Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària
La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica
Un dels objectius del pla és arribar al 25% de la superfícies agrícola amb qualificació d’agricultura ecològica per al 2030 a Europa.

El pla vol augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania
La Comissió Europea ha presentat el seu Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2021-2027 amb l’objectiu d’augmentar la producció i el consum de productes ecològics, arribar al 25% de la superfície agrícola amb qualificació d'agricultura ecològica per al 2030, així com augmentar significativament l’aqüicultura ecològica.
Aquest pla d’acció, que està en línia amb el Pacte Verd Europeu i les estratègies 'De la granja a la taula' i 'Biodiversitat', està dissenyat per proporcionar al sector ecològic les eines adequades per assolir els objectius fixats. Proposa 23 accions estructurades en tres eixos: augmentar el consum, augmentar la producció i millorar encara més la sostenibilitat del sector, per garantir un creixement equilibrat del mateix.
El pla d’acció proposa diverses accions concretes destinades a augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania. Això inclou: informar i comunicar sobre la producció ecològica, promoure el consum de productes ecològics, estimular un major ús d'aliments bio als menjadors públics mitjançant la contractació pública i augmentar la distribució de productes ecològics en l'àmbit escolar a la UE. Les accions també tenen com a objectiu, per exemple, prevenir el frau, augmentar la confiança dels consumidors i millorar la traçabilitat dels productes ecològics.
Pel que fa a l’estímul a la producció, la futura PAC inclourà esquemes ecològics amb un pressupost de 38-58 milions d’euros per al període 2023-2027. Però, més enllà de la PAC, les eines clau inclouen l’organització d’esdeveniments de divulgació i la creació de xarxes per compartir les millors pràctiques, la certificació per a grups d’agricultors en lloc de per a individus, la investigació i la innovació, l’ús de la cadena de blocs i altres tecnologies per millorar la traçabilitat augmentant la transparència del mercat, reforçant les empreses locals i petites, donant suport a l’organització de la cadena alimentària i millorant la nutrició animal. La Comissió també anima els estats membres a desenvolupar plans nacionals d’acció ecològica per augmentar el seu percentatge de producció ecològica. El pla d'acció també assenyala que la producció d'aqüicultura ecològica continua sent un sector relativament nou, però que té un potencial de creixement important.
Per augmentar la consciència sobre la producció ecològica, la Comissió organitzarà anualment un 'Dia ecològic' de la UE, així com premis a la cadena d'aliments ecològics per reconèixer l'excel·lència en tots els passos de la cadena d'aliments bio. La Comissió també fomentarà el desenvolupament de xarxes de turisme ecològic mitjançant 'biodistrictes', zones on agricultors, ciutadans, operadors turístics, associacions i autoritats públiques treballen junts per aconseguir una gestió sostenible dels recursos locals, basant-se en principis i pràctiques ecològiques.
Finalment, també es pretén millorar encara més el rendiment de la producció ecològica en termes de sostenibilitat. Per aconseguir-ho, les accions se centraran en millorar el benestar dels animals, garantir la disponibilitat de llavors orgàniques, reduir la petjada de carboni del sector i minimitzar l’ús de plàstics, aigua i energia.
La Comissió també té la intenció d'augmentar la quota de recerca i innovació (R+I) i dedicar almenys el 30% del pressupost a accions de recerca i innovació en el camp de l'agricultura, la silvicultura i les zones rurals.
Font: CCPAE
Informació relacionada
Jornades tècniques de la propera setmana
RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 30 d’octubre al 5 de novembre.

Per facilitar el recordatori de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) et detallem a continuació un recull de les activitats que es duran a terme del 30 d’octubre al 5 de novembre.
- Els valors del paisatge de les Garrigues (III), La Granadella, dilluns 30 d'octubre
- La gestió dels residus dels cellers de l'Empordà, Vilajuïga, dimarts 31 d'octubre
- Eines per a la millora genètica de l'oví i cabrum, Lleida, dijous 2 de novembre
- El formatge més enllà d'una matèria primera, Ripoll, dijous 2 de novembre
- La successió en l'empresa agrària familiar, Vilaller, dijous 2 de novembre
- Economia del bé comú a l'àmbit rural, Manresa, divendres 3 de novembre
- Tecnologies LiDAR per a l'avaluació de l'estructura forestal, València, divendres 3 de novembre
- Construcció i recuperació de feixes i parets de pedra seca a La Garriga d'Empordà, Llers, dissabte 4 de novembre
Els programes de les jornades són susceptibles de modificació per part dels organitzadors. Per aquest motiu, i per tenir un coneixement més concret sobre cada activitat, t’aconsellem que consultis periòdicament l'apartat Agenda de RuralCat, on hi trobaràs també informació d’altres esdeveniments, fires i salons relacionats amb el sector agroalimentari i rural que es celebraran els propers dies.
