Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 25/11/2020  Ruralcat

L’informe “La genòmica a Catalunya. Píndola tecnològica” fa una radiografia de l’actual ecosistema català i mundial de la genòmica

A banda de la indústria farmacèutica i la biomedicina, els àmbits d’aplicació de la genòmica inclouen la indústria alimentària i l’agricultura, on els avenços en genòmica ofereixen el potencial d’accelerar el procés de desenvolupament de cultius amb trets agronòmics prometedors.

Laboratori

Els àmbits d’aplicació de la genòmica inclouen la indústria alimentària i l'agricultura

A l’informe “La genòmica a Catalunya. Píndola tecnològica” es defineix la  genòmica com una disciplina científica que es dedica al mapeig genètic, la seqüenciació d’ADN i l’anàlisi del genoma que permet diagnosticar malalties i consell genètic, crear medicina i nutrició personalitzades, realitzar estudis d’evolució d’espècies, identificar microorganismes o produir aliments funcionals. També s’analitza el mercat mundial de la genòmica i les seves aplicacions i es fa una breu radiografia de la genòmica a Catalunya i com a eina clau per trobar solucions contra la COVID-19.

A banda de la indústria farmacèutica i la salut, els àmbits d’aplicació de la genòmica inclouen la indústria alimentària, amb la identificació de senyals dietètiques que augmenten la immunitat, de manera que eliminen la necessitat d’utilitzar antibiòtics en l’alimentació animal i millores en la transformació, la seguretat i qualitat dels aliments; i l’agricultura on els avenços en genòmica ofereixen el potencial d’accelerar el procés de desenvolupament de cultius amb trets agronòmics prometedors.

A Catalunya hi ha 49 empreses dedicades a la genòmica, el 77% de les quals són pimes i un 40% start-ups, que ofereixen 742 llocs de treball i generen una inversió de 276,22 milions d’euros. La principal aplicació del sector és la biomedicina i l’ecosistema català està format per una àmplia xarxa de centres de recerca i hospitals de referència.

L’informe ha estat elaborat per la Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ amb la col·laboració de BIOCAT Xarxa d’R+D+I en biotecnologia Unitat d’Innovació d’ACCIÓ Catalonia Trade & Investment i forma part d’una col·lecció d’informes sobre les diferents tecnologies disruptives detectades a la Diana de Tendències Tecnològiques d’ACCIÓ (2018), que es preveu que tindran un gran impacte sobre la societat i el teixit productiu català durant els propers anys, com la realitat virtual, la robòtica, el big data o la impressió 3D.

Font: ACCIÓ

AJUTS | 15/05/2020  Ruralcat

Es convoquen els ajuts destinats a incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica corresponents a 2020

Els ajuts tenen com a objectiu contribuir a la generació del coneixement necessari per desenvolupar tècniques de producció agroalimentària ecològica, d'acord amb el Reglament (CE) 834/2007, que afavoreixin la reconversió i aportin garanties als operadors que duen a terme aquest tipus de produccions a Catalunya.

Recerca i innovació agroalimentària

Els ajuts volen ajudar a desenvolupar tècniques de producció agroalimentària ecològica

El DARP ha convocat els ajuts destinats a incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica corresponents a l'any 2020. Uns ajuts que volen ajudar a desenvolupar tècniques de producció agroalimentària ecològica amb garanties per als operadors.

Els ajuts, per un import de 150.000 euros, tenen caràcter de crèdit pluriennal, per un import màxim de 120.000 euros per al 2020, i de de 30.000 euros per al 2021.

El termini de presentació de sol·licituds és d'un mes a comptar de l'endemà de la pèrdua de vigència del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, o les seves pròrrogues.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 15/05/2020  Ruralcat

El laboratori Agroalimentari participa en el “13th European Pesticide Workshop - EPRW” amb la presentació de dos pòsters

El Laboratori Agroalimentari ha participa en 13th European Pesticide Workshop, una cita d’àmbit internacional que és la trobada principal en què els especialistes en residus de plaguicides presenten i discuteixen els últimes avenços en l’àmbit de residus de plaguicides en aliments i begudes.

EPRW 2020

Cartell de l'EPRW 2020

En resposta a les circumstàncies excepcionals derivades de la crisis del COVID-19, el comitè organitzador ha implementat l’EPRW 2020 – AT HOME, una plataforma online on els participants comparteixen les seves aportacions amb la resta de la comunitat del 15 de maig a l’1 de juny.

El Laboratori Agroalimentari  ha presentat dos pòsters corresponents a dos dels mètodes recentment incorporats en el seu abast d’acreditació conforme als requeriments de la norma UNE-EN ISO/IEC 17025:2017:

Aquestes aportacions són significatives, tant per la seva dificultat tècnica com per donar resposta a requeriments normatius i contribuir a la millora del control oficial de fruites i productes destinats a l’alimentació animal.

