Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA | 13/04/2021  Ruralcat

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

Un dels objectius del pla és arribar al 25% de la superfícies agrícola amb qualificació d’agricultura ecològica per al 2030 a Europa.

Producció ecològica a la UE

El pla vol augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania

La Comissió Europea ha presentat el seu Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2021-2027 amb l’objectiu d’augmentar la producció i el consum de productes ecològics, arribar al 25% de la superfície agrícola amb qualificació d'agricultura ecològica per al 2030, així com augmentar significativament l’aqüicultura ecològica.

Aquest pla d’acció, que està en línia amb el Pacte Verd Europeu i les estratègies 'De la granja a la taula' i 'Biodiversitat', està dissenyat per proporcionar al sector ecològic les eines adequades per assolir els objectius fixats. Proposa 23 accions estructurades en tres eixos: augmentar el consum, augmentar la producció i millorar encara més la sostenibilitat del sector, per garantir un creixement equilibrat del mateix.

El pla d’acció proposa diverses accions concretes destinades a augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania. Això inclou: informar i comunicar sobre la producció ecològica, promoure el consum de productes ecològics, estimular un major ús d'aliments bio als menjadors públics mitjançant la contractació pública i augmentar la distribució de productes ecològics en l'àmbit escolar a la UE. Les accions també tenen com a objectiu, per exemple, prevenir el frau, augmentar la confiança dels consumidors i millorar la traçabilitat dels productes ecològics.

Pel que fa a l’estímul a la producció, la futura PAC inclourà esquemes ecològics amb un pressupost de 38-58 milions d’euros per al període 2023-2027. Però, més enllà de la PAC, les eines clau inclouen l’organització d’esdeveniments de divulgació i la creació de xarxes per compartir les millors pràctiques, la certificació per a grups d’agricultors en lloc de per a individus, la investigació i la innovació, l’ús de la cadena de blocs i altres tecnologies per millorar la traçabilitat augmentant la transparència del mercat, reforçant les empreses locals i petites, donant suport a l’organització de la cadena alimentària i millorant la nutrició animal. La Comissió també anima els estats membres a desenvolupar plans nacionals d’acció ecològica per augmentar el seu percentatge de producció ecològica. El pla d'acció també assenyala que la producció d'aqüicultura ecològica continua sent un sector relativament nou, però que té un potencial de creixement important.

Per augmentar la consciència sobre la producció ecològica, la Comissió organitzarà anualment un 'Dia ecològic' de la UE, així com premis a la cadena d'aliments ecològics per reconèixer l'excel·lència en tots els passos de la cadena d'aliments bio. La Comissió també fomentarà el desenvolupament de xarxes de turisme ecològic mitjançant 'biodistrictes', zones on agricultors, ciutadans, operadors turístics, associacions i autoritats públiques treballen junts per aconseguir una gestió sostenible dels recursos locals, basant-se en principis i pràctiques ecològiques.

Finalment, també es pretén millorar encara més el rendiment de la producció ecològica en termes de sostenibilitat. Per aconseguir-ho, les accions se centraran en millorar el benestar dels animals, garantir la disponibilitat de llavors orgàniques, reduir la petjada de carboni del sector i minimitzar l’ús de plàstics, aigua i energia.

La Comissió també té la intenció d'augmentar la quota de recerca i innovació (R+I) i dedicar almenys el 30% del pressupost a accions de recerca i innovació en el camp de l'agricultura, la silvicultura i les zones rurals.

Font: CCPAE

INNOVACIÓ | 11/10/2017  RuralCat

Nou un model de planificació i gestió de finques agràries sostenibles i amb productes d'alt valor afegit

Fruit dels ajuts a la creació de Grups Operatius de l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles s’ha fet un estudi sobre com planificar i gestionar finques agràries per obtenir productes d’alt valor afegit compatibles amb la conservació i la millora del patrimoni natural

El Grup Operatiu que ha fet l’estudi està format per Riet Vell (líder del projecte), l’Espigall, l’Ajuntament de Granollers, SEO BirdLife, la Fundació Catalunya – La Pedrera, l’Associació Paisatges Vius i la Xarxa de Custòdia del Territori.