Recorda que també pots formalitzar de forma automàtica la preinscripció a les jornades a través de RuralCat.
Les DOP i IGP catalanes protagonitzen el concurs “El plat favorit dels catalans”
Enguany, es pot votar entre 22 plats que representen cadascuna de les 22 indicacions geogràfiques protegides (IGP) o denominacions d’origen protegides (DOP) que hi ha al país. El concurs, organitzat per la revista "Cuina", està patrocinat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i cervesa Estrella Damm, amb el suport d’Ametller Origen i amb la col·laboració del Fòrum.

Els productes de les DOP i IGP catalanes protagonitzen els plats finalistes del concurs “El plat favorit dels catalans”, que han preparat 22 restaurants d'arreu del país. Aquests restaurants han estat escollits per una comissió d'experts formada per Marc Ribas, cuiner i presentador dels programes 'Cuines' i 'Joc de cartes', de TV3; Pep Palau, codirector de Fòrum Gastronòmic, i Josep Sucarrats, director de la revista Cuina. La comissió ha comptat amb l'assessorament de la Federació Catalana de DOP i IGP.
El concurs per escollir el plat favorit dels catalans es fa entre el 16 d'octubre i el 19 de novembre mitjançant el web www.cuina.cat/platfavorit. Al web es poden consultar les receptes (clicar la X) i votar-les (clicar al cor).
Les votacions es faran en quatre fases:
- Del 16 d'octubre al 24 d'octubre: Podràs votar entre 22 plats. Es classificaran els vuit més votats.
- Quarts de final: del 25 d'octubre al 2 de novembre. Podràs votar entre vuit plats. Es classificaran els quatre més votats.
- Semifinals: del 2 al 8 de novembre. Podràs votar entre quatre plats. Es classificaran els dos més votats.
- Final: del 8 al 19 de novembre. Podràs votar entre dos plats. El plat vencedor es farà públic el 19 de novembre al Fòrum Gastronòmic, que aquest 2017 se celebra a Girona.
Llista de plats, DOP i IGP, i restaurants:
- Arròs negre amb sípia, calamarsons i maionesa cítrica: DOP Arròs del Delta de l’Ebre. L’Algadir del Delta. El Poblenou del Delta (Montsià)
- Mandonguilles de peus de porc i avellana amb sípia: DOP Avellana de Reus. Color d’Olor de Poma. Reus (Baix Camp)
- Remenat de fesols de Santa Pau amb botifarra esparracada i bolets: DOP Fesols de Santa Pau. Hostal dels Ossos. Batet de la Serra (Garrotxa)
- Panadó de full de mantega Cadí farcit d’Urgèlia: DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Paisatges. La Seu d’Urgell (Alt Urgell)
- Amanida de fruita vermella, mar i oli: DOP Les Garrigues. Els Fogons de la Carme. Cervià de les Garrigues (Garrigues)
- Trilogia de mantegues: DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Ca la Núria. Bellver de Cerdanya (Cerdanya)
- Mongetes del ganxet amb rossinyols i botifarra de perol: DOP Mongeta del Ganxet. Masia Can Ferran. Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental)
- Bacallà Lola: DOP Oli del Baix Ebre-Montsià. Hotel Diego. Santa Bàrbara (Montsià)
- Coca d'oli i olives amb bacallà confitat i vel d'oli: DOP Oli de l’Empordà. Antaviana. Figueres (Alt Empordà)
- Miniclotxa d'arengada i raïm amb el seu caputxino de tomàquet i oli d'empeltre: DOP Oli de Terra Alta. Nou Moderno. Vilalba dels Arcs (Terra Alta)
- La Pera: DOP Pera de Lleida. L’Estel de la Mercè. Lleida (Segrià)
- Mitjana de vedella a la brasa macerada amb oli d'oliva verge extra: DOP Siurana. El Cairat. Falset (Priorat)
- Coca de calçotada: IGP Calçot de Valls. Cal Ganxo. Masmolets (Alt Camp)
