Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA | 13/04/2021  Ruralcat

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

Un dels objectius del pla és arribar al 25% de la superfícies agrícola amb qualificació d’agricultura ecològica per al 2030 a Europa.

Producció ecològica a la UE

El pla vol augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania

La Comissió Europea ha presentat el seu Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2021-2027 amb l’objectiu d’augmentar la producció i el consum de productes ecològics, arribar al 25% de la superfície agrícola amb qualificació d'agricultura ecològica per al 2030, així com augmentar significativament l’aqüicultura ecològica.

Aquest pla d’acció, que està en línia amb el Pacte Verd Europeu i les estratègies 'De la granja a la taula' i 'Biodiversitat', està dissenyat per proporcionar al sector ecològic les eines adequades per assolir els objectius fixats. Proposa 23 accions estructurades en tres eixos: augmentar el consum, augmentar la producció i millorar encara més la sostenibilitat del sector, per garantir un creixement equilibrat del mateix.

El pla d’acció proposa diverses accions concretes destinades a augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania. Això inclou: informar i comunicar sobre la producció ecològica, promoure el consum de productes ecològics, estimular un major ús d'aliments bio als menjadors públics mitjançant la contractació pública i augmentar la distribució de productes ecològics en l'àmbit escolar a la UE. Les accions també tenen com a objectiu, per exemple, prevenir el frau, augmentar la confiança dels consumidors i millorar la traçabilitat dels productes ecològics.

Pel que fa a l’estímul a la producció, la futura PAC inclourà esquemes ecològics amb un pressupost de 38-58 milions d’euros per al període 2023-2027. Però, més enllà de la PAC, les eines clau inclouen l’organització d’esdeveniments de divulgació i la creació de xarxes per compartir les millors pràctiques, la certificació per a grups d’agricultors en lloc de per a individus, la investigació i la innovació, l’ús de la cadena de blocs i altres tecnologies per millorar la traçabilitat augmentant la transparència del mercat, reforçant les empreses locals i petites, donant suport a l’organització de la cadena alimentària i millorant la nutrició animal. La Comissió també anima els estats membres a desenvolupar plans nacionals d’acció ecològica per augmentar el seu percentatge de producció ecològica. El pla d'acció també assenyala que la producció d'aqüicultura ecològica continua sent un sector relativament nou, però que té un potencial de creixement important.

Per augmentar la consciència sobre la producció ecològica, la Comissió organitzarà anualment un 'Dia ecològic' de la UE, així com premis a la cadena d'aliments ecològics per reconèixer l'excel·lència en tots els passos de la cadena d'aliments bio. La Comissió també fomentarà el desenvolupament de xarxes de turisme ecològic mitjançant 'biodistrictes', zones on agricultors, ciutadans, operadors turístics, associacions i autoritats públiques treballen junts per aconseguir una gestió sostenible dels recursos locals, basant-se en principis i pràctiques ecològiques.

Finalment, també es pretén millorar encara més el rendiment de la producció ecològica en termes de sostenibilitat. Per aconseguir-ho, les accions se centraran en millorar el benestar dels animals, garantir la disponibilitat de llavors orgàniques, reduir la petjada de carboni del sector i minimitzar l’ús de plàstics, aigua i energia.

La Comissió també té la intenció d'augmentar la quota de recerca i innovació (R+I) i dedicar almenys el 30% del pressupost a accions de recerca i innovació en el camp de l'agricultura, la silvicultura i les zones rurals.

Font: CCPAE

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 30/10/2017  RuralCat

Jornades i activitats del PATT al novembre

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) té previst realitzar el mes de novembre 51 jornades tècniques, 3 jornades tècniques de referència, 3 seminaris tècnics, 2 jornades de camp, 2 visites tècniques i 2 formacions per assessors, arreu del territori català.

Imatge del programa de la visita a una explotació de producció hortícola ecològica al Baix Ebre. Font: DARP

Imatge del programa de la visita a una explotació de producció hortícola ecològica al Baix Ebre. Font: DARP

A més de la formació i les activitats continuades al llarg de tot l'any, mensualment hi ha programades diverses jornades específiques per a cada sector agroalimentari. Per facilitar el recordatori de les activitats que es duran a terme aquest mes de novembre us subministrem un llistat amb la informació de cada activitat, la data concreta o aproximada de celebració i les dades de contacte de la persona responsable de la seva organització, per si necessiteu més informació.

