Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

PREMIS | 21/10/2019  Ruralcat

El carnisser Agustí Porta s’endú el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2019

El pastisser Antoni Pons ha rebut l’accèssit d’aquests guardons que tenen per finalitat premiar l’esforç en innovació dels joves que es dediquen al sector de l’artesania alimentària.

El premi vol guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes

El premi vol guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes

El carnisser-cansalader-xarcuter Agustí Porta ha rebut el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de la convocatòria 2019 mentre que el pastisser Antoni Pons ha obtingut l’accèssit.

Agustí Porta té 31 anys i es va formar a l’Escola Agrària del Pirineu. Actualment regenta la xarcuteria Pagès a la Seu d’Urgell on s’ofereix als clients productes artesans i autòctons de la comarca. Antoni Pons és un jove pastisser i professor de cuina que regenta la pastisseria Schr a Mataró on, a banda de dolços i pastes salades, s’ha especialitzat en caramel artístic, una disciplina que barreja pastisseria i art. 

Aquest premi va ser creat l’any 2003 pel Departament d’Agricultura i té per finalitat fomentar actuacions innovadores que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya i guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes.

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros que es concedeix a la persona candidata que tingui més puntuació després de la premiada. 

Els artesans pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de Llinars del Vallès, van ser els guanyadors del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament.

Font: RuralCat

ACTIVITATS DE DEMOSTRACIÓ | 08/05/2019  Ruralcat

L’IRTA dóna a conèixer el sistema ‘NIR Low Cost’ com a solució eficient per a determinar paràmetres crítics de qualitat i seguretat alimentària

Aquest projecte està inclòs en els ajuts a les activitats de demostració de Transferència Tecnològica (operació 01.02.01) del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020) corresponents a 2018.

Sensor NIR i aplicació mòbil (font: IRTA)

Sensor NIR i aplicació mòbil (font: IRTA)

L’objectiu de la proposta “Projecte de demostració del sistema ‘NIR LOW COST’ per a la determinació de paràmetres de qualitat (humitat) i seguretat alimentària (activitat d’aigua) en productes carnis durant l’assecat” és donar a conèixer l'existència d’un sensor amb tecnologia NIR com a solució eficient i econòmica per la determinació d’aquests paràmetres crítics.

El sensor NIR requereix d’un mòbil connectat a Internet. El mòbil, mitjançant una aplicació adaptada per IRTA interactua amb el sensor NIR, gestiona els espectres NIR i els models matemàtics de calibració específics per cada producte. Els valors d’humitat i activitat d’aigua del producte els mostra el mòbil de forma immediata després que el sensor NIR hagi pres la informació del producte. 

El projecte finança les despeses de calibració del sistema “NIR low cost” en 10 productes de 10 empreses càrniques elaboradores de productes carnis crus curats/fermentats per així contribuir a la difusió i implantació de la tecnologia.

Les empreses participants identificaran un producte carni cru curat sobre el qual es validarà la tecnologia. Després es procedirà a realitzar un mostreig d’un total de 24-36 peces en diferents estadis del procés, que implica prendre espectres NIR del producte a fàbrica a les seves condicions de procés i l’extracció de mostra per analitzar-ne la humitat i l’activitat d’aigua. Les dades obtingudes s’introduiran a un model matemàtic de calibració genèric, a disposició de les empreses participants, i es procedirà a la validació del sistema NIR. 

L’aportació d’una solució que funciona des del núvol permet accedir a un nombre molt gran d’usuaris i empreses i per tant, amb un gran repartiment del cost de desenvolupament i implantació de la solució, comportant que el cost d’ús del sistema proposat sigui de molt baix cost, facilitant que tot el sector se’n vegi beneficiat. 

Aquest projecte està inclòs en els ajuts a les activitats de demostració de Transferència Tecnològica (operació 01.02.01) del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 corresponents a 2018.

Informació relacionada

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 01/05/2019  Ruralcat

Es presenta la ‘Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat a les pimes agroalimentàries’

L’objectiu d’aquesta jornada, que s’emmarca dins el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT), és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat.

L’objectiu d’aquesta jornada és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat

L’objectiu d’aquesta jornada és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat

Des de la subdirecció General de la Inspecció i Control Agroalimentari del DARP, s'ha presentat a  Barcelona la “Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries”, amb la jornada tècnica “L’assegurament de la qualitat agroalimentària, una obligació legal dels operadors. Presentació de la Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la Qualitat a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries” que tindrà lloc en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2019. La jornada compta amb la col·laboració de JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, PIMEC i Unió de Pagesos.

La Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, responsabilitza els operadors a establir un sistema d’autocontrol que asseguri la qualitat i la conformitat dels productes i la lleialtat de les transaccions comercials. 

L’objectiu d’aquesta jornada és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat, i per fer-ho es parlarà de com un implantar un sistema d’autocontrol de la qualitat, com controlar els proveïdors i les matèries primeres,  així com el procés productiu i el producte final que es comercialitza i quins requisits ha de tenir el sistema de traçabilitat.

D’aquesta forma els assistents podran constatar com la “Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat a les petites i mitjanes empreses agroalimentàries” pot ser una eina útil per complir amb els requeriments normatius, millorar la qualitat dels productes i també l’organització interna dels operadors.

La jornada acabarà amb una taula rodona en què empreses de diversos sectors compartiran les seves experiències.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 29/04/2019  Ruralcat

El Departament d’Agricultura atorga el Diploma de Mestre/a Artesà/ana Alimentari/ària a 36 persones

L'atorgament del diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici.

Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat més de 1.000 diplomes

Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat més de 1.000 diplomes

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha atorgat el Diploma de Mestre/a Artesà/ana Alimentari/ària a un total de 36 persones, de les quals 20 són forners, 8 pastissers, 5 són carnissers, cansaladers i xarcuters, dos xurrers i un formatger.

Es consideren mestres artesans alimentaris aquells que compleixen uns determinats mèrits de creativitat i coneixements en el camp de l’artesania alimentària, han exercit com a artesans alimentaris durant un període mínim de 15 anys i disposen del carnet d’artesà alimentari. 

Per tant, l'atorgament del Diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici, per la qual cosa només podrà ser atorgat a persones a les qual se'ls pugui acreditar una llarga trajectòria professional reconeguda, domini tècnic del seu ofici, experiència i mèrits de caràcter extraordinari en la pràctica de l'ofici.

Aquest Diploma l'atorga el Departament a les persones artesanes alimentàries que siguin proposades per les entitats de representació i de defensa dels interessos professionals dels artesans o amb sol·licitud de les persones interessades. 

Aquest reconeixement s’atorga des de l’any 1987 i des d’aleshores s’han lliurat més de 1.000 diplomes.

El reconeixement de l’artesania alimentària contribueix a fomentar els valors econòmics, culturals i socials d’aquesta activitat a Catalunya i contribueix a la preservació i la revaloració de les petites empreses familiars que elaboren productes agroalimentaris. De forma complementària a aquests diplomes, el DARP va crear l’any 2003 el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador, dotat amb 3.000 euros, per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans.

Els darrers guardonats amb aquest premi van ser els pastissers Jaume Viñallonga i Maurici Cot, corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/04/2019  Ruralcat

El Meat Business Forum reuneix la indústria càrnia mundial a l’Hospitalet de Llobregat

100 compradors de 28 països extracomunitaris participaran avui i demà en rondes de negocis amb empreses catalanes del sector carni a l’espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat.

Cartell del programa

Cartell del programa

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, conjuntament amb les  associacions empresarials ANAFRIC, ASOPROVAC, ASSOCAT, FAC, FECIC, FECOC i PORCAT, organitzen la tercera edició de Meat Business Forum, un esdeveniment que posa en contacte 22 empreses del sector carni de Catalunya amb compradors de mercats de 28 països diferents.

Durant avui i demà el Meat Business Forum desenvoluparà un extens programa de reunions sectorials, taules rodones i trobades empresarials. Addicionalment a les rondes de reunions de negoci, Meat Business Forum acollirà un programa de seminaris sobre diferents regions amb ponents experts. Els assistents podran conèixer les xifres, projeccions i tendències a Orient Mitjà, Llatinoamèrica i Àfrica subsahariana en l’àmbit agroalimentari, tant des del punt de vista de la demanda com de l’estructura de distribució. 

La indústria càrnia és el principal sector agroalimentari de Catalunya, amb un volum de negoci de 7.028 milions d’euros. Representa més del 31% del volum de negoci del sector agroalimentari, el 40% en ocupació i més del 18% en nombre d’empreses.

Catalunya produeix anualment més de dos milions de tones de carn de totes les espècies: porcí, boví, oví, caprí, equí, aviram i conill. Catalunya exporta el 51,53% en volum i el 48,82% en valor del total de la carn exportada per Espanya i el 22,56% en volum i 26,23% en valor de la de la Unió Europea.
 

Informació relacionada

Especials