Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 29/10/2019  Ruralcat

Jornada dedicada a la tecnologia Blockchain al servei del sector agroalimentari

Un centenar d’empreses ha participat en una jornada tècnica organitzada pel Departament d’Agricultura, en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals, sobre aquesta eina destinada a millorar la traçabilitat, l’autocontrol i la prevenció del frau alimentari.

Moment de la jornada

Moment de la jornada

Més de 100 empreses han participat a la Jornada tècnica “Blockchain, un instrument de traçabilitat i lluita contra el frau al sector agroalimentari”, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesa i Alimentació, en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, a l’Hospitalet de Llobregat.

La jornada, que s’emmarcava dins la Barcelona Blockchain Week que es celebra del 25 al 31 d’octubre, s’ha adreçat a les empreses agroalimentàries amb la voluntat de ser un espai d’aprenentatge i debat sobre l’aplicació de la tecnologia blockchain en el camp alimentari, i en concret, com instrument per al control de la traçabilitat dels aliments i la lluita contra el frau alimentari.

La blockchain s’articula com una base de dades formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar la seva modificació un cop la dada ha estat publicada. Per aquest motiu, aquesta tecnologia és adequada per emmagatzemar informació que no pugui ser alterada.

L’aplicació de la cadena de blocs va ser inicialment en el sector financer però, poc a poc, s’està emprant en altres sectors, com ara l’alimentari, amb aplicacions relacionades amb la traçabilitat i la transparència.

L’aplicació de la tecnologia Blockchain en el camp de la traçabilitat i la lluita contra el frau alimentari comparteix objectius amb el Projecte Interreg Europe QUALIFY per millorar la competitivitat de les PIME en l’àmbit agroalimentari.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, liderada pel Govern català, és aconseguir que els productes d’aquestes empreses puguin competir en un mercat globalitzat oferint qualitat, autenticitat i fent front al frau alimentari.

Per aconseguir-ho, el projecte preveu dur a terme una sèrie d’activitats destinades a l’intercanvi de bones pràctiques i metodologies entre els socis integrants per tal d’identificar millores que es puguin implementar en els instruments públics per donar suport a les PIME del sector.

Cal destacar que més del 98% de les empreses agroalimentàries de Catalunya són PIME i el seu volum de negoci suposa menys del 20% del total, segons dades dels anuaris de PIMECAT.

Font: DARP

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 29/10/2019  Ruralcat

Jornada dedicada a la tecnologia Blockchain al servei del sector agroalimentari

Un centenar d’empreses ha participat en una jornada tècnica organitzada pel Departament d’Agricultura, en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals, sobre aquesta eina destinada a millorar la traçabilitat, l’autocontrol i la prevenció del frau alimentari.

Moment de la jornada

Moment de la jornada

Més de 100 empreses han participat a la Jornada tècnica “Blockchain, un instrument de traçabilitat i lluita contra el frau al sector agroalimentari”, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesa i Alimentació, en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, a l’Hospitalet de Llobregat.

La jornada, que s’emmarcava dins la Barcelona Blockchain Week que es celebra del 25 al 31 d’octubre, s’ha adreçat a les empreses agroalimentàries amb la voluntat de ser un espai d’aprenentatge i debat sobre l’aplicació de la tecnologia blockchain en el camp alimentari, i en concret, com instrument per al control de la traçabilitat dels aliments i la lluita contra el frau alimentari.

La blockchain s’articula com una base de dades formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar la seva modificació un cop la dada ha estat publicada. Per aquest motiu, aquesta tecnologia és adequada per emmagatzemar informació que no pugui ser alterada.

L’aplicació de la cadena de blocs va ser inicialment en el sector financer però, poc a poc, s’està emprant en altres sectors, com ara l’alimentari, amb aplicacions relacionades amb la traçabilitat i la transparència.

L’aplicació de la tecnologia Blockchain en el camp de la traçabilitat i la lluita contra el frau alimentari comparteix objectius amb el Projecte Interreg Europe QUALIFY per millorar la competitivitat de les PIME en l’àmbit agroalimentari.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, liderada pel Govern català, és aconseguir que els productes d’aquestes empreses puguin competir en un mercat globalitzat oferint qualitat, autenticitat i fent front al frau alimentari.

Per aconseguir-ho, el projecte preveu dur a terme una sèrie d’activitats destinades a l’intercanvi de bones pràctiques i metodologies entre els socis integrants per tal d’identificar millores que es puguin implementar en els instruments públics per donar suport a les PIME del sector.

Cal destacar que més del 98% de les empreses agroalimentàries de Catalunya són PIME i el seu volum de negoci suposa menys del 20% del total, segons dades dels anuaris de PIMECAT.

Font: DARP

PREMIS | 21/10/2019  Ruralcat

El carnisser Agustí Porta s’endú el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2019

El pastisser Antoni Pons ha rebut l’accèssit d’aquests guardons que tenen per finalitat premiar l’esforç en innovació dels joves que es dediquen al sector de l’artesania alimentària.

El premi vol guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes

El premi vol guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes

El carnisser-cansalader-xarcuter Agustí Porta ha rebut el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de la convocatòria 2019 mentre que el pastisser Antoni Pons ha obtingut l’accèssit.

