Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 25/11/2020  Ruralcat

L’informe “La genòmica a Catalunya. Píndola tecnològica” fa una radiografia de l’actual ecosistema català i mundial de la genòmica

A banda de la indústria farmacèutica i la biomedicina, els àmbits d’aplicació de la genòmica inclouen la indústria alimentària i l’agricultura, on els avenços en genòmica ofereixen el potencial d’accelerar el procés de desenvolupament de cultius amb trets agronòmics prometedors.

Laboratori

Els àmbits d’aplicació de la genòmica inclouen la indústria alimentària i l'agricultura

A l’informe “La genòmica a Catalunya. Píndola tecnològica” es defineix la  genòmica com una disciplina científica que es dedica al mapeig genètic, la seqüenciació d’ADN i l’anàlisi del genoma que permet diagnosticar malalties i consell genètic, crear medicina i nutrició personalitzades, realitzar estudis d’evolució d’espècies, identificar microorganismes o produir aliments funcionals. També s’analitza el mercat mundial de la genòmica i les seves aplicacions i es fa una breu radiografia de la genòmica a Catalunya i com a eina clau per trobar solucions contra la COVID-19.

A banda de la indústria farmacèutica i la salut, els àmbits d’aplicació de la genòmica inclouen la indústria alimentària, amb la identificació de senyals dietètiques que augmenten la immunitat, de manera que eliminen la necessitat d’utilitzar antibiòtics en l’alimentació animal i millores en la transformació, la seguretat i qualitat dels aliments; i l’agricultura on els avenços en genòmica ofereixen el potencial d’accelerar el procés de desenvolupament de cultius amb trets agronòmics prometedors.

A Catalunya hi ha 49 empreses dedicades a la genòmica, el 77% de les quals són pimes i un 40% start-ups, que ofereixen 742 llocs de treball i generen una inversió de 276,22 milions d’euros. La principal aplicació del sector és la biomedicina i l’ecosistema català està format per una àmplia xarxa de centres de recerca i hospitals de referència.

L’informe ha estat elaborat per la Unitat d’Estratègia i Intel·ligència Competitiva d’ACCIÓ amb la col·laboració de BIOCAT Xarxa d’R+D+I en biotecnologia Unitat d’Innovació d’ACCIÓ Catalonia Trade & Investment i forma part d’una col·lecció d’informes sobre les diferents tecnologies disruptives detectades a la Diana de Tendències Tecnològiques d’ACCIÓ (2018), que es preveu que tindran un gran impacte sobre la societat i el teixit productiu català durant els propers anys, com la realitat virtual, la robòtica, el big data o la impressió 3D.

Font: ACCIÓ

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 28/04/2020  Ruralcat

El web #AlimentsDeProp reuneix les diferents iniciatives catalanes de venda d'aliments i begudes de proximitat

El nou cercador d’#AlimentsDeProp, disponible al web de PRODECA, aglutina iniciatives i plataformes de productors catalans de proximitat per a facilitar-ne la comercialització i oferir al consumidor informació centralitzada.

La iniciativa recull i aglutina les diverses propostes comercials públiques-privades de productors locals catalans

La iniciativa recull i aglutina les diverses propostes comercials públiques-privades de productors locals catalans

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), a través de l’empresa pública Promotora dels Aliments Catalans (PRODECA), ha posat en marxa un web per a reunir totes les iniciatives individuals i col·lectives que posen en contacte productors i consumidors amb la finalitat de facilitar la comercialització de productes de proximitat en aquest context d’excepcionalitat. El nou cercador d’#AlimentsDeProp posa a disposició de la ciutadania i de les empreses un llistat d’iniciatives del sector agroalimentari identificades per àmbit territorial i per categoria de producte per a augmentar-ne la visibilitat.

La iniciativa recull i aglutina les diverses propostes comercials públiques-privades de productors locals catalans, i les ordena sota una mateixa plataforma facilitant el seu contacte per part dels consumidors. De moment, disposa de més d’un centenar de propostes i iniciatives individuals, amb establiments, cellers o cooperatives, així com d’iniciatives col·lectives, entre les quals es pot trobar Pagesia a casa, Slow Food, o Productors catalans. El web compta amb un formulari per a què els productors locals catalans es puguin donar d’alta i compartir la seva oferta d’aliments i begudes de proximitat.

El projecte és la continuació de la iniciativa #AlimentsDeProp, que PRODECA va endegar a Twitter a l’inici de la crisi sanitària, en què a través d’aquest hashtag permetia publicitar l’oferta de productors locals i la demanda dels consumidors, generant prop de 60.000 impressions i 1.500 interaccions.

