Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

PRODUCCIÓ ECOLÒGICA | 13/04/2021  Ruralcat

La Comissió Europea publica el seu pla per impulsar la producció ecològica

Un dels objectius del pla és arribar al 25% de la superfícies agrícola amb qualificació d’agricultura ecològica per al 2030 a Europa.

Producció ecològica a la UE

El pla vol augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania

La Comissió Europea ha presentat el seu Pla d’Acció per al desenvolupament de la producció ecològica 2021-2027 amb l’objectiu d’augmentar la producció i el consum de productes ecològics, arribar al 25% de la superfície agrícola amb qualificació d'agricultura ecològica per al 2030, així com augmentar significativament l’aqüicultura ecològica.

Aquest pla d’acció, que està en línia amb el Pacte Verd Europeu i les estratègies 'De la granja a la taula' i 'Biodiversitat', està dissenyat per proporcionar al sector ecològic les eines adequades per assolir els objectius fixats. Proposa 23 accions estructurades en tres eixos: augmentar el consum, augmentar la producció i millorar encara més la sostenibilitat del sector, per garantir un creixement equilibrat del mateix.

El pla d’acció proposa diverses accions concretes destinades a augmentar el consum, mantenir la confiança dels consumidors i apropar els aliments ecològics a la ciutadania. Això inclou: informar i comunicar sobre la producció ecològica, promoure el consum de productes ecològics, estimular un major ús d'aliments bio als menjadors públics mitjançant la contractació pública i augmentar la distribució de productes ecològics en l'àmbit escolar a la UE. Les accions també tenen com a objectiu, per exemple, prevenir el frau, augmentar la confiança dels consumidors i millorar la traçabilitat dels productes ecològics.

Pel que fa a l’estímul a la producció, la futura PAC inclourà esquemes ecològics amb un pressupost de 38-58 milions d’euros per al període 2023-2027. Però, més enllà de la PAC, les eines clau inclouen l’organització d’esdeveniments de divulgació i la creació de xarxes per compartir les millors pràctiques, la certificació per a grups d’agricultors en lloc de per a individus, la investigació i la innovació, l’ús de la cadena de blocs i altres tecnologies per millorar la traçabilitat augmentant la transparència del mercat, reforçant les empreses locals i petites, donant suport a l’organització de la cadena alimentària i millorant la nutrició animal. La Comissió també anima els estats membres a desenvolupar plans nacionals d’acció ecològica per augmentar el seu percentatge de producció ecològica. El pla d'acció també assenyala que la producció d'aqüicultura ecològica continua sent un sector relativament nou, però que té un potencial de creixement important.

Per augmentar la consciència sobre la producció ecològica, la Comissió organitzarà anualment un 'Dia ecològic' de la UE, així com premis a la cadena d'aliments ecològics per reconèixer l'excel·lència en tots els passos de la cadena d'aliments bio. La Comissió també fomentarà el desenvolupament de xarxes de turisme ecològic mitjançant 'biodistrictes', zones on agricultors, ciutadans, operadors turístics, associacions i autoritats públiques treballen junts per aconseguir una gestió sostenible dels recursos locals, basant-se en principis i pràctiques ecològiques.

Finalment, també es pretén millorar encara més el rendiment de la producció ecològica en termes de sostenibilitat. Per aconseguir-ho, les accions se centraran en millorar el benestar dels animals, garantir la disponibilitat de llavors orgàniques, reduir la petjada de carboni del sector i minimitzar l’ús de plàstics, aigua i energia.

La Comissió també té la intenció d'augmentar la quota de recerca i innovació (R+I) i dedicar almenys el 30% del pressupost a accions de recerca i innovació en el camp de l'agricultura, la silvicultura i les zones rurals.

Font: CCPAE

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 25/09/2017  RuralCat

Jornades tècniques de la propera setmana

RuralCat et proporciona la llista de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica programades per la propera setmana, del 2 al 8 d’octubre.