Agustí Porta té 31 anys i es va formar a l’Escola Agrària del Pirineu. Actualment regenta la xarcuteria Pagès a la Seu d’Urgell on s’ofereix als clients productes artesans i autòctons de la comarca. Antoni Pons és un jove pastisser i professor de cuina que regenta la pastisseria Schr a Mataró on, a banda de dolços i pastes salades, s’ha especialitzat en caramel artístic, una disciplina que barreja pastisseria i art. 

Aquest premi va ser creat l’any 2003 pel Departament d’Agricultura i té per finalitat fomentar actuacions innovadores que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya i guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes.

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros que es concedeix a la persona candidata que tingui més puntuació després de la premiada. 

Els artesans pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de Llinars del Vallès, van ser els guanyadors del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament.

Font: RuralCat

AGENDA | 15/10/2019  Ruralcat

La VII Setmana Bio per l’alimentació ecològica torna amb activitats per tot el territori

La Setmana Bio, que es celebrarà del 19 al 27 d’octubre, inclou un ampli programa d’activitats per tot el territori català, amb l’objectiu de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població.

La Setmana Bio tindrà lloc del 19 al 27 d’octubre

La Setmana Bio tindrà lloc del 19 al 27 d’octubre

El proper 19 d’octubre arranca una nova edició de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que tindrà lloc del 19 al 27 d’octubre i comptarà amb unes 250 activitats que es desenvoluparan arreu de Catalunya promogudes pels agents del sector mateix.

Els pagesos, ramaders i elaboradors de productes ecològics obriran aquests dies  les portes de les seves explotacions i instal·lacions per donar a conèixer la seva feina i què són i com s’obtenen els productes que ells produeixen o elaboren. També podran oferir tastos i venda directa dels productes a tots els assistents. 

Els comerços i punts de venda dels productes ecològics també oferiran activitats relacionades amb els seus productes en el marc del seu establiment, com ara presentacions, promocions, tastos i altres. Així mateix, s’organitzaran diferents activitats de divulgació pensades per donar a conèixer el sistema de producció ecològic i la qualitat d’aquests aliments, així com qualsevol altra tema relacionat amb tallers, jornades, espais dedicats a la producció ecològica dins les biblioteques, passis de documentals, etc. Pel que fa a les activitats gastronòmiques, s’oferiran menús, tallers i showcookings per fomentar la cuina ecològica.

Per últim, tindrà lloc la Setmana Bio a l’escola, la festa anual de la producció i l’alimentació ecològica dels centres educatius de Catalunya.

La Setmana Bio és un esdeveniment impulsat per la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Educació, i Territori i Sostenibilitat, conjuntament amb l’Associació Vida Sana.

Al llarg d’aquest darrer quart de segle, el sector ecològic a Catalunya ha mantingut una trajectòria creixent. De fet, del 1995 al 2018, la superfície certificada en producció ecològica s’ha multiplicat per 42 i ha passat de les 5.000 a les 210.000 hectàrees. En aquest mateix període, el nombre d’operadors de productes ecològics també ha crescut, tot passant de 236 a 3.859.

Font: RuralCat

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 10/10/2019  Ruralcat

Es posa en marxa el Pla Estratègic de l'Alimentació a Catalunya 2020-2025

Aquest Pla ha de posar les bases per assolir el Pacte Nacional de l’Alimentació, determinant objectius, accions i indicadors per al període 2020-2025 en el camp de l´alimentació i els seus àmbits tranversals.

Moment de la reunió del Consell (font: DARP)

Moment de la reunió del Consell (font: DARP)

La setmana passada es van reunir per primera vegada les comissions que formen part del Consell Català de l'Alimentació. Amb aquesta reunió es dona el tret de sortida a l’elaboració del Pla Estratègic de l’Alimentació a Catalunya 2020-2025, que ha de servir de full de ruta per poder arribar fins al Pacte Nacional de l’Alimentació.

A les Comissions hi estan representats l’Administració, el sector, la ciutadania i el món associatiu, i s’organitzaran en quatre eixos de treball: Comissió de la Cadena Agroalimentària, Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries, Comissió de Gastronomia i Territori i Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat.

En aquest sentit, el Consell Català de l’Alimentació és l’òrgan encarregat de promoure el Pacte, actuant com a fòrum d’anàlisi sobre les polítiques agroalimentàries del país i els reptes socials, ambientals, empresarials i tecnològics a què s’enfronta el sector.

Actualment la indústria alimentària representa el 22,6% del PIB català, un sector amb un oes cabdal en l’economia però que ha de fer front a grans reptes de futur com repensar el seu model productiu, el despoblament rural, el manteniment territorial, l’emergència climàtica o la seguretat alimentària.

Font: DARP

 

 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/10/2019  Ruralcat

El Laboratori Agroalimentari participa en el “1st Iberian Meeting in Separation Sciences & Mass Spectrometry”

El LAC presenta pòster que mostra els resultats del desenvolupament i la validació del mètode de determinació d’etoxiquina en pinsos a nivell de residus realitzat al laboratori.

Presentació del pòster

Presentació del pòster

El Laboratori Agroalimentari participa en el “1st Iberian Meeting in Separation Sciences & Mass Spectrometry” que es celebra a Santiago de Compostela del 8 a l’11 d’octubre amb la presentació del pòster “Analysis of Ethoxyquin residues in animal feed using Quechers and Gas Chromatography tandem Mass Spectrometry”.