Font: DARP

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 10/04/2020  Ruralcat

Ampliació de l'abast de l'acreditació del Laboratori Agroalimentari d’acord a la Norma UNE-EN ISO/IEC 17025:2017

El Laboratori Agroalimentari ha vist ampliat el seu abast d'acreditació després d'haver superat amb èxit l'auditoria de seguiment i ampliació, realitzada per la Entidad Nacional de Acreditación (ENAC), i s’ha actualitzat a nova versió de la Norma UNE-EN ISO/IEC 17025:2017.

Aquest programa d’acreditació permet visualitzar millor els laboratoris que ofereixen un servei acreditat integral

Aquest programa d’acreditació permet visualitzar millor els laboratoris que ofereixen un servei acreditat integral

L'abast d'acreditació del laboratori (expedient nº157/LE309), recollit a l'annex Tècnic Rev.34 i consultable a la web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i a la web d'ENAC, s’ha ampliat amb les següents determinacions analítiques:

  • Determinació de còrtics en orina animal per UHPLC-MS/MS. Canvi de mètode, baixada de límits i incorporació de nous analits.
  • Determinació d’hormones en orina animal per LC-MS/MS. Canvi de mètode, baixada de límits i incorporació de nous analits.
  • Determinació de b-agonistes en orina animal per LC-MS/MS. Canvi de mètode i baixada de límits.
  • Determinació de Fentin en sòls per LC-MS/MS.
  • Ampliació de 76 analits en la determinació de residus de plaguicides en olis per cromatografia líquida i de gasos amb detector d’espectrometria de masses (LC-MS/MS i GC-MS/MS) .
  • Ampliació de 25 analits en la determinació de residus de plaguicides per cromatografia líquida amb detector d’espectrometria de masses (LC-MS/MS) en material i producte vegetal no processat (LPE).
  • Ampliació de 25 analits en la determinació de residus de plaguicides per cromatografia de gasos amb detector d’espectrometria de masses (GC-MS/ MS) en material i producte vegetal no processat (LPE).
  • Determinació de residus de plaguicides aniònics polars en fruites de llavors i pinyol per LC-MS/MS.
  • Determinació de Fipronil i fipronil sulfona en pinsos i aigua de consum animal per GC-MS/MS
  • Determinació d’Etoxiquina en pinsos i cereals per GC-MS/MS.
  • Ampliació de l’abast flexible en formulats fitosanitaris amb la incorporació de les matèries actives abamectina, difenoconazol, dimetoat, fipronil, fosmet i tetraconazol en la determinació del contingut de matèries actives per cromatografia líquida amb detector d’espectrofotometria de díodes en sèrie (LC-DAD).
  • Determinació de la composició esteròlica i esterols totals en olis de llavors per cromatografia de gasos amb detector d’ionització de flama (GC-FID).
  • Determinació dels èsters metílics dels àcids grassos en olis de llavors per GC-FID.
  • Incorporació dels analits làuric i erúcic en la determinació dels èsters metílics i dels isòmers trans dels àcids grassos en olis d’oliva per cromatografia de gasos (CG) amb detector FID.
  • Determinació de cendres en carns i productes càrnics per gravimetria.
  • Determinació de matèria orgànica en fertilitzants orgànics i organo-minerals per gravimetria. Canvi de mètode.
  • Determinació de sucres totals per volumetria en carn i productes càrnics.
  • Ampliació de la identificació i quantificació de varietats transgèniques de blat de moro per PCR a temps real a material vegetal de blat de moro, i ampliació de 2 esdeveniments.
  • Identificació i quantificació de varietats transgèniques de soja per PCR a temps real en grans, llavors i farines de soja.
  • Recompte de listèria monocitogenes en productes vegetals.
  • Baixada del límit de quantificació (LQ) a 1 ufc/g en la determinació de recompte d’enterobactèries a 37ºC  en pinsos i  matèries primeres.

Font: Laboratori Agroalimentari

 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/04/2020  Ruralcat

Nova guia de l’OMS amb recomanacions enfront el COVID-19 per a les empreses alimentàries

La guia ofereix un conjunt de recomanacions d’higiene i d’organització del personal així com mesures de prevenció i protecció dels treballadors del sector alimentari enfront el COVID-19.

L’OMS recorda que no hi ha evidència que els aliments o els seus embolcalls puguin transmetre la malaltia

L’OMS recorda que no hi ha evidència que els aliments o els seus embolcalls puguin transmetre la malaltia

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat en data 7 d’abril la Guia COVID-19 i Seguretat alimentària per als operadors de les Indústries alimentàries, que ha traduït al català l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA).

En aquesta guia hi ha una sèrie de recomanacions d’higiene i d’organització del personal destinades a assegurar el compliment de les mesures de protecció dels treballadors del sector alimentari enfront el COVID-19 i prevenir la seva exposició o transmissió, així com per reforçar les pràctiques de neteja i higiene alimentària per poder mantenir la integritat de la cadena alimentària i el proveïment d’aliments segurs durant la pandèmia.

