Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

AJUTS | 21/09/2017  RuralCat

Convocatòria d'ajuts per la transformació i comercialització d'aliments i la mitigació del canvi climàtic

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat els ajuts destinats a les inversions relatives a la transformació i comercialització d'aliments i les relatives a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d'aliments. El termini de presentació de sol·licituds és d'un mes.

L’objectiu d’aquests ajuts és millorar la competitivitat dels productes primaris, integrant-los millor en la cadena agroalimentària, i facilitar el subministrament i l'ús de fonts renovables d'energia, subproductes, residus i altra matèria primera no alimentària per impulsar el desenvolupament de la bioeconomia.

Els ajuts que preveu aquesta Ordre, per un import total de 27.000.000,00 euros, tenen caràcter de cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) d'acord amb el que preveu el Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020, i amb naturalesa de crèdit plurianual, van a càrrec de la partida pressupostària dels pressupostos del DARP dotada amb un import màxim de 15.390.000 euros, que es distribueix de la manera següent: 1.100.000,00 euros en l'exercici 2018, 8.000.000,00 euros en l'exercici 2019 i 6.290.000,00 euros en l'exercici 2020. L'aportació del DARP a aquesta convocatòria representa el 57% del finançament d'aquests ajuts.

La resta de finançament, 11.610.000 euros, procedeix del fons FEADER, que representa el 43% del finançament d'aquests ajuts, i va a càrrec d’una altra partida pressupostària dels pressupostos del DARP.
Les persones beneficiàries han de realitzar, pagar i justificar davant el DARP les actuacions objecte dels ajuts des de la data de la presentació de la sol·licitud de l'ajut fins al 31 de març de 2020, ambdós inclosos.

El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes, que computa des de l'endemà de la publicació en el DOGC de la RESOLUCIÓ ARP/2187/2017, de 5 de setembre, per la qual es convoquen els ajuts destinats a les inversions relatives a la transformació i comercialització d'aliments (operació 04.02.01) i les relatives a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d'aliments (operació 04.02.02) (ref. BDNS 362360).
 

 

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 20/09/2017  RuralCat/FiradeLleida

La Fira de Sant Miquel-Eurofruit ofereix diversitat de jornades tècniques

La Fira Agrària de Sant Miquel i el saló Eurofruit, certàmens que tindran lloc del 28 de setembre a l'1 d'octubre de 2017 a la Fira de Lleida, seran l'escenari de diferents jornades tècniques professionals centrades en temes d'actualitat dels àmbits de la ramaderia, la fructicultura, el reg i l'agricultura de precisió.

L’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes  del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) organitza la jornada “Canvis rellevants en la nova normativa de gestió de les dejeccions ramaderes i altres fertilitzants” , en què es presentarà el nou Decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes  i d'aprovació del programa d'actuació a les zones vulnerables en relació a la contaminació per nitrats que procedeixen de fonts agràries. D’altra banda, s’han programat jornades tècniques sobre els “Reptes i perspectives de futur del sector porcí”, la “Gestió i monitorització dels nivells de productes en dipòsits o sitges. Principals problemes en el sector ramader i solucions disponibles”, la “Solució a la problemàtica del purí” i l’“Aplicació de l’infraroig llunyà al metabolisme i el creixement del porc”.

Pel que fa a l’àmbit agrícola, el DARP també ha organitzat les jornades: “X Jornada de Sanitat Vegetal”, “L'agricultura i la ramaderia intensives són sostenibles amb una bona gestió. Casos pràctics”
i "Investigacions per millorar la qualitat de l’oli d’oliva". 

A més, durant la Fira tindrà lloc la 13a Jornada Afrucat, FCAC, Agroprés, ICEA i ETSEA-UdL, amb el títol “Organitzacions de productors de fruites i hortalisses (OPFH): model europeu adequat per a millorar els resultats i l’eficiència del sector?”. Els visitants també podran conèixer de primera mà el GeaOrgànica, un projecte global per a la millora de l’eficiència productiva, que permet comprendre la fertilitat i el funcionament del sòl per a la reducció de costos en adobs i fitosanitaris.

