Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/10/2019  Ruralcat

El Laboratori Agroalimentari participa en el “1st Iberian Meeting in Separation Sciences & Mass Spectrometry”

El LAC presenta pòster que mostra els resultats del desenvolupament i la validació del mètode de determinació d’etoxiquina en pinsos a nivell de residus realitzat al laboratori.

Presentació del pòster

Presentació del pòster

El Laboratori Agroalimentari participa en el “1st Iberian Meeting in Separation Sciences & Mass Spectrometry” que es celebra a Santiago de Compostela del 8 a l’11 d’octubre amb la presentació del pòster “Analysis of Ethoxyquin residues in animal feed using Quechers and Gas Chromatography tandem Mass Spectrometry”.

En el pòster es recullen els resultats del desenvolupament i la validació del mètode de determinació d’etoxiquina en pinsos a nivell de residus realitzat al laboratori. 

Aquest mètode permet dur a terme la determinació d’etoxiquina en concentracions superiors o iguals a 0.01 ppm, constituint una eina indispensable per a realitzar el control oficial en compliment del Reglament d’execució (UE) 2017/962 de la Comissió de 7 de juny de 2017, pel qual es suspèn l’autorització d’etoxiquina com additiu en pinsos per a totes les especies i categories d’animals.

Font: LAC

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 08/10/2019  Ruralcat

Agricultura lidera un projecte europeu per millorar la competitivitat de les pime en l'àmbit agroalimentari

L’objectiu d’aquesta iniciativa és aconseguir que els productes d’aquestes empreses puguin competir en un mercat globalitzat oferint qualitat, autenticitat i fent front al frau alimentari.

El 98% de les empreses agroalimentàries catalanes són PIME

El 98% de les empreses agroalimentàries catalanes són PIME

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació lidera el projecte QUALIFY, una iniciativa cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa de Cooperació Territorial Europeu ‘Interreg Europe’, en què participen cinc altres socis: la Cambra d’Agricultura de la regió de la Vienne (França), el Govern Regional de Tessàlia (Grècia) i les Cambres Nacionals de Comerç i Indústria de Bulgària, Eslovènia i Estònia.

El projecte, en marxa des del passat mes d’agost, té com a objectiu impulsar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses (PIME) del sector agroalimentari a través de la millora dels seus processos de qualitat, la prevenció del frau alimentari i la promoció de l’autenticitat dels seus productes.

Per assolir aquest objectiu, es duran a terme un conjunt d’activitats destinades a l’intercanvi de bones pràctiques i metodologies entre els socis integrants per tal d’identificar millores que es puguin implementar en els instruments que té el Govern per ajudar les pimes del sector.

Així, el projecte es focalitzarà en quatre línies bàsiques: la prevenció del frau en els aspectes directament relacionats amb els factors clau de la diferenciació dels productes de les pimes com ara l’autenticitat, els mètodes d’elaboració tradicionals, la proximitat, etc. També incidirà en la millora de l’autocontrol de la qualitat de les pimes per augmentar-ne la competitivitat i la internacionalització, en donar a conèixer a la societat el valor afegit diferencial que aporten aquests productes i les seves garanties d’autenticitat i en la creació d’estructures de governança que permetin la col·laboració publico-privada en aquest àmbit.

La durada del projecte és de tres anys i mig i compta amb un pressupost de 1,31 M€ dels quals 1,06 M€ seran finançats amb fons FEDER.

El projecte preveu definir un pla d’acció per implementar a partir dels anys 2022-2023 de cara a la millora de l’eficiència i eficàcia de les polítiques públiques en l’àmbit de la qualitat, prevenció del frau i autenticitat a les PIME del sector agroalimentari català.

A Catalunya hi ha en total 3.922 empreses agroalimentàries, de les quals més del 98% del total són PIME. En termes generals, el volum de negoci de la Indústria agroalimentària (IAA) a Catalunya és de 26.288 M€, que suposa una cinquena part del negoci industrial a Catalunya i el 24% del total espanyol.

Per a més informació consulteu: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/projectes-europeus/interreg-europe-qualify/ 

Font: DARP
 
 

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 26/07/2019  Ruralcat

Disponible la nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció del malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries ha estat elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb la col·laboració del CREDA-UPC-IRTA, AECOC, PIMEC, FCAC i Unió de Pagesos.

La guia té com a objectiu principal ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla que posi de manifest el compromís de les empreses en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

Es tracta d'una mesura de caràcter voluntari, que proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i inclou recomanacions específiques per a les baules de producció primària, comerç a l’engròs i transformació amb exemples concrets. També proporciona un seguit de recursos de suport, guies de referència i casos d’èxit per ajudar les empreses en l’elaboració del Pla.

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

Font: DARP

ESCOLES AGRÀRIES | 24/07/2019  Ruralcat

El DARP organitzarà una Hackathon Pagesa a les escoles agràries contra el malbaratament alimentari

L’objectiu és sensibilitzar als joves i al sector sobre la importància de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agroalimentari.

La Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la setmana contra el malbaratament alimentari del 23 al 29 de setembre

La Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la setmana contra el malbaratament alimentari del 23 al 29 de setembre

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en col·laboració amb la Plataforma Aprofitem els Aliments, organitzarà una Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la Setmana contra el malbaratament alimentari de l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC) del 23 al 29 de setembre.

L’objectiu de la Hackathon és sensibilitzar als joves i al sector i generar un recull d’idees per recuperar el valor dels aliments a la societat i prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agroalimentari.

La Hackathon Pagesa consistirà en la realització de tres jornades a les escoles agràries de Vallfogona de Balaguer, Manresa i Monells i una sessió final a la Casa de l’Agricultura a Barcelona amb la participació dels alumnes autors de les idees seleccionades i representants del sector.

Font: DARP

Informació relacionada

Especials