En els següents enllaços podeu consultar els documents resultants del projecte: 

El Grup Operatiu té com a primer objectiu la generació d’un projecte d’ampli abast que impulsi de forma efectiva, arreu de Catalunya, la compatibilització de la producció i la comercialització agrària amb la conservació del patrimoni natural per mitjà de la custòdia del territori que permeti planificar les finques d’una manera holística integrant els aspectes econòmics, socials i ambientals.

Les accions derivades d’aquest Grup Operatiu han de promoure la creació de productes agraris d’alt valor afegit, eminentment ecològics, que integrin tècniques productives que permetin la conservació dels hàbitats i les espècies naturals que depèn d’aquesta activitat com a estratègia per generar serveis ecosistèmics complementaris que, a la vegada, repercuteixin en la viabilitat socioeconòmica de les explotacions.

La proposta pretén revertir la tendència de pèrdua de biodiversitat associada a la intensificació de l’activitat agrària per la manca de viabilitat econòmica de les explotacions. Aquesta tendència, general a bona part del territori, necessita d’estratègies com ara la producció ecològica o la preservació de l’entorn com a valors que permetin incrementar els ingressos de les explotacions, ja sigui per la via del preu del producte o dels serveis complementaris que es poden oferir en aquestes finques (guiatges, turisme, etc..).

A nivell sectorial, la innovació plantejada ha de permetre incrementar els rendiments de les explotacions per la via dels productes de major qualitat i vehiculitzats, en la major part dels casos, a través dels mercats de proximitat, en els quals la custòdia del territori juga un paper de “marca” associada a les entitats de conservació de la natura que treballen a la zona.

 Aquest ajut és cofinançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i forma part del FEADER, cofinançat per la Unió Europea (Ajut a la Cooperació per a la Innovació. Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014 – 2020).

 

Informació relacionada

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 10/10/2017  RuralCat

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 16 al 22 d’octubre

Imatge del programa d’una jornada sobre Biomimètica. Font: DARP

Imatge del programa d’una jornada sobre Biomimètica. Font: DARP

Per facilitar el recordatori de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica  (PATT) et detallem a continuació un recull de les activitats que es duran a terme del 16 al 22 d’octubre.

Els programes de les jornades són susceptibles de modificació per part dels organitzadors. Per aquest motiu, i per tenir un coneixement més concret sobre cada activitat, t’aconsellem que consultis periòdicament l'apartat Agenda de RuralCat, on hi trobaràs també informació d’altres esdeveniments, fires i salons relacionats amb el sector agroalimentari i rural que es celebraran els propers dies.

Recorda que també pots formalitzar de forma automàtica la preinscripció a les jornades  a través de RuralCat.

VITINICULTURA | 10/10/2017  Premis Vinari

Premis Vinari, els millors vins de Catalunya del 2017

Turó de les Abelles 2013 s'emporta el premi Gran Vinari d’Or i el Premi Nissan al Millor Vi Ecològic de l'any. El cava Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011 se’n duu el Gran Vinari Escumós. La cinquena edició d’aquets guardons ha comptat amb participació de 870 referències de 235 cellers

Imatge dels guanyadors dels cinquens Premis Vinari

Imatge dels guanyadors dels cinquens Premis Vinari

Enguany, l'Auditori de Vilafranca del Penedès ha estat la seu del lliurament dels cinquens Premis Vinari, guardons nascuts amb la voluntat de donar a conèixer els millors vins de Catalunya de l’any.

El vi negre Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops (DO Penedès) s’ha alçat com el gran vencedor de la nit després de ser reconegut amb el Gran Vinari d’Or, i el millor vi negre de guarda, categoria de negres amb criança superior als 12 mesos. Aquest vi també́ s’ha endut el reconeixement al millor vi ecològic i ha esdevingut el millor vi de la DO Penedès. El cava Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011 ha estat l’escumós més ben valorat i s’emporta el reconeixement de Gran Vinari Escumós.

La gala, celebrada el 7 d’octubre, ha estat l'acte final d'aquesta edició dels Premis Vinari que van arrencar a la primavera amb una convocatòria a tots els cellers catalans i que enguany ha aconseguit la participació de 870 referències de 235 cellers, emparats en alguna de les dotze denominacions d'origen de Catalunya.