En el pòster es recullen els resultats del desenvolupament i la validació del mètode de determinació d’etoxiquina en pinsos a nivell de residus realitzat al laboratori. 

Aquest mètode permet dur a terme la determinació d’etoxiquina en concentracions superiors o iguals a 0.01 ppm, constituint una eina indispensable per a realitzar el control oficial en compliment del Reglament d’execució (UE) 2017/962 de la Comissió de 7 de juny de 2017, pel qual es suspèn l’autorització d’etoxiquina com additiu en pinsos per a totes les especies i categories d’animals.

Font: LAC

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 08/10/2019  Ruralcat

Agricultura lidera un projecte europeu per millorar la competitivitat de les pime en l'àmbit agroalimentari

L’objectiu d’aquesta iniciativa és aconseguir que els productes d’aquestes empreses puguin competir en un mercat globalitzat oferint qualitat, autenticitat i fent front al frau alimentari.

El 98% de les empreses agroalimentàries catalanes són PIME

El 98% de les empreses agroalimentàries catalanes són PIME

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació lidera el projecte QUALIFY, una iniciativa cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa de Cooperació Territorial Europeu ‘Interreg Europe’, en què participen cinc altres socis: la Cambra d’Agricultura de la regió de la Vienne (França), el Govern Regional de Tessàlia (Grècia) i les Cambres Nacionals de Comerç i Indústria de Bulgària, Eslovènia i Estònia.

El projecte, en marxa des del passat mes d’agost, té com a objectiu impulsar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses (PIME) del sector agroalimentari a través de la millora dels seus processos de qualitat, la prevenció del frau alimentari i la promoció de l’autenticitat dels seus productes.

Per assolir aquest objectiu, es duran a terme un conjunt d’activitats destinades a l’intercanvi de bones pràctiques i metodologies entre els socis integrants per tal d’identificar millores que es puguin implementar en els instruments que té el Govern per ajudar les pimes del sector.

Així, el projecte es focalitzarà en quatre línies bàsiques: la prevenció del frau en els aspectes directament relacionats amb els factors clau de la diferenciació dels productes de les pimes com ara l’autenticitat, els mètodes d’elaboració tradicionals, la proximitat, etc. També incidirà en la millora de l’autocontrol de la qualitat de les pimes per augmentar-ne la competitivitat i la internacionalització, en donar a conèixer a la societat el valor afegit diferencial que aporten aquests productes i les seves garanties d’autenticitat i en la creació d’estructures de governança que permetin la col·laboració publico-privada en aquest àmbit.

La durada del projecte és de tres anys i mig i compta amb un pressupost de 1,31 M€ dels quals 1,06 M€ seran finançats amb fons FEDER.

El projecte preveu definir un pla d’acció per implementar a partir dels anys 2022-2023 de cara a la millora de l’eficiència i eficàcia de les polítiques públiques en l’àmbit de la qualitat, prevenció del frau i autenticitat a les PIME del sector agroalimentari català.

A Catalunya hi ha en total 3.922 empreses agroalimentàries, de les quals més del 98% del total són PIME. En termes generals, el volum de negoci de la Indústria agroalimentària (IAA) a Catalunya és de 26.288 M€, que suposa una cinquena part del negoci industrial a Catalunya i el 24% del total espanyol.

Per a més informació consulteu: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/projectes-europeus/interreg-europe-qualify/ 

Font: DARP
 
 

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 26/07/2019  Ruralcat

Disponible la nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció del malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries ha estat elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb la col·laboració del CREDA-UPC-IRTA, AECOC, PIMEC, FCAC i Unió de Pagesos.

La guia té com a objectiu principal ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla que posi de manifest el compromís de les empreses en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

Es tracta d'una mesura de caràcter voluntari, que proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i inclou recomanacions específiques per a les baules de producció primària, comerç a l’engròs i transformació amb exemples concrets. També proporciona un seguit de recursos de suport, guies de referència i casos d’èxit per ajudar les empreses en l’elaboració del Pla.

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

Font: DARP

ESCOLES AGRÀRIES | 24/07/2019  Ruralcat

El DARP organitzarà una Hackathon Pagesa a les escoles agràries contra el malbaratament alimentari

L’objectiu és sensibilitzar als joves i al sector sobre la importància de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agroalimentari.

La Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la setmana contra el malbaratament alimentari del 23 al 29 de setembre

La Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la setmana contra el malbaratament alimentari del 23 al 29 de setembre

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en col·laboració amb la Plataforma Aprofitem els Aliments, organitzarà una Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la Setmana contra el malbaratament alimentari de l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC) del 23 al 29 de setembre.

L’objectiu de la Hackathon és sensibilitzar als joves i al sector i generar un recull d’idees per recuperar el valor dels aliments a la societat i prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agroalimentari.

La Hackathon Pagesa consistirà en la realització de tres jornades a les escoles agràries de Vallfogona de Balaguer, Manresa i Monells i una sessió final a la Casa de l’Agricultura a Barcelona amb la participació dels alumnes autors de les idees seleccionades i representants del sector.