Les dates i el lloc de celebració de les jornades són susceptibles de modificació per part dels organitzadors. Per aquest motiu, i per tenir un coneixement més concret de cada activitat, us aconsellem que consulteu periòdicament l'apartat Agenda de RuralCat, on hi trobareu informació més detallada sobre les jornades, a més d'altres de noves que s'hagin programat amb posterioritat.

Recordeu que Ruralcat també ofereix informació de totes les activitats del PATT per al 2017  i que es pot formalitzar de forma automàtica la preinscripció a les jornades a través de RuralCat.

A més, podeu complementar aquesta informació amb la previsió anual de fires i mostres a Catalunya, Espanya o el món a l’apartat d’Esdeveniments d’AlimenCat.

INNOVACIÓ | 27/10/2017  UdL

La càtedra AgroBank premia un projecte de pastes alimentàries enriquides amb llobarro

La càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL) ha premiat un projecte per desenvolupar pastes alimentàries enriquides amb llobarro de producció nacional, dins de la primera convocatòria d'ajudes per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari.

D'esquerra a dreta: Sabrí, Ramos, Beltrán i Pérez. Font: Càtedra AgroBank UdL

D'esquerra a dreta: Sabrí, Ramos, Beltrán i Pérez. Font: Càtedra AgroBank UdL

La càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la UdL ha rebut un total de 9 propostes des de cinc comunitats autònomes: Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana, Galícia i Castella-Lleó.

El jurat ha premiat la iniciativa liderada pel catedràtic de la Universitat de Saragossa (Unizar) José Antonio Beltrán, que rep un total de 9.000 euros. L'acte de lliurament ha tingut lloc al paranimf d'Unizar, a la capital aragonesa.

El jurat ha valorat que el projecte premiat té un doble objectiu. D'una banda, combatre el malbaratament alimentari a l'utilitzar retalls i restes de llobarro amb valor nutricional i de l'altra, produir un nou aliment amb propietats saludables, ja que és ric en àcids grassos omega3.

La iniciativa del catedràtic José Antonio Beltrán preveu desenvolupar industrialment dos tipus de productes: el primer amb un accentuat sabor, pels amants del peix;  i el segon, amb propietats organolèptiques atenuades, destinat sobretot al públic infantil en edat escolar. Tots dos tindrien una composició i aport nutricional semblant. Per fer-ho, els investigadors compten amb el suport de l'empresa Innova Obrador S.L., ubicada a San Mateo de Gállego (Saragossa).

A l'acte de lliurament de l'ajuda han assistit la directora d'AgroBank, Carme Sabrí; el director de la càtedra AgroBank de la UdL, Antonio J. Ramos; el vicerector de Planificació, Innovació i Empresa de la Universitat de Lleida, Ferran Badia; la directora del secretariat de Transferència i Innovació Tecnològica d'Unizar; i la representant d'Innova Obrador S.L., Teresa Pérez.

La Càtedra AgroBank de la UdL, creada al 2016, té entre els seus objectius fonamentals el reconeixement de la recerca d'excel·lència que s'està desenvolupant en l'àmbit agroalimentari, promoure la transferència de coneixement científic i tècnic entre investigadors, professionals del sector i clients de l'entitat financera, impulsant la qualitat i innovació.

 

Informació relacionada

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 26/10/2017  IRTA/RuralCat

L’IRTA presenta noves varietats de poma adaptades a climes càlids

En el marc de la XXII Jornada Fructícola, l’IRTA ha presentat 15 noves varietats de poma amb bona adaptació a les condicions de cultiu a Catalunya. El cultiu de poma d’alta qualitat es presenta com una alternativa a la crisi del préssec.

El cap del programa de Fructicultura de l'IRTA, Luís Asin, durant la presentació de la jornada. Font: IRTA

El cap del programa de Fructicultura de l'IRTA, Luís Asin, durant la presentació de la jornada. Font: IRTA

Una de les novetats més rellevants de la XXII Jornada Fructícola, que es celebra aquesta setmana a Mollerussa, ha estat la presentació de 15 noves varietats de poma, principalment de Gala i Fuji, que s’adapten bé a les altes temperatures dels climes mediterranis i que per l’aspecte de la fruita, el gust i la seva textura poden ser considerades d’alta qualitat, aportant així valor per al productor i més satisfacció al consumidor.