En el document l’OMS recorda que no hi ha evidència que els aliments o els seus embolcalls puguin transmetre la malaltia

Font: DARP

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 08/04/2020  Ruralcat

Més de 800 professionals del sector agroalimentari participen en dues formacions en línia

L’Escola Agrària de l’Empordà del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, va organitzar dues jornades tècniques en línia la setmana passada amb l’objectiu d’ajudar als agents del sector agroalimentari a adaptar-se a l’emergència sanitària del COVID-19, en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT 2020).

L’objectiu de l’escola és utilitzar les plataformes tecnològiques digitals per poder ajudar els agents del sector a adaptar-se a l’emergència sanitària del COVID-19

L’objectiu de l’escola és utilitzar les plataformes tecnològiques digitals per poder ajudar els agents del sector a adaptar-se a l’emergència sanitària del COVID-19

El passat dijous, l’Escola Agrària de l’Empordà va organitzar la jornada tècnica en línia “Preguntes i respostes sobre la higienització de superfícies alimentàries davant la crisi del COVID-19”, que va tenir una rebuda extraordinària per part del sector agroalimentari català.

En quatre dies, aquesta formació online gratuïta va aconseguir reunir a més de 600 professionals d’aquest àmbit, la qual cosa va provocar que es fessin tres sessions diferents del mateix webinar per poder donar resposta a totes les inscripcions rebudes. En un temps rècord de sis dies, les inscripcions a les sessions online no van parar d’augmentar de forma exponencial i, finalment, van reunir a més de 880 professionals del sector agroalimentari català.

L’objectiu de l’escola és utilitzar les plataformes tecnològiques digitals per poder ajudar els agents del sector a adaptar-se a l’emergència sanitària del COVID-19 i seguir sent un centre líder en formació contínua.

La indústria agroalimentària es posiciona com un dels sectors imprescindibles i essencials davant la crisi del coronavirus, que ha hagut d’intensificar la seva activitat per respondre a l’augment de la demanda i continuar garantint l’abastiment de productes a la població.

El sector compta amb tots els mitjans necessaris per fer front a aquesta situació des del punt de vista de la seguretat alimentària, però les empreses agroalimentàries han hagut d’extremar les precaucions i les mesures de prevenció i protecció dels seus treballadors.

Un dels punts més rellevants en aquest sentit és la higienització de les superfícies alimentàries, que juga un paper crucial per assegurar la qualitat i la innocuïtat dels aliments. A causa de l’epidèmia que ha provocat aquest virus, s’han obert grans interrogants per a les companyies del sector agroalimentari i, per aquesta raó, des de l’Escola Agrària de l’Empordà es va voler donar resposta i acompanyament els seus professionals.

La formació va comptar amb la col·laboració del Catedràtic d’Universitat del Departament de Ciència Animal i dels Aliments - Àrea de Nutrició i Bromatologia- de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Dr. José Juan Rodríguez.

Un altre punt conflictiu que ha sorgit aquests dies és la capacitat de les empreses de tenir un pla de prevenció o de crisi per fer front a situacions d’excepcionalitat. Per respondre a aquesta necessitat, el centre va organitzar una segona jornada de transferència tecnològica (PATT) online que es va celebrar el divendres passat amb el títol “Pla de contingència en les indústries alimentàries, davant la crisi del COVID-19”.

En aquesta ocasió, la sessió també va batre rècords d’assistència, ja que va comptar amb més de 280 inscrits. Així doncs, per donar cabuda a tots els participants, el centre també va oferir tres sessions diferents del mateix webinar. Es va parlar sobre la necessitat de les indústries agroalimentàries de tenir un pla de contingència per saber com han de combatre els entrebancs que poden sorgir en una crisi sanitària com l’actual. Per a la realització de la jornada es va comptar amb la col·laboració de l’auditora de SGS International Certification Services Ibérica S.A.U., Isabel Lorente.

“En moments com aquest, la formació i actualització dels professionals és clau. Des de l’Escola Agrària de l’Empordà ens adaptem a les eines digitals disponibles per seguir contribuint al sector, que ha demostrat ser un exemple de solidaritat i generositat. Ara, més que mai, hem de mantenir-nos units per poder garantir l’estabilitat, la sostenibilitat, el benefici i el futur de l’àmbit agroalimentari català”, afirma Teresa Colell, directora de l’Escola Agrària de l’Empordà.

Els assistents van poder seguir les formacions, que van durar una hora, a través d’una aula virtual. Un cop finalitzades les sessions, els participants van adreçar els seus dubtes per correu electrònic i els professors els van donar resposta.  

Trobareu les ponències de les jornades al portal RuralCat:

https://ruralcat.gencat.cat/web/guest/transferencia/documentacio-jornades?anyId=6964#17IND

Font: Escola Agrària de l’Empordà

Especials