Font: DARP

Informació relacionada

ESCOLES AGRÀRIES | 11/07/2019  Ruralcat

Els alumnes de l’EA de l’Empordà assoleixen el 100% d’ocupació

A punt de finalitzar el curs 2018/19 del CFGS de processos i qualitat a la industria alimentària que imparteix el centre de Monells, l’escola fa un balanç molt positiu del grau d’inserció laboral dels alumnes llicenciats i agraeix el suport de les empreses que els donen suport.

Foto de grup dels alumnes (font: EA de l'Empordà)

Foto de grup dels alumnes (font: EA de l'Empordà)

Aquest curs el 90% dels alumnes del CFGS de processos i qualitat a la indústria alimentària que imparteix l’Escola Agrària de l’Empordà s’ha inserit automàticament a les empreses on han realitzat la formació dual. El 10% d’alumnat restant tenia negoci propi i farà el relleu generacional, la qual cosa garanteix la salut d’aquest perfil d’empreses agroalimentàries.

Aquestes bones dades han portat al centre a fer un balanç molt positiu del grau d’inserció laboral i s’ha volgut agrair el suport de les empreses que han col·laborat en la formació i han acollit alumnes en dual en aquest curs, que són Nestlé, Cafès Cornella, Cuinats Jotri, Carnisseries Nadal, Boada Porcel i Frit Ravich, així com a la resta d’empreses amb les qual el centre col·labora de forma habitual.

D’altra banda, de la promoció 2017/19 s’han llicenciat el 89% d’alumnes que tenien opcions a tenir el títol i des del centre s’ha volgut reconèixer l’esforç que han fet els alumnes per tal de ser competitius i sortir preparats per treballar en un entorn tan ampli com és l’agroalimentari, ja que aquest és un dels objectius de l’escola. 

Des de l’any 2015 el centre ha apostat per fer aquest formació en format dual, la qual cosa implica a l’escola i les empreses a treballar de manera coordinada per donar-se suport mútuament.

Font: EA de l'Empordà

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 04/07/2019  Ruralcat

Conveni amb préstecs preferents per a finançar el desenvolupament del sector tofoner a Catalunya

El Pla d’Acció per al desenvolupament del Sector Tofoner a Catalunya preveu augmentar en 2.000 hectàrees la superfície destinada a aquest conreu.

El conveni vol donar suport financer a les inversions en el conreu de la tòfona

El conveni vol donar suport financer a les inversions en el conreu de la tòfona

El Departament d’Agricultura i CaixaBank han signat un conveni de col·laboració en matèria de préstecs preferents per al desenvolupament del sector tofoner a Catalunya.

En virtut d’aquest conveni, l’entitat financera estudiarà, sense rebre cap compensació econòmica, les necessitats dels titulars per a l’execució dels projectes d’inversions per al conreu de la tòfona. Per la seva banda, el DARP comprovarà, a través del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), que les inversions a realitzar són viables i idònies d’acord amb el Pla d’Acció.

El Pla d’Acció per al desenvolupament del Sector Tofoner a Catalunya per a un horitzó 2019 a 2035 preveu augmentar la superfície destinada al conreu de la tòfona en 2.000 hectàrees, que pot suposar una inversió d’uns 30 milions d’euros.

Amb aquest conveni, es pretén donar suport financer a les inversions en el conreu de la tòfona dins del Pla d’Acció que té per objectiu general la dinamització socioeconòmica del sector tofoner català, per tal de millorar-ne la competitivitat i el desenvolupament. Per aconseguir aquest objectiu, el pla es centra en la dinamització de l’espècie de major interès econòmic per al sector: la tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.).

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 25/06/2019  Ruralcat

El DARP ha participat al Congrés Internacional de Qualitat i Seguretat Alimentària

El congrés ACOFESAL 2019 es va celebrar del 19 al 21 de juny a la Facultat de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya a Barcelona.

Moment del congrés

Moment del congrés

Diversos representants del Laboratori Agroalimentari de Catalunya (LAC) i de la Sub-direcció General de la Inspecció i Control Agroalimentari del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació van participar del 19 al 21 de juny passat al congrés ACOFESAL 2019. Concretament, el Laboratori Agroalimentari va participar a la taula rodona de laboratoris “Requisits a complir per part dels laboratoris d’análisis en seguretat alimentària” amb la ponència que portava per títol “El control dels residus de medicaments veterinaris en el laboratori” i amb la presentació del pòster "Programa de Control de Residus en Medicaments Veterinaris en el Laboratori Agroalimentari de Cabrils”.

La participació del Laboratori Agroalimentari en el congrés contribueix a la difusió de la tasca realitzada pel Departament d’Agricultura en el marc del control oficial agroalimentari i a l’intercanvi d’experiències i de visions entre els professionals del sector implicats en la qualitat i la seguretat agroalimentària. 

La Asociación de Consultores y Formadores de España en Calidad y Seguridad Alimentaria (ACOFESAL) organitza cada dos anys aquesta trobada entre totes les entitats i agents del sector de la qualitat i la seguretat alimentària internacionals per donar a conèixer les novetats i activitats més rellevants en legislació, protocols i mètodes analítics del sector.  