Imatge del programa d’una jornada sobre el cavall Pirinenc Català: propietats nutricionals i gastronomia. Font: DARP

Imatge del programa d’una jornada sobre el cavall Pirinenc Català: propietats nutricionals i gastronomia. Font: DARP

Per facilitar el recordatori de les activitats del Pla Anual de Transferència Tecnològica  (PATT) et detallem a continuació un recull de les activitats que es duran a del 2 al 8 d’octubre.

Els programes de les jornades són susceptibles de modificació per part dels organitzadors. Per aquest motiu, i per tenir un coneixement més concret sobre cada activitat, t’aconsellem que consultis periòdicament l'apartat Agenda de RuralCat, on hi trobaràs també informació d’altres esdeveniments, fires i salons relacionats amb el sector agroalimentari i rural que es celebraran els propers dies. 

Recorda que també pots formalitzar de forma automàtica la preinscripció a les jornades a través de RuralCat.

 

AJUTS | 22/09/2017  RuralCat

El DARP convoca els ajuts per a la diversificació econòmica de les zones rurals 2017 per 7,6 M€

Aquesta és la tercera convocatòria dels ajuts per a la diversificació econòmica de les zones rurals del Leader 2014-2020 que, en total, preveu generar una inversió de més de 23 M€ a Catalunya i la creació directa de més 200 llocs de treball.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha publicat avui al DOGC la convocatòria dels ajuts destinats a l'aplicació del desenvolupament local participatiu Leader, en el marc de la operació 19.2 del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2020, corresponents a l'any 2017, prèvia publicació de la modificació de les bases reguladores en el DOGC el passat 29 d’agost. El termini màxim de presentació de sol·licituds serà el 30 de novembre de 2017.

L'objectiu principal d'aquests ajuts és el de fomentar la realització d'inversions que generin activitat econòmica en les zones rurals, la creació i/o manteniment de llocs de treball, principalment de dones i joves, i estan adreçats principalment a actuacions per la millora dels processos de transformació i comercialització dels productes agraris, la creació i desenvolupament de microempreses i pimes, i la conservació i millora del patrimoni rural.

Els ajuts destinats a aquesta tercera convocatòria 2014-2020, per un import total de 7.666.666 euros, tenen caràcter de cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), i aniran a càrrec d'una partida pressupostària del Departament, dotada amb un import màxim de 4.370.000 euros per l’any 2019, la qual cosa suposa el 57% del finançament d’aquests ajuts. La resta, 3.296.666 euros, anirà a càrrec del fons FEADER, el que representa el 43% del finançament.

Per a aquesta convocatòria la dotació pressupostària és la següent:

 

Grup d'acció local Leader

Dotació (euros)

Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central

675.275,11

Associació per al Desenvolupament Integral de la zona nord-oriental de Catalunya

668.642,24

Associació per a la Gestió del Programa Leader Ripollès Ges Bisaura

603.169,30

Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp

721.331,08

Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya

639.066,17

Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià

583.261,32

Associació Leader de Ponent

763.660,34

Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord

642.269,84

Consorci Leader Pirineu Occidental

928.455,55

Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central

776.488,40

Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques

665.047,32

Total DARP + FEADER

7.666.666,67

 

La Direcció General de Desenvolupament Rural podrà modificar aquest desglossament en funció de les disponibilitats pressupostàries finals i les necessitats per a cada grup d’acció local, en el marc de la quantia total fixada establerta en el PDR 2014-2020 i en els convenis corresponents.

Amb els projectes d'inversió que es fomentaran amb els ajuts objecte d'aquesta nova convocatòria està previst generar una inversió de més de 23.000.000 € en els territoris rurals Leader de Catalunya, amb l'execució de més de 250 projectes que comportaran la creació de més 200 llocs de treball i la consolidació d'uns 1.000 més de manera directa.

En referència als llocs de treball també cal destacar que els proveïdors que han d'executar la inversió generada són empreses ubicades a Catalunya, majoritàriament en l'àmbit rural, i per tant, de manera indirecta també fomentaran la creació i consolidació de més llocs de treball durant l'execució dels projectes fomentats per l'ajut Leader.

La gestió dels ajuts a què fa referència aquesta Ordre serà exercida amb la col·laboració dels grups d’acció local seleccionats pel Departament per aplicar el desenvolupament local participatiu Leader a les zones rurals de Catalunya.

