nous competidors, hi ha d’altres aspectes rellevants que incideixen directament en el sector agroalimentari, com l’impacte sobre el pressupost de la PAC, incidències pel que fa a les certificacions, noves exigències en etiquetatge o les referents als distintius d’origen i qualitat agroalimentària.

Davant de la importància del Regne Unit en la nostra indústria alimentària i les incerteses que genera un Brexit encara sense resoldre, Prodeca ha obert un nou canal d’informació i consultes dirigit exclusivament al sector agroalimentària de Catalunya.

Es tracta d’un servei integral, que inclou un canal Help Desk d’accés gratuït que pretén aportar informació pràctica i ràpida a totes aquelles empreses alimentàries que desitgin resoldre dubtes sobre el Brexit. D’aquesta manera, els experts sectorials de Prodeca podran compartir informació de gran utilitat per la presa de decisió de les empreses així com dades actualitzades i de difícil accés. 

Així mateix, s’ha  habilitat el web http://www.prodecabrexit.cat on el sector agroalimentari estarà informat permanentment de l’evolució del Brexit i de les perspectives de consum alimentari a Regne Unit. D’altra banda, es faran diferents seminaris específics sobre el Brexit a tot el territori, adaptant el contingut a les novetats que es vagin esdevenint al llarg dels propers mesos.

Amb la voluntat d’informar sobre els efectes del Brexit a la ciutadania i empreses el Govern de la Generalitat ha posat en marxa diversos portals i eines: http://exteriors.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/afers_exteriors/ue/brexit/com-es-prepara-el-govern-catalunya/

D’altra banda, ACCIÓ ha habilitat una finestreta Brexit d’atenció per a empreses catalanes exportadores al Regne Unit. Entre d’altres, ofereix els següents serveis: Termòmetre Brexit, Assessorament a empreses, Servei d’atenció a consultes i Jornades Brexit: http://www.accio.gencat.cat/ca/serveis/internacionalitzacio/serveis-sectorials-i-especialitzats/finestreta-brexit/

Informació relacionada

PREMIS | 13/05/2019  Ruralcat

Es convoca el Premi al millor jove artesà alimentari innovador de 2019

El premi té per finalitat fomentar actuacions innovadores que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya i guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes.

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat l’edició 2019 del Premi al/la Millor Jove/a Artesà/na Alimentari/ària Innovador/a, un guardó que vol premiar l’esforç en innovació dels joves que es dediquen al sector de l’artesania alimentària. El premi va ser creat l’any 2003 pel DARP, i reconeix les actuacions destacades en aquesta matèria que aportin resultats beneficiosos en la qualitat, la bona imatge i la competitivitat de les produccions artesanes alimentàries.

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros que es concedeix a la persona candidata que tingui més puntuació després de la premiada. 

El termini de presentació de sol·licituds s’obre l’endemà de la publicació de la convocatòria, i estarà obert fins el 13 de juny de 2019. Es preveu fer un acte públic de lliurament d’aquest premi durant aquesta tardor, juntament amb el lliurament dels diplomes de mestres artesans alimentaris atorgats durant aquest any. A més, els premis concedits es faran públics a la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts.

Els artesans pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de Llinars del Vallès, van ser els guanyadors del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/05/2019  Ruralcat

L’EIT Food Innovation Prize Competition 2019 premia els nous emprenedors del sector agroalimentari

Els premis ofereixen supor al desenvolupament de nous productes o serveis que ajudin a transformar el sistema alimentari. La data límit per a participar als premis és el 12 de maig.

El premi vol donar suport a un nombre creixent d’startups de la indústria agroalimentària

El premi vol donar suport a un nombre creixent d’startups de la indústria agroalimentària

Aquests premis a la innovació s’adrecen a emprenedors i startups que es troben en fase d’evolució inicial i tenen la finalitat d’oferir suport al desenvolupament de nous productes i serveis que puguin ajudar a transformar el nostre sistema alimentari; fent-lo més saludable, més sostenible i resilient.

Aquest any, es celebraran 17 finals en viu arreu d’Europa, que tindran lloc entre juny i setembre. En cada competició s’assignaran un total de 15.000€ en finançament, dels quals el premi pel primer lloc serà de 10.000€; i de 5.000 € per al segon lloc.

Més enllà dels premis en metàl·lic, les startups participants gaudiran d’un entrenament de qualitat i d’accés privilegiat a la comunitat d’inversors, mentors i experts de l’EIT Food.

La Innovation Prize Competition és una competició paneuropea organitzada per l’EIT Food amb la intenció de donar suport a un nombre creixent d’startups de la indústria agroalimentària i aprofundir en el seu potencial revolucionari

EIT Food és una iniciativa capdavantera d’innovació alimentària que opera a nivell europeu. El seu objectiu és crear un sector alimentari sostenible i encarat als reptes del futur.

Especials