En aquest cinquè congrés s’ha comptat amb sessions monogràfiques de consultoria i certificació, I+D+i, Higiene Alimentària i Laboratori, així com sessions plenàries en què es va debatre diferents temàtiques sectorials. 

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 18/06/2019  Ruralcat

El LAC col·labora en l’article “Estudi d’anàlisis de pigments naturals en olis d’oliva” publicat a la revista Analytical & Bioanalytical Chemistry

El Laboratori Agroalimentari ha col·laborat amb la Universitat de Barcelona en la realització de l’estudi d’anàlisis de pigments naturals en olis d’oliva per cromatografia d’alta resolució amb detector d’espectrometria de masses (UHPLC-MS/MS).

L'estudi analitza els pigments naturals en olis d’oliva per cromatografia d’alta resolució

L'estudi analitza els pigments naturals en olis d’oliva per cromatografia d’alta resolució

Aquest estudi s’ha publicat com article a la revista Analytical & Bioanalytical Chemistry: Ane Arrizabalaga- Larrañaga, Pilar Rodríguez, Mireia Medina, F. Javier Santos, Encarnación Moyano Simultaneous analysus of natural pigments and E-141i in olive oils by liquid chromatography-tandem mass spectrometry.

Analitycal & Bioanalytical Chemistry és una revista internacional que té com objectiu la publicació de treballs destacats de recerca de totes les àrees de la ciència analítica i bioanalítica amb el propòsit de fomentar el creixement i l'aplicació d'aquesta ciència mitjançant la difusió del coneixement; proporcionar ressenyes, tendències actuals i comunicacions de totes les àrees de la ciència analítica; servir l'interès públic actuant de forma consultiva o representativa en matèries relacionades amb la ciència i avançar en el progrés de la ciència. 

Amb aquesta publicació científica el Laboratori Agroalimentari fa un pas més en la seva contribució a la investigació i avança en la transferència del coneixement científic a nivell internacional.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 07/06/2019  Ruralcat

Es presenta el Consell Català de l'Alimentació amb l’objectiu d’assolir l'excel·lència alimentària a Catalunya

Aquest Consell també haurà de liderar els debats amb els representants de l’Administració i de la societat civil per definir un Pacte nacional per a la política alimentària del país.

Foto de grup al Parlament (font: DARP)

Foto de grup al Parlament (font: DARP)

Avui s’ha presentat el Consell Català de l’Alimentació en un acte al Parlament de Catalunya que ha comptat amb la participació del president del Parlament, Roger Torrent, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, la consellera de Salut, Alba Vergès, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, els cuiners Joan Roca i Carme Ruscalleda i el catedràtic de nutrició Abel Mariné, que van obrir una taula de debat l’entorn de l’alimentació.

Durant l’acte, Teresa Jordà ha destacat que el Consell “haurà de fer possible el Pacte nacional per a la política alimentària, un instrument que dibuixi cap a on vol anar Catalunya els pròxims anys en relació amb l’alimentació, i miri d’arribar a consensos entre grups amb visions diferents i, de vegades, interessos contraposats”.

La consellera ha assenyalat la transformació alimentària, la recerca, la innovació i la gastronomia com a impulsors del futur Pacte nacional per a la política alimentària. Jordà també ha recordat que aquesta nova política alimentària haurà de definir estratègies per potenciar la producció local d’aliments i la gestió sostenible del medi, contribuir a la cohesió socioeconòmica del territori i a la sobirania alimentària de Catalunya, millorar la lluita contra el malbaratament alimentari i visibilitzar el paper fonamental de la dona en el món agroalimentari.

El Consell Català de l’Alimentació proposarà actuacions amb els objectius de continuar fomentant la qualitat i la seguretat dels aliments; promocionar els productes alimentaris catalans, inclosos els d’una qualitat diferenciada, els de proximitat i els produïts ecològicament; afavorir l’equilibri, la transparència i les sinergies positives en tota la cadena alimentària; fomentar la sostenibilitat, la responsabilitat social i la lluita contra el malbaratament d’aliments i promoure la dieta mediterrània i fomentant en la ciutadania hàbits alimentaris saludables.

Per desenvolupar totes aquestes actuacions, aquest òrgan col·legiat s’estructurarà en quatre comissions: Comissió de la Cadena Agroalimentària, Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries, Comissió de Gastronomia i Territori, i Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat.

El Consell Català de l’Alimentació està format per una àmplia representació de les associacions i entitats relacionades amb l’alimentació a Catalunya, des dels consumidors fins a les organitzacions professionals agràries més representatives, les institucions i els col·legis professionals relacionats. 

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 03/06/2019  Ruralcat

El Tech4Good Congress anticiparà a Barcelona les tendències ecosostenibles

El congrés compta amb el patrocini de Grifols amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i del Pla Anual de Transferència Tecnològica.

Cartell del congrés

Cartell del congrés

El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) celebrarà la segona edició del congrés Tech4Good Congress, que estarà dedicada a la biotecnologia i a la tecnologia verda (de l’anglès GreenTech), el proper 13 de juny a CaixaForum Barcelona, amb la finalitat d’anticipar noves idees i tendències que comporten un bé per a la societat en aquests àmbits.

Amb el lema “Un futur més saludable per a les persones i el planeta”, el congrés es vol consolidar com un espai per a donar visibilitat a les iniciatives i a les solucions tecnològiques que volen produir un impacte exponencial sobre la societat, amb l’objectiu d’ajudar-les a implantar-se en el mercat i a escalar a nivell global.

D’acord amb el director de Sostenibilitat d’Eurecat, Miquel Rovira, membre del comitè científic del Tech4Good Congress, “la sostenibilitat i l’economia circular són dues tendències cada vegada més valorades i demandades pels consumidors, que busquen un impacte positiu de les seves accions”, en un escenari en el que “és essencial preservar, durant el major temps possible, el valor dels recursos fent un ús sostenible dels materials, components i de l’energia mitjançant sistemes de producció i de consum més eficients”.

En paraules del president d’Eurecat, Xavier Torra, encarregat d’inaugurar la vigent edició del congrés, el Tech4Good serà un punt de trobada “per a la reflexió i la inspiració al voltant dels avenços tecnològics que faran millorar la humanitat” i un entorn “d’interacció i de generació de coneixement basat en la revolució social digital”.

La responsable d’Innovació, Certificació i Sostenibilitat de Grup Ametller Origen, Amaya Prat, i el responsable de Desenvolupament de Negoci de Feltwood, Óscar Longares, inauguraran la primera ponència del congrés, centrada en la sostenibilitat i la productivitat alimentària i en com la sostenibilitat alimentària pot minimitzar els impactes al medi ambient, garantir els recursos per a futures generacions i generar noves oportunitats de negoci. 

Per la seva banda, el Global Business Development Manager Circular Economy de Henkel, Dennis Bankmann, presentarà el model d’economia circular de l’empresa alemanya. 

La sostenibilitat, el medi ambient i l’economia circular seran els eixos de debat d’una taula rodona en què participaran el tècnic de Medi Ambient de Bioibérica, Jordi Castells; el cap de Sostenibilitat de Danone Iberia, Borja Lafuente; el cofundador i soci de Roots for Sustainability (R4S) i cofundador de B Lab Spain, Raimon Puigjaner, i el director de Sostenibilitat d’Eurecat, Miquel Rovira. Els ponents mostraran casos reals de bones pràctiques empresarials positives per al medi ambient. 

Durant el congrés, també es tractarà l’economia circular en l’àmbit de la salut, una temàtica que fonamentarà les ponències de l’última sessió de la vigent edició del Tech4Good Congress. Empreses del sector de la salut com Grifols, PharmaMar, Uriach, Eurecat i Laboratorio de Ecoinnovación mostraran les seves experiències en relació a l’estalvi energètic i la reducció d’emissions atmosfèriques, les mesures que han posat en pràctica per a la minimització del consum d’aigua i de matèries primeres i com han aconseguit un augment de la valorització dels residus generats per la seva activitat, entre d’altres. 

L’esdeveniment és el punt de trobada de professionals, proveïdors i empreses en l’àmbit de les tecnologies que milloren el benestar de les persones, en el marc de la biotecnologia i la GreenTech. 

La segona edició del Tech4Good Congress compta amb el patrocini de Grifols amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2019.  

Font: Eurecat

SOSTENIBILITAT | 31/05/2019  Ruralcat

Les empreses encara estan lluny de complir amb els objectius de l’Agenda 2030

Només el 55% de les empreses espanyoles cotitzades presenten informes de sostenibilitat mentre que la majoria de les pimes encara s’ha d'iniciar en l'Agenda 2030. Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen del segon informe de l’Observatori dels ODS.

Els sectors amb més empreses que inclouen els ODS a les seves memòries són el tecnològic (66,7%), el de la construcció (60%) i el de l'energia (55,6%)

Els sectors amb més empreses que inclouen els ODS a les seves memòries són el tecnològic (66,7%), el de la construcció (60%) i el de l'energia (55,6%)

L’Agenda 2030 és una agenda global impulsada per les Nacions Unides, que inclou 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) concretats en 169 fites, i combinen les tres dimensions del desenvolupament sostenible: econòmica, social i mediambiental. Els ODS són objectius d’aspiració i pretenen guiar, de manera coordinada, l’acció mundial col·lectiva dels propers 15 anys per tal d’adoptar mesures que aconsegueixin acabar amb els grans problemes del planeta; posar fi a la pobresa i a la desigualtat, protegir el medi ambient; afavorir el desenvolupament sostenible i garantir que totes les persones viuen en pau i prosperitat.

Segons el SDG (Index and Dashboards Report), Espanya no aprova en cap dels 17 objectius de l'Agenda 2030 i es troba al lloc 25è dels 193 països analitzats pel que fa al seu grau de compliment. De fet, només el 55% de les empreses cotitzades presenta informes de sostenibilitat o RSC, el 35% declaren haver reduït les emissions, el 33,3% consideren programes i polítiques mediambientals i tan sols el 5,4% té un 40% o més de dones en càrrecs de responsabilitat. Així es desprèn del segon informe “La contribució de les empreses espanyoles als objectius de desenvolupament sostenible”, a càrrec d’ESADE i l’Obra Social La Caixa, que ha presentat l’Observatori dels ODS.

