Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

PREMIS | 21/10/2019  Ruralcat

El carnisser Agustí Porta s’endú el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2019

El pastisser Antoni Pons ha rebut l’accèssit d’aquests guardons que tenen per finalitat premiar l’esforç en innovació dels joves que es dediquen al sector de l’artesania alimentària.

El premi vol guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes

El premi vol guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes

El carnisser-cansalader-xarcuter Agustí Porta ha rebut el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de la convocatòria 2019 mentre que el pastisser Antoni Pons ha obtingut l’accèssit.

Agustí Porta té 31 anys i es va formar a l’Escola Agrària del Pirineu. Actualment regenta la xarcuteria Pagès a la Seu d’Urgell on s’ofereix als clients productes artesans i autòctons de la comarca. Antoni Pons és un jove pastisser i professor de cuina que regenta la pastisseria Schr a Mataró on, a banda de dolços i pastes salades, s’ha especialitzat en caramel artístic, una disciplina que barreja pastisseria i art. 

Aquest premi va ser creat l’any 2003 pel Departament d’Agricultura i té per finalitat fomentar actuacions innovadores que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya i guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes.

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros que es concedeix a la persona candidata que tingui més puntuació després de la premiada. 

Els artesans pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de Llinars del Vallès, van ser els guanyadors del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament.

Font: RuralCat

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 20/09/2017  RuralCat/FiradeLleida

La Fira de Sant Miquel-Eurofruit ofereix diversitat de jornades tècniques

La Fira Agrària de Sant Miquel i el saló Eurofruit, certàmens que tindran lloc del 28 de setembre a l'1 d'octubre de 2017 a la Fira de Lleida, seran l'escenari de diferents jornades tècniques professionals centrades en temes d'actualitat dels àmbits de la ramaderia, la fructicultura, el reg i l'agricultura de precisió.

L’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes  del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) organitza la jornada “Canvis rellevants en la nova normativa de gestió de les dejeccions ramaderes i altres fertilitzants” , en què es presentarà el nou Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes  i d'aprovació del programa d'actuació a les zones vulnerables en relació a la contaminació per nitrats que procedeixen de fonts agràries. D’altra banda, s’han programat jornades tècniques sobre els “Reptes i perspectives de futur del sector porcí”, la “Gestió i monitorització dels nivells de productes en dipòsits o sitges. Principals problemes en el sector ramader i solucions disponibles”, la “Solució a la problemàtica del purí” i l’“Aplicació de l’infraroig llunyà al metabolisme i el creixement del porc”.

Pel que fa a l’àmbit agrícola, el DARP també ha organitzat les jornades: “X Jornada de Sanitat Vegetal”, “L'agricultura i la ramaderia intensives són sostenibles amb una bona gestió. Casos pràctics”
i "Investigacions per millorar la qualitat de l’oli d’oliva". 

A més, durant la Fira tindrà lloc la 13a Jornada Afrucat, FCAC, Agroprés, ICEA i ETSEA-UdL, amb el títol “Organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH): model europeu adequat per a millorar els resultats i l’eficiència del sector?”. Els visitants també podran conèixer de primera mà el GeaOrgànica, un projecte global per a la millora de l’eficiència productiva, que permet comprendre la fertilitat i el funcionament del sòl per a la reducció de costos en adobs i fitosanitaris.

D’altres sessions interessants vinculades amb el món agrari són la “Jornada de cultiu del festuc” i “La nova nutrició”, la “Jornada de l’olivera: control de frau i comercialització exterior”, la trobada sobre “L’enginyer agrònom fa possible que l’agricultura intensiva sigui sostenible” o les jornades sobre “Il·legalitats i implicacions fiscals de la valoració de les construccions agràries per part del cadastre” i les “Eines actuals per a l’observació i la predicció de la pedra a Catalunya”. Per últim, també es presentarà el catàleg de productes de Km0, producte de proximitat.

Relacionades amb el reg, s’han programat les sessions centrades en “L’adaptació del regadiu al canvi climàtic”, les “Estacions de bombeig d’aigua amb energia solar”i l’“Optimització del reg i la fertirrigació a través de sensors de tecnologia multipunt”.

Quant a l’agricultura de precisió, cal recordar que LleidaDrone organitza les X Conferències Professionals i Amateur de LleidaDrone, amb un doble panell d'experts que exposaran les seves novetats tecnològiques dividides en agricultura de precisió i el sector dels drones en general.
 

