Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

ENTREVISTA | 03/07/2020  Ruralcat

Antoni Majoral  “Haver transformat la granja en ecològica ens fa més sostenibles mediambientalment i aporta un major valor afegit als nostres productes”

La granja lletera SAT la Reula, ubicada a Fígols d’Organyà (Alt Urgell), ha convertit la seva granja de producció de llet convencional creada el 1949 en una granja ecològica per desenvolupar una millora del benestar i salut animal i de la sostenibilitat ambiental així com també per oferir al consumidor productes lactis naturals. En el projecte també s’hi suma la transformació de 25 hectàrees de bosc en desús en prats de pastura i devesa per a les vedelles i vaques eixutes. També realitzen una tasca de divulgació dels coneixements bàsics sobre la pagesia, l’entorn rural i la producció ecològica mitjançant les visites guiades a les instal·lació adreçades tant a escoles com a famílies. Aquest projecte ha estat guanyador del premi PITA 2019 en la modalitat d’Empresa agrària.

Antoni Majoral

-Què significa per a l’empresa aquest important reconeixement?

Il·lusió, energia, motivació i molta responsabilitat.

-Com va néixer la idea de convertir la vostra explotació en una formatgeria ecològica?

Estàvem convençuts dels beneficis de la producció ecològica a tots els nivells i, veient l’orientació del sector lleter cap a macro granges, ens va semblar una bona opció per diferenciar-nos i garantir el futur de l’explotació. Per resumir-ho podríem dir que la idea també ve d’intentar adaptar la nostra empresa a les limitacions i oportunitats del territori i a les noves tendències de societat i consumidors, que encara que aquí incipients, són molt importants en els països més avançats de la resta d’Europa

-Quins avantatges o beneficis heu obtingut pel fet de transformar una granja de convencional a ecològica? Ha estat un procés complicat?

Ens fa més sostenibles mediambientalment i aporta un major valor afegit als nostres productes. Ha estat un procés complicat per la falta de referents propers, ja que aquí no hi havia granges de volum considerable que haguessin fet la conversió a ecològic i això és el que inicialment ens va provocar més dubtes i incerteses. Un altre moment complicat va ser el període de conversió de les vaques on teníem despeses i limitacions de producció ecològica i, en canvi, encara no podíem vendre la producció com ecològica.

-Quants productes elaboreu i quines característiques tenen els vostres productes?

Elaborem diferents tipus de productes làctics frescs: iogurt natural, desnatat, ensucrat i de fruites, crema de iogurt, formatge fresc, mató, nata i llet fresca. La mínima manipulació de la llet fa que els productes siguin molt cremosos i saborosos. Mai hem utilitzat additius ni conservants, de manera que sacrifiquem la durabilitat dels productes, però preferim oferir productes naturals.

                                                        

“La mínima manipulació de la llet fa que els productes siguin molt cremosos i saborosos”

-On es poden trobar els vostres productes?

Realitzem nosaltres mateixos la distribució dels productes i aquest fet ens limita però a la vegada tenim un millor control dels productes.  Distribuïm a l’Alt Urgell, Cerdanya, La Noguera, L’Urgell i Andorra.

-La proximitat entre la sala de munyir i l’obrador permet que la llet vagi directa de la vaca a la cubeta de pasteurització, sense patir quasi manipulacions. Quins altres beneficis us aporta?

Aquesta immediatesa i poca manipulació de la llet entre la munyida i l’elaboració afegeix qualitat als nostres productes i també ens aporta estalvi d’energia i ens facilita la logística.

-A la granja teniu 540 caps de bestiar, 300 vaques lleteres en producció i 240 vedelles de recria. Elaboreu els vostres propis farratges per garantir una dieta acurada i equilibrada que es tradueix en la màxima qualitat de la llet. Quants litres produïu i en què es diferencia la vostra llet?

Produïm entre 7.000 i 8.000 litres de llet diaris.  El fet que les vaques ecològiques mengin més farratge i menys pinsos i tinguin accés a pastura fa que la seva llet sigui diferent.  Nombrosos estudis reconeixen un major valor nutricional de la llet ecològica, ja que conté nivells més alts de vitamina E, àcids grassos omega 3, antioxidants i també nivells més alts de beta carotè, que el cos converteix en vitamina A. A banda, la llet ecològica està lliure d’hormones, antibiòtics i químics que puguin provenir de l’alimentació.

“El fet que les vaques ecològiques mengin més farratge i menys pinsos i tinguin accés a pastura fa que la seva llet sigui diferent”

-També heu ajudat a dinamitzar l’economia local, ja que, per garantir major autosuficiència de farratges, heu incrementat la mà d’obra i la col·laboració amb productors locals. Amb quants productors treballeu?

