Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

PREMIS | 21/10/2019  Ruralcat

El carnisser Agustí Porta s’endú el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2019

El pastisser Antoni Pons ha rebut l’accèssit d’aquests guardons que tenen per finalitat premiar l’esforç en innovació dels joves que es dediquen al sector de l’artesania alimentària.

El premi vol guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes

El premi vol guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes

El carnisser-cansalader-xarcuter Agustí Porta ha rebut el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de la convocatòria 2019 mentre que el pastisser Antoni Pons ha obtingut l’accèssit.

Agustí Porta té 31 anys i es va formar a l’Escola Agrària del Pirineu. Actualment regenta la xarcuteria Pagès a la Seu d’Urgell on s’ofereix als clients productes artesans i autòctons de la comarca. Antoni Pons és un jove pastisser i professor de cuina que regenta la pastisseria Schr a Mataró on, a banda de dolços i pastes salades, s’ha especialitzat en caramel artístic, una disciplina que barreja pastisseria i art. 

Aquest premi va ser creat l’any 2003 pel Departament d’Agricultura i té per finalitat fomentar actuacions innovadores que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya i guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes.

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros que es concedeix a la persona candidata que tingui més puntuació després de la premiada. 

Els artesans pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de Llinars del Vallès, van ser els guanyadors del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament.

Font: RuralCat

PREMIS | 21/10/2019  Ruralcat

El carnisser Agustí Porta s’endú el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2019

El pastisser Antoni Pons ha rebut l’accèssit d’aquests guardons que tenen per finalitat premiar l’esforç en innovació dels joves que es dediquen al sector de l’artesania alimentària.

El premi vol guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes

El premi vol guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes

El carnisser-cansalader-xarcuter Agustí Porta ha rebut el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de la convocatòria 2019 mentre que el pastisser Antoni Pons ha obtingut l’accèssit.

Agustí Porta té 31 anys i es va formar a l’Escola Agrària del Pirineu. Actualment regenta la xarcuteria Pagès a la Seu d’Urgell on s’ofereix als clients productes artesans i autòctons de la comarca. Antoni Pons és un jove pastisser i professor de cuina que regenta la pastisseria Schr a Mataró on, a banda de dolços i pastes salades, s’ha especialitzat en caramel artístic, una disciplina que barreja pastisseria i art. 

Aquest premi va ser creat l’any 2003 pel Departament d’Agricultura i té per finalitat fomentar actuacions innovadores que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya i guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes.

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros que es concedeix a la persona candidata que tingui més puntuació després de la premiada. 

Els artesans pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de Llinars del Vallès, van ser els guanyadors del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament.

Font: RuralCat

AGENDA | 15/10/2019  Ruralcat

La VII Setmana Bio per l’alimentació ecològica torna amb activitats per tot el territori

La Setmana Bio, que es celebrarà del 19 al 27 d’octubre, inclou un ampli programa d’activitats per tot el territori català, amb l’objectiu de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població.

La Setmana Bio tindrà lloc del 19 al 27 d’octubre

La Setmana Bio tindrà lloc del 19 al 27 d’octubre

El proper 19 d’octubre arranca una nova edició de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que tindrà lloc del 19 al 27 d’octubre i comptarà amb unes 250 activitats que es desenvoluparan arreu de Catalunya promogudes pels agents del sector mateix.

Els pagesos, ramaders i elaboradors de productes ecològics obriran aquests dies  les portes de les seves explotacions i instal·lacions per donar a conèixer la seva feina i què són i com s’obtenen els productes que ells produeixen o elaboren. També podran oferir tastos i venda directa dels productes a tots els assistents. 

Els comerços i punts de venda dels productes ecològics també oferiran activitats relacionades amb els seus productes en el marc del seu establiment, com ara presentacions, promocions, tastos i altres. Així mateix, s’organitzaran diferents activitats de divulgació pensades per donar a conèixer el sistema de producció ecològic i la qualitat d’aquests aliments, així com qualsevol altra tema relacionat amb tallers, jornades, espais dedicats a la producció ecològica dins les biblioteques, passis de documentals, etc. Pel que fa a les activitats gastronòmiques, s’oferiran menús, tallers i showcookings per fomentar la cuina ecològica.

Per últim, tindrà lloc la Setmana Bio a l’escola, la festa anual de la producció i l’alimentació ecològica dels centres educatius de Catalunya.

