Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA | 13/04/2021  Ruralcat

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

Un dels objectius del pla és arribar al 25% de la superfícies agrícola amb qualificació d’agricultura ecològica per al 2030 a Europa.

Producció ecològica a la UE

El pla vol augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania

La Comissió Europea ha presentat el seu Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2021-2027 amb l’objectiu d’augmentar la producció i el consum de productes ecològics, arribar al 25% de la superfície agrícola amb qualificació d'agricultura ecològica per al 2030, així com augmentar significativament l’aqüicultura ecològica.

Aquest pla d’acció, que està en línia amb el Pacte Verd Europeu i les estratègies 'De la granja a la taula' i 'Biodiversitat', està dissenyat per proporcionar al sector ecològic les eines adequades per assolir els objectius fixats. Proposa 23 accions estructurades en tres eixos: augmentar el consum, augmentar la producció i millorar encara més la sostenibilitat del sector, per garantir un creixement equilibrat del mateix.

El pla d’acció proposa diverses accions concretes destinades a augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania. Això inclou: informar i comunicar sobre la producció ecològica, promoure el consum de productes ecològics, estimular un major ús d'aliments bio als menjadors públics mitjançant la contractació pública i augmentar la distribució de productes ecològics en l'àmbit escolar a la UE. Les accions també tenen com a objectiu, per exemple, prevenir el frau, augmentar la confiança dels consumidors i millorar la traçabilitat dels productes ecològics.

Pel que fa a l’estímul a la producció, la futura PAC inclourà esquemes ecològics amb un pressupost de 38-58 milions d’euros per al període 2023-2027. Però, més enllà de la PAC, les eines clau inclouen l’organització d’esdeveniments de divulgació i la creació de xarxes per compartir les millors pràctiques, la certificació per a grups d’agricultors en lloc de per a individus, la investigació i la innovació, l’ús de la cadena de blocs i altres tecnologies per millorar la traçabilitat augmentant la transparència del mercat, reforçant les empreses locals i petites, donant suport a l’organització de la cadena alimentària i millorant la nutrició animal. La Comissió també anima els estats membres a desenvolupar plans nacionals d’acció ecològica per augmentar el seu percentatge de producció ecològica. El pla d'acció també assenyala que la producció d'aqüicultura ecològica continua sent un sector relativament nou, però que té un potencial de creixement important.

Per augmentar la consciència sobre la producció ecològica, la Comissió organitzarà anualment un 'Dia ecològic' de la UE, així com premis a la cadena d'aliments ecològics per reconèixer l'excel·lència en tots els passos de la cadena d'aliments bio. La Comissió també fomentarà el desenvolupament de xarxes de turisme ecològic mitjançant 'biodistrictes', zones on agricultors, ciutadans, operadors turístics, associacions i autoritats públiques treballen junts per aconseguir una gestió sostenible dels recursos locals, basant-se en principis i pràctiques ecològiques.

Finalment, també es pretén millorar encara més el rendiment de la producció ecològica en termes de sostenibilitat. Per aconseguir-ho, les accions se centraran en millorar el benestar dels animals, garantir la disponibilitat de llavors orgàniques, reduir la petjada de carboni del sector i minimitzar l’ús de plàstics, aigua i energia.

La Comissió també té la intenció d'augmentar la quota de recerca i innovació (R+I) i dedicar almenys el 30% del pressupost a accions de recerca i innovació en el camp de l'agricultura, la silvicultura i les zones rurals.

Font: CCPAE

ALIMENTACIÓ | 08/11/2017  RuralCat

Assegura’t que culls bolets comestibles

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària us ofereix el Servei de consultes micològiques, on podeu preguntar dubtes i enviar fotos

Abans de menjar-nos un bolet cal assegurar-se que  és comestible. La majoria d'intoxicacions en l'àmbit familiar es produeixen per confusió de bolets tòxics amb espècies comestibles.

La formació en micologia i la resolució dels nostres dubtes fent consultes a les associacions micològiques són les opcions més segures per saber identificar-los correctament.

Si voleu fer qualsevol consulta sobre bolets, empleneu i envieu el següent formulari. Podeu enviar imatges de bolets que vulguis identificar.

Un cop enviat, rebreu un correu electrònic en què es confirma la recepció de la consulta i, en un termini màxim de 48 hores, personal tècnic de la Societat Catalana de Micologia es posarà en contacte amb vosaltres mitjançant l’adreça electrònica facilitada per respondre la consulta.

FORMACIÓ | 07/11/2017  DARP

Alumnes de Producció Agroecològica de l’EA de Manresa viatgen a Portugal i Huelva

Per tal de promoure la mobilitat formativa dels alumnes del Cicle Formatiu de Producció Agroecològica, l’Escola Agrària de Manresa ha realitzat un viatge tècnic de tres dies al sud de Portugal i a la província de Huelva per a conèixer la producció de pernil de Jabugo ecològic i altres experiències . Hi han participat trenta-un alumnes i dues professores.

Imatge del viatge dels alumnes de Producció Agroecològica de l’EA de Manresa a Portugal i Huelva

Imatge del viatge dels alumnes de Producció Agroecològica de l’EA de Manresa a Portugal i Huelva. Font: DARP

Buscant conèixer la producció de porc ibèric ecològic, es van visitar dues finques a la Sierra de Aracena, on es produeix el pernil de Jabugo, denominació d’origen a la qual pertanyen. L’Eduardo Donato és un català que va comprar la finca Dehesa Maladúa, on ha recuperat la raça Manchado de Jabugo  i on produeix els pernils més cars del món amb preus que superen els quatre mil euros la unitat. L’altra finca de producció de pernil ecològic de Jabugo és una explotació familiar anomenada Montefrío, on l’alumnat va poder veure com realitzen el cicle integral de producció de porc ecològic i els seus transformats a partir de vint verres productives.

Es van visitar tres finques més a l’Alentejo i l’Algarve, sud de Portugal, per a conèixer projectes socials i productius alternatius. El Lugar de l’Olhar Feliz és un jardí botànic comestible que col·labora amb altres projectes similars de zones climàtiques mediterrànies com ara Califòrnia, l’Àfrica del Sud... Disposa de centenars de varietats locals i exòtiques de cítrics, magraners, garrofers i plantes crasses, aromàtiques i medicinals. Tamera és un experiment social alternatiu on conviuen més de dues-centes persones amb l’objectiu de treballar per la pau al món a través del canvi personal, la millora de les relacions interpersonals a través de l’amor lliure i la intermediació. La Quinta Vale da Lama és un projecte d’ecoturisme sostenible amb una gestió holística de l’aigua.

Aprofitant l’oportunitat del viatge, es va gaudir de les extraordinàries platges de Portimao i es va fer una breu visita a Sevilla.

 

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 06/11/2017  RuralCat

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 13 al 19 de novembre.

Imatge del programa d’una jornada sobre novetats en el transport de bestiar. Font: DARP

Imatge del programa d’una jornada sobre novetats en el transport de bestiar. Font: DARP

Per facilitar el recordatori de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica  (PATT) et detallem a continuació un recull de les activitats que es duran a terme del 13 al 19 de novembre.

El plaer de caminar: una activitat d'interès turístic, L'Espluga de Francolí, dilluns 13 de novembre

Equipaments i serveis d'ús públic del Parc Natural dels Ports, La Sénia, dilluns 13 de novembre

Canvis en la nova normativa de gestió de les dejeccions ramaderes i altres fertilitzants, Figueres, dilluns 13 de novembre

Higiene i benestar animal a l'explotació ramadera, Palau-Solità i Plegamans, dimarts 14 de novembre

Novetats en el transport de bestiar, Vic, dimarts 14 de novembre

Canvis en la nova normativa de gestió de les dejeccions ramaderes i altres fertilitzants, Fontcoberta, dilluns 14 de novembre

Malalties exòtiques en remugants, Bellaterra, dimecres 15 de novembre

El pistatxer: un conreu d'interès pel regadiu, Balaguer, dimecres 15 de novembre

Xylella fastidiosa en ornamentals, Vilassar de Mar, dimecres 15 de novembre

VII Jornada de fructicultura de muntanya, Sort, dijous 16 de novembre

Registre de varietats vegetals agràries, Manresa, dijous 16 de novembre

Les auditories d'avaluació de producte dels cellers. Consells pràctics, Lleida, dijous 16 de novembre

Coneixes els marges dels teus productes?, Ripoll, 9 i 16 de novembre

VII Jornada de fructicultura de muntanya, Sort, dijous 16 de novembre

Xarxes socials amb mòbil i aplicacions mòbils per a empresaris agroalimentaris, Terrassa, dijous 16 de novembre

Eines i metodologies per a millorar la productivitat del teu negoci, Figueres, dijous 16 de novembre

El jardí sostenible. Les plantes crasses, Santa Coloma de Farners, dijous 16 de novembre

El decaïment del pi pinyer i el pi pinastre: patologies i gestió silvícola, Tordera, dijous 16 de novembre

Els ratpenats com a gestors de plagues. Experiències reals, Lleida, divendres 17 de novembre

Avantatges de la biomassa i barreres d'entrada, Breda, divendres 17 de novembre

Sistemes de calefacció i refrigeració eficients, Santa Coloma de Farners, divendres 17 de novembre

Els ocells i ratpenats en el control biològic de plagues. Criteris d'instal·lació adequada de caixes, Mollet de Peralada, dissabte 18 de novembre

La vespa asiàtica, un perill entre nosaltres, Les Preses, dissabte 18 de novembre

Gastronomia d'oli d'oliva verge, Maials, diumenge 19 de novembre

Els programes de les jornades són susceptibles de modificació per part dels organitzadors. Per aquest motiu, i per tenir un coneixement més concret sobre cada activitat, t’aconsellem que consultis periòdicament l'apartat Agenda de RuralCat, on hi trobaràs també informació d’altres esdeveniments, fires i salons relacionats amb el sector agroalimentari i rural que es celebraran els propers dies.

Recorda que també pots formalitzar de forma automàtica la preinscripció a les jornades a través de RuralCat.

 

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 31/10/2017  RuralCat

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 6 al 12 de novembre.

Imatge del programa de les Jornades tècniques de la XXXI de Bellpuig. Font: DARP

Imatge del programa de les Jornades tècniques de la XXXI de Bellpuig. Font: DARP

Per facilitar el recordatori de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica  (PATT) et detallem a continuació un recull de les activitats que es duran a terme del 6 al 12 de novembre.

 

Els programes de les jornades són susceptibles de modificació per part dels organitzadors. Per aquest motiu, i per tenir un coneixement més concret sobre cada activitat, t’aconsellem que consultis periòdicament l'apartat Agenda de RuralCat, on hi trobaràs també informació d’altres esdeveniments, fires i salons relacionats amb el sector agroalimentari i rural que es celebraran els propers dies.

Recorda que també pots formalitzar de forma automàtica la preinscripció a les jornades a través de RuralCat.

 

 

Especials