Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària
Nou cartell de l’Acord del CBPC per promocionar el consum de pomes i peres
L’objectiu d’aquestes campanyes és la d’informar al consumidor i posar en valor les qualitats d’aquests productes autòctons i de temporada, i promoure’n la seva millor percepció i el seu consum.

Les entitats signants de l’Acord del Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC) han iniciat una nova campanya per a la promoció de pomes i peres.
El cartell de pomes i peres informa de les propietats d’aquestes fruites, riques en vitamines i minerals, que els donen propietats antioxidants i vitalitzants. Són fruites amb una gran aportació de fibra que ajuden al bon funcionament de l’aparell digestiu.
L’objectiu d’aquestes campanyes és la d’informar al consumidor i posar en valor les qualitats d’aquests productes autòctons i de temporada, i promoure’n la seva millor percepció i el seu consum.
L’Acord del CBPC va néixer el 29 de juliol de 2011. Es tracta d’una iniciativa de la qual el Departament n’és el precursor i en coordina les reunions. És d’adhesió voluntària i hi participen tots els agents de la cadena alimentària: producció, indústria, i distribució agroalimentària. Entre els seus objectius hi ha el de la millora de les relacions entre els diferents tipus d’operadors al llarg de tota la cadena de valor. També vol millorar la informació que reben els consumidors, la traçabilitat, i valorar els productes agroalimentaris de qualitat, d’una major seguretat alimentària, més sostenibles i més respectuosos amb el medi ambient i el benestar animal.
Al web del DARP es pot trobar informació del CBPC, i també dels diferents cartells de productes de temporada publicats pel CBPC.
Font: DARPMés del 60% de la població catalana consumeix aliments ecològics certificats
El Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2020 té com a objectiu quantificar i qualificar el coneixement i els hàbits de consum d’aliments ecològics dels consumidors catalans i mesurar la seva evolució.

Els compradors de productes ecològics destinen cada cop més import a la compra d’aquest tipus de productes
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha publicat la sisena edició del Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics, realitzat a partir de 1.600 entrevistes efectuades a la població catalana de més de 16 anys durant el mes de febrer d’enguany.
Els resultats d’aquest estudi mostren com més del 60% de la població catalana consumeix productes ecològics, tot i que amb una freqüència molt diferenciada. Un 47% ho fa més d’un cop al mes, mentre que els consumidors que ho fan setmanalment ja arriben al 34%. Les persones que consumeixen a diari també pugen des de l’anterior baròmetre, i ara gairebé arriben al 8%. Així doncs, en aquesta ocasió l’augment del consum dels aliments ecològics afecta totes les franges de consum, des de les persones que entren de nou a consumir productes ecològics fins a les que ja en consumien, que van incrementant la seva intensitat de consum, és a dir, es van fidelitzant cada cop més.
Els compradors de productes ecològics destinen cada cop més import a la compra d’aquest tipus de productes, percentatge que se situa en el 34% de la despesa total en productes alimentaris. La pràctica totalitat dels consumidors d'aliments ecològics enquestats tenen la intenció de seguir consumint aquest tipus de productes en els propers mesos, mentre que un 33% dels consumidors actuals manifesten la intenció d'incrementar el seu consum, especialment de verdures i llegums, carn, i fruita.
Seguint la tendència dels darrers anys, l’estudi mostra la importància que té l’origen local dels productes, un factor cada cop més valorat i demandat pels consumidors ecològics. Gairebé la meitat dels compradors habituals d’aliments ecològics, si no troben un producte ecològic d’origen català, prefereixen comprar-lo d’origen català no ecològic, abans que ecològic procedent d’un altre lloc.
Com en totes les edicions que s’han fet d’aquest estudi, la principal raó per a comprar aliments ecològics segueix sent, amb diferència, la salut, tot i que enguany destaca el fort creixement de les persones que afirmen consumir-ne per raons mediambientals. La pràctica totalitat dels compradors també manifesta que hi ha un sobrepreu respecte els aliments no ecològics. Segons el tipus de productes, els consumidors creuen que paguen entre un 20 i un 33% més pels productes ecològics.
Pel que fa als aliments ecològics més consumits, segueixen sent, com en altres ocasions, la verdura/llegums (en consumeixen el 77% dels consumidors d’aliments ecològics), els ous (72%), i la fruita (70%). Tot seguit venen la llet i els derivats làctics (59%), la carn (50%), el pa, cereals i pasta (48%), i l’oli ecològic (32%).
El baròmetre estudia la percepció i el grau de coneixement i consum, així com els principals hàbits de consum dels aliments ecològics a Catalunya. El baròmetre neix com una de les actuacions incloses en el Pla d'Acció per a l'alimentació i l'agricultura ecològiques, i es centra en definir els perfils dels compradors i analitzar el coneixement dels aliments ecològics entre la població, la informació sobre els aliments ecològics, inclosa la rebuda en escoles i menjadors públics. També s'analitzen els consumidors i els compradors de productes ecològics, els que coneixen i no consumeixen aliments ecològics i els que no els coneixen.
Podeu consultar l’informe d’aquest estudi clicant aquí, o si preferiu una versió reduïda, aquí.
Font: DARP
Els ajuts a les indústries agroalimentàries generaran inversions de 135 milions d’euros a Catalunya
Del total de sol·licituds presentades, finalment podran accedir als ajuts total de 92 empreses, de les quals més de la meitat pertanyen al sector carni.