- Cuixa d’ànec confitada amb compota de clementines: IGP Clementines de les Terres de l’Ebre. Molí de Xim. Miravet (Ribera d’Ebre)
- Bombó de gall negre farcit de prunes amb aroma d’espígol i pinyons garapinyats: IGP Gall del Penedès. El Racó de la Calma. Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)
- Farcellets de llonganissa en tres textures, carbassó i parmesà: IGP Llonganissa de Vic. Magda Subirana. Vic (Osona)
- Clotxa mar i muntanya: IGP Pa de Pagès Català. Més que Tapes. Reus (Baix Camp)
- Trinxat de Prades amb carpaccio de peus de porc amb botifarra negra: IGP Patates de Prades. Pep Cardona. Prades (Baix Camp)
- Confit de pota blava, moniato, prunes i vermut Tarrida: IGP Pollastre i Capó del Prat. Cèntric Gastrobar. El Prat de Llobregat (Baix Llobregat)
- Arròs cremós amb poma gala i formatge El Set, botifarra negra de Corçà i cruixent de granny Smith: IGP Poma de Girona. Es Portal. Pals (Baix Empordà)
- Arròs amb torró, gamba vermella i cansalada: IGP Torró d’Agramunt. Atípic. Agramunt (Urgell)
- Vedella estofada amb bolets: IGP Vedella dels Pirineus Catalans. Fonda Farré. Baro (Pallars Sobirà).
L’any passat, el concurs va estar dedicat al receptari tradicional i va guanyar l’escudella, per davant d’altres finalistes com el pa amb tomàquet, els canelons, el fricandó o l’arròs a la cassola.
Informació relacionada
La 37ª Mostra de Vins i Caves de Catalunya aplega 68 cellers i més de 500 referències
La Mostra es celebrarà del 27 al 29 d'octubre al passeig Lluís Companys de Barcelona. Enguany Barcelona comptarà amb una setmana plena d’activitats relacionades amb el vi català gràcies a la suma de sinèrgies amb la iniciativa Hotels amb DO del Gremi d’Hotels de Barcelona

En aquesta 37ª edició, la Mostra comptarà amb la participació d’un total de 68 cellers amb més de 500 referències de les 12 DO catalanes. La Mostra, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (Prodeca), s’ha convertit en un aparador immens de l’oferta vitivinícola del nostre país. A aquesta gran oferta vinícola, s’hi suma l’oferta alimentària, que acompanyarà el tast amb una proposta de productes de proximitat. A més, la col·laboració de la Mostra i Turisme de Catalunya permetrà als visitants conèixer l’oferta enoturística del nostre país.
A més de l’itinerari lliure de degustacions de vins oferts pels diferents cellers, els assistents podran aprendre i aprofundir en la cultura del vi gràcies al programa de presentacions i tasts guiats que tindran lloc a les dues sales de tast habilitades a la Mostra.
D’altra banda, els vins icona dels cellers participants a la Mostra tindran un lloc reservat a l’Espai Selecció, una zona on tastar i gaudir de grans vins en un entorn propici a la descoberta dels matisos. L’Espai Selecció manté l’accés diferenciat, per a preservar l’ambientació adequada que requereixen aquests vins singulars.
Com en els últims anys també hi haurà una iniciativa solidaria a benefici de Verema Solidària.
El vi català va generar el 2016 a casa nostra 248M€
A nivell global i amb dades facilitades pels Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen (CRDO), el mercat internacional de vi i cava català emparat sota una DO va representar el 60% de les vendes, principalment a Bèlgica, Alemanya, Regne Unit, i amb un fort impuls en els nous mercats, durant l’any 2016.
Segons el director general de l’INCAVI, Salvador Puig, “el sector cada vegada entén més que el seu mercat és el món”. Així ho demostra el fet que més de 620 cellers catalans arribin a més de 140 destinacions i generin un volum de vendes de 344M€”.
