Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA | 13/04/2021  Ruralcat

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

Un dels objectius del pla és arribar al 25% de la superfícies agrícola amb qualificació d’agricultura ecològica per al 2030 a Europa.

Producció ecològica a la UE

El pla vol augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania

La Comissió Europea ha presentat el seu Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2021-2027 amb l’objectiu d’augmentar la producció i el consum de productes ecològics, arribar al 25% de la superfície agrícola amb qualificació d'agricultura ecològica per al 2030, així com augmentar significativament l’aqüicultura ecològica.

Aquest pla d’acció, que està en línia amb el Pacte Verd Europeu i les estratègies 'De la granja a la taula' i 'Biodiversitat', està dissenyat per proporcionar al sector ecològic les eines adequades per assolir els objectius fixats. Proposa 23 accions estructurades en tres eixos: augmentar el consum, augmentar la producció i millorar encara més la sostenibilitat del sector, per garantir un creixement equilibrat del mateix.

El pla d’acció proposa diverses accions concretes destinades a augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania. Això inclou: informar i comunicar sobre la producció ecològica, promoure el consum de productes ecològics, estimular un major ús d'aliments bio als menjadors públics mitjançant la contractació pública i augmentar la distribució de productes ecològics en l'àmbit escolar a la UE. Les accions també tenen com a objectiu, per exemple, prevenir el frau, augmentar la confiança dels consumidors i millorar la traçabilitat dels productes ecològics.

Pel que fa a l’estímul a la producció, la futura PAC inclourà esquemes ecològics amb un pressupost de 38-58 milions d’euros per al període 2023-2027. Però, més enllà de la PAC, les eines clau inclouen l’organització d’esdeveniments de divulgació i la creació de xarxes per compartir les millors pràctiques, la certificació per a grups d’agricultors en lloc de per a individus, la investigació i la innovació, l’ús de la cadena de blocs i altres tecnologies per millorar la traçabilitat augmentant la transparència del mercat, reforçant les empreses locals i petites, donant suport a l’organització de la cadena alimentària i millorant la nutrició animal. La Comissió també anima els estats membres a desenvolupar plans nacionals d’acció ecològica per augmentar el seu percentatge de producció ecològica. El pla d'acció també assenyala que la producció d'aqüicultura ecològica continua sent un sector relativament nou, però que té un potencial de creixement important.

Per augmentar la consciència sobre la producció ecològica, la Comissió organitzarà anualment un 'Dia ecològic' de la UE, així com premis a la cadena d'aliments ecològics per reconèixer l'excel·lència en tots els passos de la cadena d'aliments bio. La Comissió també fomentarà el desenvolupament de xarxes de turisme ecològic mitjançant 'biodistrictes', zones on agricultors, ciutadans, operadors turístics, associacions i autoritats públiques treballen junts per aconseguir una gestió sostenible dels recursos locals, basant-se en principis i pràctiques ecològiques.

Finalment, també es pretén millorar encara més el rendiment de la producció ecològica en termes de sostenibilitat. Per aconseguir-ho, les accions se centraran en millorar el benestar dels animals, garantir la disponibilitat de llavors orgàniques, reduir la petjada de carboni del sector i minimitzar l’ús de plàstics, aigua i energia.

La Comissió també té la intenció d'augmentar la quota de recerca i innovació (R+I) i dedicar almenys el 30% del pressupost a accions de recerca i innovació en el camp de l'agricultura, la silvicultura i les zones rurals.

Font: CCPAE

INNOVACIÓ | 29/09/2017  IRTA

S’estén a 84 dies la vida útil de la carn de vaquí envasada

L’IRTA i empreses del sector busquen respondre a la creixent demanda de carn fresca als mercats d’exportació, especialment a l’Orient Mitjà. L’experimentació s’ha dut a terme a un contenidor instal·lat a Vic que ha permès simular les condicions reals de transport

En els últims 10 anys la demanda de carn fresca de vaquí ha augmentat un 80% a Catalunya. Tot i que la seva exportació es fa majoritàriament a Europa, ha crescut la demanda a l’Orient Mitjà.

Davant el repte que suposa l’exportació de carn refrigerada a països llunyans, diversos agents del sector han treballat conjuntament per donar resposta a aquesta necessitat del mercat: l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària), Anafric (Asociación Empresarial Cárnica), el Grup Viñas (empresa productora i distribuïdora) i la Companyia General Càrnia Mercabarna (escorxador, distribució i restauració).