Els sectors amb més empreses que inclouen els ODS a les seves memòries són el tecnològic (66,7%), el de la construcció (60%) i el de l'energia (55,6%). Els ODS més presents a les memòries són el 13 (Acció pel clima; 29,8%), el 8 (Treball decent i creixement econòmic; 29,1%) i el 9 (Indústria, innovació i infraestructura; 25,5%). Per contra, l’ODS 14 (Vida submarina) i el 2 (Fam zero) són esmentats per menys del 10% de les empreses. 

Tal i com es reflecteix en l’informe, tot i que Espanya ha treballat en els darrers anys per a l’adopció de l’Agenda 2030 i s’ha notat un increment de la presència dels ODS, els resultats mostren que encara queda molt camí i es constata la necessitat d’accelerar la implantació dels ODS en el teixit social i empresarial.

L’informe conclou que la implicació de les empreses és fonamental per a l'èxit de l'Agenda 2030. Aquestes han d'incorporar els ODS en les seves estratègies i contribuir a finançar l'Agenda 2030 incorporant els costos reals de la no-sostenibilitat i les noves oportunitats d'inversió sostenible en els seus models de negoci.  A més, per al futur de les empreses, són essencials la transformació tecnològica, associada a la digitalització, i l'acceptació de la seva responsabilitat social, associada al desenvolupament sostenible, tal com el defineixen els ODS.

El desenvolupament de l'economia col·laborativa (sharing economy), que és un exemple de les possibilitats que ofereix la digitalització per impulsar l'economia circular, també s’assenyala com a imprescindible per assolir els ODS, així com la necessitat de facilitar l’acostament de les pimes al report no financer, ja que malgrat alguns exemples de pimes molt compromeses amb la sostenibilitat, la majoria d'elles encara s’ha d'iniciar en l'Agenda 2030.

L’Observatori dels ODS és una aliança (ODS 17) entre actors compromesos amb els ODS que vol facilitar el compromís del sector privat en l’Agenda Global, actuant com a punt de referència i font d’inspiració, i donar suport en el camp del desenvolupament sostenible. Des de la seva creació al setembre de 2017, l'Observatori fa el seguiment de l'adopció de l'Agenda 2030 a les empreses espanyoles. 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 20/05/2019  Ruralcat

Arriba la Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ del 3 al 7 de juny

Es tracta d’una setmana d’impuls dels negocis, d’obertura de vies per arribar a nous mercats i per posar en marxa projectes internacionals.

El programa s’organitza a través de quatre dies temàtics dedicats a la indústria, salut, mobilitat i alimentació
 
Un total de 10 experts presentaran cada dia les oportunitats a diferents mercats en l’àmbit temàtic de la jornada. Després dels pitch, els assistents podran reunir-se amb els directors de les Oficines Exteriors d’ACCIÓ per parlar del seu projecte internacional. 
 
Ja estan obertes les agendes per sol·licitar l’expert. 
 
Dimarts 4 de juny
 
Dimecres 5 de juny
 
 
Dijous 6 de juny
 
Divendres 7 de juny

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 15/05/2019  Ruralcat

Constantí acollirà la presentació de la Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol del contingut efectiu dels aliments envasats

La guia es presentarà en el marc d’una jornada que es celebrarà el proper 23 de maig que pretén establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol del contingut efectiu amb els requisits normatius.

El Reial Decret 1801/2008, de 3 de novembre defineix les toleràncies en el contingut dels productes envasats i els errors màxims permesos

El Reial Decret 1801/2008, de 3 de novembre defineix les toleràncies en el contingut dels productes envasats i els errors màxims permesos

El proper 23 de maig es presentarà a Constantí la “Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol del contingut efectiu”, durant la jornada tècnica “Control del contingut efectiu dels aliments envasats” que tindrà lloc en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica 2019.

La jornada està organitzada des de la subdirecció General de la Inspecció i Control Agroalimentari del DARP i compta amb la col·laboració de JARC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, PIMEC i Unió de Pagesos.

El Reial Decret 1801/2008, de 3 de novembre, pel qual s’estableixen normes relatives a les quantitats nominals per a productes envasats i el control del seu contingut efectiu defineix les toleràncies en el contingut dels productes envasats i els errors màxims permesos en la seva mesura.

L’objectiu d’aquesta jornada és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol del contingut efectiu amb els requisits normatius. També pretén revisar de manera pràctica el RD 1801/2008 mitjançant exemples de Control no destructiu i Control destructiu.

D’aquesta forma els assistents podran constatar com aquesta Guia pot ser una eina útil per complir amb els requeriments normatius d’una manera pràctica.

La jornada acabarà amb una taula rodona en què empreses de diversos sectors compartiran les seves experiències.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 15/05/2019  Ruralcat

Prodeca informarà a les empreses agroalimentàries sobre el BREXIT

Un servei de la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries, Prodeca, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació permetrà resoldre dubtes i estar informats sobre els aspectes claus a tenir en compte, tant si les empreses ja estan comercialitzant els seus productes en aquest mercat com si tenen intenció de vendre-hi.

Les exportacions agroalimentàries catalanes suposen un 13% del total d’exportacions al Regne Unit

Les exportacions agroalimentàries catalanes suposen un 13% del total d’exportacions al Regne Unit

El país anglosaxó és el 5è mercat de destinació de les exportacions agroalimentàries de Catalunya, consolidant-se en els últims 10 anys amb un creixement d’un 80% en volum. De fet, les exportacions agroalimentàries catalanes suposen un 13% del total d’exportacions amb destinació en aquest mercat i un total de 538 empreses catalanes d’alimentació i begudes hi exporten (15,94%).