A nivell local, i segons dades facilitades per Nielsen, el vi català amb DO va generar el 2016 a casa nostra 248M€, “un xifra que s’ha incrementat un 8,9% respecte l’any 2015”. Per canals i en volum, aquest vi va representar el 2016, el 33,14% del total de vendes del canal Horeca (hosteleria i restauració) i el 32,87% del canal Alimentació (consum a les llars). “Aquests xifres demostren que els catalans cada vegada compren vins de més qualitat i que la tendència dels últims anys mostra que el consum de vi amb DO no para de créixer en els dos canals”, ha afirmat Puig.
Suma de sinèrgies amb la iniciativa Hotels amb DO
Durant la roda de premsa també s’ha presentat la 6ª edició d’Hotels amb DO. Setmana dels vins catalans als hotels de Barcelona, que aquest any coincidirà durant els dies de la mostra amb l’objectiu de presentar una setmana plena d’activitats relacionades amb el vi català a la ciutat de Barcelona.
Un total de 25 hotels emblemàtics de Barcelona realitzaran del 23 al 29 d’octubre tastos de vins amb denominació d’origen (DO) catalana en els seus espais més íntims i inspiradors.
Gràcies a aquesta iniciativa, organitzada conjuntament pel Gremi d’Hotels de Barcelona i l’INCAVI, es podran tastar vins i caves de les 12 denominacions d’origen catalanes, amb consells pràctics d’acreditats sommeliers i productors, en alguna de les 50 sessions de tast organitzades pels hotels que ofereixen aquesta activitat. L’experiència té un cost de 15 euros i inclou el tast d’un total de sis vins.
La proposta del Gremi d’Hotels per aquesta setmana es completa amb sopars especials que alguns establiments han dissenyat per a la Setmana d’Hotels amb DO. Per a més informació i reserves: http://mesqhotels.cat/
Aquesta iniciativa que permet conèixer la varietat de vins de Catalunya també compta amb el suport de l’Escola Superior d’Hosteleria de Barcelona (ESHOB) i de Riedel.
Els 25 hotels de Barcelona que participaran en aquesta proposta són:
- 1898
- Alexandra Barcelona Hotel, Curio Collection by Hilton
- Bagués
- Barcelona Catedral
- Casa Fuster
- Catalonia Barcelona Plaza
- Catalonia Eixample 1864
- Claris Hotel & Spa 5* GL Monument Condes de Barcelona
- Crowne Plaza Barcelona Fira-Center
- El Palace
- Fairmont Rey Juan Carlos I
- Grand Hotel Central
- H10 Marina Barcelona
- Mandarin Oriental Barcelona
- Hotel Neri Relais& Châteaux
- Monument Hotel
- NH Collection Barcelona Gran Hotel Calderón
- Novotel Barcelona City
- Ohla Barcelona
- Ohla Eixample
- Omm
- Pulitzer
- SOFIA
- The One
Els cellers participants a la 37ª Mostra de Vins i Caves de Catalunya són:
1. Abadal
2. Adernats
3. Alta Alella Mirgin
4. Altavins
5. Bodegues Capità Vidal
6. Bodegues Visendra
7. Canals & Munné
8. Canals Nadal
9. Casa Berger
10. Castell del Remei
11. Castellroig
12. Caves Vilarnau
13. Celler Arché Pagès
14. Celler Blanch
15. Celler Carles Andreu
16. Celler Carviresa
17. Celler Cooperatiu d'Espolla
18. Celler de Capçanes
19. Celler de les Aus
20. Celler Gerisena
21. Celler Hugas Batlle
22. Celler la Vinyeta
23. Celler Mas del Botó
24. Celler Mas Garcia Muret
25. Celler Quim Batlle
26. Celler Ronadelles - Cap de Ruc
27. Celler Vidbertus
28. Cellers Àngel Gustà
29. Cellers Castell d'Or
30. Cellers d'en Guilla
31. Cellers Unió
32. Cérvoles
33. Clos Montblanc
34. Clos Pons
35. Coca i fitó
36. Covides Vinyes - Cellers
37. El Vinyer
38. Empordàlia
39. Espelt Viticultors
40. Estol Verd Celler
41. Gerida Viticultors
42. Grup Oliveda
43. Jean Leon
44. Josep Mª Ferret Guasch
45. Juvé & Camps
46. Llopart
47. Mas Foraster
48. Mas Llunes
49. Mas Rodó Vitivinícola
50. Maset
51. Mastinell Cava & Hotel
52. Miquel Pons Vins i Caves
53. Naveran
54. Perelada
55. Pinord
56. Ramon Roqueta
57. Rendé Masdéu
58. Rovellats
59. Sant Josep Vins
60. Sumarroca
61. Torre del Veguer
62. Torres
63. Vallformosa Cava
64. Vins de Pedra
65. Vins de Taller
66. Vins i Caves Portell
67. Vinyes dels Aspres
68. Vives Ambròs, vins i caves
Informació relacionada
Jornades tècniques de la propera setmana
RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 23 al 29 d’octubre.