L’objectiu d’aquest projecte ha estat assolir l’extensió fins a 84 dies de la vida útil comercial, en refrigeració, de peces de carn de vaquí envasades al buit per a l’exportació. Per fer-ho, s’han reproduït les condicions reals de transport de la mercaderia en un contenidor instal·lat a Vic, a través del qual s’han monitoritzat diversos paràmetres com la llum i la temperatura. L’IRTA ha estat l’encarregat d’analitzar al laboratori la qualitat de la carn des del punt de vista microbiològic i fisicoquímic.

Aquest projecte forma part dels Grups Operatius 2015-2017 impulsats pel Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya. Els Grups Operatius consisteixen en l’associació de diversos socis amb interessos comuns entorn a un projecte d’innovació específic i pràctic.

Ha comptat amb un pressupost de 281.428,58€, finançat a través de la Unió Europea, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya i fons propis.

Per donar a conèixer i fer difusió dels resultats obtinguts en aquest projecte, el Grup Operatiu ha elaborat un vídeo explicatiu on s'expliquen les diverses etapes del projecte fins a obtenir el resultat:

Informació relacionada

INNOVACIÓ | 28/09/2017  IRTA

Creen snacks per a mascotes amb els coproductes i l’energia residual dels escorxadors

El projecte ha estat desenvolupat dins d’un grup operatiu format per Mafrica, Padesa i l’IRTA. S’han treballat un total de 13 nous productes, 8 en base de porc i 5 d’aviram

Entre els snacks que s’han creat hi ha unes salsitxes de pollastre. Font: IRTA

Entre els snacks que s’han creat hi ha unes salsitxes de pollastre. Font: IRTA

Els escorxadors Mafrica i Padesa, amb l’ajuda de l’IRTA, han desenvolupat amb èxit una prova pilot per a crear snacks per a animals de companyia a partir de coproductes d’escorxadors d’aviram i porcí. Els nous productes de porcí, a més, s’elaboren reaprofitant part de l’energia residual de l’escorxador Mafrica, provinent principalment dels sistemes de refrigeració. Les proves realitzades permeten reaprofitar fins a un 42% de l’energia residual.

En total s’han obtingut 8 nous productes amb base de porc i 5 amb base d’aviram a partir de la creació de noves formulacions, el control de processos i la validació de la seguretat alimentària. Els nous aliments per a animals de companyia són cuits, curats i fermentats i s’han investigat formats innovadors en aquest sector com ara la liofilització. A més dels nous formats, també s’ha tingut en compte la qualitat nutritiva dels snacks, i l’acceptació per part dels animals de gosseres municipals i centres veterinaris.

El projecte forma part dels Grups Operatius 2015-2017  impulsat pel Departament d’Agricultura de Catalunya, i té com a objectiu fomentar el treball conjunt entre diversos socis per a desenvolupar projectes d’innovació específics i pràctics. En aquest cas s’ha buscat una solució per a donar alt valor afegit als subproductes d’escorxador.

 

Informació relacionada

AGRICULTURA | 28/09/2017  FCAC

Davallada del 21% en la producció d’arròs

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu una caiguda del 21% en la producció d’arròs, que se situaria en 122.434 tones front les 154.980 de la campanya passada. Els danys han estat especialment severs en la varietat Bomba, molt preuada en el sector de la restauració, on la davallada podria arribar fins al 40%.

Enguany, el rendiment se situaria en 5,92 tones per hectàrea (equivalent a 17,3 sacs per jornal) front les 7,55 tones per hectàrea (22,1 sacs per jornal) de la campanya passada. Segons les cooperatives arrosseres, les xifres ja són força definitives perquè els productors estan finalitzant el procés de recol·lecció.

La causa principal del descens és la proliferació del fong Pyricularia oryzae en diferents parts de la planta a causa de les condicions d’elevada humitat i temperatura de final de juliol i principi d’agost. El conreu ha sofert fins a sis atacs constants del fong.

Els danys són irregulars i molt variables en funció del maneig del cultiu en cada explotació  (gestió de la fertilització, elecció de la varietat conreada -amb diferents graus de sensibilitat al fong-...) i depenent de cada municipi.

El responsable d’arròs de la FCAC, Jordi Casanova, alerta que “aquesta reducció en la producció té un impacte directe en la renda de l’agricultor, que veurà reduïts els seus ingressos al temps que ha de suportar un increment dels costos de cultiu generat per la mitigació dels efectes del cargol poma en les seves plantacions”.

