Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 20/10/2020  Ruralcat

El proper 5 de novembre es celebrarà la jornada en línia ‘Cafè amb la Recerca: Nano in food’

En el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica, el DARP, conjuntament amb la l’FCRI, organitza aquesta jornada en línia on s’explorarà com la nanotecnologia està revolucionant el món agroalimentari a través de dos casos il·lustratius i s’avaluaran els aspectes més destacables de la seva implementació.

Nanotecnologia

Els nanomaterials són estructures ínfimes que es mouen entre 1 i 100 nanòmetres

Els “Cafès amb la Recerca” de l'FCRI, són un conjunt de trobades -tant presencials com telemàtiques- entre empreses i acadèmia que tenen per objectiu connectar el sistema de recerca català amb el teixit empresarial, fomentar la recerca col·laborativa com a motor d’innovació, i apropar els agents públics i els privats dins la Societat del Coneixement.

Aquest Cafè ‘Nano in food’ està impulsat pel DARP, coorganitzat amb l’IN2UB, i compta amb la col·laboració de la UdL i l’IMAC-CSIC. En aquesta jornada s’explorarà com la nanotecnologia està revolucionant el món agroalimentari, a través de dos casos il·lustratius i s’avaluaran els aspectes més destacables de la seva implementació.

A la jornada s’exposarà el cas del sensoraïm, o ús de generadors termoelèctrics per monitoritzar vinyes, encapçalat per l’ICMAB-CSIC i el cas de nanopartícules lipídiques com a sistemes d’alliberament de compostos antimicrobians i vitamines en aliments, per part de la Universitat de Lleida.  Així mateix, s’avaluaran els instruments de connexió acadèmia-empresa i, finalment, s’obrirà un torn obert de preguntes.

En els darrers anys l’ús exponencial de les nanotecnologies ha impactat en pràcticament tots els sectors industrials i ha desencadenat la revolució industrial del segle XXI. Els nanomaterials són estructures ínfimes que es mouen entre 1 i 100 nanòmetres, essent un nanòmetre un milió de vegades més petit que una formiga. Això permet dotar els productes de noves i sorprenents propietats, poden modificar el sabor, el color, i la textura dels aliments, i permeten obtenir nous ingredients, nous sistemes agrícoles més efectius o nous embalatges. Una mostra de l’impacte del tsunami nano és que és l’únic sector, juntament amb el de la cosmètica, per al qual la Unió Europea ha demanat un etiquetatge i reglament específic.

Per assistir a la jornada, us podeu inscriure a través del portal RuralCat.

Font: DARP

AJUTS | 05/09/2017  DARP/RuralCat

Convocatòria d'ajuts als apicultors per la pol·linització

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat els ajuts al sector apícola per pol·linització per a l'any 2017, amb un import de 65.000 euros.

El DARP, a través de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, convoca un any més aquest ajuts, l’objecte dels quals és el de compensar els apicultors pel manteniment d’arnes. L’activitat apícola afavoreix l’increment de la pol·linització i, en conseqüència, ajuda al manteniment, la conservació i l’equilibri dels ecosistemes i de l’entorn natural on s’assenten els abellars, així com també a la conservació de determinades espècies vegetals silvestres i a l’increment de rendiments d’altres espècies cultivades, especialment les fructícoles. A més, l’apicultura és una activitat tradicional, implantada en moltes zones rurals de Catalunya, en les quals actua com a activitat agrària principal o complementària d’altres activitats agràries per a moltes de les persones agricultores.

Així doncs, l’activitat apícola compleix també amb una funció econòmica ja que proporciona una part important dels ingressos dels agricultors i contribueix al desenvolupament rural i al manteniment de la població en zones de muntanya o zones desfavorides. Per aquest motiu, el DARP considera del tot necessari poder conservar i continuar fomentant aquesta activitat i reconèixer-li el doble benefici que aporta al territori i a la societat, i és també per això que aquesta línia d’ajudes al sector apícola s’ha mantingut ininterrompudament des de l’any de la seva primera publicació, el 1999.

Les persones beneficiàries han de mantenir el número d’arnes al territori català durant un període mínim de 3 mesos abans de presentar la sol·licitud i un mes després de la sol·licitud.

El termini de presentació de sol·licituds és de 10 dies, que computen des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
 

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 04/09/2017  RuralCat

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 11 al 17 de setembre.

Imatge del programa d'una jornada sobre la plantació d'ametllers en regadiu. Font: DARP

Imatge del programa d'una jornada sobre la plantació d'ametllers en regadiu. Font: DARP

Per facilitar el recordatori de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) et detallem a continuació un recull de les activitats que es duran a terme del 11 al 17 de setembre.

 

 

Els programes de les jornades són susceptibles de modificació per part dels organitzadors. Per aquest motiu, i per tenir un coneixement més concret sobre cada activitat, t’aconsellem que consultis periòdicament l'apartat Agenda de RuralCat, on hi trobaràs també informació d’altres esdeveniments, fires i salons relacionats amb el sector agroalimentari i rural que es celebraran els propers dies. 

Recorda que també pots formalitzar de forma automàtica la preinscripció a les jornades a través de RuralCat.

Especials