Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 31/12/2019  Ruralcat

Ja és aplicable el nou Reglament sobre controls oficials dels aliments

Aquest nou Reglament sobre controls oficials conté un conjunt de mesures per reforçar les inspeccions alimentàries al llarg de tota la cadena de subministrament, des del productor al consumidor.

Les noves normes exigeixen que realitzin controls oficials regulars

Les noves normes exigeixen que realitzin controls oficials regulars

Des del 14 de desembre de 2019 ja és aplicable el nou marc legal europeu sobre controls oficials, el Reglament (UE) 2017/625 del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de març de 2017, relatiu als controls i altres activitats oficials realitzats per garantir l’aplicació de la legislació sobre aliments i pinsos, i de les normes sobre salut i benestar dels animals, sanitat vegetal i productes fitosanitaris (DOUE L 95 - 07/04/2017).

Aquest nou Reglament sobre controls oficials conté un conjunt de mesures per reforçar les inspeccions alimentàries al llarg de tota la cadena de subministrament, des del productor al consumidor i es regula l’organització de controls, mostrejos i anàlisis oficials, gestions de crisis, assistència i cooperació administratives, plans de control, auditories, mesures d’execució per incompliments, sancions, etc.

La nova normativa de controls oficials aborda de manera específica el frau alimentari. En conseqüència, les noves normes exigeixen als estats membres que realitzin controls oficials regulars segons el risc i sense previ avís per detectar pràctiques fraudulentes o enganyoses. En casos d’incompliment de la legislació alimentària relativa a pràctiques fraudulentes o enganyoses, el Reglament preveu sancions efectives, dissuasives i proporcionades que tinguin en compte el benefici indegut.

Entre les novetats més destacades d’aquesta norma, destaca l’ampliació de l’abast a tota la cadena agroalimentària, que abasta totes les activitats compreses des de la producció de plantes i animals fins la fabricació i subministrament de productes alimentaris, incloses les que tenen lloc en les explotacions agrícoles, així com en la transformació i distribució dels productes als consumidors.

Les normes de la cadena agroalimentària també inclouen la seguretat i la qualitat dels aliments i pinsos, la sanitat vegetal, la sanitat animal i el benestar. Així mateix, comprenen els controls d’importació a la Unión Europea procedents de tercers països, l’augment de la transparència de les activitats de control oficial realitzades per les autoritats competents i normes més específiques per abordar el frau, inclosa l’obligació dels  Estats  membres d’efectuar controls amb regularitat, amb una freqüència determinada i en funció del risc.

Font: DARP

ESCOLES AGRÀRIES | 27/12/2019  Ruralcat

Un alumne de l’Escola Agrària de l’Empordà guanya la 3ª edició del Premi INNOVACC

El guardó reconeix la feina realitzada per l’estudiant Xavier Puigdevall, així com la tasca del seu tutor Sergi Altarriba i de l’Escola Agrària de l’Empordà.

Els premiats i el jurat

Els premiats i el jurat

L’alumne del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries de l’Escola Agrària de l’Empordà, Xavier Puigdevall, ha resultat guanyador de la tercera edició del Premi INNOVACC a la innovació tecnològica en l’àmbit carni.

Aquests guardons, organitzats per l’Associació Catalana d’Innovació del Sector Carni Porcí (INNOVACC), han reconegut el treball “Ús d’un cultiu iniciador en un producte curat. Diferències entre l’absència o la presència d’un estàrter en el fuet” elaborat per l’estudiant, així com la tasca del seu tutor Sergi Altarriba i de l’Escola Agrària de l’Empordà.  

Als premis s’hi han pogut presentar estudiants de Batxillerat, Formació Professional i Universitat que hagin elaborat i presentat el projecte o treball de final d’estudis durant l’últim curs escolar 2018-2019. El guardó té l’objectiu d’incentivar projectes d’innovació tecnològica dins l’àmbit educatiu català enfocat al sector carni. A més a més, és imprescindible que la innovació sigui tangible, ja que es valora la seva aplicabilitat en un espai real de treball. El projecte elaborat per Xavier Puigdevall ja s’està provant a la Carnisseria Nadal de Sarrià de Ter, empresa on treballa actualment.

La finalitat del projecte guanyador és millorar la formulació d’un fuet tradicional elaborat en una carnisseria mitjançant l’addició d’un cultiu iniciador o estàrter. L’alumne de l’Escola Agrària de l’Empordà ha aconseguit perfeccionar les propietats organolèptiques del producte, així com la seva homogeneïtat entre lots. El punt més important i diferencial del treball és que la utilització d’aquests cultius estàrters no és habitual en petits elaboradors i productors, sinó que és una pràctica més comuna de la gran indústria agroalimentària.

Teresa Colell, directora de l’Escola Agrària de l’Empordà, ha destacat “la importància del Premi INNOVACC per a la dinamització i innovació del sector i per fomentar el relleu generacional”. D’altra banda, segons Sergi Altarriba, tutor del treball premiat “és un autèntic reconeixement a l’esforç d’en Xavier, així com a la labor educativa del centre. Des de la nostra escola seguirem formant als professionals del sector agroalimentari del futur”.

El guardó està dotat amb 5.000 euros, repartits a parts iguals entre Xavier Puigdevall i l’Escola Agrària de l’Empordà. També s’ofereix a l’estudiant guanyador la possibilitat de formalitzar un contracte laboral en pràctiques en una empresa del sector carni porcí català. El jurat del premi ha estat format per grans professionals del sector: Jacint Arnau (IRTA, secretari d’INNOVACC), Esteve Espuña (Esteban Espuña SA, president d’INNOVACC), Narcís Cañigueral (Embutidos Monter SAU, tresorer d’INNOVACC), Ignasi Pons (FECIC), Llorenç Freixanet (Metalquimia, vocal d’INNOVACC), Jaume Sió (Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació), Joan Martí (ACCIÓ), Ricard Parés (PORCAT) i Narcís Grèbol (ex-secretari d’INNOVACC).

L’acte d’entrega del premi ha tingut lloc al restaurant la Deu d’Olot aquest dimecres. Els cinc finalistes han assistit al lliurement del guardó acompanyats pels seus respectius tutors, socis d’INNOVACC i altres persones vinculades al sector carni porcí català.

Font: Escola Agrària de l'Empordà

PREMIS | 24/12/2019  Ruralcat

Un projecte que proposa un material alternatiu al plàstic guanya la 10a edició del Generació d'Idees

Cellupack ha estat elegit el projecte més innovador del Programa Generació d’Idees sobre smart food del Parc de Recerca UAB.

Foto de grup del jurat i premiats (font: UAB)

Foto de grup del jurat i premiats (font: UAB)

El projecte Cellupack ha estat el guanyador de la 10ª edició del Programa Generació d’Idees sobre smart food. Aquest programa vol fomentar l’esperit emprenedor, la cultura de la innovació i ajuda el personal investigador i doctorand de tots els àmbits científics del campus UAB a trobar la millor aplicació a la seva recerca.

Avançant-se a la normativa europea que el 2021 prohibirà els productes de plàstic d’un sol ús, Cellupack vol desenvolupar un material substitutiu que és biodegradable, soluble en aigua i comestible, que no té gust ni olor. Aquest material permet la fabricació a gran escala i és molt versàtil, es pot utilitzar per construir diferents tipus d’envasos d’un sol ús. També fomenta l’economia circular mitjançant la seva dissolució i posterior regeneració i reutilització, amb un mínim consum d’energia.

L’equip Cellupack està format per un investigador de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM), Michele Dei, una enginyera en Nanotecnologia i doctorand de l’Institut de Ciències dels Materials (ICMAB), Camilla Dore, i una Tecnòloga d’Aliments, Elena Jacas.

Per elegir el millor projecte s’ha comptat amb un jurat format per la cap del Servei d'Innovació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Maria Josep Ribot; el coordinador d’R+D+Ii de la Federació Catalana de Cooperatives Agràries de Catalunya, Màrius Simon; el director de projectes d’alimentació del Grup Carinsa, Alfons Perote; el catedràtic del departament de Ciència Animal i dels Aliments, Buenaventura Guarnis, i la gestora de Projectes d'R+D+I d'ACCIÓ, Cristina Peña.

El Programa Generació d'Idees vol crear sinergies entre personal investigador, entitats i empreses. Aquesta 10a edició, que ha estat patrocinada pel Consell Social de la UAB, el Barcelona Sincrotró Park i l’empresa Andrés Pintaluba; també s’ha emmarcat dins el projecte europeu Higher.

Font: UAB

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 29/11/2019  Ruralcat

Es presenta la Guia per a la implantació d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La Guia, elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el CREDA, vol ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

La Guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La Guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

El passat dijous 14 de novembre el Departament d’Agricultura va presentar la Guia per a la implantació d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari en una jornada organitzada per AECOC que va comptar amb la participació de diferents membres del Comitè d’AECOC contra el malbaratament alimentari.

La Guia, elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el CREDA, amb la col·laboració d’AECOC, PIMEC, la FCAC i Unió de Pagesos, té com a objectiu principal ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla que posi de manifest el compromís de les empreses en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

Es tracta d'una mesura de caràcter voluntari, que proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i inclou recomanacions específiques per a les baules de producció primària, comerç a l’engròs i transformació amb exemples concrets. També proporciona un seguit de recursos de suport, guies de referència i casos d’èxit per ajudar les empreses en l’elaboració del Pla.

Aquesta Guia, pionera a l'estat Espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

Font: DARP

Especials