El jurat professional ha estat format per una setantena d’experts en sommelieria, enologia, distribució́, exportació́, comunicació́ i prescripció́ de vins, i part del panell de tast de l’INCAVI. Tots ells han qualificat en quatre jornades de tast a cegues desenvolupades durant els mesos de juny i juliol a Monvínic Barcelona, i en una darrera, la final, on es van tornar a avaluar els vins millors puntuats en les primeres rondes. Això̀ va ser el 4 de setembre a El Celler de Rubí.

Els vins han participat en dotze categories, cadascuna de les quals ha rebut un Vinari d'Or, tres Vinari de Plata i cinc Vinari de Bronze. Així́ mateix, s'han donat a conèixer els Vinari Especial a la Producció́ Ecològica, a la Millor Etiqueta de Vi i els Vinaris Especials a les DO, que reconeixen els tres millors vins de cadascuna de les dotze Denominacions d'Origen de Catalunya.

La garnatxa ha estat en aquesta edició́ una de les varietats més premiades, tant en la seva expressió́ en vins blancs i negres, monovarietals i en cupatge, com en els vins dolços. Els millors escumosos reivindiquen les varietats tradicionals, l’afinament en llargues criances, i la varietat trepat per als rosats, una varietat autòctona de la Conca de Barberà que està donant grans resultats en l’elaboració́ de negres i escumosos frescos i de perfils afruitats.

 

Turó de les Abelles 2013, Finca Viladellops, Gran Vinari d'Or, Millor vi de Guarda i Millor Vi Ecològic de Catalunya

 

El Gran Vinari d'Or 2017, que distingeix el millor vi català̀, ha estat per al Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops. Un vi negre de guarda, cupatge a parts iguals de sirà i garnatxa negra, del qual s’elaboren poc més de 2.000 ampolles.

La garnatxa creix en una parcel·la en ple massís del Garraf denominada Turó de les Abelles, de terreny pobre, pedregós i calcari que li aporta un caràcter mineral; el sirà prové́ d’una vinya caracteritzada per la presència de fòssils marins en el terreny. Les dues varietats fermenten en bótes obertes de roure francès i manté́ la seva criança durant 24 mesos. Turó de les Abelles és el vi icona del celler, d’expressió́ mediterrània, elegant i molt gastronòmic.

Finca Viladellops es troba a Viladellops, al municipi d’Olèrdola (Alt Penedès). Hi té la família Desvalls al capdavant, qui lidera, des de l’any 1999, un nou projecte d’elaboració́ de vins de qualitat 100% mediterranis. Vins que volen transmetre la tipicitat a partir de l’aposta per les varietats autòctones com a base dels seus vins: garnatxa per als vins negres i xarel·lo per als blancs, seguint la tradició́ mil·lenària de la zona.

Aquest mateix vi ha guanyat l'Or en la categoria de Vins Negres de Guarda i el Vinari d'Or Especial de la DO Penedès. Els més de 70 tastadors que han puntuat a cegues els vins participants, han reconegut aquest vi per la seva amplitud aromàtica, amb un perfil afruitat, floral molt fresc i especiat, així́ com la seva elegant estructura i el pas intens pel paladar.

 

Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011, Gran Vinari Escumós

 

Aquesta Cava, nascuda el 1987 a Sant Sadurní́ d’Anoia, segueix el llegat familiar que s’inicià al 1897 amb una ferma aposta pels vins flor i les llargues criances, elaborant una producció limitada de caves de qualitat amb una gran personalitat. El seu Gran Reserva Brut Nature és un cupatge tradicional de 35% macabeu, 40% xarel·lo i 25% parellada que destaca per la seva intensitat aromàtica rica en matisos, frescor i cremositat.

 

Reconeixement a la sommelier Rosa Vila

 

El vi no era una opció́ per dedicar-s’hi perquè̀ havia vist com es patia. Per això̀ es va fer mestra. Però̀ després de donar moltes voltes va seguir el camí́ inexorable que diu “segurament em devia estar marcat”. Va ser una de les primeres dones sommeliers titulada de l’Estat i ha dedicat tota la seva vida al vi i a la docència del vi. Ara ha decidit retirar-se i deixa enrere un llegat de propostes i innovacions en el camp de la prescripció́. Va escollir la final dels Premis Vinari com el seu últim tast de vins.

