Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 24/03/2020  Ruralcat

Recomanacions per contenir el COVID-19 adreçades a les empreses agroalimentàries

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentaria (ACSA) ha elaborat una sèrie de documents amb recomanacions per ajudar en la contenció de la transmissió del COVID-19.

L’ACSA informa que actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font de transmissió del Coronavirus

L’ACSA informa que actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font de transmissió del Coronavirus

En concret, hi ha dos documents que van adreçats a totes les empreses alimentàries, un amb recomanacions sobre la higiene i l’altre sobre la neteja i desinfecció de les instal·lacions, i dos documents més adreçats a empreses que tracten amb el públic directament, un per les empreses alimentàries i establiments que fan venda directa al públic i l’altre per a les empreses que fan el repartiment a domicili d’aliments

Per a més informació: http://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/mesures-de-contencio-de-la-transmissio-de-covid-19-/

Així mateix, l’ACSA també ha informat que actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font o via probable de transmissió del Coronavirus, com es potveure en aquest article: http://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/mesures-de-contencio-de-la-transmissio-de-covid-19-/no-hi-ha-evidencia-que-els-aliments-siguin-una-font-o-una-via-de-transmissio-del-coronavirus/

Font: Subdirecció General d’Indústries i Qualitat

ESCOLES AGRÀRIES | 24/03/2020  Ruralcat

Diverses escoles agràries i el LAC donen material sanitari als professionals de diferents centres sanitaris

Les Escoles Agràries de Catalunya s’han sumat aquests dies a les mostres de suport i col·laboració en la lluita contra la pandèmia del coronavirus fent entrega de material sanitari, higiènic i de protecció així com menjar a diversos centres sanitaris i hospitals. També el Laboratori Agroalimentari s’ha unit a la iniciativa.

Donació feta al Centre Sociosanitari Maria Gay de Girona per part de l'EA de l'Empordà

Donació feta al Centre Sociosanitari Maria Gay de Girona per part de l'EA de l'Empordà

L’Escola Agrària de l’Empordà ha fet una donació de material sanitari de protecció al Centre Sociosanitari Maria Gay de Girona. D’aquesta manera, el centre educatiu vol donar suport a la població d’edat avançada, un dels col·lectius més sensibles als efectes del coronavirus.

En concret, s’ha realitzat una donació de 500 guants de làtex, 72 rotllos de paper higiènic, sis ampolles d’alcohol sanitari, 150 bates, 25 monos d’un sol ús, gorres i peücs pels professionals d’atenció a la gent gran d’aquesta residència.

                       

D’igual manera, la resta d’Escoles Agràries també han fet les seves respectives donacions de menjar, mascaretes, granotes protectores, guants i paper higiènic a centres sanitaris per ajudar en la lluita contra la pandèmia.

El lliurement d’aquests productes s’emmarca dins del compromís de les escoles  per ajudar a millorar la situació i aportar el seu gra de sorra en la lluita contra el coronavirus (COVID-19) i frenar la propagació de la malaltia.

                                    

Així mateix, el Laboratori Agroalimentari de Catalunya també ha fet una donació de mascaretes quirúrgiques a l’Hospital de Mataró.

Font: RuralCat

SANITAT ANIMAL | 23/03/2020  Ruralcat

El DARP ofereix instruccions pel compliment dels Programes sanitaris en el sector ramader a Catalunya

Des del Servei de Prevenció en Salut Animal de la Subdirecció General de Ramaderia del DARP, s'informa de les actuacions necessàries que han de seguir les explotacions porcines per garantir el programa sanitari del porcí tenint en compte les recomanacions i obligacions de les autoritats sanitàries.

Aquestes mesures es mantindran mentre es mantingui l’estat d’alarma

Aquestes mesures es mantindran mentre es mantingui l’estat d’alarma

La Subdirecció general de Ramaderia ha fet arribar a les explotacions porcines les instruccions sobre les actuacions mínimes a realitzar per al compliment del Programa sanitari del porcí en les explotacions porcines de Catalunya, mentre duri l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisis sanitària originada pel COVID-19. 

Entre altres actuacions, s’han adoptat mesures addicionals per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2 amb l’obligació de limitar la prestació dels serveis públics a aquells estrictament necessaris per garantir el correcte funcionament dels serveis bàsics o estratègics.

En el cas de les entrades UE s’hauran de continuar realitzant els controls de resultats a l'arribada de les partides dels animals com fins ara. Tanmateix,  es redueix la presa de mostres a una sola extracció, on també inclouran les mostres per a PCR-PPA.