Hem augmentat la mà d’obra a la granja i aquest fet resulta complicat perquè la mà d’obra en el sector agrari és difícil de trobar. Falta gent responsable i formada per treballar en aquest àmbit.  Actualment col·laborem amb sis productors locals.

-Dins del projecte també heu transformat 25 hectàrees de bosc en desús en prats de pastura i devesa per a les vedelles i vaques eixutes. El projecte també és mediambientalment sostenible, gràcies a l’ús de la fusta per a biomassa. En què consisteix?

Per ser més exactes, cal dir que les estem transformant, vuit hectàrees seran camps conreables i 17 hectàrees seran zona de pastura exclusivament. A l’explotació tenim una caldera d’estella, que ens subministra d’aigua calenta i calefacció. La part de la fusta més difícilment comercialitzable de la recuperació de les pastures és la que ens serveix de combustible per abastir-la.

-A més, s’hi suma la tasca de divulgació dels coneixements bàsics sobre la pagesia, l’entorn rural i la producció ecològica amb visites guiades a les instal·lacions adreçades tant a escoles com a famílies. Per què vau decidir  les portes de la granja al públic i què oferiu als visitants?

Tot i que estem en una zona rural on molta població ve de família de pagès, les noves generacions n’estan molt desvinculades i ens va semblar una bona opció mostrar el que fem i com ho fem tant a la granja com a l’obrador.

En les visites guiades a banda d’explicar les diferents feines i el funcionament de la granja intentem tornar a donar prestigi a una feina, massa vegades menystinguda, que també és el motiu, entre d’altres, de la manca de mà d’obra qualificada en aquest sector.

                                      

“En les visites guiades a banda d’explicar les diferents feines i el funcionament de la granja intentem tornar a donar prestigi a una feina”

-Quins nous reptes de futur us plantegeu? (nous productes, creixement, etc.).

A curt termini volem millorar l’explotació en el funcionament en la producció ecològica, ja que ens queda molt per aprendre. No ens plantegem créixer en quantitat sinó en qualitat.  I fer una empresa agrària prou estimulant i atractiva perquè les noves generacions decideixin continuar amb l’empresa i seguir arrelades a la pagesia.

Nascut el 15 de desembre de 1972, casat i amb dues filles. L’any 1991 deixa els estudis d’enginyeria agrònoma a Lleida per incorporar-se a l’empresa familiar, que es trobava en una greu situació econòmica per la fallida de la cooperativa Lleteries La Seu, on venien la llet. Juntament amb els padrins, pares i el seu germà Ermengol van poder remuntar la crisi i l’empresa ha anat creixent i evolucionant fins el dia d’avui.

AJUTS | 15/11/2017  DARP

Tercera convocatòria dels ajuts a la cooperació Leader 2014-2020

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat els ajuts a la cooperació dels grups Leader de Catalunya, en el marc de la operació 19.3 de cooperació Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2020, corresponents a l’any 2017. El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 30 de novembre de 2017

L’objectiu principal d’aquests ajuts és el de fomentar els projectes de cooperació dels territoris Leader de Catalunya que tinguin estratègies de desenvolupament i temàtiques comuns, creant projectes en xarxa que permetin la realització d’actuacions conjuntes en diferents territoris i creïn sinergies amb els projectes productius de cada zona.

També, cal destacar, en el marc de l’operació 19.3 de cooperació Leader, i com a novetat en aquest nou període de programació 2014-2020, que els grups Leader poden presentar projectes propis en col·laboració amb els agents dels seu territori, que permetrà desenvolupar les estratègies específiques de cada territori.

Els beneficiaris d’aquesta convocatòria són els 11 grups d’acció local que varen ser seleccionats pel DARP per l’aplicació del desenvolupament local participatiu Leader, en el marc del PDR 2014-2020.

El projectes de cooperació s’han de regir pels principis d’innovació i efecte demostratiu, han de contribuir al desenvolupament sostenible del medi rural, han d’implicar la posada en comú d’idees, coneixements i recursos humans i materials, entorn l’assoliment d’un objectiu d’interès compartit i han de fomentar el desenvolupament de projectes transversals per tal de reforçar les estratègies dels grups Leader i donar valor afegit al Leader de Catalunya.

En les dues primeres convocatòries del període 2014-2020, el DARP va aprovar 38 projectes de temàtiques molt diverses com, l’emprenedoria, els joves rurals, les energies renovables, la valorització dels productes agroalimentaris, desenvolupament econòmic en espais naturals protegits o coworking rural, entre d’altres.

