Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 24/03/2020  Ruralcat

Recomanacions per contenir el COVID-19 adreçades a les empreses agroalimentàries

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentaria (ACSA) ha elaborat una sèrie de documents amb recomanacions per ajudar en la contenció de la transmissió del COVID-19.

L’ACSA informa que actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font de transmissió del Coronavirus

L’ACSA informa que actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font de transmissió del Coronavirus

En concret, hi ha dos documents que van adreçats a totes les empreses alimentàries, un amb recomanacions sobre la higiene i l’altre sobre la neteja i desinfecció de les instal·lacions, i dos documents més adreçats a empreses que tracten amb el públic directament, un per les empreses alimentàries i establiments que fan venda directa al públic i l’altre per a les empreses que fan el repartiment a domicili d’aliments

Per a més informació: http://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/mesures-de-contencio-de-la-transmissio-de-covid-19-/

Així mateix, l’ACSA també ha informat que actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font o via probable de transmissió del Coronavirus, com es potveure en aquest article: http://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/mesures-de-contencio-de-la-transmissio-de-covid-19-/no-hi-ha-evidencia-que-els-aliments-siguin-una-font-o-una-via-de-transmissio-del-coronavirus/

Font: Subdirecció General d’Indústries i Qualitat

ESCOLES AGRÀRIES | 24/03/2020  Ruralcat

Diverses escoles agràries i el LAC donen material sanitari als professionals de diferents centres sanitaris

Les Escoles Agràries de Catalunya s’han sumat aquests dies a les mostres de suport i col·laboració en la lluita contra la pandèmia del coronavirus fent entrega de material sanitari, higiènic i de protecció així com menjar a diversos centres sanitaris i hospitals. També el Laboratori Agroalimentari s’ha unit a la iniciativa.

Donació feta al Centre Sociosanitari Maria Gay de Girona per part de l'EA de l'Empordà

Donació feta al Centre Sociosanitari Maria Gay de Girona per part de l'EA de l'Empordà

L’Escola Agrària de l’Empordà ha fet una donació de material sanitari de protecció al Centre Sociosanitari Maria Gay de Girona. D’aquesta manera, el centre educatiu vol donar suport a la població d’edat avançada, un dels col·lectius més sensibles als efectes del coronavirus.

En concret, s’ha realitzat una donació de 500 guants de làtex, 72 rotllos de paper higiènic, sis ampolles d’alcohol sanitari, 150 bates, 25 monos d’un sol ús, gorres i peücs pels professionals d’atenció a la gent gran d’aquesta residència.

                       

D’igual manera, la resta d’Escoles Agràries també han fet les seves respectives donacions de menjar, mascaretes, granotes protectores, guants i paper higiènic a centres sanitaris per ajudar en la lluita contra la pandèmia.

El lliurement d’aquests productes s’emmarca dins del compromís de les escoles  per ajudar a millorar la situació i aportar el seu gra de sorra en la lluita contra el coronavirus (COVID-19) i frenar la propagació de la malaltia.

                                    

Així mateix, el Laboratori Agroalimentari de Catalunya també ha fet una donació de mascaretes quirúrgiques a l’Hospital de Mataró.

Font: RuralCat

SANITAT ANIMAL | 23/03/2020  Ruralcat

El DARP ofereix instruccions pel compliment dels Programes sanitaris en el sector ramader a Catalunya

Des del Servei de Prevenció en Salut Animal de la Subdirecció General de Ramaderia del DARP, s'informa de les actuacions necessàries que han de seguir les explotacions porcines per garantir el programa sanitari del porcí tenint en compte les recomanacions i obligacions de les autoritats sanitàries.

Aquestes mesures es mantindran mentre es mantingui l’estat d’alarma

Aquestes mesures es mantindran mentre es mantingui l’estat d’alarma

La Subdirecció general de Ramaderia ha fet arribar a les explotacions porcines les instruccions sobre les actuacions mínimes a realitzar per al compliment del Programa sanitari del porcí en les explotacions porcines de Catalunya, mentre duri l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisis sanitària originada pel COVID-19. 

Entre altres actuacions, s’han adoptat mesures addicionals per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2 amb l’obligació de limitar la prestació dels serveis públics a aquells estrictament necessaris per garantir el correcte funcionament dels serveis bàsics o estratègics.