De les actuacions dins les Programa Sanitari del Porcí que cal considerar com a prioritàries són el compliment de les vacunacions de la malaltia d’Aujeszky establert a la normativa; els controls serològics per a les entrades intracomunitàries, destí engreix i vida (que durant aquest període passarà de dos extraccions a una als 8 – 10 dies de l’entrada dels animals, mantenint-se el doble tub); els controls serològics obligatoris en els centres de quarantena de mascles reproductors previs per a la sortida dels animals cap a Centres de Recollida de material genètic; les actuacions que ja s’hagin iniciat per a confirmar o descartar la malaltia davant de l’obtenció de resultats serològics desfavorables; i les actuacions serològiques pel manteniment de les qualificacions sanitàries de les explotacions porcines de reproductores per a garantir el moviments pecuaris.

Per a l’execució d’aquestes actuacions, cal seguir les recomanacions de protecció i prevenció per a la reducció de risc del possible contagi entre persones. Queden excloses de les actuacions prioritàries, per a les explotacions d’engreix, l’extracció de les 16 mostres prèvies a la sortida cap a escorxador. Per tant, la no extracció de 16 mostres en les explotacions d’engreix, no suposarà cap limitació per a l'emissió de DST (Documentació Sanitaria de Trasllat) vida i escorxador per part dels titulars de les explotacions porcines.

Així mateix, es considera prioritari l’aprovació de CSM (Certificat Sanitari de Moviment) per part dels Serveis Veterinaris Oficials de les Oficines Comarcals/Serveis Territorials i l'autorització de nous PEG (Permisos d’Entrada de Garrins).

Pel que fa a les enquestes de bioseguretat, la realització d’enquestes i actes de bioseguretat no es consideren una actuació prioritària, per tant no quedaran afectades aquelles explotacions porcines que tinguin caducada l’enquesta de bioseguretat.

Igualment, s’informa de les instruccions pel Programa Sanitari Avícola i els referents a boví i petits remugants.

Aquestes mesures es mantindran mentre es mantingui l’estat d’alarma (RD 463/2020).

Es pot trobar més informació al web de Protecció Civil, on figura el document “Preguntes sobre les restriccions de la COVID-19”.

D’altra banda, des de la Direcció general d’Agricultura i Ramaderia i la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la salut també s’han difós diferents recomanacions de neteja i desinfecció d’instal·lacions en empreses alimentàries per a la prevenció de coronavirus, que es poden trobar a a la pàgina de l’ACSA (http://acsa.gencat.cat/ca/inici/), on figuren els següents documents: Recomanacions per als establiments d'alimentació amb servei directe  al públic , Recomanacions d'higiene per a les indústries alimentàries, Recomanacions de neteja i desinfecció d'instal·lacions en empreses alimentàries per a la prevenció del coronavirus.

Font: Servei de Prevenció en Salut Animal del DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 17/03/2020  Ruralcat

El Departament d’Agricultura vetlla per garantir la producció i el proveïment d’aliments

A més, manté el personal necessari per a garantir la seguretat alimentària, la sanitat animal i vegetal i la salut pública. Els Serveis Territorials i les Oficines Comarcals disposen de telèfons i bústies electròniques habilitades per a la realització tràmits urgents i imprescindibles.

El DARP vol garantir al màxim d’operatives possible la producció d’aliments i el seu proveïment

El DARP vol garantir al màxim d’operatives possible la producció d’aliments i el seu proveïment

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació manté els serveis mínims imprescindibles dins del seu àmbit competencial per garantir al màxim d’operatives possible la producció d’aliments i el seu proveïment. Els Serveis Territorials i totes les Oficines Comarcals estan tancades des d’ahir però disposen de telèfons i bústies electròniques habilitades per a la realització d’aquells tràmits més urgents i imprescindibles pel sector agrícola i ramader.

Pel que fa la producció, es manté el moviment de transports d’animals, tan vius com morts, així com el transport d’aliments per animals i de matèries primeres per a la producció d’aliments per als animals.

En l’àmbit del proveïment, no s’atura el moviment de persones que treballen a la cadena alimentària per a garantir l’abastiment de la població: pagesos i ramaders, treballadors d’explotacions i granges. També proveïdors d’aliments per a animals, proveïdors de materials per a la manipulació, l’envàs i el packaging dels productes, escorxadors, transportistes, cadenes de distribució majoristes i minoristes.