En aquest sentit, Jordi Casanova anuncia que el sector confia que es tracti d’un any atípic però que, en qualsevol cas, “ens veiem obligats a reclamar mesures de suport que contribueixin al manteniment de la renda dels productors”.

INNOVACIÓ | 26/09/2017  RuralCat

El Premi Ruralapps es lliurarà a la Fira de Sant Miquel

L’objectiu del Premi Ruralapps és impulsar el desenvolupament d’aplicacions mòbils per als sectors agroalimentari i rural. La consellera Serret lliurarà els guardons del 2017, el proper divendres 29 de setembre, a la Fira Agrària de Sant Miquel, a Lleida.

Ruralapps 2017

Des del 2014, el Departament d’Agricultura, en col·laboració amb Eurecat, convoca els Premis Ruralapps, amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament d’aplicacions mòbils que siguin d’utilitat per als sectors agrari, alimentari o rural. Aquest guardó té dues modalitats: Ruralapps-ciutadania per a l’app destinada a aportar solucions tecnològiques innovadores a la ciutadania i Ruralapps-professional del sector per a l’app destinada a aportar solucions tecnològiques innovadores als/a les professionals dels sectors agrari, alimentari i rural, dotades amb 3.000 euros cadascuna.

El lliurament dels Premis Ruralapps 2017 tindrà lloc el proper divendres 29 de setembre, a la Fira Agrària de Sant Miquel, al Club de l'Expositor-Caixabank, a la primera planta del Palau de Vidre, a les 12 del migdia. La Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, presidirà l'acte.

Enguany els Premis Ruralpps arriben a la seva quarta edició, amb una trentena de candidates d’arreu de l’Estat.

Les candidatures presentades en la modalitat Ruralapps – ciutadania són:

 

Persona física o jurídica

Nom de l’App

Població

Jaume Miquel March Amengual

MicoApp

Vic (Barcelona)

Greenlionsoft Desarrollos Digitales, s.l.

Mareas, puertos y playas

Madrid

Javier Juárez Montojo

Ivy - Intelligent Gardening Assistant

Madrid

Geografía Aplicada SL

MedMIS: Sistema para el seguimiento de especies invasoras en el Mediterráneo

Sevilla

Javier Cuadra Aranzubía

Bodegas de España

Fuenmayor (La Rioja)

Santiago Llinares Moreno

Catatur

Barcelona

SmartSea Technologies SL

SmartBoat

Barcelona

Quim Sanchez Orduña

Allergeneat

Vilafranca del Penedès  (Barcelona)

Ajuntament d’Olot

Especialitats Gastronòmiques

Olot (Girona)

Associació Producte del Ripollès

App Producte del Ripollès

Ripoll (Girona)

Ictiotech SL

My Fishing Maps

Bilbao

Victor Pascual

Tu Huerto en Casa

Guadalajara

Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC)

Pedra seca

Olot (Girona)

SEO/BIRDLIFE

Guia de las aves

Madrid

GastrOleum, S.L

GastrOleum

Moratalla (Murcia)

CHECK-EAT S.L

CHECK-EAT

Barcelona

Consorci Leader Pirineu Occidental

Fishing Pirineu de Lleida

Tremp (Lleida)

Gabriel Treiband

iHuerting

San Agustín de Guadalix (Madrid)

 

Les candidatures presentades a la modalitat a Ruralapps-Professional del sector són:

 

Persona física o jurídica

Nom de l’App

Població

ABAMobile Solutions SL

weQuiz

Llanera (Asturias)

Virazon información y Marketing SL

Agroprecios

El Ejido (Almería)

Ignacio Lopez Vicens

Bioenergy calculator

Galapagar (Madrid)

Agropecuària Catalana SCCL

Applipur

Sant Fruitós de Bages (Barcelona)

iRiego New Generation SL

Riegoapp

León

7eData Business, SL

aGROSLab

Zaragoza

Soluciones Cuatroochenta SL

FitoAid

Castelló de la Plana

Banco Santander, SA

App Santander Agro

Madrid

333 Corporate 1998, SL

APP333

Sant Cugat del Vallès (Barcelona)

Francisco Catalan Garcia

Irrglapp  i Lanswater

València

Agricolum, SL

Agricolum

Pujalt (Barcelona)

 

A RuralCat podeu trobar més informació sobre els Ruralapps , el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalmentària (PITA)  i altres Premis.

Informació relacionada

Especials