Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 25/11/2020  Ruralcat

L’informe “La genòmica a Catalunya. Píndola tecnològica” fa una radiografia de l’actual ecosistema català i mundial de la genòmica

A banda de la indústria farmacèutica i la biomedicina, els àmbits d’aplicació de la genòmica inclouen la indústria alimentària i l’agricultura, on els avenços en genòmica ofereixen el potencial d’accelerar el procés de desenvolupament de cultius amb trets agronòmics prometedors.

Laboratori

Els àmbits d’aplicació de la genòmica inclouen la indústria alimentària i l'agricultura

A l’informe “La genòmica a Catalunya. Píndola tecnològica” es defineix la  genòmica com una disciplina científica que es dedica al mapeig genètic, la seqüenciació d’ADN i l’anàlisi del genoma que permet diagnosticar malalties i consell genètic, crear medicina i nutrició personalitzades, realitzar estudis d’evolució d’espècies, identificar microorganismes o produir aliments funcionals. També s’analitza el mercat mundial de la genòmica i les seves aplicacions i es fa una breu radiografia de la genòmica a Catalunya i com a eina clau per trobar solucions contra la COVID-19.

A banda de la indústria farmacèutica i la salut, els àmbits d’aplicació de la genòmica inclouen la indústria alimentària, amb la identificació de senyals dietètiques que augmenten la immunitat, de manera que eliminen la necessitat d’utilitzar antibiòtics en l’alimentació animal i millores en la transformació, la seguretat i qualitat dels aliments; i l’agricultura on els avenços en genòmica ofereixen el potencial d’accelerar el procés de desenvolupament de cultius amb trets agronòmics prometedors.

A Catalunya hi ha 49 empreses dedicades a la genòmica, el 77% de les quals són pimes i un 40% start-ups, que ofereixen 742 llocs de treball i generen una inversió de 276,22 milions d’euros. La principal aplicació del sector és la biomedicina i l’ecosistema català està format per una àmplia xarxa de centres de recerca i hospitals de referència.

L’informe ha estat elaborat per la Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ amb la col·laboració de BIOCAT Xarxa d’R+D+I en biotecnologia Unitat d’Innovació d’ACCIÓ Catalonia Trade & Investment i forma part d’una col·lecció d’informes sobre les diferents tecnologies disruptives detectades a la Diana de Tendències Tecnològiques d’ACCIÓ (2018), que es preveu que tindran un gran impacte sobre la societat i el teixit productiu català durant els propers anys, com la realitat virtual, la robòtica, el big data o la impressió 3D.

Font: ACCIÓ

AJUTS | 22/05/2020  Ruralcat

Es convoquen els ajuts per a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat

Els ajuts volen incentivar la promoció dels distintius d'origen i qualitat DOP, IGP i ETG dels productes inscrits en el registre comunitari no lligats directament a la producció i dels productes amb reconeixement provisional.

Avellanes de Reus

L’objectiu dels ajuts són la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP, IGP i ETG

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts per a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya corresponents a l'any 2019-2020.

L’objectiu dels ajuts són la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP, IGP i ETG, dels productes inscrits en el registre comunitari i dels productes amb reconeixement provisional, excloses les vitivinícoles; el control i la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP vitivinícoles i el foment de l'artesania alimentària a Catalunya.

 Els ajuts estan dotats amb un import màxim de 495.000 euros, dels quals 140.000 euros van destinats a la promoció dels distintius d'origen i qualitat DOP, IGP i ETG; 204.500 euros per a la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP, IGP i ETG, excloses les vitivinícoles; un import màxim de 90.500 euros per a la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP vitivinícoles, i un import màxim de 60.000 euros per al foment de l'artesania alimentària a Catalunya.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 17 de setembre de 2019 i el 28 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 7 d'octubre de 2020.

El termini de presentació de sol·licituds és de 15 dies a comptar de l'endemà de la pèrdua de vigència del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la COVID19, o les seves pròrrogues.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: DOGC

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 21/05/2020  Ruralcat

Publicat un article que recull els resultats de l’anàlisi de perfils de pigments naturals en olis d’oliva verge extra

L’article, elaborat pel Laboratori Agroalimentari i el Departament d’Enginyeria Química i Química Analítica de la Universitat de Barcelona, ha estat publicat a la revista científica ‘Food Additives & Contaminants’.

Oli d'oliva verge extra

Els resultats poden servir per a l’autentificació i tipificació d’aquests olis

Fruit de la col·laboració entre el Departament d’Enginyeria Química i Química Analítica de la Universitat de Barcelona  i el Laboratori Agroalimentari s’ha publicat a la revista científica Food Additives & Contaminants l'article “Ane Arrizabalaga-Larrañaga, Pilar Rodríguez, Mireia Medina, Francisco Javier Santos & Encarnacion Moyano (2020): Pigment profiles of Spanish extra virgin olive oils by ultrahigh-performance liquid chromatography coupled to high-resolution mass spectrometry, Food Additives & Contaminants: Part A, DOI: 10.1080/19440049.2020.1753891”:

Aquesta publicació científica recull els resultats de l’anàlisi de perfils de pigments naturals en olis d’oliva verge extra, que poden ser utilitzats, juntament amb altres paràmetres analítics, per a l’autentificació i tipificació d’aquest olis.

La revista Food Additives & Contaminants és una publicació del grup internacional Taylor & Francis, que recull literatura científica de les àrees de metodologia analítica, incidència, persistència i avaluació de la seguretat dels additius i contaminants naturals i artificials en la cadena alimentària humana i animal.

El Departament d’Enginyeria Química i Química Analítica de la Universitat de Barcelona i el Laboratori Agroalimentari contribueixen amb aquest estudi a la millora dels processos d’inspecció i control agroalimentari i avancen en la transferència del coneixement científic a nivell internacional.

Font: Laboratori Agroalimentari

AJUTS | 21/05/2020  Ruralcat

El DARP destinarà 4 milions d’euros per ajudar els productors amb problemes de comercialització derivats de la crisi del Covid-19

Des del 20 de maig ja es pot començar la donació al Banc dels Aliments dels productes subjectes a aquest ajut.

Hort

Les ajudes seran, com a màxim, de 4.000 a 10.000 euros per productor segons el tipus de producte

Arran de la crisi sanitària la Covid19 i la declaració de l’Estat d’Alarma, molts  productors de productes peribles, verdures fresques, fruita, productes càrnics i làctics, ous i altres productes com l‘oli i la mel han perdut els canals de comercialització lligats a la restauració i el turisme.

D’altra banda, la crisi econòmica ha derivat també en una crisi social que els sectors més dèbils de la societat, en especial els col·lectius en perill d’exclusió social, estant patint per la manca de recursos deguts a l’aturada de l’activitat econòmica.

El DARP ha creat una ajuda  de 4 milions d’euros destinada a donar suport econòmic als  productors afectats, i al mateix temps, ajudar als sectors socials més castigats per la crisis econòmica i social. Aquest ajut s’engloba en el Marc Temporal per a ajudar als Estats Membres a seguir donant suport a l’economia en el context del brot de la COVID-19 i la Decisió de la Comissió Europea per la qual s’aproven les ajudes d’Estat, C(2020) 1863 final, per donar suport a l’economia durant la crisis de la Covid19.

Els requisits per a poder demanar l’ajut són ser productors/es han presentat la DUN, cooperatives o societats agràries de transformació de fruita, verdura i hortalisses fresques, de carn de boví, oví-cabrum, conill o pollastre, d’ous, de llet i productes làctics frescos, de mel, oli d’oliva verge, melmelades o cremes vegetals o productes elaborats del porc. També, cal tenir la condició de microempresa o pime i haver tingut un decreixement de la facturació i una disminució en el canal de venda habitual de com a mínim el 30 % durant alguns dels mesos d’abril, maig i juny d’enguany o del 50% en el cas d’entitats sense ànim de lucre.

Les ajudes seran, com a màxim, de 4.000€ a 10.000€ per productor, segons el tipus de producte, o 30.000€ a 75.000€ per a agrupacions de productors amb un percentatge d’ajuda del 85% del valor del producte no venut. En cas de productes amb certificació DOP o IGP, o amb el segell de venda de proximitat, de producció ecològica, producció integrada, Artesania Alimentaria o Marca Q, l’import pot arribar al 95%. El valor del productes estarà basat en la mitja dels preus de maig i juny dels darrers 3 anys, i sortiran publicats en l’ordre i les troben a les instruccions que trobeu adjuntes en aquest apartat.

Els productes objecte d’aquest ajuda seran lliurats per part dels productors a la Fundació Banc dels Aliments, qui ho distribuirà a les entitats socials necessitades. Els lliuraments dels productes es podran fer abans que l’ordre s’hagi publicat, des del 20 de maig i fins al 20 de juliol, a les quatre delegacions que té el Banc dels Aliments.

Abans de qualsevol lliurament de productes vegetals, ous, llet, làctics, mel, melmelada, cremes vegetals i elaborats de porc, caldrà contactar amb la delegació del Banc d’Aliments destinatària, per tal d’acordar les condicions del lliurament. Aquests productes es portaran directament en format apte per ser distribuïts. Per les carns s’ha establert un conveni entre el Banc dels Aliments i les entitats representatives dels sector de la industria de la carn (FECIC, ANAFRIC) perquè aquestes facilitin l’arribada de la carn en el format més apte per ser distribuït pel Banc dels Aliments.

Els productors conservaran els albarans de lliurament per als productes que es donen directament al BA, i pels productes carnis, els documents sanitaris de transport cap a l’escorxador i el document amb els pesos dels animals que lliura l’escorxador al ramader, els quals s’hauran de presentar per a la justificació de l’ajut.

Una vegada es publiqui l’ordre d’ajuts, els productors podran presentar la sol·licitud d’ajut i la justificació de l’ajut a la vegada i de forma telemàtica a través del tramitador d’ajuts i subvencions de la Generalitat, (TAIS). El termini per a presentar les sol·licituds serà de 15 dies a partir de la publicació de la convocatòria, i les sol·licituds seran ateses per ordre cronològic, fins a l’exhauriment del pressupost.

La finalització del pressupost s’anunciarà mitjançant una nota de premsa publicada en aquesta web.

Per  a més informació o per qualsevol dubte relacionat amb aquest ajut podeu contactar amb: ajutperibles.agricultura@gencat.cat.

Font: DARP 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 19/05/2020  Ruralcat

La superfície de producció ecològica catalana creix prop d’un 9% el 2019

L’informe anual 2019 del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) confirma el creixement de la Catalunya ecològica, amb un augment del 7,5% dels operadors .

Tomàquets ecològics

L’any 2019 es va tancar amb el registre de 4.148 operadors ecològics

El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) ha publicat l’Informe sobre la producció agrària ecològica a Catalunya 2019, que reflecteix un notable creixement respecte l’any anterior.

En relació amb els operadors, l’informe indica que l’any 2019 es va tancar amb el registre de 4.148 operadors ecològics (+7,49%). Destaca l’augment de comercialitzadors, en un 27,29%. Els productors dedicats a la producció vegetal han crescut un 5,46%, i els productors ramaders, un 5,51%. Per la seva banda, els elaboradors han pujat un 9,41%, i els importadors, un 10,91%. Per províncies, Barcelona lidera la taula amb 1.638 operadors, Lleida és segona amb 1.019, seguida de Tarragona amb 1.003, i Girona amb 488. 

Pel que fa a la superfície de producció ecològica, l'any 2019 s’ha arribat a les 229.609 hectàrees, amb un increment anual del 8,91%. Lleida és la que més ha crescut en superfície inscrita en termes absoluts, fins a arribar a les 117.537 hectàrees, i Barcelona en percentatge, un 8,68%. Cal destacar els creixements de cultius com els fruiters (1.503 ha, +12,8%), la vinya (18.632 ha, +11,7%) o els cereals (8.286 ha, +11,06%).

Pel que fa la ramaderia ecològica, l’any 2019 s’ha tancat amb 971 explotacions (+4,75%). El vaquí de carn continua sent l’orientació ramadera més implantada amb 500 explotacions (+6,38%).

Sobre les activitats agroindustrials, l’any 2019 Catalunya ha arribat a les 2.264 activitats agroalimentàries, que continuen creixent de manera important (+12,47%), en la línia sostinguda dels darrers anys.

Destaquen, en primer lloc, la comercialització i/o distribució, amb 475 activitats (20,98% del total, +16,71%); en segon lloc, l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos, amb 273 activitats (12,06% del total, +13,28%); en tercer lloc, l’emmagatzematge (240 activitats, 10,6% del total, +23,71% d’augment).

El creixement de facturacions del sector ecològic català del darrer exercici econòmic comptabilitzat (2018) va ser del 19,28%, fins a arribar als 697,52 milions d’euros de volum facturat. Els subsectors més importants en volum de negoci són, en primer lloc, la comercialització i distribució, amb 163,27 milions d’euros; en segon lloc, el vitivinícola (134,66 milions d'euros), i, en tercer lloc, la producció i transformació hortofructícola (111,10 milions d'euros).

La destinació majoritària dels productes ecològics obtinguts a Catalunya continua sent el consum intern amb 253,34 milions d’euros (41,61% del total).

Consulta l’Informe sobre la producció agrària ecològica a Catalunya 2019 i l’Annex: recull de taules i gràfics 2000-2019 per subsectors i províncies.

Font: DARP

 

Especials