L’objectiu de les subvencions és millorar la competitivitat de les indústries del sector industrial més important de Catalunya
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya va convocar el passat 2 de setembre de 2019 els ajuts destinats a inversions per a la transformació i comercialització d’aliments (operació 04.02.01) i a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d’aliments (operació 04.02.02), per un import total de 22,2 milions d'euros. Es tracta de la tercera convocatòria d'aquestes línies d’ajut, que s’emmarquen en el Programa de Desenvolupament Rural PDR 2014-2020, i estan cofinançades en un 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural, i en el 57% restant pel DARP.
L’objectiu de les subvencions és millorar la competitivitat de les indústries del sector industrial més important de Catalunya amb un volum de negoci de 28.000 milions d’euros, amb processos innovadors, incrementar el valor afegit dels productes agrícoles i fomentar la internacionalització, i alhora també fomentar un ús més eficient de l’energia, l’ús de les energies renovables, de subproductes, de residus, i altres matèries primeres no alimentàries per a impulsar el desenvolupament de l’economia circular.
Aquests percentatges d’ajut poden arribar al 40% en el cas de pimes, al 20% en els establiments més grans que pimes i que tinguin menys de 750 treballadors o fins 200 milions d’euros de volum de negoci, i un 10% en la resta de casos.
Del total de sol·licituds presentades, finalment podran accedir als ajuts total de 92 empreses. La inversió prevista a realitzar pels expedients a subvencionar supera els 135 milions d'euros.
Pel que fa a la distribució sectorial dels ajuts, més de la meitat de la inversió s’efectuarà en el sector de la carn amb un 51% del total, i 40 expedients subvencionables. En segon lloc, el sector de les fruites i hortalisses, que representa un 15 % de la inversió total subvencionable i 14 expedients, i en tercer lloc el segueix el sector de la llet i derivats, amb el 7,8% del total invertit i 9 expedients subvencionables.
Font: DARP
Informació relacionada
El Departament d'Agricultura presenta 10 projectes per transformar el sector agroalimentari
El Govern ha presentat un pla de 3.000 milions d’euros per impulsar la bioeconomia i transformar en els pròxims anys el sector agroalimentari, forestal i marítim.

Aquests projectes recullen les demandes de la societat i els reptes identificats en les agendes globals i europees
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) presenta 10 projectes transformadors inclosos en el Pla de reactivació econòmica i protecció social en l’àmbit de la comissió per a l’elaboració del pla per a la reactivació econòmica i protecció social com a conseqüència de la crisi de la COVID-19 (CORECO).
Aquests projectes recullen les demandes de la societat i els reptes identificats en les agendes globals i europees. Així, es garanteix la qualitat de vida dels ciutadans impulsant la cohesió territorial i incentivant l’aparició de noves oportunitats de negoci i de nous filons d’ocupació a l’entorn de les economies verda i blava. Es tracta d’assolir una producció agrària sostenible i respectuosa amb el medi ambient i la biodiversitat i promoure una millor connexió entre el productor i el consumidor amb uns nous models de relació i comercialització. Els treballs mostren el compromís del Govern envers tres objectius essencials: reforçar l’estat del benestar i la capacitat productiva de Catalunya; reduir les desigualtats socials accentuades per la pandèmia i accelerar la transició cap a un model econòmic més sostenible i resilient.
El gruix dels projectes s’executarà abans de l’any 2020, amb un import previst de 2.207 milions d’euros. La resta de la inversió fins a arribar als 3.000 milions d’euros, és prevista fins a l’any 2032.
Els 10 projectes són:
- Circuits curts, promoció i comercialització (35 M€ 2021-2025): facilitar la disponibilitat de producte de proximitat al consumidor mitjançant circuits curts de comercialització, promoure el consum de productes de proximitat amb distintiu de qualitat i reforçar el posicionament del sector agroalimentari català en els mercats estratègics.
- Cohesió territorial (350 M€ 2021-2025 i 100 M€ 2026-2032): augmentar la resiliència del territori.
- Creació de noves cadenes de valor basades en la bioeconomia (200 M€ 2021-2025): Es tracta de crear noves cadenes de valor al territori a partir de la producció de biomaterials, bioproductes i biocombustibles.
- Noves oportunitats de negoci (110 M€ 2021-2025): Identificació de oportunitats noves i innovadores capaços de donar resposta als reptes del sector agroalimentari per a impulsar l’activitat econòmica al medi rural i marí per tal de generar una ocupació estable i de qualitat de forma sostenible.
- Producció sostenible (65 M€ 2021-2025): Promoure la transformació dels models productius tradicionals cap a models més sostenibles que donin resposta a reptes com el canvi climàtic i a l’estratègia del Camp a la Taula de la Unió Europea.
- Suport a la transformació del sector agroalimentari i marítim (175 M€ 2021-2025): Per tal de fer front als reptes actuals cal que les empreses i els treballadors del sector agroalimentari i marítim disposin d’un assessorament proper i de qualitat.
- Modernització regadius (692,5 M€ 2021-2025 i 692,5 M€ 2026-2032): El projecte consisteix en la modernització dels regadius per tal de permetre un ús més eficient de l’aigua, adaptar els cultius al canvi climàtic i millorar les condicions socioeconòmiques a les explotacions.
- Transformació digital del sector agroalimentari català (90 M€ 2020-2025): AgroDigiCat i Foment de l’agricultura de precisió.
- Transició energètica (400 M€ 2021-2025): Transició del sector agroalimentari cap a l’autoabastiment energètic a partir de fonts d’energia renovable.
- Impuls de la recerca agroalimentària, forestal, marítima i de desenvolupament rural (90 M€ 2020-2025): Potenciar la generació de coneixement que permeti aportar solucions i orientar-la per donar resposta als reptes actuals de la societat i del sector.
A banda dels 10 projectes del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Pla de reactivació econòmica i protecció social del Govern inclou dos projectes més del Departament de Territori i Sostenibilitat vinculats també al sector agroalimentari. L’import total dels 12 projectes és de 3.911,10 milions d’euros.
Font: DARP
Informació relacionada
El Laboratori Agroalimentari publica un article a la revista ‘Analytical Methods’
L’article fa una anàlisi de residus d’etoxiquina en alimentació animal en la producció catalana de 2018 i 2019, un additiu que no està actualment autoritzat.

L'article aborda la determinació d’etoxiquina en pinso
El Laboratori Agroalimentari ha publicat a la revista científica Analytical Methods l'article: L. Sanchez Costa, J. Pujol Boira, M. Aragó Iglesias, P. Rodríguez Martínez and M. Medina Sala. Analysis of ethoxyquin residues in animal feed using QuEChERS and gas chromatography tandem mass spectrometry and its results from Catalonian production 2018-2019 (Anàlisi de residus d'etoxiquina en alimentació animal mitjançant QuEChERS i espectrometria de masses en tàndem de cromatografia de gas i els seus resultats de la producció catalana 2018-2019). Analytical Methods, 2020, DOI: 10.1039/D0AY01119C com a manuscrit acceptat amb data 13 de juliol de 2020: https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2020/ay/d0ay01119c/unauth#!divAbstract
La revista Analitycal Methods és una publicació de la Royal Society of Chemistry que té com objectiu l'avenç general de la química i la seva aplicació amb el propòsit de fomentar el creixement i l'aplicació d'aquesta ciència mitjançant la difusió del coneixement químic; establir, defensar i avançar els estàndards de qualificació, competència i conducta dels qui practiquen la química com a professió; servir l'interès públic actuant de forma consultiva o representativa en matèries relacionades amb la ciència i la pràctica de la química i avançar en el progrés de la ciència o la pràctica de la química.
Amb aquesta publicació científica el Laboratori Agroalimentari fa un pas més en la seva contribució a la millora dels processos d’inspecció i control agroalimentari, concretament en la determinació d’etoxiquina en pinsos que no està autoritzat com a additiu actualment, i avança en la transferència del coneixement científic a nivell internacional.
Informació relacionada
Especials
- Jornades tècniques del 19 al 25 de novembre
- A partir del mes de novembre entra en vigor l’obligació d’aplicar purins amb sistemes alternatius al ventall
- Es posa en marxa el Comitè de Cogestió del cranc blau a les Terres de l'Ebre
- El seminari tècnic ‘Recerca en viticultura’ exposa els resultats dels darrers treballs d’investigació en viticultura
- Butlletins d’informació fitosanitària per al mes de novembre
Directe a:
- Agricultura de Precisió
- Agrometeorologia
- Agroturisme
- Avisos Fitosanitaris contestadors
- Butlletí
- Centre de documentació
- Cercador Grups Operatius
- Cercador Projectes Europeus
- Dossiers Tècnics
- Eines cartogràfiques
- Jornades PATT
- Ponències PATT
- La previsió del temps
- Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI)