Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA | 13/04/2021  Ruralcat

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

Un dels objectius del pla és arribar al 25% de la superfícies agrícola amb qualificació d’agricultura ecològica per al 2030 a Europa.

Producció ecològica a la UE

El pla vol augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania

La Comissió Europea ha presentat el seu Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2021-2027 amb l’objectiu d’augmentar la producció i el consum de productes ecològics, arribar al 25% de la superfície agrícola amb qualificació d'agricultura ecològica per al 2030, així com augmentar significativament l’aqüicultura ecològica.

Aquest pla d’acció, que està en línia amb el Pacte Verd Europeu i les estratègies 'De la granja a la taula' i 'Biodiversitat', està dissenyat per proporcionar al sector ecològic les eines adequades per assolir els objectius fixats. Proposa 23 accions estructurades en tres eixos: augmentar el consum, augmentar la producció i millorar encara més la sostenibilitat del sector, per garantir un creixement equilibrat del mateix.

El pla d’acció proposa diverses accions concretes destinades a augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania. Això inclou: informar i comunicar sobre la producció ecològica, promoure el consum de productes ecològics, estimular un major ús d'aliments bio als menjadors públics mitjançant la contractació pública i augmentar la distribució de productes ecològics en l'àmbit escolar a la UE. Les accions també tenen com a objectiu, per exemple, prevenir el frau, augmentar la confiança dels consumidors i millorar la traçabilitat dels productes ecològics.

Pel que fa a l’estímul a la producció, la futura PAC inclourà esquemes ecològics amb un pressupost de 38-58 milions d’euros per al període 2023-2027. Però, més enllà de la PAC, les eines clau inclouen l’organització d’esdeveniments de divulgació i la creació de xarxes per compartir les millors pràctiques, la certificació per a grups d’agricultors en lloc de per a individus, la investigació i la innovació, l’ús de la cadena de blocs i altres tecnologies per millorar la traçabilitat augmentant la transparència del mercat, reforçant les empreses locals i petites, donant suport a l’organització de la cadena alimentària i millorant la nutrició animal. La Comissió també anima els estats membres a desenvolupar plans nacionals d’acció ecològica per augmentar el seu percentatge de producció ecològica. El pla d'acció també assenyala que la producció d'aqüicultura ecològica continua sent un sector relativament nou, però que té un potencial de creixement important.

Per augmentar la consciència sobre la producció ecològica, la Comissió organitzarà anualment un 'Dia ecològic' de la UE, així com premis a la cadena d'aliments ecològics per reconèixer l'excel·lència en tots els passos de la cadena d'aliments bio. La Comissió també fomentarà el desenvolupament de xarxes de turisme ecològic mitjançant 'biodistrictes', zones on agricultors, ciutadans, operadors turístics, associacions i autoritats públiques treballen junts per aconseguir una gestió sostenible dels recursos locals, basant-se en principis i pràctiques ecològiques.

Finalment, també es pretén millorar encara més el rendiment de la producció ecològica en termes de sostenibilitat. Per aconseguir-ho, les accions se centraran en millorar el benestar dels animals, garantir la disponibilitat de llavors orgàniques, reduir la petjada de carboni del sector i minimitzar l’ús de plàstics, aigua i energia.

La Comissió també té la intenció d'augmentar la quota de recerca i innovació (R+I) i dedicar almenys el 30% del pressupost a accions de recerca i innovació en el camp de l'agricultura, la silvicultura i les zones rurals.

Font: CCPAE

AJUTS | 24/11/2017  DARP

El DARP destinarà 2,8 M€ al sector pesquer en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca

Es tracta d'ajuts adreçats al desenvolupament local i a la paralització temporal i definitiva de l'activitat pesquera

Embarcació pesquera. Font: DARP

Embarcació pesquera. Font: DARP

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) destinarà 2,8 milions d’euros en ajuts adreçats al desenvolupament local participatiu i a la paralització definitiva de les embarcacions de la modalitat de marisqueig de rastell de cadenes i la paralització temporal de la modalitat de la sonsera.

Aquests ajuts s’emmarquen en el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) a Catalunya 2014-2020 i estan cofinançats per la Unió Europea i la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa a les ajudes al Desenvolupament Local Participatiu, es finançaran les operacions adreçades a assolir els objectius de les Estratègies de Desenvolupament Local dels Grups d’Acció Local dels sectors pesquers catalans: GALP Costa Brava i GALP Mar de l’Ebre, que tindran un gran impacte al territori català.

L’àmbit territorial del GALP Mar de l’Ebre abasta 509 km2, amb una població de 71.185 habitants, que integren els municipis pesquers de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar; per la seva banda, el GALP Costa Brava abasta 3.611km2, amb una població de 171.936 habitants, que integren els municipis pesquers de Roses, l’Escala, l’Estartit, Blanes, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Cadaqués, el Port de la Selva, Llançà i Tossa de Mar.

En els propers dies es publicarà la convocatòria plurianual d’aquests ajuts per import de 2 milions d’euros d’acord amb la distribució següent:

 • Anualitat 2018: GALP Mar de l’Ebre (500.000€) i  GALP Costa Brava (500.000€).
 • Anualitat 2019:  GALP Mar de l’Ebre (500.000€) i GALP Costa Brava (500.000€)

L’objectiu d’aquests ajuts és la creació de llocs de treball del sector pesquer, l’augment del valor afegit dels productes de la pesca i l’aqüicultura, la diversificació de l’activitat pesquera (amb una important incidència en el turisme pesquer i la pesca turisme), el foment de l’economia blava, la protecció del medi ambient territorial, la protecció i recuperació del patrimoni cultural dels municipis pesquers, el foment de la cohesió social (amb una important incidència sobre la incorporació de la dona i del jovent, i la formació i la capacitació dels professionals del sector pesquer), i l’impuls en les comunitats locals de mecanismes de participació local i nous models de governança.

 

Ajuts de paralització definitiva i temporal

 

En relació als ajuts destinats a la paralització definitiva d'activitats pesqueres de la flota, amb port base a Catalunya, de la submodalitat de marisqueig amb dragues per embarcació (rastell de cadenes)  es destinaran 650.000€ per finançar el desballestament d’aquelles embarcacions integrades al Pla de Gestió del rastell de cadenes per tal d’assolir un equilibri entre la capacitat de pesca i l’estat dels caladors i els recursos pesquers.

Finalment, també es destinaran 235.782,56€ en ajuts per la paralització temporal d’activitats pesqueres de les embarcacions de pesca de la modalitat del sonso (Gymnammodytes cicerelus) de la flota amb port base a Catalunya.

Informació relacionada

INNOVACIÓ | 23/11/2017  RuralCat

Convocatòria de les startups al programa Síty2017

Síty2017 es un programa dirigit a l’incubació de startups que milloren la qualitat de vida dels ciutadans abordant els reptes de l’alimentació en tres àmbits: hàbits saludables, economia circular i eficiència a la cadena alimentària.

El Programa Síty2017 , impulsat per Aigües de Barcelona,  comença el dijous 23 de novembre de 2017, obrint una crida internacional per a la presentació candidatures fins el 6 de desembre. Desprès d’un període de selecció d’un mes, començarà un programa intensiu d’incubació de 10 setmanes.

Cada una de les startups incubades rebrà el recolzament d’entitats especialitzades en l’àmbit de l’alimentació, mentories per part d’empresaris, inversors i assessors, inclusió al Pla de comunicació per assegurar la visibilitat de les seves solucions, un espai d’oficines en un edifici emblemàtic de Barcelona i finançament.

Finalment, es farà una presentació dels projectes (Demo Day), en el marc de la Fira Alimentària 2018 (16-19 abril), un esdeveniment internacional de referència per tots els professionals de la indústria de l’alimentació.

Informació relacionada

ALIMENTACIÓ | 22/11/2017  RuralCat

Nous Reglaments d'Indicacions Geogràfiques Protegides

S'han publicat dos nous Reglaments d'Indicacions Geogràfiques Protegides: IGP Brandy del Penedès i IGP Ratafia Catalana.

Brandy del Penedès. Font: DARP

Brandy del Penedès. Font: DARP

El DOGC ha publicat l’aprovació dels Reglaments de les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) Brandy del Penedès i Ratafia Catalana i el seu reconeixement transitori.

ORDRE ARP/246/2017, de 27 d'octubre, per la qual s'aprova el reconeixement transitori i el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Brandy del Penedès, i es reconeix el seu Consell Regulador provisional.

ORDRE ARP/243/2017, de 25 d'octubre, per la qual s'aprova el reconeixement transitori i el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Ratafia Catalana, i es reconeix el seu Consell Regulador provisional.

El Brandy del Penedès s’elabora a les comarques de l'Alt Penedès i el Baix Penedès, i el municipi de Constantí de la comarca del Tarragonès, on tradicionalment s'ha elaborat. Es tracta d'una beguda alcohòlica destil·lada que presenta un color ambre, d'aroma intens i elaborat a partir de varietats de raïm blanc com les parellada, xarel·lo i macabeu. Un cop completat el procés de fermentació del vi, es deixa reposar sobre el seu pòsit i, a continuació, se'l sotmet a una doble destil·lació. El líquid resultant es deixa envellir durant anys en bótes de fusta de roure, on acabarà de prendre la seva personalitat organolèptica.

La Ratafia catalana és un licor elaborat amb nous verdes i diverses herbes aromàtiques que inclouen com a mínim marialluïsa, canyella, clau i nou moscada. A més, es pot utilitzar sucre caramel·litzat per aconseguir la coloració marró característica. El temps mínim de maceració hidroalcohòlica de les nous és de 3 mesos i  el d'envelliment en recipients de fusta també és de 3 mesos. La ratafia té una graduació entre el 24% vol. i 30% vol. I una textura densa i viscosa.

 

Informació relacionada

R+D+I | 22/11/2017  RuralCat

RuralCat estrena un nou cercador de projectes en R+D+I

A l’espai de Xarxa-i.cat del portal RuralCat, trobaràs un cercador de projectes d’R+D+I amb finançament de fons públics. També hi podràs consultar més de 250 fitxes amb la descripció de cada projecte i altres dades com el pressupost, els terminis o els contactes.

En un món globalitzat, cada cop més, el projectes superen les fronteres i aglutinen actors de diferents països. Catalunya i el seu sector agroalimentari hi participen amb la voluntat i convicció de ser part activa i destacada del futur d'Europa i de la Mediterrània.

Malauradament, sovint, es fa difícil saber qui està fent què i a on. És per això que, a RuralCat, hem construït un espai web per aglutinar o destriar, segons ens interessi, les iniciatives europees amb fiançament públic en que hi participen actors catalans.

Amb el nou cercador de projectes en R+D+I de RuralCat podràs fer cerques per:

 • Acrònim o títol del projecte
 • Fons de finançament (hi figuren una quarantena de programes d’actors internacionals)
 • Any de vigència (des del 2009 fins el 2014)
 • Entitat que hi participa (centenars d’entitats de més de 70 països d’arreu del món)
 • Àmbit del projecte (hi figuren 45 temàtiques, des d’agricultura de precisió fins a vinicultura)

 

Imatge del cercador

 

Un cop realitzada la cerca, podràs accedir a les fitxes relacionades.

A cada fitxa trobaràs informació detallada:

 • Acrònim
 • Títol
 • Pressupost total
 • Fons de finançament
 • Data d’inici i finalització
 • Descripció del projecte
 • Entitat responsable
 • Contacte del projecte a Catalunya
 • Pàgina web
 • Logotip
 • Àmbit/s del projecte

 

Imatge d'una fitxa de projecte

 

Aquesta eina, que neix amb la voluntat de potenciar el sistema d'innovació agroalimentària i accelerar la implantació dels coneixements generats en el teixit productiu català, s'emmarca en el Pla Estratègic de Recerca, Transferència i Innovació Agroalimentària 2013-2020 que impulsa el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

 

Especials