La Setmana Bio és un esdeveniment impulsat per la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Educació, i Territori i Sostenibilitat, conjuntament amb l’Associació Vida Sana.

Al llarg d’aquest darrer quart de segle, el sector ecològic a Catalunya ha mantingut una trajectòria creixent. De fet, del 1995 al 2018, la superfície certificada en producció ecològica s’ha multiplicat per 42 i ha passat de les 5.000 a les 210.000 hectàrees. En aquest mateix període, el nombre d’operadors de productes ecològics també ha crescut, tot passant de 236 a 3.859.

Font: RuralCat

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 10/10/2019  Ruralcat

Es posa en marxa el Pla Estratègic de l'Alimentació a Catalunya 2020-2025

Aquest Pla ha de posar les bases per assolir el Pacte Nacional de l’Alimentació, determinant objectius, accions i indicadors per al període 2020-2025 en el camp de l´alimentació i els seus àmbits tranversals.

Moment de la reunió del Consell (font: DARP)

Moment de la reunió del Consell (font: DARP)

La setmana passada es van reunir per primera vegada les comissions que formen part del Consell Català de l'Alimentació. Amb aquesta reunió es dona el tret de sortida a l’elaboració del Pla Estratègic de l’Alimentació a Catalunya 2020-2025, que ha de servir de full de ruta per poder arribar fins al Pacte Nacional de l’Alimentació.

A les Comissions hi estan representats l’Administració, el sector, la ciutadania i el món associatiu, i s’organitzaran en quatre eixos de treball: Comissió de la Cadena Agroalimentària, Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries, Comissió de Gastronomia i Territori i Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat.

En aquest sentit, el Consell Català de l’Alimentació és l’òrgan encarregat de promoure el Pacte, actuant com a fòrum d’anàlisi sobre les polítiques agroalimentàries del país i els reptes socials, ambientals, empresarials i tecnològics a què s’enfronta el sector.

Actualment la indústria alimentària representa el 22,6% del PIB català, un sector amb un oes cabdal en l’economia però que ha de fer front a grans reptes de futur com repensar el seu model productiu, el despoblament rural, el manteniment territorial, l’emergència climàtica o la seguretat alimentària.

Font: DARP

 

 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/10/2019  Ruralcat

El Laboratori Agroalimentari participa en el “1st Iberian Meeting in Separation Sciences & Mass Spectrometry”

El LAC presenta pòster que mostra els resultats del desenvolupament i la validació del mètode de determinació d’etoxiquina en pinsos a nivell de residus realitzat al laboratori.

Presentació del pòster

Presentació del pòster

El Laboratori Agroalimentari participa en el “1st Iberian Meeting in Separation Sciences & Mass Spectrometry” que es celebra a Santiago de Compostela del 8 a l’11 d’octubre amb la presentació del pòster “Analysis of Ethoxyquin residues in animal feed using Quechers and Gas Chromatography tandem Mass Spectrometry”.

En el pòster es recullen els resultats del desenvolupament i la validació del mètode de determinació d’etoxiquina en pinsos a nivell de residus realitzat al laboratori. 

Aquest mètode permet dur a terme la determinació d’etoxiquina en concentracions superiors o iguals a 0.01 ppm, constituint una eina indispensable per a realitzar el control oficial en compliment del Reglament d’execució (UE) 2017/962 de la Comissió de 7 de juny de 2017, pel qual es suspèn l’autorització d’etoxiquina com additiu en pinsos per a totes les especies i categories d’animals.

Font: LAC

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 08/10/2019  Ruralcat

Agricultura lidera un projecte europeu per millorar la competitivitat de les pime en l'àmbit agroalimentari

L’objectiu d’aquesta iniciativa és aconseguir que els productes d’aquestes empreses puguin competir en un mercat globalitzat oferint qualitat, autenticitat i fent front al frau alimentari.

El 98% de les empreses agroalimentàries catalanes són PIME

El 98% de les empreses agroalimentàries catalanes són PIME

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació lidera el projecte QUALIFY, una iniciativa cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa de Cooperació Territorial Europeu ‘Interreg Europe’, en què participen cinc altres socis: la Cambra d’Agricultura de la regió de la Vienne (França), el Govern Regional de Tessàlia (Grècia) i les Cambres Nacionals de Comerç i Indústria de Bulgària, Eslovènia i Estònia.

El projecte, en marxa des del passat mes d’agost, té com a objectiu impulsar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses (PIME) del sector agroalimentari a través de la millora dels seus processos de qualitat, la prevenció del frau alimentari i la promoció de l’autenticitat dels seus productes.

Per assolir aquest objectiu, es duran a terme un conjunt d’activitats destinades a l’intercanvi de bones pràctiques i metodologies entre els socis integrants per tal d’identificar millores que es puguin implementar en els instruments que té el Govern per ajudar les pimes del sector.

Així, el projecte es focalitzarà en quatre línies bàsiques: la prevenció del frau en els aspectes directament relacionats amb els factors clau de la diferenciació dels productes de les pimes com ara l’autenticitat, els mètodes d’elaboració tradicionals, la proximitat, etc. També incidirà en la millora de l’autocontrol de la qualitat de les pimes per augmentar-ne la competitivitat i la internacionalització, en donar a conèixer a la societat el valor afegit diferencial que aporten aquests productes i les seves garanties d’autenticitat i en la creació d’estructures de governança que permetin la col·laboració publico-privada en aquest àmbit.

La durada del projecte és de tres anys i mig i compta amb un pressupost de 1,31 M€ dels quals 1,06 M€ seran finançats amb fons FEDER.

El projecte preveu definir un pla d’acció per implementar a partir dels anys 2022-2023 de cara a la millora de l’eficiència i eficàcia de les polítiques públiques en l’àmbit de la qualitat, prevenció del frau i autenticitat a les PIME del sector agroalimentari català.

A Catalunya hi ha en total 3.922 empreses agroalimentàries, de les quals més del 98% del total són PIME. En termes generals, el volum de negoci de la Indústria agroalimentària (IAA) a Catalunya és de 26.288 M€, que suposa una cinquena part del negoci industrial a Catalunya i el 24% del total espanyol.

Per a més informació consulteu: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/projectes-europeus/interreg-europe-qualify/ 

Font: DARP
 
 

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 26/07/2019  Ruralcat

Disponible la nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció del malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries ha estat elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb la col·laboració del CREDA-UPC-IRTA, AECOC, PIMEC, FCAC i Unió de Pagesos.

La guia té com a objectiu principal ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla que posi de manifest el compromís de les empreses en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

Es tracta d'una mesura de caràcter voluntari, que proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i inclou recomanacions específiques per a les baules de producció primària, comerç a l’engròs i transformació amb exemples concrets. També proporciona un seguit de recursos de suport, guies de referència i casos d’èxit per ajudar les empreses en l’elaboració del Pla.

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

Font: DARP

ESCOLES AGRÀRIES | 24/07/2019  Ruralcat

El DARP organitzarà una Hackathon Pagesa a les escoles agràries contra el malbaratament alimentari

L’objectiu és sensibilitzar als joves i al sector sobre la importància de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agroalimentari.

La Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la setmana contra el malbaratament alimentari del 23 al 29 de setembre

La Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la setmana contra el malbaratament alimentari del 23 al 29 de setembre

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en col·laboració amb la Plataforma Aprofitem els Aliments, organitzarà una Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la Setmana contra el malbaratament alimentari de l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC) del 23 al 29 de setembre.

L’objectiu de la Hackathon és sensibilitzar als joves i al sector i generar un recull d’idees per recuperar el valor dels aliments a la societat i prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agroalimentari.

La Hackathon Pagesa consistirà en la realització de tres jornades a les escoles agràries de Vallfogona de Balaguer, Manresa i Monells i una sessió final a la Casa de l’Agricultura a Barcelona amb la participació dels alumnes autors de les idees seleccionades i representants del sector.

Font: DARP

Informació relacionada

ESCOLES AGRÀRIES | 11/07/2019  Ruralcat

Els alumnes de l’EA de l’Empordà assoleixen el 100% d’ocupació

A punt de finalitzar el curs 2018/19 del CFGS de processos i qualitat a la industria alimentària que imparteix el centre de Monells, l’escola fa un balanç molt positiu del grau d’inserció laboral dels alumnes llicenciats i agraeix el suport de les empreses que els donen suport.

Foto de grup dels alumnes (font: EA de l'Empordà)

Foto de grup dels alumnes (font: EA de l'Empordà)

Aquest curs el 90% dels alumnes del CFGS de processos i qualitat a la indústria alimentària que imparteix l’Escola Agrària de l’Empordà s’ha inserit automàticament a les empreses on han realitzat la formació dual. El 10% d’alumnat restant tenia negoci propi i farà el relleu generacional, la qual cosa garanteix la salut d’aquest perfil d’empreses agroalimentàries.