Els ajuts que preveu aquesta convocatòria, per un import total de 1.919.000 euros, tenen caràcter de cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), d’acord amb el que preveu el PDR de Catalunya 2014-2020, i aniran a càrrec per les anualitats 2018 i 2019, dotades amb un import màxim anual de 616.930 euros, a càrrec del pressupost DARP de l’any 2018 i de 476.900 euros a càrrec del pressupost DARP de l’any 2019, la qual cosa suposa el 57% del finançament d’aquests ajuts.

La resta de finançament, 825.170 euros, anirà a càrrec del fons FEADER, que representa el 43% del finançament d’aquests ajuts.

VI | 14/11/2017  DARP

Vuit cellers catalans i l'Incavi porten la Festa del Vi Novell a Barcelona

La celebració tindrà lloc el proper dissabte 18 de novembre, d’11.00 a 20.00 hores al Palau Robert, i es podran tastar tots els vins novells de 2017

Fotografia de representants dels 8 cellers al Palau Robert. Font: DARP

Fotografia de representants dels 8 cellers al Palau Robert. Font: DARP

Vuit cellers catalans productors de vins novells amb denominació d’origen han sumat esforços per promocionar aquest estil de vins i organitzar una Festa del Vi Novell a la ciutat de Barcelona. La iniciativa ha estat presentada pels cellers participants i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), que col·labora i dóna suport a l’esdeveniment, en una roda de premsa que ha comptat amb la presència del cellerista Toni Falgueres, figura clau en la recuperació de la tradició del vi novell a Catalunya, i la periodista Empar Moliner, que inaugurarà la festa i farà d’ambaixadora del vi novell 2017.

Al llarg de la festa, que tindrà lloc als jardins del Palau Robert el proper dissabte 18 de novembre, d’11.00 a 20.00 hores, els cellers participants oferiran la degustació de tots els vins novells de 2017.

Aquesta iniciativa de promoció del vi novell català amb denominació d’origen pretén portar la tradició del vi novell al mercat actual, donant a conèixer la qualitat de l’oferta, la temporalitat del seu consum i el relat al voltant del vi novell, vi nou, que mostra les primeres notes de com seran els vins de l’anyada. En aquest sentit, s’han establert criteris qualitatius per a l’admissió de cellers i vins al projecte de promoció i també s’ha creat el “Decàleg del vi novell”.

 

Els cellers participants a la Festa del vi novell 2017 són:

  • Carles Andreu (Pira, Conca de Barberà)
  • Celler Cooperatiu Espolla (Espolla, Alt Empordà)
  • Celler Cooperatiu La Granada (La Granada, Alt Penedès)
  • Celler Masroig (El Masroig, Priorat)
  • Maset (La Granada, Alt Penedès)
  • Portell Vins i Caves (Sarral, Conca de Barberà)
  • Sant Josep Vins (Bot, Terra Alta)
  • Vins Petxina (Manresa, Bages)

 

 

Informació relacionada

AGRORAMADERIA | 14/11/2017  CCPAE

El DARP obre una bústia de dubtes sobre la normativa de producció ecològica

La Unitat de Producció Agrària Ecològica del Serveis d'Ordenació Agrícola del Departament d'Agricultura (DARP) posa a disposició dels operadors ecològics o de qualsevol interessat en certificar-se una bústia de dubtes normatius relacionats amb la producció agroalimentària ecològica

A través de l'adreça eco.daam@gencat.cat es podran consultar dubtes sobre qualsevol aspecte dels reglaments europeus de producció ecològica, el Quadern de Normes Tècniques de Producció Ecològica i la interpretació de qualsevol dels punts continguts a aquestes normes.

De la mateixa manera, el DARP inaugura una secció de 'preguntes i respostes', on es pot veure el recull de dubtes ja resolts a partir de les  consultes rebudes.

S'adverteix que les respostes publicades han estat donades segons les condicions exactes en què es formula la pregunta i, per tant, no es poden extrapolar a situacions que no siguin exactament iguals.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 14/11/2017  RuralCat

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 20 al 26 de novembre

Imatge del programa d’una jornada sobre bioseguretat ramadera. Font: DARP

Imatge del programa d’una jornada sobre bioseguretat ramadera. Font: DARP

Per facilitar el recordatori de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica  (PATT) et detallem a continuació un recull de les activitats que es duran a terme del 20 al 26 de novembre.

Els programes de les jornades són susceptibles de modificació per part dels organitzadors. Per aquest motiu, i per tenir un coneixement més concret sobre cada activitat, t’aconsellem que consultis periòdicament l'apartat Agenda de RuralCat, on hi trobaràs també informació d’altres esdeveniments, fires i salons relacionats amb el sector agroalimentari i rural que es celebraran els propers dies.

Recorda que també pots formalitzar de forma automàtica la preinscripció a les jornades a través de RuralCat.

 

Especials