Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA | 13/04/2021  Ruralcat

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

Un dels objectius del pla és arribar al 25% de la superfícies agrícola amb qualificació d’agricultura ecològica per al 2030 a Europa.

Producció ecològica a la UE

El pla vol augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania

La Comissió Europea ha presentat el seu Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2021-2027 amb l’objectiu d’augmentar la producció i el consum de productes ecològics, arribar al 25% de la superfície agrícola amb qualificació d'agricultura ecològica per al 2030, així com augmentar significativament l’aqüicultura ecològica.

Aquest pla d’acció, que està en línia amb el Pacte Verd Europeu i les estratègies 'De la granja a la taula' i 'Biodiversitat', està dissenyat per proporcionar al sector ecològic les eines adequades per assolir els objectius fixats. Proposa 23 accions estructurades en tres eixos: augmentar el consum, augmentar la producció i millorar encara més la sostenibilitat del sector, per garantir un creixement equilibrat del mateix.

El pla d’acció proposa diverses accions concretes destinades a augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania. Això inclou: informar i comunicar sobre la producció ecològica, promoure el consum de productes ecològics, estimular un major ús d'aliments bio als menjadors públics mitjançant la contractació pública i augmentar la distribució de productes ecològics en l'àmbit escolar a la UE. Les accions també tenen com a objectiu, per exemple, prevenir el frau, augmentar la confiança dels consumidors i millorar la traçabilitat dels productes ecològics.

Pel que fa a l’estímul a la producció, la futura PAC inclourà esquemes ecològics amb un pressupost de 38-58 milions d’euros per al període 2023-2027. Però, més enllà de la PAC, les eines clau inclouen l’organització d’esdeveniments de divulgació i la creació de xarxes per compartir les millors pràctiques, la certificació per a grups d’agricultors en lloc de per a individus, la investigació i la innovació, l’ús de la cadena de blocs i altres tecnologies per millorar la traçabilitat augmentant la transparència del mercat, reforçant les empreses locals i petites, donant suport a l’organització de la cadena alimentària i millorant la nutrició animal. La Comissió també anima els estats membres a desenvolupar plans nacionals d’acció ecològica per augmentar el seu percentatge de producció ecològica. El pla d'acció també assenyala que la producció d'aqüicultura ecològica continua sent un sector relativament nou, però que té un potencial de creixement important.

Per augmentar la consciència sobre la producció ecològica, la Comissió organitzarà anualment un 'Dia ecològic' de la UE, així com premis a la cadena d'aliments ecològics per reconèixer l'excel·lència en tots els passos de la cadena d'aliments bio. La Comissió també fomentarà el desenvolupament de xarxes de turisme ecològic mitjançant 'biodistrictes', zones on agricultors, ciutadans, operadors turístics, associacions i autoritats públiques treballen junts per aconseguir una gestió sostenible dels recursos locals, basant-se en principis i pràctiques ecològiques.

Finalment, també es pretén millorar encara més el rendiment de la producció ecològica en termes de sostenibilitat. Per aconseguir-ho, les accions se centraran en millorar el benestar dels animals, garantir la disponibilitat de llavors orgàniques, reduir la petjada de carboni del sector i minimitzar l’ús de plàstics, aigua i energia.

La Comissió també té la intenció d'augmentar la quota de recerca i innovació (R+I) i dedicar almenys el 30% del pressupost a accions de recerca i innovació en el camp de l'agricultura, la silvicultura i les zones rurals.

Font: CCPAE

RECERCA | 15/11/2017  UB

La UB impulsa un Doctorat Industrial sobre l’oli d’oliva en gastronomia

El Doctorat Industrial, que es durà a terme en el període 2017-2019, pretén avaluar l’estabilitat, les característiques organolèptiques i nutricionals d’olis d’oliva verge d’alta qualitat després d'un procés de congelació o d’oxidació a alta temperatura, és a dir, des de la congelació fins a l’escalfament a 180 °C.

