Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 03/03/2021  Ruralcat

Nou cartell de l’Acord del CBPC per promocionar el consum de pomes i peres

L’objectiu d’aquestes campanyes és la d’informar al consumidor i posar en valor les qualitats d’aquests productes autòctons i de temporada, i promoure’n la seva millor percepció i el seu consum.

Pomes

Les entitats signants de l’Acord del Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la Cadena Alimentària a Catalunya (CBPC) han iniciat una nova campanya per a la promoció de pomes i peres.

El cartell de pomes i peres informa de les propietats d’aquestes fruites, riques en vitamines i minerals, que els donen propietats antioxidants i vitalitzants. Són fruites amb una gran aportació de fibra que ajuden al bon funcionament de l’aparell digestiu.

L’objectiu d’aquestes campanyes és la d’informar al consumidor i posar en valor les qualitats d’aquests productes autòctons i de temporada, i promoure’n la seva millor percepció i el seu consum.

L’Acord del CBPC va néixer el 29 de juliol de 2011. Es tracta d’una iniciativa de la qual el Departament n’és el precursor i en coordina les reunions. És d’adhesió voluntària i hi participen tots els agents de la cadena alimentària: producció, indústria, i distribució agroalimentària. Entre els seus objectius hi ha el de la millora de les relacions entre els diferents tipus d’operadors al llarg de tota la cadena de valor. També vol millorar la informació que reben els consumidors, la traçabilitat, i valorar els productes agroalimentaris de qualitat, d’una major seguretat alimentària, més sostenibles i més respectuosos amb el medi ambient i el benestar animal.

Al web del DARP es pot trobar informació del CBPC, i també dels diferents cartells de productes de temporada publicats pel CBPC.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 17/06/2020  Ruralcat

Nova xarxa per la distribució conjunta de productes de proximitat de les Garrigues

La nova plataforma online “Mengem Garrigues” vol compartir eines de comercialització online i de distribució a les comarques de les Garrigues, Pla d’Urgell i Segrià.

La Lleteria

La Lleteria (Obagues-Talma) (font: Mengem Garrigues)

Mengem Garrigues és una xarxa de productors i elaboradors de les Garrigues que s’agrupen arran de l’estat d’alarma del COVID fruit de la necessitat de compartir eines de comercialització online i de distribució per tal de sumar esforços i fer viables els costos associats. 

En una primera fase s’impulsa una botiga online (www.mengemgarrigues.cat), on es poden comprar tots els productes dels productors i elaboradors de la xarxa; i un sistema de centralització de comandes i distribució per les comarques de Les Garrigues, el Pla d’Urgell i Segrià.

El grup inicial de Mengem Garrigues representa una diversitat de productes de les Garrigues com carn de ramat, ous ecològics, llet i derivats, mel, oli verge extra, pa artesà, fruites i verdures ecològiques, vi d’agricultura regenerativa i licors artesans.

Mengem Garrigues prioritza els productors i elaboradors de la comarca que compleixen els criteris i valors de producte de la comarca, ecològic o produït amb criteris ambientals, petit productor, que realitza una elaboració artesana, producció social, control del producte, que aplica principis de comerç just, que està produït en un municipi petit i representa una diversitat territorial.

La plataforma s’engega amb nou productors i elaboradors de les Garrigues, però la voluntat és que sigui una eina al servei de tots els productors i elaboradors de la comarca.

La iniciativa, que vol anar més enllà d’una plataforma de venda online i un sistema logístic de distribució conjunta, vol esdevenir una xarxa de cooperació entre els seus membres per donar visibilitat a l'oferta i diversitat de productes agroalimentaris de la comarca, fomentar el consum de producte de les Garrigues i  crear eines que estiguin al servei dels productors i que ajudin a tirar endavant els projectes.

Font: Mengem Garrigues

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 29/05/2020  Ruralcat

Nova fitxa sobre els principals requisits i recomanacions per a la conversió de granges avícoles a ecològica

En aquesta fitxa normativa es tracten els requeriments normatius més rellevants que afecten qualsevol granja de producció avícola, ja sigui de carn o de posta, que vulgui certificar la seva producció com a ecològica.

