Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA | 13/04/2021  Ruralcat

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

Un dels objectius del pla és arribar al 25% de la superfícies agrícola amb qualificació d’agricultura ecològica per al 2030 a Europa.

Producció ecològica a la UE

El pla vol augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania

La Comissió Europea ha presentat el seu Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2021-2027 amb l’objectiu d’augmentar la producció i el consum de productes ecològics, arribar al 25% de la superfície agrícola amb qualificació d'agricultura ecològica per al 2030, així com augmentar significativament l’aqüicultura ecològica.

Aquest pla d’acció, que està en línia amb el Pacte Verd Europeu i les estratègies 'De la granja a la taula' i 'Biodiversitat', està dissenyat per proporcionar al sector ecològic les eines adequades per assolir els objectius fixats. Proposa 23 accions estructurades en tres eixos: augmentar el consum, augmentar la producció i millorar encara més la sostenibilitat del sector, per garantir un creixement equilibrat del mateix.

El pla d’acció proposa diverses accions concretes destinades a augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania. Això inclou: informar i comunicar sobre la producció ecològica, promoure el consum de productes ecològics, estimular un major ús d'aliments bio als menjadors públics mitjançant la contractació pública i augmentar la distribució de productes ecològics en l'àmbit escolar a la UE. Les accions també tenen com a objectiu, per exemple, prevenir el frau, augmentar la confiança dels consumidors i millorar la traçabilitat dels productes ecològics.

Pel que fa a l’estímul a la producció, la futura PAC inclourà esquemes ecològics amb un pressupost de 38-58 milions d’euros per al període 2023-2027. Però, més enllà de la PAC, les eines clau inclouen l’organització d’esdeveniments de divulgació i la creació de xarxes per compartir les millors pràctiques, la certificació per a grups d’agricultors en lloc de per a individus, la investigació i la innovació, l’ús de la cadena de blocs i altres tecnologies per millorar la traçabilitat augmentant la transparència del mercat, reforçant les empreses locals i petites, donant suport a l’organització de la cadena alimentària i millorant la nutrició animal. La Comissió també anima els estats membres a desenvolupar plans nacionals d’acció ecològica per augmentar el seu percentatge de producció ecològica. El pla d'acció també assenyala que la producció d'aqüicultura ecològica continua sent un sector relativament nou, però que té un potencial de creixement important.

Per augmentar la consciència sobre la producció ecològica, la Comissió organitzarà anualment un 'Dia ecològic' de la UE, així com premis a la cadena d'aliments ecològics per reconèixer l'excel·lència en tots els passos de la cadena d'aliments bio. La Comissió també fomentarà el desenvolupament de xarxes de turisme ecològic mitjançant 'biodistrictes', zones on agricultors, ciutadans, operadors turístics, associacions i autoritats públiques treballen junts per aconseguir una gestió sostenible dels recursos locals, basant-se en principis i pràctiques ecològiques.

Finalment, també es pretén millorar encara més el rendiment de la producció ecològica en termes de sostenibilitat. Per aconseguir-ho, les accions se centraran en millorar el benestar dels animals, garantir la disponibilitat de llavors orgàniques, reduir la petjada de carboni del sector i minimitzar l’ús de plàstics, aigua i energia.

La Comissió també té la intenció d'augmentar la quota de recerca i innovació (R+I) i dedicar almenys el 30% del pressupost a accions de recerca i innovació en el camp de l'agricultura, la silvicultura i les zones rurals.

Font: CCPAE

PORCÍ | 17/10/2017  IRTA

Els Porc d’Or es repartiran entre 96 granges de 10 comunitats autònomes

Catalunya, Aragó i Navarra ocupen els primers llocs en el rànquing de nominats. Els premiats es donaran a conèixer el proper 17 de novembre a Segòvia durant la gala d’entrega dels premis Porc d’Or

L’IRTA ha anunciat les explotacions de porcí nominades a la XXIV edició dels premis Porc d’Or a l’excel·lència en la producció porcina. Un total de 96 explotacions de porcí de deu comunitats autònomes optaran el proper 17 de novembre a Segòvia a un dels 45 premis Porc d’Or que estan en joc.

Els premis Porc d’Or tenen la seva base en el BDporc (Banc de Dades de Referència del Porcí Espanyol) i a dia d’avui s’analitzen les dades de 850.000 reproductores, repartides entre 700 explotacions de tot el territori espanyol.

Les explotacions de porcí es nominen tenint en compte tres criteris productius: Taxa de Parts (TP), Productivitat Numèrica (PN) i Garrins Deslletats per Truja de Baixa (LDCB). A més, prèviament les granges han estat classificades en cinc categories segons la seva mida, sent la 1ª categoria explotacions de 10 a 200 truges, i la última (5ª) de més de 2.001 truges. Per cada criteri, en cada categoria, es nominen vuit o nou explotacions, sumant enguany 123 nominacions.

El jurat format per professionals i reconeguts experts de la indústria porcina, la investigació ramadera i l’administració, seleccionarà al 1r, 2n i 3r classificat per cada criteri a cada categoria, entregant-se una estatueta Porc d’Or d’or, plata i bronze, respectivament.

A més d’aquests premis, s’entregaran també quatre guardons especials: Porc d’Or amb Diamant, Porc d’Or del MAPAMA a la “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient”, Porc d’Or a la Màxima Productivitat i, el recent incorporat per iniciativa de Zoetis, Porc d’Or Zoetis a la Innovació.

 

Catalunya, Aragó i Navarra ocupen els primers llocs en el rànquing de nominats

 

De les 10 comunitats autònomes que opten a un Porc d’Or, ocupa el primer lloc pel que fa a número de nominacions Catalunya, amb 33 granges i 48 nominacions en total (27 per a Barcelona, onze per a Lleida, 9 per a Girona i una per a Tarragona), augmentant en 7 les nominacions en relació amb l’any passat. La segueix Aragó amb 26 explotacions i 31 nominacions, de les quals 17 són per a Osca, tretze per a Saragossa i 1 per a Terol.

En aquesta edició Navarra torna a la tercera posició amb 16 nominacions i 13 granges; mentre que Castella i Lleó baixa al quart lloc amb 13 nominacions (i 12 granges) que es reparteixen les províncies de Segòvia (5), Sòria (3), Zamora (3), Burgos (1) i Àvila (1).

Galícia acumula aquest any 7 nominacions, 4 Ourense i 3 A Corunya; i 3 granges de Castella la Manxa opten a 4 nominacions (3 Albacete i 1 Toledo). Per a finalitzar, País Basc (Guipúscoa), la Comunitat Valenciana (València), La Rioja i Andalusia (Còrdova) sumen 1 granja al llistat de nominats.

 

Nou premi especial: Porc d’Or Zoetis a la Innovació

 

Pel que fa als premis especials Porc d’Or, aquest any estan nominades al màxim guardó, el Porc d’Or amb Diamant, 3 explotacions de Catalunya i 1 de Castella i Lleó: Granja Can Sola Vell, de l’empresa Piensos Picart S.A., a Llinars del Vallès (Barcelona); Granja Castellets, de l’empresa Pinsos Sant Antoni S.A., a Taradell (Barcelona); Granja Marganell, de l’empresa Pinsos Grau S.A., guanyadora del Porc d’Or amb Diamant 2016, i Granja Sanglas, de l’empresa Selecció Batallé, a San Cebrián de Castro (Zamora), que l’any passat aconseguia el Porc d’Or especial del MAPAMA.

Al Porc d’Or especial del MAPAMA a la “Sanitat, Benestar Animal i Medi Ambient” opten 2 granges d’Aragó, 1 de Castella i Lleó i una altra de Castella la Manxa: Granja de Ves S.L., de l’empresa Afrivall – Vall Companys Grup, a Balsa de Ves (Albacete), Granja Silvio Nuñez Romaniega, de l’empresa Agrocesa – Vall Companys Grup, a Caleruega (Burgos); Granja La Puebla – Agropecuaria del Isábena, a La Puebla de Castro (Osca), i Granja Agropecuaria El Tormillo, a Castelflorite (Huesca), ambdues de l’empresa Mazana Piensos Compuestos.

A més, aquest any s’incorpora un nou premi especial: el Porc d’Or Zoetis a la Innovació, al que estan nominades també Granja de Ves S.L., Granja Silvio Nuñez Romaniega i Granja Albesa Ramadera, de l’empresa Piensos Costa, a Albesa (Lleida). Aquest premi neix amb l’objectiu de reconèixer anualment la iniciativa o el projecte d’innovació més destacat dins de la producció porcina.

Per últim, també s’atorgarà durant la gala d’entrega de premis el guardó a la Màxima Productivitat, que l’edició anterior va ser per a la Granja Sant Martí (Pinsos Grau S.A., a Sant Martí de Centelles) amb 37,26 garrins deslletats per truja i any.

 

Vint-i-quatre anys de reconeixement a l’excel·lència

 

L’IRTA va crear els premis Porc d’Or el 1994 amb l’objectiu de reconèixer el treball d’aquelles empreses i explotacions de porcí que, gràcies a la seva professionalitat i esforç i a la utilització de les millors tècniques de producció, són capaces de superar els nous reptes que contínuament apareixen en el desenvolupament d’aquesta activitat, actuant com a puntes de llança del sector porcí espanyol.

Actualment, en la seva XXIV edició, els premis Porc d’Or no només estan consolidats, sinó que constitueixen tot un referent per a les empreses i granges de porcí espanyoles, que veuen en ells un reconeixement a l’excel·lència en el seu treball.

 Aquesta nova edició dels premis Porc d’Or compta amb la coorganització local de la Diputació de Segòvia. A més, té de nou el suport de la Interprofesional del Porcino de Capa Blanca (Interporc) i de Zoetis, empresa que acompanya els premis des dels seus inicis.

 

 

Informació relacionada

ALIMENTACIÓ | 17/10/2017  Pa de Pagès Català

El Forn del Passeig de Barcelona es proclama Millor pa de pagès català 2017

Miquel Guich (49 anys), del Forn del Passeig de Barcelona, s’ha proclamat guanyador del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2017, celebrat a Gavà (Barcelona) aquest cap de setmana. El Concurs Millor Pa de Pagès Català de l’Any està convocat pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català entre els flequers/flequeres que pertanyen a aquesta Indicació Geogràfica Protegida.

El jurat i els finalistes del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2017. Font: IGP Pa de Pagès Català

El jurat i els finalistes del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2017. Font: IGP Pa de Pagès Català

Miquel Guich va competir pel títol amb quatre finalistes més: Andreu Bertran (Forn Mistral, Barcelona), Jordi Morera (L’Espiga d’Or, Vilanova i la Geltrú), Ernest Righetti (Ca la Churra, Gavà) i Manel Turull (Fleca Turull, Terrassa). El Jurat de la Final 2017 va estar presidit per l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez. La resta del Jurat estava format per Toni Vera, guanyador del Concurs Millor Croissant Artesà de Mantega d’Espanya 2016; Manel Cortés, Campió del Món de Brioxeria 1994 a París; Xavier Pàmies, guanyador del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2016 i el president del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, Antoni Figuera.

El Forn del Passeig és una fleca familiar radicada al popular barri de Sant Andreu de la capital catalana. L’empresa té quatre botigues, totes al barri. Des de fa dos anys, el Forn del Passeig, liderat pel Miquel Guich, protagonitza una profunda transformació de la seva oferta flequera, introduint la utilització de masses mares de cultiu i donant als seus pans llargs processos de fermentació.

De fet el Pa de Pagès Català que va presentar Miquel Guich a la Final del Concurs està elaborat amb una massa mare de cultiu sòlida. A la formulació fa servir farines ecològiques i d’un grau d’extracció reduït. El seu pa té un procés de fermentació de 24 hores.

Guich, que és la primera vegada que es classificava a la final del Concurs Millor Pa de Pagès Català, va mostrar la seva satisfacció pel premi. “Ha estat increïble guanyar aquest Concurs, sabent que entre els finalistes hi ha flequers de primer nivell. Per a nosaltres és el millor recolzament que podíem rebre. Portem un temps treballant de valent per a aconseguir donar a tots els nostres productes la màxima qualitat”.

El guanyador del Concurs va rebre un premi en metàl·lic de 2.000 euros i una placa acreditativa.

Aquesta de Gavà ha estat la quarta edició del Concurs. Els anteriors campions han estat Ernest Righetti de Gavà (2014), Sílvia Marqués d’Alfarràs (2015) i Xavier Pàmies de Reus (2016).

Espectacle al teatre Espai Maragall La Final del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2017 es va celebrar al teatre Espai Maragall de Gavà. Més de 500 persones van poder assistir en directe a la deliberació del Jurat i al show que van protagonitzar els actors de la Roda Produccions, companyia d’espectacles familiars fundada l’any 2001 sota la direcció de Dani Cherta.

El periodista de Gavà Televisió Josep Antoni Moreno va ser el conductor de la Final del Concurs, ajudat de forma puntual pel secretari del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català, Alfredo M. Verdegay.

Tot acabada la Final, concursants, jurats i públic assistent a l’acte van poder gaudir d’un còctel ofert per Càtering Futur, amb productes de proximitat del camp de Gavà, i especialitats amb DOP/IGP catalanes com el Formatge de l’Alt Urgell, Llonganissa de Vic, oli de les Garrigues i vins del Penedès, i sense falta el vermut de Reus.

Des del Consell Regulador volem agrair el patrocini de les empreses, Bongard, Bon Llevat, Farinera La Meta, Harinas Villamayor, Grup Regany, Farines Poquet, Vermuts Miró i Farinera La Segarra; així com la col·laboració de la IGP Llonganissa de Vic, la DOP Formatge de l’Alt Urgell (Cadí), la DOP Oli de Les Garrigues i la DOP Penedès, així com del suport de l’Ajuntament de Gavà i el departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

FORMACIÓ A DISTÀNCIA | 16/10/2017  RuralCat

S'obren noves inscripcions a 9 cursos a distància

A partir d’avui, a les 8 del matí, i fins el 25 d’octubre et pots inscriure a noves edicions de 9 cursos a distància que ofereix el Servei de Formació Agrària a través del portal RuralCat.

Els cursos són:

 1. Curs de benestar animal en explotacions porcines
 2. La indústria alimentària ecològica: certificació i seguretat alimentària
 3. Topografia
 4. Clima i microclima
 5. Curs d'Iniciació al Full de càlcul
 6. Curs de manipulador i aplicador de biocides d'ús ramader
 7. Recursos per a la gestió empresarial (Antic curs de complements per a la gestió de l'empresa agrària)
 8. Gestió de l’entorn laboral
 9. Formació bàsica per a l'acreditació de personal tècnic assessor: condicionalitat


Per inscriure's cal estar donat d'alta com a usuari de RuralCat. Si encara no n'ets membre pots fer-ho, omplint un senzill formulari; l'alta és totalment gratuïta.

Recorda que, per agilitzar el procés d'inscripció, el pagament de la matrícula es farà en línia mitjançant targeta bancària. Amb aquest sistema es pretén estalviar passes als usuaris amb la finalitat d’agilitzar el procés d’inscripció. Si vols més informació, pots trobar el procediment d’inscripció més detallat a la Guia d’inscripció.

 

Informació dels propers cursos a distància

 

Curs d'Iniciació al Full de càlcul

Es tracta d'un curs dissenyat per introduir a l'alumne en el funcionament del programa i valorar les seves aplicacions pràctiques. Al finalitzar el curs els alumnes coneixeran l'estructura, el funcionament i els principals formats d'un full de càlcul, sabran introduir, editar i modificar dades, utilitzar les fórmules bàsiques i localitzar errors.

El curs tindrà una durada de 20 hores, començarà el 7 de novembre i acabarà el 8 de desembre.

 

Gestió de l’entorn laboral

Aquest curs conforma un paquet de formació que dóna els coneixements bàsics i indispensables de tots aquells temes que poden interferir en l’empresa i el seu entorn. Està estructurat en tres píndoles: Lideratge, impacte i influència; Obertura i adaptació als canvis; y El pla de recursos humans.

El curs tindrà una durada de 24 hores, començarà el 7 de novembre i acabarà el 8 de desembre.

 

Formació bàsica per a l'acreditació de personal tècnic assessor: condicionalitat

Aquesta activitat formativa de caràcter informatiu i homogeneïtzador està adreçada al personal tècnic que presta serveis d'assessorament a les explotacions agràries.

El curs tindrà una durada de 15 hores, començarà el 7 de novembre i acabarà el 22 de desembre.

 

Curs de benestar animal en explotacions porcines

Aquest curs pretén oferir una formació general i específica sobre benestar animal als productors i ramaders de porcí que permet, alhora, obtenir l’acreditació que exigeix la normativa vigent.

El curs tindrà una durada de 20 hores, començarà el 7 de novembre i acabarà el 15 de desembre.

 

La indústria alimentària ecològica: certificació i seguretat alimentària

En aquest curs, es treballaran, entre altres, la normativa en producció agroalimentària ecològica aplicable a la indústria alimentària, la certificació, el control i els registres dels productes ecològics, la higiene i la seguretat alimentària en les indústries alimentàries ecològiques, el mercat i la comercialització dels aliments ecològics i, finalment, la creació d’empreses alimentàries ecològiques.

El curs tindrà una durada de 30 hores, començarà el 7 de novembre i acabarà el 15 de desembre.

 

Curs de manipulador i aplicador de biocides d'ús ramader

Aquest curs s'adreça als/les ramaders/res que manipulin i/o facin tractaments en la pròpia explotació i emprin productes biocides d'us o àmbit ramader autoritzats per al seu ús per personal professional i al personal auxiliar que realitzi aquestes mateixes activitats.

El curs tindrà una durada de 13 hores, començarà el 7 de novembre i acabarà l’1 de desembre.

 

Recursos per a la gestió empresarial (Antic curs de complements per a la gestió de l'empresa agrària)

Aquest curs vol donar una visió, reduïda i condensada de diversos temes que són convenients que conegui tot empresari i d'altres d'actualitat que envolten l'esdevenir diari d'una empresa. Aquest temes s'amplien amb la visita de diferents pàgines a Internet relacionades amb qüestions d'interès.

El curs tindrà una durada de 21 hores, començarà el 7 de novembre i acabarà el 15 de desembre.

 

Clima i microclima

Aquest curs està especialment pensat per aquells alumnes que segueixen l'itinerari formatiu d'incorporació a l'empresa agrària, però és obert a tothom. Els continguts corresponen al mòdul professional Fonaments agronòmics, que forma part del Cicle Formatiu de Grau Mitjà Producció agropecuària i agroecològica i consta de quatre nuclis formatius: conceptes generals, i meteors, processos atmosfèrics, riscos atmosfèrics i sistemes de prevenció, control i lluita.

El curs tindrà una durada de 21 hores, començarà el 7 de novembre i acabarà el 8 de desembre.

 

Topografia

Es pretén que, en finalitzar aquest curs, els estudiants puguin: Identificar els elements d'un plànol topogràfic; calcular distàncies entre punts d'un plànol topogràfic; calcular pendents; realitzar un croquis d'una parcel·la; dibuixar un plànol topogràfic a partir de les coordenades polars i les seves cotes.

El curs tindrà una durada de hores, començarà el 7 de novembre i acabarà el 8 de desembre

 

Com pots sol·licitar el curs?

 • Un cop inscrit, entra a la teva àrea de membre i comprova que les dades de la teva fitxa són correctes. Ho pots fer des del menú “El meu perfil/Les meves dades/Canvi de dades personals (pestanya ‘Dades addicionals de RuralCat’)”. Si falta alguna dada, introdueix-la i, a continuació, prem el botó Guardar.
 • Una vegada hagis comprovat la teva fitxa, obre el menú “Formació/Cursos a distància”.
 • Cerca el curs al qual et vols inscriure. Comprova que la inscripció està oberta. En el text del camp "Inscripció" diu "Inscriu-t’hi".
 • Fes clic sobre "Inscriu-t’hi" per tal de realitzar la inscripció.
 • A continuació apareixerà un missatge conforme esteu realitzant la inscripció del curs i l’import. Si esteu d’acord, cliqueu a “Realitzar pagament”, introduïu les dades de la vostra targeta bancària i accepteu.
 • Finalment, rebràs al teu correu electrònic un missatge de confirmació de la matrícula amb un arxiu adjunt amb les instruccions per emplenar la documentació del curs.

 

 

PESCA | 15/10/2017  RuralCat

Concessió dels Guardons de la pesca catalana 2017

Enguany es concedeix la Medalla de la pesca catalana a Eusebi Esgleas i Parés, patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes, i a Anna Nebot i Morató, biòloga. La placa de la pesca catalana se l’ha endut el programa de televisió del canal Terres de l'Ebre “Barca de l'Andreu”, presentat per Andreu Carranza.

Els guardons de la pesca catalana són el reconeixement de la tasca de les persones físiques i jurídiques, nacionals o estrangeres, que amb el seu esforç i la seva dedicació han contribuït al desenvolupament del món de la pesca, prestant serveis rellevants al sector o contribuint amb la seva exemplaritat professional i la seva cooperació als interessos del sector pesquer.

Són de dues classes: la Medalla i la Placa de la Pesca Catalana. La Medalla de la Pesca Catalana distingeix les persones físiques que contribueixen amb el seu esforç i dedicació a la millora del sector pesquer català. La Placa de la Pesca Catalana distingeix les persones jurídiques, públiques o privades, que destaquen per la seva activitat a favor del foment de la pesca a Catalunya.

Enguany es concedeix la Medalla de la pesca catalana a Eusebi Esgleas i Parés, patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes i  a Anna Nebot i Morató, biòloga.

Eusebi Esgleas estat pescador i patró de diferents embarcacions des dels 17 anys; l'any 2006, va ser nomenat patró major de la Confraria de Pescadors de Blanes fins a l'actualitat; i l'any 2009, va ser nomenat president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors fins a l'any 2017. També fou elegit vocal del Comitè Executiu del MEDAC l'any 2013, i ha treballat intensament en la creació i consolidació de la Interfederativa de Confraries de Pescadors del Mediterrani.

Anna Nebot ha treballat en diversos àmbits relacionats amb l'aqüicultura i en el projecte de reproducció controlada del mero Epinephelus marginatus en col·laboració amb diferents col·lectius relacionats amb les activitats marítimes, com és el cas dels sectors pesquer i aqüícola, el de la pesca esportiva, el científic i el de l'Administració. Aquest projecte tenia per objectiu aconseguir una gestió sostenible d'aquesta espècie a partir d'un model d'informació, educació, conscienciació i divulgació de la problemàtica que l'afectava. Actualment, desenvolupa un projecte que comprèn 3 activitats: educació ambiental amb escolars, turisme i aqüicultura d'espècies d'aigua dolça.

Per altra banda, la placa de la pesca catalana 2017 ha estat atorgada al programa de televisió del canal Terres de l'Ebre “Barca de l'Andreu”, presentat pel senyor Andreu Carranza i Font. Per la seva aportació a la divulgació de l'activitat pesquera. Aquest és un programa de difusió de la vida i de les persones lligades al mar en general i més concretament del sector pesquer. L'escriptor Andreu Carranza “navega” amb les persones que d'una manera o altra estan lligades al nostre mar i, a través del seu relat, es mostren les tradicions marineres, els productes de cada zona i de temporada, com es pesquen o cultiven, la comercialització i la gastronomia lligada als productes marins, i els museus o espais de divulgació de la vida marina arreu de la nostra costa.

 

Informació relacionada

Especials