La European Pesticide Workshop és una cita d’àmbit internacional en què els especialistes en residus de plaguicides presenten i discuteixen els últimes avenços en l’àmbit de residus de plaguicides en aliments i begudes. 

Font: Laboratori Agroalimentari

 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 14/05/2020  Ruralcat

Agricultura crea un Marketplace en línia d'iniciatives solidàries que lluiten per donar resposta a l'emergència alimentària

Es tracta d’un mercat en línia que posa en contacte el sector agroalimentari i entitats per subministrar aliments a col·lectius vulnerables.

Taronges donades al Banc desl Aliments

Les iniciatives que recull el mercat en línia estan treballant per subministrar aliments a col·lectius vulnerables (font: Banc dels Aliments)

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha creat el mercat en línia MarketPlace #AprofitaElsAliments per  donar suport a totes aquestes iniciatives solidàries que contribueixen a donar resposta a l’emergència alimentària actual. Amb la posada en marxa d’aquest mercat en línia al seu web, el Departament d’Agricultura vol continuar col·laborant en la tasca que estan fent les iniciatives socials i el sector agroalimentari durant tot l’any, i especialment durant aquesta crisi d’emergència alimentària, per contribuir a l’aprofitament dels aliments. 

Les iniciatives que recull el mercat en línia estan treballant per subministrar aliments a col·lectius vulnerables amb l'objectiu de facilitar al sector agroalimentari el seu contacte i contribuir a pal·liar l'emergència alimentària i evitar el malbaratament d'aliments. Es tracta que els productors puguin buscar la iniciativa que més els encaixi amb la seva oferta. De moment, algunes de les iniciatives presents estan promogudes pel Banc dels Aliments (Barcelona i comarques gironines), la Fundació Espigoladors, Nutrició sense Fronteres o el Pont Alimentari. 

Aquesta nova plataforma se suma a altres iniciatives socials que ja està duent a terme el Departament d’Agricultura com ara el lliurament que ha fet a la fundació Banc dels Aliments de la fruita, hortalisses i llet que estava previst distribuir durant el curs escolar 2019/2020 i la compra de productes frescos a petits productors amb dificultats d’accés a les cadenes de distribució i comercialització i que anirà també adreçada al Banc dels Aliments.  

Podeu trobar més informació sobre el Marketplace #AprofitaelsAliments: Marketplace #AprofitaelsAliments Emergència alimentària i COVID-19

Font: DARP

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 01/05/2020  Ruralcat

Publicades noves fitxes de la unitat de Producció Agroalimentària Ecològica (PAE)

Concretament es tracta de dues noves fitxes amb els resultats de dos projectes de recerca realitzats per l’IRTA i finançats a través de l'ajut de recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica del DARP.

Collita del préssec “Merryl O’henry” (Grup Patologia de la Postcollita. IRTA)

Collita del préssec “Merryl O’henry” (Grup Patologia de la Postcollita. IRTA)

Es tracta de la fitxa titulada Embossat a camp i curat en postcollita: dues tècniques pel control de Monilinia spp. en producció ecològica de préssecs i nectarines,  on s'aporta informació tècnica per validar a nivell comercial estratègies de producció ecològica per al control de Monilinia spp. en fruita de pinyol, un dels seus principals factors limitants. S’estudia en profunditat l’estratègia de l’embossat i els factors que poden afectar a la seva efectivitat i també s'estudia l'estratègia del curat, una alternativa als fungicides de síntesi aplicats en postcollita, que ja ha donat donat resultats satisfactoris en condicions de planta pilot.

D’altra banda, s’ha publicat la fitxa Prevenció de la mortalitat neonatal en granges de porcí ecològic. L’objectiu d’aquest projecte és determinar quines són les característiques òptimes d'estabulació de la truja puerperal en condicions de producció ecològica semi-estabulada que permetin reduir la mortalitat neonatal per aixafament, alhora que promouen al màxim el comportament natural de la truja, i milloren el seu benestar.

Tots dos projectes han estat finançats pel DARP a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.

A més també s’ha actualitzat la fitxa divulgativa sobre Recull de material educatiu relacionat amb la producció agroalimentària ecològica on s’ha incorporat nous materials, que poden ser molt útils durant aquest dies. Aquesta publicació vol posar a l’abast de la comunitat educativa els recursos per donar a conèixer la importància de l’alimentació ecològica entre els nens i nenes, com l’hort escolar, visites a pagesos o parcs agraris i introducció d¡aliments ecològics als menús escolars.

Font: DARP

Especials