Imatge del programa d’una jornada sobre com incrementar la matèria orgànica del sòl a partir de recursos locals. Font: DARP
- Quan l'aigua és un bé escàs. Estratègies d'aprofitament hídric en finca, Cerdanyola del Vallès, dilluns 23 d'octubre
- Jornada d'experiències sobre segells i marques col·lectives, Balaguer, dilluns 23 d'octubre
- Autogestió energètica, El Pont de Suert, dimarts 24 d'octubre
- Com introduir en els menjadors escolars l'alimentació ecològica, Lleida, dimarts 24 d'octubre
- Jornada fructícola de tardor, La Tallada d'Empordà, dimarts 24 d'octubre
- Les associacions de propietaris forestals a Catalunya. Situació, reptes i perspectives, Sant Celoni, dimarts 24 d'octubre
- La bioseguretat en explotacions porcines: una visió pràctica, Figueres, dimarts 24 d'octubre
- Agroalimentació en el Tercer Informe sobre el canvi climàtic a Catalunya, Caldes de Montbui, 24 d'octubre
- Jornada fructícola de Mollerussa, Mollerussa, 25 (català) i 26 (castellà) d'octubre
- Cunicultura i benestar animal. Reptes de present i futur, Reus, dimecres 25 d'octubre
- Com incrementar la matèria orgànica del sòl a partir de recursos locals, Bigues i Riells, dijous 26 d'octubre
- XIX Jornada Tècnica de Boví de Carn d'Alcarràs, Alcarràs, 26 d'octubre
- Procediments normalitzats de treball en animals no aptes pel transport, Barcelona, dijous 26 d'octubre
- Varietats antigues de fruita de l'Alta Ribagorça i la seva aplicació a la gastronomia, El Pont de Suert, dijous 26 d'octubre de 2017
- 10 anys del projecte Bergwald: actuacions de bioenginyeria i millora forestal, Port-Ainé (RIALP), divendres 27 d'octubre
- XXXIX Jornades agràries de la fruita, Móra la Nova, divendres 27 d'octubre
- Condicionants de les instal·lacions de biomassa als edificis i equipaments públics, Barcelona, divendres 27 d'octubre
- Jornada tècnica del porcí, Móra la Nova, divendres 27 d'octubre
- L'Estratègia Rural Smart en el context de la transició energètica a Catalunya, Manresa, divendres 27 d'octubre
- Com fer més eficient i rendible una explotació hortícola ecològica, Riudarenes, dissabte 28 d'octubre
Els programes de les jornades són susceptibles de modificació per part dels organitzadors. Per aquest motiu, i per tenir un coneixement més concret sobre cada activitat, t’aconsellem que consultis periòdicament l'apartat Agenda de RuralCat, on hi trobaràs també informació d’altres esdeveniments, fires i salons relacionats amb el sector agroalimentari i rural que es celebraran els propers dies.
Recorda que també pots formalitzar de forma automàtica la preinscripció a les jornades a través de RuralCat.
Especials
- Jornades tècniques del 19 al 25 de novembre
- A partir del mes de novembre entra en vigor l’obligació d’aplicar purins amb sistemes alternatius al ventall
- Es posa en marxa el Comitè de Cogestió del cranc blau a les Terres de l'Ebre
- El seminari tècnic ‘Recerca en viticultura’ exposa els resultats dels darrers treballs d’investigació en viticultura
- Butlletins d’informació fitosanitària per al mes de novembre
Directe a:
- Agricultura de Precisió
- Agrometeorologia
- Agroturisme
- Avisos Fitosanitaris contestadors
- Butlletí
- Centre de documentació
- Cercador Grups Operatius
- Cercador Projectes Europeus
- Dossiers Tècnics
- Eines cartogràfiques
- Jornades PATT
- Ponències PATT
- La previsió del temps
- Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI)