Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 29/10/2019  Ruralcat

Jornada dedicada a la tecnologia Blockchain al servei del sector agroalimentari

Un centenar d’empreses ha participat en una jornada tècnica organitzada pel Departament d’Agricultura, en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals, sobre aquesta eina destinada a millorar la traçabilitat, l’autocontrol i la prevenció del frau alimentari.

Moment de la jornada

Moment de la jornada

Més de 100 empreses han participat a la Jornada tècnica “Blockchain, un instrument de traçabilitat i lluita contra el frau al sector agroalimentari”, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesa i Alimentació, en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, a l’Hospitalet de Llobregat.

La jornada, que s’emmarcava dins la Barcelona Blockchain Week que es celebra del 25 al 31 d’octubre, s’ha adreçat a les empreses agroalimentàries amb la voluntat de ser un espai d’aprenentatge i debat sobre l’aplicació de la tecnologia blockchain en el camp alimentari, i en concret, com instrument per al control de la traçabilitat dels aliments i la lluita contra el frau alimentari.

La blockchain s’articula com una base de dades formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar la seva modificació un cop la dada ha estat publicada. Per aquest motiu, aquesta tecnologia és adequada per emmagatzemar informació que no pugui ser alterada.

L’aplicació de la cadena de blocs va ser inicialment en el sector financer però, poc a poc, s’està emprant en altres sectors, com ara l’alimentari, amb aplicacions relacionades amb la traçabilitat i la transparència.

L’aplicació de la tecnologia Blockchain en el camp de la traçabilitat i la lluita contra el frau alimentari comparteix objectius amb el Projecte Interreg Europe QUALIFY per millorar la competitivitat de les PIME en l’àmbit agroalimentari.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, liderada pel Govern català, és aconseguir que els productes d’aquestes empreses puguin competir en un mercat globalitzat oferint qualitat, autenticitat i fent front al frau alimentari.

Per aconseguir-ho, el projecte preveu dur a terme una sèrie d’activitats destinades a l’intercanvi de bones pràctiques i metodologies entre els socis integrants per tal d’identificar millores que es puguin implementar en els instruments públics per donar suport a les PIME del sector.

Cal destacar que més del 98% de les empreses agroalimentàries de Catalunya són PIME i el seu volum de negoci suposa menys del 20% del total, segons dades dels anuaris de PIMECAT.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 19/03/2019  Ruralcat

El DARP publica les fitxes informatives sobre l’etiquetatge i qualitat de les fruites i hortalisses

Es tracta d’un document que vol ser una eina útil per al sector per garantir la informació i la qualitat de la fruita, i facilitar el compliment de la normativa.

El document vol facilitar als agents de la cadena alimentària l’aplicació de la normativa que regula aquest sector

El document vol facilitar als agents de la cadena alimentària l’aplicació de la normativa que regula aquest sector

Els operadors agroalimentaris han d’assegurar que els productes que comercialitzen s’ajusten a la normativa de qualitat. En general, les fruites i hortalisses fresques, quan es posen en circulació per comercialitzar-les, han de complir un seguit de normes de comercialització a fi d’arribar al consumidor amb una qualitat satisfactòria i amb la presentació i informació adients, segons el tipus de producte. Les normes de comercialització també contribueixen a la transparència del mercat hortofructícola, a reforçar la competència lleial entre els operadors i a millorar les condicions econòmiques de la producció i la comercialització del sector. 

A la web del DARP hi ha disponible el document Qualitat de les fruites i hortalisses, un recopilatori de fitxes informatives sobre l’etiquetatge i sobre altres aspectes crítics de qualitat d’aquest sector.

L’objectiu d’aquest document sobre la qualitat de les fruites i hortalisses és facilitar als agents de la cadena alimentària l’aplicació de la normativa que regula aquest sector, principalment als operadors agroalimentaris que confeccionen, envasen i expedeixen aquests productes.

El document detalla la informació que ha d’acompanyar la fruita en la fase de comercialització prèvia a la seva disposició en el punt de venda, a l’etiqueta i en la documentació comercial i d’acompanyament.

Per tal que les empreses del sector agroalimentari puguin “auto validar” la seva activitat en relació als aspectes de compliment de la normativa de qualitat, el document també descriu els principals errors identificats en relació a la informació i als aspectes de qualitat que es consideren crítics per ser on més infraccions s’evidencien en les actuacions de control oficial.

Cal esmentar que enguany està prevista una modificació del Reglament d’execució (UE) núm. 543/2011, que s’incorporarà al document un cop es publiqui. 

 

Informació relacionada

PROJECTES EUROPEUS | 04/03/2019  Ruralcat

CREDA-IRTA-UPC participa en el projecte STRENGHT2FOOD per reforçar la sostenibilitat alimentària europea a través de la qualitat

Es tracta d’un projecte de cinc anys de durada finançat per la UE, a través del programa Horizon 2020, amb un pressupost total de 6.904.226€.

El projecte pretén crear nous mercats per a productes alimentaris de qualitat

El projecte pretén crear nous mercats per a productes alimentaris de qualitat

Recentment a la Unió Europea, tant la política de qualitat de la UE com l'adquisició d'aliments del sector públic, han estat testimonis de reformes recents. Aquests canvis se centren en la millora i la promoció d'esquemes que protegeixen els logotips de qualitat (noms de productes agrícoles de qualitat i productes alimentaris) i tenen en compte criteris ambientals, socials i d'innovació en l'adjudicació dels contractes del sector públic als proveïdors i proveïdors.

No obstant això, calen investigacions addicionals sobre com es poden aprofitar els logotips de qualitat per potenciar el desenvolupament rural, especialment en les zones desfavorides, avaluar com s'estan aplicant les reformes a la pràctica i com fer-les més efectives en el futur.

En aquest context, STRENGTH2FOOD (Strengthening European food chain sustainability by quality) pretén identificar i implementar estratègies per millorar i crear nous mercats per a productes alimentaris de qualitat i fomentar el desenvolupament d'una "economia de qualitat".

El projecte es coordina a través d’un consorci que està integrat per 13 socis acadèmics europeus, entre els quals destaca, a nivell català, el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA-IRTA-UPC), dos socis acadèmics de països tercers (Tailàndia i Vietnam), tres socis de comunicació i formació i el suport d’un conjunt de 12 grups d'interès internacionals i nacionals dels Estats membres i països associats.

Els principals objectius del projecte són potenciar la sostenibilitat de les cadenes de subministrament agroalimentari i els sistemes de qualitat alimentària (FQS), millorar l'eficàcia de les polítiques actuals sobre designacions de qualitat alimentària i adquisició d'aliments del sector públic (PSFP) per potenciar la seva sostenibilitat i la promoció de dietes sanes i nutritives, i desenvolupar i oferir polítiques eficaces per millorar la sostenibilitat global de l'agricultura i la capacitat d'una alimentació equilibrada. Així mateix, es vol impulsar el desenvolupament de nous mercats de qualitat i cadenes alimentàries locals a través d'iniciatives pilot i accions innovadores.

STRENGTH2FOOD vol maximitzar l'impacte de les activitats i l’assoliment del projecte mitjançant un intercanvi efectiu de coneixement i comunicació amb un ampli ventall d'actors rellevants en pràctiques sostenibles actualitzades. 

El projecte, de cinc anys de durada, s’emmarca dins el programa Horizon 2020. Es va iniciar al març de 2016 i preveu finalitzar el febrer de 2021.  

 

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 04/03/2019  Ruralcat

El seminari “Packaging en el sector de fruita dolça” exposa els principals reptes relacionats amb la sostenibilitat dels envasos

El passat dia 28 de febrer, va tenir lloc a Lleida el seminari tècnic “Packaging en el sector de fruita dolça”, organitzat pel Servei d’Innovació Agroalimentària, en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica, al qual van assistir unes 70 de persones.

Monent de la jornada

Moment de la jornada

Actualment el packaging s’ha convertit en un element estratègic de la comercialització de fruita dolça. Des de la seva funció inicial de contenidor del producte, ha anat evolucionant fins a convertir-se en un factor d’atracció pel consumidor. Els consumidors d’avui en dia estan més informats i conscienciats i ja no només demanen envasos que preservin la integritat i la qualitat del producte, sinó que volen que siguin sostenibles mediambientalment. Aquesta jornada, que s’emmarca dins del Pla d’Acció de la Fruita, es va presentar com un punt de trobada per debatre sobre l’estat actual del packaging en fruita dolça i mirar cap a on va el futur d’aquest sector.

El seminari tècnic “Packaging en el sector de fruita dolça” va començar amb l’exposició de les tendències socials en el consum d’envasos en fruita dolça per part de la Unitat de Vigilància Tecnològica de l’IRTA.

Seguidament es van exposar els principals reptes relacionats amb la sostenibilitat dels envasos. En aquesta primera part, moderada per la cap de l’àrea de solucions de fruita i horta de PRODECA, Rosalba Arrufat, van participar representants de l’Agència de Residus de Catalunya, d’Ecoembes, del Clúster del packaging, d’una empresa productora de fruita i d’un estudi d’ecoinnovació.

A continuació, es va donar pas a una segona taula rodona relacionada amb els envasos com a element de l’augment de qualitat. En aquesta segona part de la jornada, moderada pel subdirector general de Transferència i Innovació Agroalimentària del DARP, Jaume Sió, van participar l’IRTA, AFRUCAT, Bon Preu, Clúster logístic de Catalunya i un productor d’envasos.

Finalment, es va obrir un debat, amb la participació dels assistents al seminari.

 

XARXA-I.CAT | 28/02/2019  Ruralcat

La fundació Miquel Agustí publica el “Catàleg de llavors de tomàquet en accés obert” i la “Guia de multiplicació de varietats tradicionals de tomàquet”

Aquests documents han estat elaborats en el marc de l’activitat de demostració “Plataforma d’accés als recursos filogenètics tradicionals, ús de l’agrobiodiversitat en agricultura productiva”, finançada a través de l’operació 01.02.01 de Transferència tecnològica del PDR de Catalunya 2014-2020.

El “Catàleg de llavors de tomàquet en accés obert” presenta 33 varietats del tipus varietal Penjar

El “Catàleg de llavors de tomàquet en accés obert” presenta 33 varietats del tipus varietal Penjar

Aquesta primera edició del “Catàleg de llavors de tomàquet en accés obert” presenta 33 varietats del tipus varietal Penjar. I és que aquest tipus té una gran diversitat intravarietal, no només a nivell de noms i orígens, sinó sobretot a nivell de comportament agronòmic, morfologia del fruit, capacitat de conservació, gustos, aromes, etc. 

Es tracta d’una riquesa que l’equip de la Fundació Miquel Agustí pretén posar a disposició del sector, amb l’objectiu de recuperar el cultiu d’una varietat històrica de l’horticultura catalana, i estàndard d’un dels plats més representatius, el pa amb tomàquet. Els materials que apareixen en aquest catàleg són d’accés obert i gratuït.

La “Guia de multiplicació de varietats tradicionals de tomàquet” és un manual breu sobre recol·lecció, multiplicació i desinfecció de llavor de varietats tradicionals de tomàquet.

Trobareu més informació a la Fundació Miquel Agustí i a l’espai Xarxa i-cat de RuralCat.

 

Especials