Amb l’objectiu de reforçar el sector de l’oli d’oliva a Catalunya en l'àmbit de la restauració i la gastronomia, la Universitat de Barcelona i l’empresa Design Cook han signat un conveni marc que es concretarà, d’una banda, en la creació d’un Doctorat Industrial al voltant de l’oli d’oliva, i de l'altra, en la incorporació de l’expertesa en el camp de la consultoria culinària i gastronòmica als estudis gastronòmics que s’imparteixen al campus de l’Alimentació de la UB , a Torribera (Santa Coloma de Gramenet).

Una de les primeres accions d’aquest acord, signat per Joan Elias, rector de la UB, i el xef Carles Tejedor, de l’empresa Design Cook i promotor de la marca Oilmotion, ha suposat la promoció d’un Doctorat Industrial que es durà a terme en el període 2017-2019. La finalitat és estudiar i investigar sobre l’oli d’oliva en gastronomia. Concretament, es pretén avaluar l’estabilitat, les característiques organolèptiques (sensorials) i nutricionals d’olis d’oliva verge d’alta qualitat després d'un procés de congelació o d’oxidació a alta temperatura, és a dir, des de la congelació fins a l’escalfament a 180 °C. Aquesta recerca es durà  a terme amb el Grup de Recerca en Lípids i Compostos Bioactius (LiBiFOOD), ubicat al campus de l’Alimentació de Torribera i liderat per Francesc Guardiola, Stefania Vichi i Alba Tres, de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària de la Universitat de Barcelona (INSA-UB). També col·laboraran en aquesta recerca les marques d’oli Finca la Gramanosa i Castillo de Canena.

Aquest conveni marc es promou des del campus de l’Alimentació de Torribera amb la participació de professors i investigadors del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia, adscrit a la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la UB.

 

AJUTS | 15/11/2017  DARP

Tercera convocatòria dels ajuts a la cooperació Leader 2014-2020

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat els ajuts a la cooperació dels grups Leader de Catalunya, en el marc de la operació 19.3 de cooperació Leader del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2020, corresponents a l’any 2017. El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 30 de novembre de 2017

L’objectiu principal d’aquests ajuts és el de fomentar els projectes de cooperació dels territoris Leader de Catalunya que tinguin estratègies de desenvolupament i temàtiques comuns, creant projectes en xarxa que permetin la realització d’actuacions conjuntes en diferents territoris i creïn sinergies amb els projectes productius de cada zona.

També, cal destacar, en el marc de l’operació 19.3 de cooperació Leader, i com a novetat en aquest nou període de programació 2014-2020, que els grups Leader poden presentar projectes propis en col·laboració amb els agents dels seu territori, que permetrà desenvolupar les estratègies específiques de cada territori.

Els beneficiaris d’aquesta convocatòria són els 11 grups d’acció local que varen ser seleccionats pel DARP per l’aplicació del desenvolupament local participatiu Leader, en el marc del PDR 2014-2020.

El projectes de cooperació s’han de regir pels principis d’innovació i efecte demostratiu, han de contribuir al desenvolupament sostenible del medi rural, han d’implicar la posada en comú d’idees, coneixements i recursos humans i materials, entorn l’assoliment d’un objectiu d’interès compartit i han de fomentar el desenvolupament de projectes transversals per tal de reforçar les estratègies dels grups Leader i donar valor afegit al Leader de Catalunya.

En les dues primeres convocatòries del període 2014-2020, el DARP va aprovar 38 projectes de temàtiques molt diverses com, l’emprenedoria, els joves rurals, les energies renovables, la valorització dels productes agroalimentaris, desenvolupament econòmic en espais naturals protegits o coworking rural, entre d’altres.