A més de l’impacte del Brexit a nivell d’aranzels i nous competidors, hi ha d’altres aspectes rellevants que incideixen directament en el sector agroalimentari, com l’impacte sobre el pressupost de la PAC, incidències pel que fa a les certificacions, noves exigències en etiquetatge o les referents als distintius d’origen i qualitat agroalimentària.

Davant de la importància del Regne Unit en la nostra indústria alimentària i les incerteses que genera un Brexit encara sense resoldre, Prodeca ha obert un nou canal d’informació i consultes dirigit exclusivament al sector agroalimentària de Catalunya.

Es tracta d’un servei integral, que inclou un canal Help Desk d’accés gratuït que pretén aportar informació pràctica i ràpida a totes aquelles empreses alimentàries que desitgin resoldre dubtes sobre el Brexit. D’aquesta manera, els experts sectorials de Prodeca podran compartir informació de gran utilitat per la presa de decisió de les empreses així com dades actualitzades i de difícil accés. 

Així mateix, s’ha  habilitat el web http://www.prodecabrexit.cat on el sector agroalimentari estarà informat permanentment de l’evolució del Brexit i de les perspectives de consum alimentari a Regne Unit. D’altra banda, es faran diferents seminaris específics sobre el Brexit a tot el territori, adaptant el contingut a les novetats que es vagin esdevenint al llarg dels propers mesos.

Amb la voluntat d’informar sobre els efectes del Brexit a la ciutadania i empreses el Govern de la Generalitat ha posat en marxa diversos portals i eines: http://exteriors.gencat.cat/ca/ambits-dactuacio/afers_exteriors/ue/brexit/com-es-prepara-el-govern-catalunya/

D’altra banda, ACCIÓ ha habilitat una finestreta Brexit d’atenció per a empreses catalanes exportadores al Regne Unit. Entre d’altres, ofereix els següents serveis: Termòmetre Brexit, Assessorament a empreses, Servei d’atenció a consultes i Jornades Brexit: http://www.accio.gencat.cat/ca/serveis/internacionalitzacio/serveis-sectorials-i-especialitzats/finestreta-brexit/

Informació relacionada

PREMIS | 13/05/2019  Ruralcat

Es convoca el Premi al millor jove artesà alimentari innovador de 2019

El premi té per finalitat fomentar actuacions innovadores que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya i guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes.

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat l’edició 2019 del Premi al/la Millor Jove/a Artesà/na Alimentari/ària Innovador/a, un guardó que vol premiar l’esforç en innovació dels joves que es dediquen al sector de l’artesania alimentària. El premi va ser creat l’any 2003 pel DARP, i reconeix les actuacions destacades en aquesta matèria que aportin resultats beneficiosos en la qualitat, la bona imatge i la competitivitat de les produccions artesanes alimentàries.

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros que es concedeix a la persona candidata que tingui més puntuació després de la premiada. 

El termini de presentació de sol·licituds s’obre l’endemà de la publicació de la convocatòria, i estarà obert fins el 13 de juny de 2019. Es preveu fer un acte públic de lliurament d’aquest premi durant aquesta tardor, juntament amb el lliurament dels diplomes de mestres artesans alimentaris atorgats durant aquest any. A més, els premis concedits es faran públics a la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts.

Els artesans pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de Llinars del Vallès, van ser els guanyadors del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/05/2019  Ruralcat

L’EIT Food Innovation Prize Competition 2019 premia els nous emprenedors del sector agroalimentari

Els premis ofereixen supor al desenvolupament de nous productes o serveis que ajudin a transformar el sistema alimentari. La data límit per a participar als premis és el 12 de maig.

El premi vol donar suport a un nombre creixent d’startups de la indústria agroalimentària

El premi vol donar suport a un nombre creixent d’startups de la indústria agroalimentària

Aquests premis a la innovació s’adrecen a emprenedors i startups que es troben en fase d’evolució inicial i tenen la finalitat d’oferir suport al desenvolupament de nous productes i serveis que puguin ajudar a transformar el nostre sistema alimentari; fent-lo més saludable, més sostenible i resilient.

Aquest any, es celebraran 17 finals en viu arreu d’Europa, que tindran lloc entre juny i setembre. En cada competició s’assignaran un total de 15.000€ en finançament, dels quals el premi pel primer lloc serà de 10.000€; i de 5.000 € per al segon lloc.

Més enllà dels premis en metàl·lic, les startups participants gaudiran d’un entrenament de qualitat i d’accés privilegiat a la comunitat d’inversors, mentors i experts de l’EIT Food.

La Innovation Prize Competition és una competició paneuropea organitzada per l’EIT Food amb la intenció de donar suport a un nombre creixent d’startups de la indústria agroalimentària i aprofundir en el seu potencial revolucionari

EIT Food és una iniciativa capdavantera d’innovació alimentària que opera a nivell europeu. El seu objectiu és crear un sector alimentari sostenible i encarat als reptes del futur.

Especials