A més, el Departament també manté el personal necessari per a garantir la seguretat alimentària, la sanitat animal i vegetal i la salut pública. També continuarà donant servei de manera telemàtica en els tràmits que ja es podien fer habitualment en aquesta modalitat.

Telèfon i bústies habilitades per a tràmits urgents

Per atendre les urgències que puguin sorgir en aquest període, el Departament d’Agricultura atendrà via telefònica a les Oficines Comarcals (OC) i els Serveis Territorials del DARP (de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores) o bé mitjançant correu electrònic. A totes les oficines hi ha un cartell amb l’advertiment del tancament i la modalitat de posar-se en contacte amb el personal perquè el sector pugui continuar treballant per a proveir aliments sempre seguint les indicacions del Departament de Salut. Tot això amb l’objectiu final d’intentar garantir els mercats de productes frescos, seguir fent les tasques del camp i granges i garantir la mobilitat agropecuària i d’aliments.

Girona:

OC Alt Empordà : 972.514.379

OC Baix Empordà:972.640.258

OC Gironès: 872.975.396

OC La Selva: 972.840.652

OC Ripollès:972.700.692

OC La Garrotxa: 972.260.455

Barcelona:

OC Alt Penedès:  93 817 05 34 aapenedes.daam@gencat.cat

OC Garraf: 93 810 02 35 agarraf.daam@gencat.cat

OC Maresme 93 754 03 90 amaresme.daam@gencat.cat

OC Baix Llobregat  93 640 08 82 abllobregat.daam@gencat.cat

OC Vallès Oriental 93 882 77 47 avoriental.daam@gencat.cat

OC Vallès Occidental 93 727 64 90 avoccidental.daam@gencat.cat

Serveis Territorials a Barcelona 93 409 20 90 ssttbarcelona.daam@gencat.cat

Catalunya Central i Serveis Territorials Catalunya Central:

Oc Solsonès  973 48 04 89  asolsones.daam@gencat.cat

Oc Bages- Moianes 93 872 42 24  abages.daam@gencat.cat

Oc Anoia  93 803 19 85  aanoia.daam@gencat.cat

Oc Berguedà     93 821 44 70 abergueda.daam@gencat.cat

STC 93 882 87 90 ssttcatalunyacentral.daam@gencat.cat

Per a tràmits relacionats amb Ramaderia i Sanitat comarca Osona: sir.ssttcc.agricultura@gencat.cat

Tarragona:

Serveis Territorials de Tarragona: 977250845 sstttarragona.daam@gencat.cat

OC Priorat. Tel 977830259 apriorat.daam@gencat.cat

OC Conca de Barberà: 977860207 acbarbera.daam@gencat.cat

OC Baix Penedès: 977660122 abpenedes.daam@gencat.cat

OC Alt Camp: 977600924 aacamp.daam@gencat.cat

OC Baix Camp: 977326336 abcamp.daam@gencat.cat

Lleida:

Serveis Territorials Lleida: direcciossttlleida.daam@gencat.cat

OC Segrià: asegria.daam@gencat.cat  / aramaderiasegria.daam@gencat.cat (per temes ramaders)

OC Garrigues: agarrigues.daam@gencat.cat

OC Urgell: aurgell.daam@gencat.cat

OC Pla Urgell: apurgell.daam@gencat.cat

OC Noguera: anoguer.daam@gencat.cat

OC Segarra: asegarra.daam@gencat.cat

OC Vall d’Aran: avaran.daam@gencat.cat

OC Alta Ribagorça: aaribagor.daam@gencat.cat

OC Pallars Jussà: apjussa.daam@gencat.cat

OC Pallars Sobirà: apsobira.daam@gencat.cat

OC Alt Urgell: aaurgell.daam@gencat.cat

OC Cerdanya: acerdanya.daam@gencat.cat

Terres de l’Ebre:

SSTT Terres de l’Ebre:  ssttterresebre.daam@gencat.cat. 627 48 06 77

OC Baix Ebre: abebre.daam@gencat.cat 627 48 06 77

OC Montsià: amontsia.daam@gencat.cat 637 35 56 73

OC Ribera d’Ebre: arebre.daam@gencat.cat 676 70 23 70

OC Terra Alta: talta.daam@gencat.cat 607 07 17 05

Font: DARP

 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 10/03/2020  Ruralcat

Nova fitxa tècnica “Selecció de varietats tradicionals i millorades d’enciam per produccions ecològiques en cicle d’estiu”

Al document s’exposen els resultats obtinguts en un projecte de recerca finançat amb l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.

Vista de l’assaig a la finca Eco Penedès a La Múnia, Alt Penedès

Vista de l’assaig a la finca Eco Penedès a La Múnia, Alt Penedès

En aquesta fitxa es presenten els resultats obtinguts en un projecte de recerca on s’avaluen diferents varietats d’enciam aptes pel cultiu ecològic en cicle d’estiu amb l'objectiu de proporcionar als productors ecològics d’enciam dades tècniques per facilitar l’elecció varietal.

A l'assaig es van incloure 27 varietats millorades i 10 varietats tradicionals i es van avaluar per diferents caràcters agronòmics, la resistència a l’espigat i atributs de qualitat (concentració de sucres i nitrats).

El projecte de recerca ha estat realitzat per l’equip encapçalat pel doctor Joan Casals, de la Fundació Miquel Agustí, en col·laboració amb Borja Camí de la cooperativa Arreu, dedicada a l’acompanyament agroecològic. Ha estat finançat pel DARP a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.

El mateix equip de recerca anteriorment havia presentat una fitxa tècnica dedicada a la selecció de varietats d'enciam d'hivern.

A continuació, podeu descarregar-vos la fitxa amb els resultats de la selecció de varietats d'enciam d'estiu en format PDF:

Fitxa recerca PAE 17: Selecció de varietats tradicionals i millorades d’enciam per produccions ecològiques en cicle d’estiu

Font: PAE

| 05/03/2020  Ruralcat

S’aprova la nova Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya

Ahir es va aprovar la nova Llei que dona eines per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari i augmentar l’aprofitament dels aliments al llarg de la cadena alimentària, des de la producció primària al consumidor final.

Cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits

Cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya, que té com a objectiu establir accions de prevenció per a reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari i aprofitar-lo millor implicant l'Administració i tots els agents de la cadena alimentària.  

La llei imposa una sèrie d’obligacions a tots els agents de la cadena alimentària, amb el corresponent règim sancionador. Entre d’altres obligacions, les empreses de la cadena alimentària, les entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que es dediquin a la distribució d’aliments estaran obligades a disposar d’un Pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, mesurar i informar anualment sobre els nivells de generació de pèrdues i malbaratament d’aliments i adoptar les mesures pertinents per aplicar la jerarquia de prioritats que estableix la llei pel que fa el destí dels excedents: primera destinació l’alimentació humana, si això no és possible, l’alimentació animal i si tampoc és possible, a compostatge o altres usos tècnics.

A més, el text també estableix deures específics a les empreses del sector de la restauració i l’hostaleria, entre els quals destaquen facilitar al consumidor que es pugui endur, sense cap cost addicional, els aliments que no hagi consumit, i informar d’aquesta possibilitat de manera clara i visible al mateix establiment, preferentment a la carta o al menú; i utilitzar envasos, per al trasllat dels aliments no consumits, que siguin aptes per a l’ús alimentari, reutilitzables, compostables o fàcilment reciclables, i admetre que el consumidor dugui el seu propi envàs.

El Departament d’Agricultura s’ha avançat a les obligacions previstes a la llei i ha posat a disposició del secor agroalimentari una Guia per implementar un Pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i té previst organitzar seminaris tècnics a tot Catalunya sobre els 10 principis bàsics per implementar aquesta plans. El primer seminari estarà dirigit a les indústries agroalimentàries i tindrà lloc el proper 5 de març a Barcelona.   

A Catalunya, segons dades del 2010, el malbaratament alimentari a les llars, comerços al detall i la restauració va ser 262.471 tones anuals. Això vol dir que cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits.

L‘impacte econòmic d’aquestes pèrdues és de 841M€ anuals i de 112€ per persona i any. Pel que fa a l’impacte ambiental, aquest malbaratament suposa una petjada ecològica equivalent a la utilització de 234.022 hectàrees de conreu, xifra corresponent a l’emissió de 520.723 tones de gasos d’efecte hivernacle, que serien els produïts per 20.300 automòbils durant la seva vida útil.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 04/03/2020  Ruralcat

S’ha celebrat el 6è Consell Català de la Innovació Agroalimentària, presidit per la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà

Durant l’acte s’ha fet balanç de les actuacions realitzades en matèria d’innovació agroalimentària durant els anys d’execució del Pla i s’han proposat les properes accions per elaborar el nou Pla.

Moment durant l'acte (font: DARP)

Moment durant l'acte (font: DARP)

Ahir es va celebrar el 6è Consell Català de la Innovació Agroalimentària, l’òrgan del Govern de la Generalitat de Catalunya que vetlla per la implementació, l’impuls i la coordinació d’actuacions relacionades amb l’R+D+I agroalimentària, forestal i del medi rural. L’acte el va presidir la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà.

Formen part del Consell Català de la Innovació Agroalimentària les Direccions Generals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, els Departaments d’Empresa i Coneixement, i d’Ensenyament, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, l’IRTA, l‘INCAVI, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, el Consorci Forestal de Catalunya, Unió de Pagesos, JARC, CCOO, UGT, PIMEC i Foment del Treball Nacional.

La reunió es va celebrar als Serveis Centrals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Barcelona, amb l’objectiu de fer balanç de les actuacions realitzades durant els anys d’execució del Pla en matèria d’R+D+I de l’àmbit agrari, agroalimentari i forestal de Catalunya, així com també iniciar la redacció del nou Pla Estratègic de Recerca, Transferència i Innovació Agroalimentària i conèixer el posicionament de les persones assistents sobre l’enfocament i aspectes principals d’aquest.

El PRITAC es troba en el 6è any del seu període de programació, en un moment de plantejament del nou Pla estratègic 2021-2030. Per això, en la segona part de la sessió, es va dur a terme una dinàmica de treball on es va demanar a les persones assistents que prioritzessin els possibles vectors de canvi que determinaran el nou Pla, com la millora de la governança del sistema, el foment de la col·laboració, les agendes compartides, la participació de la ciutadania en la definició del model /polítiques i projectes, la capacitació i captació de talent, el foment de l’emprenedoria, l’increment dels recursos destinats a la RDI, la projecció internacional del sistema RDI català, la RDI com a motor de transformació del sector, la RDI com a motor de transformació del territori, l’enfocament de tecnologies emergents cap al sector agroalimentari i la transformació digital.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 02/03/2020  Ruralcat

El comerç exterior agroalimentari es va incrementar un 8,5% a Catalunya al 2019

Es publiquen les dades provisionals de comerç exterior agroalimentari del desembre de 2019. L'any passat hem superat, per primer cop, els 10.000 milions d'euros com a valor total de les exportacions de Catalunya. Igualment, també és el primer cop en què el valor de les exportacions ha superat el total de les importacions del sector a Catalunya.

S’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars

S’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars

Catalunya supera per primera vegada els 10.000 M€ en les seves exportacions agroalimentàries. L’increment de 2019 en comparació al de 2018 ha estat de 8,48%, el més alt des de 2015. L’impuls de les exportacions s'ha produït gràcies a l’augment de les vendes del sector porcí, sobretot a la Xina, i també dels productes Fine Food, especialment a Països Baixos, Polònia, Bèlgica, Itàlia i França, segons dades provisionals de Datacomex. Aquestes exportacions suposen en valor el 21,20% del total de l’Estat espanyol, que creix un 5,87%.

D’aquesta manera, el sector agroalimentari es consolida com el tercer sector econòmic exportador de Catalunya, per darrere de les semi factures i el de béns d’equipament i superant per primera vegada el sector de l’automòbil, amb qui ha anat retallant distàncies en els últims anys.

Les vendes de productes alimentaris catalans a l'exterior durant 2019 representen el 21,20% del total de les exportacions agroalimentàries de l'Estat. Les exportacions agroalimentàries catalanes creixen un 2,61% més que el total de l’Estat espanyol. Catalunya ha aconseguit per primera vegada el superàvit comercial durant el 2019.

Pel que fa al nombre d’empreses exportadores del sector agroalimentari, s’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior), que representen un increment d’un 1,25% respecte 2018. 

                                       

El carni manté el lideratge en quant a exportacions agroalimentàries (37,70% del total), amb 4.024,86 M€. Amb un increment del volum del 9,43% respecte l’any anterior el valor s’ha disparat en un 23,81%. Destaca el porcí, que representa el 65,74% del valor d’exportació del sector carni i el 24,78% del valor total de les exportacions. Aquest sector creix un 32,80% especialment gràcies a les exportacions a la Xina, que es converteix en el primer mercat pel sector superant a França i Japó.

El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb 3.114,97 M€, un 29,17% del total exportat en valor. La capacitat exportadora del sector de la fruita i l’horta el situa en tercera posició (8,08%) amb 862,70 M€. Registra un increment en valor del 4,81% respecte a 2018 i del 9,56% en volum. Els productes més venuts en termes de valor a l’estranger són préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres. Els olis ocupen la quarta posició amb el 5,91%El sector del vi i cava es manté en la cinquena posició exportadora i presenta el 2019 una dada negativa amb un descens del 11,53% en valor respecte al mateix període del l'any anterior. Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,84%, amb 409,85 M€ exportats, mentre que el sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,55% de les exportacions agroalimentàries amb 272,80 M€ exportats, xifra inferior en un 9,19% respecte a 2018.  

                                        

Catalunya exporta aliments i begudes a més de 190 països, principalment europeus, però destins com la Xina, Estats Units o el mercat africà (Kenia, Nigèria, RD del Congo o Senegal) són cada cop més atractius per als productes catalans.

Les exportacions a la Unió Europea, 63,76% del total, han incrementat en un 4,70%. Així mateix, les exportacions a països tercers, 36,24% del total, han augmentat en un 15,82%, amb increments a Àsia (31,84%), Àfrica (5,18%) i Orient Mitjà (2,78%) i decrements a Amèrica del Nord (1,95%), Amèrica Llatina (2,70%) i  Oceania (13,88%).

                                         

El sector agroalimentari és un dels principals pilars de l’economia de Catalunya. Amb 38.205 milions d’euros en el conjunt de la cadena de valor (sector primari, indústria de l’alimentació i begudes i indústria auxiliar), el volum de negoci del sector agroalimentari equival a un 16,28% del PIB de Catalunya, el que el posiciona com la principal industria manufacturera del país. El conjunt del sector agroalimentari i la seva indústria auxiliar compta amb 163.372 treballadors, 57.423 explotacions agràries, 3.922 empreses i 436 establiments. En total, la indústria transformadora d’aliments de Catalunya representa el 24% de la xifra de negoci de l’Estat espanyol.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 20/02/2020  Ruralcat

Agricultura actualitza els mapes territorials de les indústries agràries i alimentàries de Catalunya per sectors i les dades del visor interactiu

A partir de la base de dades del Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC), s’ha publicat al web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) els mapes actualitzats amb la distribució territorial de les indústries agroalimentàries de Catalunya per sectors.

Com a novetat s’ha afegit un nou mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries

Com a novetat s’ha afegit un nou mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries

Es tracta d’uns mapes en format pdf que permeten visualitzar, de manera ràpida i senzilla, la implantació en el territori de cadascun dels diferents sectors agroalimentaris.

Com a novetat s’ha afegit un nou mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries, diferenciant 5 intervals segons la quantitat d’indústries, i que per exemple permet observar que en totes les comarques hi ha indústries agroalimentàries.

Aquesta informació és complementària a la que també es publica regularment, i del qual també s’han actualitzat les dades, referent al mapa interactiu on es pot visualitzar la ubicació geogràfica de les indústries agràries i alimentàries de Catalunya on, per exemple, i segons la capa seleccionada, es poden veure totes les indústries a la vegada; i clicant sobre l’establiment industrial, s’accedeix a la informació de les activitats que aquest ha declarat. 

                           

                                  Visualització a través del mapa interactiu

Tota aquesta informació és de gran utilitat no només per al DARP, sinó també per a altres departaments, administracions, institucions, associacions, i especialment per al mateix sector i per al ciutadà. Per això, ja fa temps que es publica al web del Departament les dades del Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC), que té com a finalitat poder disposar, de manera permanent i actualitzada, de la informació per a dur a terme una política de gestió i de foment de les indústries agràries i alimentàries, i en el qual s’hi inscriuen les indústries d'activitats agràries, alimentàries, forestals, i de pesca ubicades a Catalunya.

La visualització d’aquests mapes es pot realitzar accedint a la informació del Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC) del web del Departament, i on també s’hi pot trobar els quatre llistats que ja es publiquen habitualment: per comarques (pdf), per activitats (pdf), per titularitat (pdf), i el llistat de totes les indústries (excel).

Des del DARP es treballa per tal de donar transparència i fer pública la informació de què disposa a través dels seus registres i reconeixements oficials, i que considera que pot ser d’interès per a qualsevol persona i/o entitat. La publicació d’aquestes dades al web del Departament té l’objectiu de posar a l’abast de terceres persones, empreses i organitzacions les dades de totes aquestes indústries i entitats amb seu a Catalunya.

Font: DARP

Especials