Els ajuts que preveu aquesta convocatòria, per un import total de 1.919.000 euros, tenen caràcter de cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), d’acord amb el que preveu el PDR de Catalunya 2014-2020, i aniran a càrrec per les anualitats 2018 i 2019, dotades amb un import màxim anual de 616.930 euros, a càrrec del pressupost DARP de l’any 2018 i de 476.900 euros a càrrec del pressupost DARP de l’any 2019, la qual cosa suposa el 57% del finançament d’aquests ajuts.

La resta de finançament, 825.170 euros, anirà a càrrec del fons FEADER, que representa el 43% del finançament d’aquests ajuts.

VI | 14/11/2017  DARP

Vuit cellers catalans i l'Incavi porten la Festa del Vi Novell a Barcelona

La celebració tindrà lloc el proper dissabte 18 de novembre, d’11.00 a 20.00 hores al Palau Robert, i es podran tastar tots els vins novells de 2017

Fotografia de representants dels 8 cellers al Palau Robert. Font: DARP

Fotografia de representants dels 8 cellers al Palau Robert. Font: DARP

Vuit cellers catalans productors de vins novells amb denominació d’origen han sumat esforços per promocionar aquest estil de vins i organitzar una Festa del Vi Novell a la ciutat de Barcelona. La iniciativa ha estat presentada pels cellers participants i l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), que col·labora i dóna suport a l’esdeveniment, en una roda de premsa que ha comptat amb la presència del cellerista Toni Falgueres, figura clau en la recuperació de la tradició del vi novell a Catalunya, i la periodista Empar Moliner, que inaugurarà la festa i farà d’ambaixadora del vi novell 2017.

Al llarg de la festa, que tindrà lloc als jardins del Palau Robert el proper dissabte 18 de novembre, d’11.00 a 20.00 hores, els cellers participants oferiran la degustació de tots els vins novells de 2017.

Aquesta iniciativa de promoció del vi novell català amb denominació d’origen pretén portar la tradició del vi novell al mercat actual, donant a conèixer la qualitat de l’oferta, la temporalitat del seu consum i el relat al voltant del vi novell, vi nou, que mostra les primeres notes de com seran els vins de l’anyada. En aquest sentit, s’han establert criteris qualitatius per a l’admissió de cellers i vins al projecte de promoció i també s’ha creat el “Decàleg del vi novell”.

 

Els cellers participants a la Festa del vi novell 2017 són:

  • Carles Andreu (Pira, Conca de Barberà)
  • Celler Cooperatiu Espolla (Espolla, Alt Empordà)
  • Celler Cooperatiu La Granada (La Granada, Alt Penedès)
  • Celler Masroig (El Masroig, Priorat)
  • Maset (La Granada, Alt Penedès)
  • Portell Vins i Caves (Sarral, Conca de Barberà)
  • Sant Josep Vins (Bot, Terra Alta)
  • Vins Petxina (Manresa, Bages)

 

 

Informació relacionada

AGRORAMADERIA | 14/11/2017  CCPAE

El DARP obre una bústia de dubtes sobre la normativa de producció ecològica

La Unitat de Producció Agrària Ecològica del Serveis d'Ordenació Agrícola del Departament d'Agricultura (DARP) posa a disposició dels operadors ecològics o de qualsevol interessat en certificar-se una bústia de dubtes normatius relacionats amb la producció agroalimentària ecològica

A través de l'adreça eco.daam@gencat.cat es podran consultar dubtes sobre qualsevol aspecte dels reglaments europeus de producció ecològica, el Quadern de Normes Tècniques de Producció Ecològica i la interpretació de qualsevol dels punts continguts a aquestes normes.

De la mateixa manera, el DARP inaugura una secció de 'preguntes i respostes', on es pot veure el recull de dubtes ja resolts a partir de les  consultes rebudes.

S'adverteix que les respostes publicades han estat donades segons les condicions exactes en què es formula la pregunta i, per tant, no es poden extrapolar a situacions que no siguin exactament iguals.

Especials