 

Els Vinari d'Or, amb caràcter sureny

 

La DO Montsant ha estat una de les grans protagonistes de la nit: ha vist com els seus vins s’enduien el màxim reconeixement de les categories de blancs joves, rosats i negres de criança: Vinyes Domènech Bancal del Bosc Blanc 2016, el millor blanc jove; Coca i Fitó Rosa 2015, el millor rosat; i Com Gat i Gos 2014 de Baronia del Montsant s’ha endut el premi al millor negre de criança.

Per la seva banda, el Millor Blanc amb Criança ha estat per Joan Giné Blanc 2015 de Buil & Giné (DOQ Priorat), un vi blanc que brilla en terra de negres.

La DO Terra Alta s’endú́ el Vinari d’Or al Millor Vi Negre Jove per Los Ceps de la Via Verda 2016 del recent estrenat celler Les Vinyes del Convent. I l’Empordà̀ va convèncer el jurat amb les seves garnatxes dolces, guanyant el Vinari d’Or al Millor Vi dolç, ranci o de postres amb el Perelada Garnatxa de l’Empordà̀ Solera de 12 anys 2004.

 

Cinc Vinaris d'Or per a la DO Cava

 

Els 5 Vinari d'Or restants, reservats a vins escumosos, se'ls emporta la DO Cava. Són el Brut Pere Olivella Galimany, en la categoria d’Escumosos Joves (criança mínima de 9 mesos); el Carles Andreu Rosat Trepat Reserva Barrica en la categoria d'Escumosos Rosats; i Vendrell Olivella Brut Nature Original de Mas Gomà 1724 en la categoria d’Escumosos Reserva (criança mínima de 15 mesos).

 

El Vilarnau Gran Reserva Vintage s’ha endut el màxim reconeixement entre els Escumosos Gran Reserva (criança mínima de 30 mesos); i en la categoria de les Antigues Reserves (amb criança mínima de 50 mesos), s'ha imposat el Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature, que també́ ha estat el Gran Vinari Escumós –el millor escumós dels presentats a concurs- per decisió́ del jurat.

 

Premis Vinari especials

 

Els Premis Vinari també́ reconeixen els millors vins de producció ecològica certificada, i en aquesta ocasió́, el Premi Vinari Nissan al Millor Vi Ecològic també recau en el penedesenc Turó de les Abelles 2013 de Finca Viladellops.

El disseny també́ té el seu lloc als Premis i un comitè̀ especialitzat en disseny, il·lustració́ i àmbit de la publicitat ha donat el premi al Floresta 3F8, del celler Pere Guardiola, entre d’altres motius, perquè̀ “és una etiqueta senzilla però̀ amb personalitat, que transmet un missatge molt clar, identifica el vi i fa marca”.

ALIMENTACIÓ | 06/10/2017  RuralCat/DARP

El Laboratori Agroalimentari participa a Expoquimia

El Laboratori Agroalimentari ha presentat a la "XV Jornada de Anàlisis Instrumental" (JAI), quatre pòsters sobre els últims desenvolupaments realitzats en l'àmbit de residus i de pigments.

El Laboratori Agroalimentari ha participat a Expoquimia amb la presentació de quatre pòsters. Font: DARP

El Laboratori Agroalimentari ha participat a Expoquimia amb la presentació de quatre pòsters. Font: DARP

Del 2 al 6 d'octubre es celebra Expoquimia, la trobada internacional de la química, a Barcelona. En el marc de la fira es desenvolupa la "XV Jornada de Anàlisis Instrumental" (JAI), on es donen a conèixer les últimes investigacions en el camp de la química analítica i és un punt de trobada dels professionals d'aquest sector.

El Laboratori Agroalimentari hi ha participat amb la presentació dels quatre pòsters següents que representen els últims desenvolupaments realitzats en l'àmbit de l'anàlisi de residus i de pigments:

  • Development and validation of a method for the analysis of beta-agonists in hair by LC-MS/MS.
  • Validation of and ongoing analysis of the multiresidue method for finding and quantifying 130 pesticides in flowers, leaves and tree trunks by LC-QQQ and GC-QQQ.
  • Development and validation of an analytical method for determinin organochlorine pesticides in animal feed by GC-MS/MS.
  • Armospheric pressure ionization of pigments and dyes in edible oils.

Amb aquesta participació el Laboratori dona a conèixer el seu treball i està representat en un fòrum de reconegut prestigi en el camp analític.

Especials