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 19/09/2017  RuralCat

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 25 de setembre a l'1 d'octubre.

Imatge de la II Jornada sobre sanitat en avicultura ecològica. Font: DARP

Imatge de la II Jornada sobre sanitat en avicultura ecològica. Font: DARP

 Per facilitar el recordatori de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) et detallem a continuació un recull de les activitats que es duran a terme del 25 de setembre a l’1 d’octubre.

Els programes de les jornades són susceptibles de modificació per part dels organitzadors. Per aquest motiu, i per tenir un coneixement més concret sobre cada activitat, t’aconsellem que consultis periòdicament l'apartat Agenda de RuralCat, on hi trobaràs també informació d’altres esdeveniments, fires i salons relacionats amb el sector agroalimentari i rural que es celebraran els propers dies. 

Recorda que també pots formalitzar de forma automàtica la preinscripció a les jornades a través de RuralCat.

 

MÓN RURAL | 15/09/2017  RuralCat

"Viure a Rural", una guia per a persones i empreses que decideixen establir-se en entorns rurals

Aquesta plataforma virtual de recursos i serveis s'emmarca dins el projecte Odisseu per al retorn dels joves al món rural, del qual formen part els Grups Leader de Catalunya.

S’ha presentat a Barcelona Viure a Rural, una plataforma virtual amb recursos i serveis de les comarques rurals de Catalunya, adreçada especialment a les persones i empreses que decideixen establir-se en entorns rurals. Aquesta plataforma s’emmarca dins el projecte Odisseu per al retorn dels joves al món rural, del qual formen part els Grups Leader de Catalunya.

Viure a rural sorgeix amb la idea de visualitzar les comarques rurals Leader catalanes com a lloc on treballar i residir més enllà d’un destí turístic. La plataforma té una vessant informativa molt pràctica que permet cercar la ubicació i dades bàsiques de contacte dels principals serveis públics en habitatge, salut, educació, treball i emprenedoria, medi ambient i mobilitat, cultura i lleure i esports.

Actualment, a la plataforma hi ha 1.243 recursos introduïts que es poden cercar ja sigui en base a la tipologia del recurs o en base a un territori d’una manera molt atractiva i àgil. Amb el Viure a rural l’usuari podrà trobar, en un sol lloc web, la informació que necessita per anar a viure o treballar al món rural.

El Projecte Odisseu per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural és un projecte impulsat pel DARP, des de l’any 2012, i per la Direcció General de Joventut, amb la col·laboració d’ARCA, la xarxa catalana de grups Leader i la Fundació del Món Rural. Té l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions i administracions.

 

Informació relacionada

AJUTS | 15/09/2017  DARP/RuralCat

Convocatòria d'ajuts als programes de sanitat en els sectors porcí, cunícola i cabrum de llet

El DARP ha convocat els ajuts destinats a l'execució de programes de sanitat animal en els sectors porcí, cunícola i cabrum de llet per a aquest 2017, amb un import total de 545.000 euros. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 2 d'octubre.

D’aquesta nova convocatòria en destaca, com un dels pilars estratègics en el foment de la sanitat animal, el suport a les agrupacions ramaderes i la col·laboració mútua d’aquestes amb l’Administració per tal d’assolir la millora de la gestió sanitària, de l’assistència i assessorament tècnics o de la transferència tecnològica als titulars de les explotacions ramaderes. Per això, cal fomentar les Agrupacions de Defensa Sanitària (ADS) amb l’objectiu de coordinar de la forma més efectiva possible l’execució dels programes sanitaris.

L’objecte d’aquests ajuts és compensar els ramaders, a través de les seves ADS, pels costos que els suposa l’execució de programes i actuacions sanitàries per al control i prevenció de malalties porcines, cunícoles i del cabrum de llet. Així, enguany, mitjançant aquesta línia d’ajuts es prioritzen aquests tres sectors, sent les actuacions principalment subvencionables part de les despeses en serveis veterinaris.

Amb aquests ajuts el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) també vol reconèixer la tasca que els professionals veterinaris porten a terme dins de les agrupacions de defensa sanitària, entitats que per la seva trajectòria i prestigi a Catalunya s’han consolidat com un referent associatiu en la prevenció i lluita de les malalties dels animals de producció.

Les persones sol·licitants dels ajuts de la present convocatòria hauran d’haver realitzat les actuacions objecte dels mateixos entre el 2 de setembre de 2016 i l’1 de setembre de 2017. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 2 d’octubre.
 

Especials