En els últims 15 anys la producció de poma s’ha reduït a més de la meitat perquè molts productors van optar pel préssec. No obstant això, l’elevada demanda obliga a importar anualment 240.000 tones. L’investigador de l’IRTA Ignasi Iglesias veu en les noves varietats una opció atractiva perquè els productors recuperin aquest cultiu i puguin sobreposar-se així a la crisi del préssec. “Cal tornar a pensar en la poma però incorporant noves varietats més adaptades i amb un sistema de producció molt eficient”, assegura Iglesias.

Durant la trobada també s’han donat a conèixer els assaigs que ha realitzat l’IRTA en diferents àmbits de la fructicultura, com  per exemple: la importància de la mida de la poma en el moment de l’aclarida; les novetats en el control de la Monilinia (una malaltia fúngica que produeix importants minves en la fase de conservació i comercialització de la fruita); els efectes de certs insecticides sobre la població d’abelles; la rendibilitat de les plantacions de pera Conference a partir de l’ús de plantes preformades (una opció més cara en el moment de la plantació però que aporta millores en la producció i la rendibilitat respecte el sistema tradicional); o el control de malalties de l’ametller. També s’ha presentat el projecte Profruita amb novetats en xarxes anti-pedra.

Com en les anteriors edicions, s’ha comptat amb la presència d’un ponent estranger. Aquesta vegada ha estat Michele Braventt, assessor italià que ha presentat les tendències en tecnologia de producció i els seus costos en diversos països.

 

Les xifres de la jornada

 

Enguany, la Jornada Fructícola de Mollerussa celebra la seva edició número 22, consolidada com a referent tècnic per al sector. Durant els dos dies de la jornada (25 i 26 d’octubre)  s’espera l’assistència de més de 1.800 persones procedents de tot l’Estat i també d’altres països. Pel que fa a les empreses, hi participen unes 120 de manera activa i l’espai expositiu aplega un centenar d’estands. Les demostracions de camp i les ponències comercials també han augmentat i aquest any s’han presentat 22 novetats entre maquinària i productes agroquímics, entre altres.

OLI | 26/10/2017  FCAC

La producció d’oli a Catalunya cau gairebé un 10%

Segons dades de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), la sequera ha afectat el conreu d’oliveres i, per tercera campanya consecutiva, no es superaran les 28.000 tones d’oli. De tota manera, la falta d’estocs a nivell mundial, pot mantenir els preus en origen.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya preveu una caiguda del 10% en la producció d’oli d’oliva, que se situaria en unes 26.500 tones front les 30.500 tones d’una campanya mitjana. Aquesta serà la tercera campanya consecutiva que no se superen les 28.000 tones d’oli obtingut a Catalunya per culpa dels efectes de la sequera.

En concret, la producció d’enguany seria d’unes 16.000 tones a les comarques de Tarragona (9.000 tones al Baix Ebre – Montsià, 6.000 tones a Siurana i 1.000 tones a Terra Alta); a les comarques de Lleida se situaria en unes 9.000 tones i les de Barcelona i Girona sumarien 1.500 tones.

El responsable d’oli de la FCAC, Antoni Galceran, explica que “hi ha una afectació important del conreu a causa de la sequera, ja que les pluges de la setmana passada només han permès una recuperació parcial del conreu en zones de secà i a llocs on la collita és més tardana. La davallada es podria corregir lleugerament a l’alça si els rendiments, tal com esperem, són superiors als de l’any passat”.

D’altra banda, es preveu que es mantindran els preus en origen, donat que la collita en el conjunt de l’Estat espanyol també serà un 15% inferior a l’any passat.

A nivell mundial, pel contrari, s’observa un lleuger increment de la producció en països com Itàlia, Grècia, Portugal i Tunísia, però les existències d’enllaç de campanya són tan baixes que les disponibilitats seran similars al consum mundial esperat i aquesta situació facilitarà el manteniment dels preus.

 

 

Informació relacionada

Especials