D’altres sessions interessants vinculades amb el món agrari són la “Jornada de cultiu del festuc” i “La nova nutrició”, la “Jornada de l’olivera: control de frau i comercialització exterior”, la trobada sobre “L’enginyer agrònom fa possible que l’agricultura intensiva sigui sostenible” o les jornades sobre “Il·legalitats i implicacions fiscals de la valoració de les construccions agràries per part del cadastre” i les “Eines actuals per a l’observació i la predicció de la pedra a Catalunya”. Per últim, també es presentarà el catàleg de productes de Km0, producte de proximitat.

Relacionades amb el reg, s’han programat les sessions centrades en “L’adaptació del regadiu al canvi climàtic”, les “Estacions de bombeig d’aigua amb energia solar”i l’“Optimització del reg i la fertirrigació a través de sensors de tecnologia multipunt”.

Quant a l’agricultura de precisió, cal recordar que LleidaDrone organitza les X Conferències Professionals i Amateur de LleidaDrone, amb un doble panell d'experts que exposaran les seves novetats tecnològiques dividides en agricultura de precisió i el sector dels drones en general.
 

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 19/09/2017  RuralCat

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 25 de setembre a l'1 d'octubre.

Imatge de la II Jornada sobre sanitat en avicultura ecològica. Font: DARP

Imatge de la II Jornada sobre sanitat en avicultura ecològica. Font: DARP

 Per facilitar el recordatori de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) et detallem a continuació un recull de les activitats que es duran a terme del 25 de setembre a l’1 d’octubre.

Els programes de les jornades són susceptibles de modificació per part dels organitzadors. Per aquest motiu, i per tenir un coneixement més concret sobre cada activitat, t’aconsellem que consultis periòdicament l'apartat Agenda de RuralCat, on hi trobaràs també informació d’altres esdeveniments, fires i salons relacionats amb el sector agroalimentari i rural que es celebraran els propers dies. 

Recorda que també pots formalitzar de forma automàtica la preinscripció a les jornades a través de RuralCat.

 

MÓN RURAL | 15/09/2017  RuralCat

"Viure a Rural", una guia per a persones i empreses que decideixen establir-se en entorns rurals

Aquesta plataforma virtual de recursos i serveis s'emmarca dins el projecte Odisseu per al retorn dels joves al món rural, del qual formen part els Grups Leader de Catalunya.

S’ha presentat a Barcelona Viure a Rural, una plataforma virtual amb recursos i serveis de les comarques rurals de Catalunya, adreçada especialment a les persones i empreses que decideixen establir-se en entorns rurals. Aquesta plataforma s’emmarca dins el projecte Odisseu per al retorn dels joves al món rural, del qual formen part els Grups Leader de Catalunya.

Viure a rural sorgeix amb la idea de visualitzar les comarques rurals Leader catalanes com a lloc on treballar i residir més enllà d’un destí turístic. La plataforma té una vessant informativa molt pràctica que permet cercar la ubicació i dades bàsiques de contacte dels principals serveis públics en habitatge, salut, educació, treball i emprenedoria, medi ambient i mobilitat, cultura i lleure i esports.

Actualment, a la plataforma hi ha 1.243 recursos introduïts que es poden cercar ja sigui en base a la tipologia del recurs o en base a un territori d’una manera molt atractiva i àgil. Amb el Viure a rural l’usuari podrà trobar, en un sol lloc web, la informació que necessita per anar a viure o treballar al món rural.

El Projecte Odisseu per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural és un projecte impulsat pel DARP, des de l’any 2012, i per la Direcció General de Joventut, amb la col·laboració d’ARCA, la xarxa catalana de grups Leader i la Fundació del Món Rural. Té l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions i administracions.

 

Informació relacionada

Especials