 

 

FORMACIÓ | 22/09/2017  DARP

L’EA de Manresa participa a la Xarxa de ciutats per l’agroecologia

A la trobada han participat delegacions de 17 ajuntaments de tot el territori estatal, amb l’objectiu comú de reforçar el protagonisme de la societat civil en les polítiques alimentàries urbanes.

Imatge dels participants de l’EA de Manresa a la Xarxa de ciutats per l’agroecologia. Font: DARP

Imatge dels participants de l’EA de Manresa a la Xarxa de ciutats per l’agroecologia. Font: DARP

El director de l’Escola Agrària de Manresa, Ton Armengol, ha format part de la delegació de l’Ajuntament de Manresa que ha participat a la trobada de la Red de ciudades por la agroecología, juntament amb Montse Luque, tècnica de l’Anella Verda de l’Ajuntament de Manresa, i Alba Rojas i Laura Escalé, de Frescoop, SCCL, responsables del projecte mengemBages.

La trobada s’ha desenvolupat a València, que enguany és la capital mundial de l’alimentació sostenible, del 14 al 16 de setembre, en el marc d’unes jornades sobre governança en les polítiques alimentàries locals.

A la trobada han participat delegacions de 17 ajuntaments de tot el territori estatal, amb l’objectiu comú de reforçar el protagonisme de la societat civil en les polítiques alimentàries urbanes.

La xarxa ofereix un espai d’intercanvi presencial i virtual d’experiències, coneixements i projectes al voltant dels sistemes agroalimentaris locals de ciutats de l’Estat. Pretén donar resposta a necessitats de protecció del sòl agrari, incorporació de nova pagesia, establiment de xarxes logístiques per promoure circuits curts de comercialització, conservació d’aigua, sòl i matèria orgànica, etc., per garantir, al capdavall, l’accés de tota la ciutadania a una alimentació saludable i de qualitat.

AJUTS | 21/09/2017  RuralCat

Convocatòria d'ajuts per la transformació i comercialització d'aliments i la mitigació del canvi climàtic

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha convocat els ajuts destinats a les inversions relatives a la transformació i comercialització d'aliments i les relatives a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d'aliments. El termini de presentació de sol·licituds és d'un mes.

L’objectiu d’aquests ajuts és millorar la competitivitat dels productes primaris, integrant-los millor en la cadena agroalimentària, i facilitar el subministrament i l'ús de fonts renovables d'energia, subproductes, residus i altra matèria primera no alimentària per impulsar el desenvolupament de la bioeconomia.

Els ajuts que preveu aquesta Ordre, per un import total de 27.000.000,00 euros, tenen caràcter de cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) d'acord amb el que preveu el Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020, i amb naturalesa de crèdit plurianual, van a càrrec de la partida pressupostària dels pressupostos del DARP dotada amb un import màxim de 15.390.000 euros, que es distribueix de la manera següent: 1.100.000,00 euros en l'exercici 2018, 8.000.000,00 euros en l'exercici 2019 i 6.290.000,00 euros en l'exercici 2020. L'aportació del DARP a aquesta convocatòria representa el 57% del finançament d'aquests ajuts.

La resta de finançament, 11.610.000 euros, procedeix del fons FEADER, que representa el 43% del finançament d'aquests ajuts, i va a càrrec d’una altra partida pressupostària dels pressupostos del DARP.
Les persones beneficiàries han de realitzar, pagar i justificar davant el DARP les actuacions objecte dels ajuts des de la data de la presentació de la sol·licitud de l'ajut fins al 31 de març de 2020, ambdós inclosos.

El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes, que computa des de l'endemà de la publicació en el DOGC de la RESOLUCIÓ ARP/2187/2017, de 5 de setembre, per la qual es convoquen els ajuts destinats a les inversions relatives a la transformació i comercialització d'aliments (operació 04.02.01) i les relatives a la mitigació del canvi climàtic en la transformació d'aliments (operació 04.02.02) (ref. BDNS 362360).
 

 

Especials