Aquestes bones dades han portat al centre a fer un balanç molt positiu del grau d’inserció laboral i s’ha volgut agrair el suport de les empreses que han col·laborat en la formació i han acollit alumnes en dual en aquest curs, que són Nestlé, Cafès Cornella, Cuinats Jotri, Carnisseries Nadal, Boada Porcel i Frit Ravich, així com a la resta d’empreses amb les qual el centre col·labora de forma habitual.

D’altra banda, de la promoció 2017/19 s’han llicenciat el 89% d’alumnes que tenien opcions a tenir el títol i des del centre s’ha volgut reconèixer l’esforç que han fet els alumnes per tal de ser competitius i sortir preparats per treballar en un entorn tan ampli com és l’agroalimentari, ja que aquest és un dels objectius de l’escola. 

Des de l’any 2015 el centre ha apostat per fer aquest formació en format dual, la qual cosa implica a l’escola i les empreses a treballar de manera coordinada per donar-se suport mútuament.

Font: EA de l'Empordà

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 04/07/2019  Ruralcat

Conveni amb préstecs preferents per a finançar el desenvolupament del sector tofoner a Catalunya

El Pla d’Acció per al desenvolupament del Sector Tofoner a Catalunya preveu augmentar en 2.000 hectàrees la superfície destinada a aquest conreu.

El conveni vol donar suport financer a les inversions en el conreu de la tòfona

El conveni vol donar suport financer a les inversions en el conreu de la tòfona

El Departament d’Agricultura i CaixaBank han signat un conveni de col·laboració en matèria de préstecs preferents per al desenvolupament del sector tofoner a Catalunya.

En virtut d’aquest conveni, l’entitat financera estudiarà, sense rebre cap compensació econòmica, les necessitats dels titulars per a l’execució dels projectes d’inversions per al conreu de la tòfona. Per la seva banda, el DARP comprovarà, a través del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), que les inversions a realitzar són viables i idònies d’acord amb el Pla d’Acció.

El Pla d’Acció per al desenvolupament del Sector Tofoner a Catalunya per a un horitzó 2019 a 2035 preveu augmentar la superfície destinada al conreu de la tòfona en 2.000 hectàrees, que pot suposar una inversió d’uns 30 milions d’euros.

Amb aquest conveni, es pretén donar suport financer a les inversions en el conreu de la tòfona dins del Pla d’Acció que té per objectiu general la dinamització socioeconòmica del sector tofoner català, per tal de millorar-ne la competitivitat i el desenvolupament. Per aconseguir aquest objectiu, el pla es centra en la dinamització de l’espècie de major interès econòmic per al sector: la tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.).

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 25/06/2019  Ruralcat

El DARP ha participat al Congrés Internacional de Qualitat i Seguretat Alimentària

El congrés ACOFESAL 2019 es va celebrar del 19 al 21 de juny a la Facultat de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya a Barcelona.

Moment del congrés

Moment del congrés

Diversos representants del Laboratori Agroalimentari de Catalunya (LAC) i de la Sub-direcció General de la Inspecció i Control Agroalimentari del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació van participar del 19 al 21 de juny passat al congrés ACOFESAL 2019. Concretament, el Laboratori Agroalimentari va participar a la taula rodona de laboratoris “Requisits a complir per part dels laboratoris d’análisis en seguretat alimentària” amb la ponència que portava per títol “El control dels residus de medicaments veterinaris en el laboratori” i amb la presentació del pòster "Programa de Control de Residus en Medicaments Veterinaris en el Laboratori Agroalimentari de Cabrils”.

La participació del Laboratori Agroalimentari en el congrés contribueix a la difusió de la tasca realitzada pel Departament d’Agricultura en el marc del control oficial agroalimentari i a l’intercanvi d’experiències i de visions entre els professionals del sector implicats en la qualitat i la seguretat agroalimentària. 

La Asociación de Consultores y Formadores de España en Calidad y Seguridad Alimentaria (ACOFESAL) organitza cada dos anys aquesta trobada entre totes les entitats i agents del sector de la qualitat i la seguretat alimentària internacionals per donar a conèixer les novetats i activitats més rellevants en legislació, protocols i mètodes analítics del sector.  

En aquest cinquè congrés s’ha comptat amb sessions monogràfiques de consultoria i certificació, I+D+i, Higiene Alimentària i Laboratori, així com sessions plenàries en què es va debatre diferents temàtiques sectorials. 

Informació relacionada

Especials