Gallines ecològiques en patis amb coberta vegetal

Gallines ecològiques en patis amb coberta vegetal; Granja La Roca (Sant Llorenç del Munt)

El Departament d’Agricultura ha publicat una nova fitxa normativa de Producció Agrària Ecològica (PAE) “Principals requisits i recomanacions per a la conversió de granges avícoles a producció ecològica” on s’aborden els requeriments normatius més rellevants que afecten qualsevol granja avícola que vulgui certificar la seva producció com a ecològica. També s'especifiquen quines normes d'allotjament han de tenir les aus ecològiques, quina alimentació se'ls ha de subministrar o quins mitjans es poden utilitzar per a la prevenció de malalties.

A més de les normes de la producció ecològica, també es detallen recomanacions tècniques i punts a tenir en compte si es vol iniciar una explotació d'aus ecològiques.

Font: RuralCat

AJUTS | 22/05/2020  Ruralcat

Es convoquen els ajuts per a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat

Els ajuts volen incentivar la promoció dels distintius d'origen i qualitat DOP, IGP i ETG dels productes inscrits en el registre comunitari no lligats directament a la producció i dels productes amb reconeixement provisional.

Avellanes de Reus

L’objectiu dels ajuts són la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP, IGP i ETG

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts per a la promoció i la certificació dels productes amb distintius d'origen i qualitat dels aliments i l'artesania alimentària a Catalunya corresponents a l'any 2019-2020.

L’objectiu dels ajuts són la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP, IGP i ETG, dels productes inscrits en el registre comunitari i dels productes amb reconeixement provisional, excloses les vitivinícoles; el control i la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP vitivinícoles i el foment de l'artesania alimentària a Catalunya.

 Els ajuts estan dotats amb un import màxim de 495.000 euros, dels quals 140.000 euros van destinats a la promoció dels distintius d'origen i qualitat DOP, IGP i ETG; 204.500 euros per a la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP, IGP i ETG, excloses les vitivinícoles; un import màxim de 90.500 euros per a la certificació dels distintius d'origen i qualitat de les DOP vitivinícoles, i un import màxim de 60.000 euros per al foment de l'artesania alimentària a Catalunya.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 17 de setembre de 2019 i el 28 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 7 d'octubre de 2020.

El termini de presentació de sol·licituds és de 15 dies a comptar de l'endemà de la pèrdua de vigència del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la COVID19, o les seves pròrrogues.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: DOGC

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 21/05/2020  Ruralcat

Publicat un article que recull els resultats de l’anàlisi de perfils de pigments naturals en olis d’oliva verge extra

L’article, elaborat pel Laboratori Agroalimentari i el Departament d’Enginyeria Química i Química Analítica de la Universitat de Barcelona, ha estat publicat a la revista científica ‘Food Additives & Contaminants’.

Oli d'oliva verge extra

Els resultats poden servir per a l’autentificació i tipificació d’aquests olis

Fruit de la col·laboració entre el Departament d’Enginyeria Química i Química Analítica de la Universitat de Barcelona  i el Laboratori Agroalimentari s’ha publicat a la revista científica Food Additives & Contaminants l'article “Ane Arrizabalaga-Larrañaga, Pilar Rodríguez, Mireia Medina, Francisco Javier Santos & Encarnacion Moyano (2020): Pigment profiles of Spanish extra virgin olive oils by ultrahigh-performance liquid chromatography coupled to high-resolution mass spectrometry, Food Additives & Contaminants: Part A, DOI: 10.1080/19440049.2020.1753891”:

Aquesta publicació científica recull els resultats de l’anàlisi de perfils de pigments naturals en olis d’oliva verge extra, que poden ser utilitzats, juntament amb altres paràmetres analítics, per a l’autentificació i tipificació d’aquest olis.

La revista Food Additives & Contaminants és una publicació del grup internacional Taylor & Francis, que recull literatura científica de les àrees de metodologia analítica, incidència, persistència i avaluació de la seguretat dels additius i contaminants naturals i artificials en la cadena alimentària humana i animal.

El Departament d’Enginyeria Química i Química Analítica de la Universitat de Barcelona i el Laboratori Agroalimentari contribueixen amb aquest estudi a la millora dels processos d’inspecció i control agroalimentari i avancen en la transferència del coneixement científic a nivell internacional.

Font: Laboratori Agroalimentari

Especials