En el cas de les entrades UE s’hauran de continuar realitzant els controls de resultats a l'arribada de les partides dels animals com fins ara. Tanmateix,  es redueix la presa de mostres a una sola extracció, on també inclouran les mostres per a PCR-PPA.

De les actuacions dins les Programa Sanitari del Porcí que cal considerar com a prioritàries són el compliment de les vacunacions de la malaltia d’Aujeszky establert a la normativa; els controls serològics per a les entrades intracomunitàries, destí engreix i vida (que durant aquest període passarà de dos extraccions a una als 8 – 10 dies de l’entrada dels animals, mantenint-se el doble tub); els controls serològics obligatoris en els centres de quarantena de mascles reproductors previs per a la sortida dels animals cap a Centres de Recollida de material genètic; les actuacions que ja s’hagin iniciat per a confirmar o descartar la malaltia davant de l’obtenció de resultats serològics desfavorables; i les actuacions serològiques pel manteniment de les qualificacions sanitàries de les explotacions porcines de reproductores per a garantir el moviments pecuaris.

Per a l’execució d’aquestes actuacions, cal seguir les recomanacions de protecció i prevenció per a la reducció de risc del possible contagi entre persones. Queden excloses de les actuacions prioritàries, per a les explotacions d’engreix, l’extracció de les 16 mostres prèvies a la sortida cap a escorxador. Per tant, la no extracció de 16 mostres en les explotacions d’engreix, no suposarà cap limitació per a l'emissió de DST (Documentació Sanitaria de Trasllat) vida i escorxador per part dels titulars de les explotacions porcines.

Així mateix, es considera prioritari l’aprovació de CSM (Certificat Sanitari de Moviment) per part dels Serveis Veterinaris Oficials de les Oficines Comarcals/Serveis Territorials i l'autorització de nous PEG (Permisos d’Entrada de Garrins).

Pel que fa a les enquestes de bioseguretat, la realització d’enquestes i actes de bioseguretat no es consideren una actuació prioritària, per tant no quedaran afectades aquelles explotacions porcines que tinguin caducada l’enquesta de bioseguretat.

Igualment, s’informa de les instruccions pel Programa Sanitari Avícola i els referents a boví i petits remugants.

Aquestes mesures es mantindran mentre es mantingui l’estat d’alarma (RD 463/2020).

Es pot trobar més informació al web de Protecció Civil, on figura el document “Preguntes sobre les restriccions de la COVID-19”.

D’altra banda, des de la Direcció general d’Agricultura i Ramaderia i la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la salut també s’han difós diferents recomanacions de neteja i desinfecció d’instal·lacions en empreses alimentàries per a la prevenció de coronavirus, que es poden trobar a a la pàgina de l’ACSA (http://acsa.gencat.cat/ca/inici/), on figuren els següents documents: Recomanacions per als establiments d'alimentació amb servei directe  al públic , Recomanacions d'higiene per a les indústries alimentàries, Recomanacions de neteja i desinfecció d'instal·lacions en empreses alimentàries per a la prevenció del coronavirus.

Font: Servei de Prevenció en Salut Animal del DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 17/03/2020  Ruralcat

El Departament d’Agricultura vetlla per garantir la producció i el proveïment d’aliments

A més, manté el personal necessari per a garantir la seguretat alimentària, la sanitat animal i vegetal i la salut pública. Els Serveis Territorials i les Oficines Comarcals disposen de telèfons i bústies electròniques habilitades per a la realització tràmits urgents i imprescindibles.

El DARP vol garantir al màxim d’operatives possible la producció d’aliments i el seu proveïment

El DARP vol garantir al màxim d’operatives possible la producció d’aliments i el seu proveïment

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació manté els serveis mínims imprescindibles dins del seu àmbit competencial per garantir al màxim d’operatives possible la producció d’aliments i el seu proveïment. Els Serveis Territorials i totes les Oficines Comarcals estan tancades des d’ahir però disposen de telèfons i bústies electròniques habilitades per a la realització d’aquells tràmits més urgents i imprescindibles pel sector agrícola i ramader.

Pel que fa la producció, es manté el moviment de transports d’animals, tan vius com morts, així com el transport d’aliments per animals i de matèries primeres per a la producció d’aliments per als animals.

En l’àmbit del proveïment, no s’atura el moviment de persones que treballen a la cadena alimentària per a garantir l’abastiment de la població: pagesos i ramaders, treballadors d’explotacions i granges. També proveïdors d’aliments per a animals, proveïdors de materials per a la manipulació, l’envàs i el packaging dels productes, escorxadors, transportistes, cadenes de distribució majoristes i minoristes.

A més, el Departament també manté el personal necessari per a garantir la seguretat alimentària, la sanitat animal i vegetal i la salut pública. També continuarà donant servei de manera telemàtica en els tràmits que ja es podien fer habitualment en aquesta modalitat.

Telèfon i bústies habilitades per a tràmits urgents

Per atendre les urgències que puguin sorgir en aquest període, el Departament d’Agricultura atendrà via telefònica a les Oficines Comarcals (OC) i els Serveis Territorials del DARP (de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores) o bé mitjançant correu electrònic. A totes les oficines hi ha un cartell amb l’advertiment del tancament i la modalitat de posar-se en contacte amb el personal perquè el sector pugui continuar treballant per a proveir aliments sempre seguint les indicacions del Departament de Salut. Tot això amb l’objectiu final d’intentar garantir els mercats de productes frescos, seguir fent les tasques del camp i granges i garantir la mobilitat agropecuària i d’aliments.

Girona:

OC Alt Empordà : 972.514.379

OC Baix Empordà:972.640.258

OC Gironès: 872.975.396

OC La Selva: 972.840.652

OC Ripollès:972.700.692

OC La Garrotxa: 972.260.455

Barcelona:

OC Alt Penedès:  93 817 05 34 aapenedes.daam@gencat.cat

OC Garraf: 93 810 02 35 agarraf.daam@gencat.cat

OC Maresme 93 754 03 90 amaresme.daam@gencat.cat

OC Baix Llobregat  93 640 08 82 abllobregat.daam@gencat.cat

OC Vallès Oriental 93 882 77 47 avoriental.daam@gencat.cat

OC Vallès Occidental 93 727 64 90 avoccidental.daam@gencat.cat

Serveis Territorials a Barcelona 93 409 20 90 ssttbarcelona.daam@gencat.cat

Catalunya Central i Serveis Territorials Catalunya Central:

Oc Solsonès  973 48 04 89  asolsones.daam@gencat.cat

Oc Bages- Moianes 93 872 42 24  abages.daam@gencat.cat

Oc Anoia  93 803 19 85  aanoia.daam@gencat.cat

Oc Berguedà     93 821 44 70 abergueda.daam@gencat.cat

STC 93 882 87 90 ssttcatalunyacentral.daam@gencat.cat

Per a tràmits relacionats amb Ramaderia i Sanitat comarca Osona: sir.ssttcc.agricultura@gencat.cat

Tarragona:

Serveis Territorials de Tarragona: 977250845 sstttarragona.daam@gencat.cat

OC Priorat. Tel 977830259 apriorat.daam@gencat.cat

OC Conca de Barberà: 977860207 acbarbera.daam@gencat.cat

OC Baix Penedès: 977660122 abpenedes.daam@gencat.cat

OC Alt Camp: 977600924 aacamp.daam@gencat.cat

OC Baix Camp: 977326336 abcamp.daam@gencat.cat

Lleida:

Serveis Territorials Lleida: direcciossttlleida.daam@gencat.cat

OC Segrià: asegria.daam@gencat.cat  / aramaderiasegria.daam@gencat.cat (per temes ramaders)

OC Garrigues: agarrigues.daam@gencat.cat

OC Urgell: aurgell.daam@gencat.cat

OC Pla Urgell: apurgell.daam@gencat.cat

OC Noguera: anoguer.daam@gencat.cat

OC Segarra: asegarra.daam@gencat.cat

OC Vall d’Aran: avaran.daam@gencat.cat

OC Alta Ribagorça: aaribagor.daam@gencat.cat

OC Pallars Jussà: apjussa.daam@gencat.cat

OC Pallars Sobirà: apsobira.daam@gencat.cat

OC Alt Urgell: aaurgell.daam@gencat.cat

OC Cerdanya: acerdanya.daam@gencat.cat

Terres de l’Ebre:

SSTT Terres de l’Ebre:  ssttterresebre.daam@gencat.cat. 627 48 06 77

OC Baix Ebre: abebre.daam@gencat.cat 627 48 06 77

OC Montsià: amontsia.daam@gencat.cat 637 35 56 73

OC Ribera d’Ebre: arebre.daam@gencat.cat 676 70 23 70

OC Terra Alta: talta.daam@gencat.cat 607 07 17 05

Font: DARP

 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 10/03/2020  Ruralcat

Nova fitxa tècnica “Selecció de varietats tradicionals i millorades d’enciam per produccions ecològiques en cicle d’estiu”

Al document s’exposen els resultats obtinguts en un projecte de recerca finançat amb l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.

Vista de l’assaig a la finca Eco Penedès a La Múnia, Alt Penedès

Vista de l’assaig a la finca Eco Penedès a La Múnia, Alt Penedès

En aquesta fitxa es presenten els resultats obtinguts en un projecte de recerca on s’avaluen diferents varietats d’enciam aptes pel cultiu ecològic en cicle d’estiu amb l'objectiu de proporcionar als productors ecològics d’enciam dades tècniques per facilitar l’elecció varietal.

A l'assaig es van incloure 27 varietats millorades i 10 varietats tradicionals i es van avaluar per diferents caràcters agronòmics, la resistència a l’espigat i atributs de qualitat (concentració de sucres i nitrats).

El projecte de recerca ha estat realitzat per l’equip encapçalat pel doctor Joan Casals, de la Fundació Miquel Agustí, en col·laboració amb Borja Camí de la cooperativa Arreu, dedicada a l’acompanyament agroecològic. Ha estat finançat pel DARP a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.

El mateix equip de recerca anteriorment havia presentat una fitxa tècnica dedicada a la selecció de varietats d'enciam d'hivern.

A continuació, podeu descarregar-vos la fitxa amb els resultats de la selecció de varietats d'enciam d'estiu en format PDF:

Fitxa recerca PAE 17: Selecció de varietats tradicionals i millorades d’enciam per produccions ecològiques en cicle d’estiu

Font: PAE

| 05/03/2020  Ruralcat

S’aprova la nova Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya

Ahir es va aprovar la nova Llei que dona eines per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari i augmentar l’aprofitament dels aliments al llarg de la cadena alimentària, des de la producció primària al consumidor final.

Cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits

Cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya, que té com a objectiu establir accions de prevenció per a reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari i aprofitar-lo millor implicant l'Administració i tots els agents de la cadena alimentària.  

La llei imposa una sèrie d’obligacions a tots els agents de la cadena alimentària, amb el corresponent règim sancionador. Entre d’altres obligacions, les empreses de la cadena alimentària, les entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que es dediquin a la distribució d’aliments estaran obligades a disposar d’un Pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, mesurar i informar anualment sobre els nivells de generació de pèrdues i malbaratament d’aliments i adoptar les mesures pertinents per aplicar la jerarquia de prioritats que estableix la llei pel que fa el destí dels excedents: primera destinació l’alimentació humana, si això no és possible, l’alimentació animal i si tampoc és possible, a compostatge o altres usos tècnics.

A més, el text també estableix deures específics a les empreses del sector de la restauració i l’hostaleria, entre els quals destaquen facilitar al consumidor que es pugui endur, sense cap cost addicional, els aliments que no hagi consumit, i informar d’aquesta possibilitat de manera clara i visible al mateix establiment, preferentment a la carta o al menú; i utilitzar envasos, per al trasllat dels aliments no consumits, que siguin aptes per a l’ús alimentari, reutilitzables, compostables o fàcilment reciclables, i admetre que el consumidor dugui el seu propi envàs.

El Departament d’Agricultura s’ha avançat a les obligacions previstes a la llei i ha posat a disposició del secor agroalimentari una Guia per implementar un Pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i té previst organitzar seminaris tècnics a tot Catalunya sobre els 10 principis bàsics per implementar aquesta plans. El primer seminari estarà dirigit a les indústries agroalimentàries i tindrà lloc el proper 5 de març a Barcelona.   

A Catalunya, segons dades del 2010, el malbaratament alimentari a les llars, comerços al detall i la restauració va ser 262.471 tones anuals. Això vol dir que cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits.

L‘impacte econòmic d’aquestes pèrdues és de 841M€ anuals i de 112€ per persona i any. Pel que fa a l’impacte ambiental, aquest malbaratament suposa una petjada ecològica equivalent a la utilització de 234.022 hectàrees de conreu, xifra corresponent a l’emissió de 520.723 tones de gasos d’efecte hivernacle, que serien els produïts per 20.300 automòbils durant la seva vida útil.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 04/03/2020  Ruralcat

S’ha celebrat el 6è Consell Català de la Innovació Agroalimentària, presidit per la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà

Durant l’acte s’ha fet balanç de les actuacions realitzades en matèria d’innovació agroalimentària durant els anys d’execució del Pla i s’han proposat les properes accions per elaborar el nou Pla.

Moment durant l'acte (font: DARP)

Moment durant l'acte (font: DARP)

Ahir es va celebrar el 6è Consell Català de la Innovació Agroalimentària, l’òrgan del Govern de la Generalitat de Catalunya que vetlla per la implementació, l’impuls i la coordinació d’actuacions relacionades amb l’R+D+I agroalimentària, forestal i del medi rural. L’acte el va presidir la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà.

Formen part del Consell Català de la Innovació Agroalimentària les Direccions Generals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, els Departaments d’Empresa i Coneixement, i d’Ensenyament, la Universitat de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Lleida, la Universitat de Girona, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, l’IRTA, l‘INCAVI, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, el Consorci Forestal de Catalunya, Unió de Pagesos, JARC, CCOO, UGT, PIMEC i Foment del Treball Nacional.

La reunió es va celebrar als Serveis Centrals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) a Barcelona, amb l’objectiu de fer balanç de les actuacions realitzades durant els anys d’execució del Pla en matèria d’R+D+I de l’àmbit agrari, agroalimentari i forestal de Catalunya, així com també iniciar la redacció del nou Pla Estratègic de Recerca, Transferència i Innovació Agroalimentària i conèixer el posicionament de les persones assistents sobre l’enfocament i aspectes principals d’aquest.

El PRITAC es troba en el 6è any del seu període de programació, en un moment de plantejament del nou Pla estratègic 2021-2030. Per això, en la segona part de la sessió, es va dur a terme una dinàmica de treball on es va demanar a les persones assistents que prioritzessin els possibles vectors de canvi que determinaran el nou Pla, com la millora de la governança del sistema, el foment de la col·laboració, les agendes compartides, la participació de la ciutadania en la definició del model /polítiques i projectes, la capacitació i captació de talent, el foment de l’emprenedoria, l’increment dels recursos destinats a la RDI, la projecció internacional del sistema RDI català, la RDI com a motor de transformació del sector, la RDI com a motor de transformació del territori, l’enfocament de tecnologies emergents cap al sector agroalimentari i la transformació digital.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 02/03/2020  Ruralcat

El comerç exterior agroalimentari es va incrementar un 8,5% a Catalunya al 2019

Es publiquen les dades provisionals de comerç exterior agroalimentari del desembre de 2019. L'any passat hem superat, per primer cop, els 10.000 milions d'euros com a valor total de les exportacions de Catalunya. Igualment, també és el primer cop en què el valor de les exportacions ha superat el total de les importacions del sector a Catalunya.

S’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars

S’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars

Catalunya supera per primera vegada els 10.000 M€ en les seves exportacions agroalimentàries. L’increment de 2019 en comparació al de 2018 ha estat de 8,48%, el més alt des de 2015. L’impuls de les exportacions s'ha produït gràcies a l’augment de les vendes del sector porcí, sobretot a la Xina, i també dels productes Fine Food, especialment a Països Baixos, Polònia, Bèlgica, Itàlia i França, segons dades provisionals de Datacomex. Aquestes exportacions suposen en valor el 21,20% del total de l’Estat espanyol, que creix un 5,87%.

D’aquesta manera, el sector agroalimentari es consolida com el tercer sector econòmic exportador de Catalunya, per darrere de les semi factures i el de béns d’equipament i superant per primera vegada el sector de l’automòbil, amb qui ha anat retallant distàncies en els últims anys.

Les vendes de productes alimentaris catalans a l'exterior durant 2019 representen el 21,20% del total de les exportacions agroalimentàries de l'Estat. Les exportacions agroalimentàries catalanes creixen un 2,61% més que el total de l’Estat espanyol. Catalunya ha aconseguit per primera vegada el superàvit comercial durant el 2019.

Pel que fa al nombre d’empreses exportadores del sector agroalimentari, s’ha assolit un nou rècord amb 2.760 empreses exportadores regulars (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior), que representen un increment d’un 1,25% respecte 2018. 

                                       

El carni manté el lideratge en quant a exportacions agroalimentàries (37,70% del total), amb 4.024,86 M€. Amb un increment del volum del 9,43% respecte l’any anterior el valor s’ha disparat en un 23,81%. Destaca el porcí, que representa el 65,74% del valor d’exportació del sector carni i el 24,78% del valor total de les exportacions. Aquest sector creix un 32,80% especialment gràcies a les exportacions a la Xina, que es converteix en el primer mercat pel sector superant a França i Japó.

El segon lloc correspon als productes Fine Food, amb 3.114,97 M€, un 29,17% del total exportat en valor. La capacitat exportadora del sector de la fruita i l’horta el situa en tercera posició (8,08%) amb 862,70 M€. Registra un increment en valor del 4,81% respecte a 2018 i del 9,56% en volum. Els productes més venuts en termes de valor a l’estranger són préssecs, nectarines, cítrics, pomes i peres. Els olis ocupen la quarta posició amb el 5,91%El sector del vi i cava es manté en la cinquena posició exportadora i presenta el 2019 una dada negativa amb un descens del 11,53% en valor respecte al mateix període del l'any anterior. Els cereals, molineria i llavors suposen el 3,84%, amb 409,85 M€ exportats, mentre que el sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,55% de les exportacions agroalimentàries amb 272,80 M€ exportats, xifra inferior en un 9,19% respecte a 2018.  

                                        

Catalunya exporta aliments i begudes a més de 190 països, principalment europeus, però destins com la Xina, Estats Units o el mercat africà (Kenia, Nigèria, RD del Congo o Senegal) són cada cop més atractius per als productes catalans.

Les exportacions a la Unió Europea, 63,76% del total, han incrementat en un 4,70%. Així mateix, les exportacions a països tercers, 36,24% del total, han augmentat en un 15,82%, amb increments a Àsia (31,84%), Àfrica (5,18%) i Orient Mitjà (2,78%) i decrements a Amèrica del Nord (1,95%), Amèrica Llatina (2,70%) i  Oceania (13,88%).

                                         

El sector agroalimentari és un dels principals pilars de l’economia de Catalunya. Amb 38.205 milions d’euros en el conjunt de la cadena de valor (sector primari, indústria de l’alimentació i begudes i indústria auxiliar), el volum de negoci del sector agroalimentari equival a un 16,28% del PIB de Catalunya, el que el posiciona com la principal industria manufacturera del país. El conjunt del sector agroalimentari i la seva indústria auxiliar compta amb 163.372 treballadors, 57.423 explotacions agràries, 3.922 empreses i 436 establiments. En total, la indústria transformadora d’aliments de Catalunya representa el 24% de la xifra de negoci de l’Estat espanyol.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 20/02/2020  Ruralcat

Agricultura actualitza els mapes territorials de les indústries agràries i alimentàries de Catalunya per sectors i les dades del visor interactiu

A partir de la base de dades del Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC), s’ha publicat al web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) els mapes actualitzats amb la distribució territorial de les indústries agroalimentàries de Catalunya per sectors.

Com a novetat s’ha afegit un nou mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries

Com a novetat s’ha afegit un nou mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries

Es tracta d’uns mapes en format pdf que permeten visualitzar, de manera ràpida i senzilla, la implantació en el territori de cadascun dels diferents sectors agroalimentaris.

Com a novetat s’ha afegit un nou mapa amb la distribució per comarques del nombre d’indústries, diferenciant 5 intervals segons la quantitat d’indústries, i que per exemple permet observar que en totes les comarques hi ha indústries agroalimentàries.

Aquesta informació és complementària a la que també es publica regularment, i del qual també s’han actualitzat les dades, referent al mapa interactiu on es pot visualitzar la ubicació geogràfica de les indústries agràries i alimentàries de Catalunya on, per exemple, i segons la capa seleccionada, es poden veure totes les indústries a la vegada; i clicant sobre l’establiment industrial, s’accedeix a la informació de les activitats que aquest ha declarat. 

                           

                                  Visualització a través del mapa interactiu

Tota aquesta informació és de gran utilitat no només per al DARP, sinó també per a altres departaments, administracions, institucions, associacions, i especialment per al mateix sector i per al ciutadà. Per això, ja fa temps que es publica al web del Departament les dades del Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC), que té com a finalitat poder disposar, de manera permanent i actualitzada, de la informació per a dur a terme una política de gestió i de foment de les indústries agràries i alimentàries, i en el qual s’hi inscriuen les indústries d'activitats agràries, alimentàries, forestals, i de pesca ubicades a Catalunya.

La visualització d’aquests mapes es pot realitzar accedint a la informació del Registre d'indústries agràries i alimentàries de Catalunya (RIAAC) del web del Departament, i on també s’hi pot trobar els quatre llistats que ja es publiquen habitualment: per comarques (pdf), per activitats (pdf), per titularitat (pdf), i el llistat de totes les indústries (excel).

Des del DARP es treballa per tal de donar transparència i fer pública la informació de què disposa a través dels seus registres i reconeixements oficials, i que considera que pot ser d’interès per a qualsevol persona i/o entitat. La publicació d’aquestes dades al web del Departament té l’objectiu de posar a l’abast de terceres persones, empreses i organitzacions les dades de totes aquestes indústries i entitats amb seu a Catalunya.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 13/02/2020  Ruralcat

Publicada la “Guia per a la creació i gestió d’espais compartits de producció agroalimentària” a Catalunya

La guia s’emmarca dins el Projecte Start Up Rural del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp, amb la col·laboració del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i l’entitat Pa Sencer.

Font: Viver de celleristes de la Conca de Barberà (Concactiva)

Font: Viver de celleristes de la Conca de Barberà (Concactiva)

Aquesta guia està especialment enfocada a les administracions públiques per tal que puguin aprofundir en les potencialitats dels espais compartits de transformació alimentària, impulsar-los i integrar-los en el teixit econòmic del territori.

La guia posa l’accent en els elements estructurals bàsics per implantar un viver agroalimentari com la legislació sanitària, les característiques urbanístiques, la dinamització d’un viver, casos d’èxit i el rol de l’Administració pública, entre d’altres.

Aquest manual neix del projecte Start Up Rural a Catalunya, una iniciativa de suport a l’emprenedoria Leader del territori rural que té com a fi aconseguir una millor adaptació i encaix al seu entorn productiu, tot intentant oferir eines i recursos vàlids i que alhora n’estimulin la innovació i el pensament estratègic.

Amb aquesta missió, l’acció Viverisme Sinèrgic va proposar sintetitzar en aquest document les claus d’inici i funcionament d’un obrador agroalimentari, a partir de l’experiència acumulada del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp i d’altres entitats del territori català. La viabilitat real d’aquests projectes, tal com ho han demostrat diversos obradors que avui estan en funcionament, fa evident la seva vàlua com a peces de suport a l’emprenedoria del món rural. A més, hi ha una demanda social cada cop més consensuada de productes transformats i elaborats d’una forma que transmetin també un compromís social i mediambiental. D’aquesta manera, un obrador agroalimentari dona resposta a les demandes actuals d’una alimentació millor i més conscient.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació lidera el programa Leader a l’espai rural català, oferint un suport directe a les iniciatives que diversifiquin el teixit productiu d’aquestes zones, a fi de afegir-hi valor i expectatives de futur.

Font: Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp

AJUTS | 23/01/2020  Ruralcat

S’aproven els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per tota aquella acció de promoció de la venda de proximitat que inclogui el logotip identificatiu de la venda de proximitat.

Es regulen els ajuts per al foment de la venda directa i circuit curt

Es regulen els ajuts per al foment de la venda directa i circuit curt

El Departament d’Agricultura ha aprovat les bases reguladores dels ajuts destinats a la promoció i el foment de la venda de productes agroalimentaris de proximitat, és a dir, els productes d’elaboració pròpia que es venen directament al consumidor (venda directa) o a establiments minoristes i de restauració (circuit curt).

Poden ser beneficiaris d'aquests ajuts les associacions, fundacions, federacions amb personalitat jurídica, privades, sense ànim de lucre, o cooperatives amb agrobotiga, que efectuïn venda de productes agroalimentaris de proximitat i que algun dels seus membres sigui titular d'una explotació agrària o agrupació de productors agraris i que estigui adherit a la venda de proximitat.

Es consideren despeses subvencionables de promoció de la venda de proximitat les activitats de promoció de la venda de proximitat que inclogui el logotip identificatiu, com la participació a fires i certàmens, la concepció, disseny i edició de nous productes i d'imatge del punt de venda mitjançant elements promocionals del logotip de la venda de proximitat, la creació i el manteniment de suports digitals destinats a fomentar la venda de proximitat i la publicitat en els diferents mitjans de comunicació i/o en els punts de venda.

L'import total de l'ajut rebut serà del 70% del total de la despesa i no pot ser superior a 30.000 euros per persona beneficiària i convocatòria.

A més, s’inclouen també les despeses de contractació d'una única persona dinamitzadora (amb caràcter laboral o de serveis) per a la promoció de la venda de proximitat, per aquelles persones beneficiàries en què el percentatge dels seus membres adherits a la venda de proximitat sigui superior al 50%, sempre que s'hagin efectuat les altres despeses de promoció.

Les sol·licituds per acollir-se a aquests ajuts es presentaran per mitjans telemàtics des de la pàgina web http://seu.gencat.cat/ i els ajuts concedits es publicaran a la pàgina web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

PROJECTES EUROPEUS | 16/01/2020  Ruralcat

Agricultura lidera el projecte transfronterer TRANSGROWTH que donarà suport al sector de l’oli d’oliva a Catalunya

Catalunya donarà suport a noves iniciatives empresarials al voltant del sector de l’oli d’oliva per fomentar-ne la qualitat.

El projecte vol afavorir la competitivitat de les pimes agroalimentàries del sector de l’oli d’oliva a Catalunya

El projecte vol afavorir la competitivitat de les pimes agroalimentàries del sector de l’oli d’oliva a Catalunya

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentparies, participa com a cap de fila en el projecte Interreg POCTEFA TRANSGROWTH, conjuntament amb la Cambra d’Agricultura dels Pirineus Orientals i el Departament de Desenvolupament Rural, Medi Ambient i Administració Local de Navarra com a socis. El programa proposa desenvolupar un projecte que afavoreixi la competitivitat de les pimes agroalimentàries del sector de l’oli d’oliva a Catalunya, l’albercoc, la patata i la carxofa als Pirineus Orientals i la producció ecològica a Navarra.

L’objectiu principal del projecte, que es durà a terme entre el 2020 i el 2022, és fomentar l’aparició de nous projectes empresarials al voltant dels productes agroalimentaris triats per cada territori i fomentar-ne la qualitat. S’instaurarà una metodologia de treball conjunta entre els socis per tal de trobar emprenedors, impulsar noves iniciatives i donar el suport necessari per iniciar aquests nous projectes.

El programa s’iniciarà amb la identificació dels segments amb més potencial de creixement de cada producte agroalimentari objecte del projecte, l’intercanvi d’experiències i coneixement i la selecció de noves iniciatives a cada territori. Aquest continuarà donant suport a les emprenedories a través d’assessoraments, plans de viabilitat i continuïtat i amb l’organització d’una jornada de Business matching. A més a més, està previst també fer promoció i difusió de les iniciatives empresarials que es generin dins aquests nous projectes.

El projecte TRANSGROWTH ha estat atorgat dins la tercera convocatòria de projectes Interreg POCTEFA 2014-2020, en la qual s’han programat 43 projectes. El pressupost total del projecte és de 646.168,29 euros, el 49,10% del qual li correspon executar-lo al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

El projecte està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Si teniu algun projecte innovador del sector de l’oli d’oliva o voleu rebre més informació sobre el TRANSGROWTH, podeu contactar amb transgrowth.agricultura@gencat.cat.

Font: DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 15/01/2020  Ruralcat

L’INCAVI crea el Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya

El Panel té el suport de les 11 denominacions d’origen catalanes. L’equip està format per 31 persones degustadores seleccionades.

El Panel de Tast és una eina més que l’INCAVI ofereix al sector del vi per tal d’oferir una major qualitat i traçabilitat dels vins catalans als consumidors (font: DARP)

El Panel de Tast és una eina més que l’INCAVI ofereix al sector del vi per tal d’oferir una major qualitat i traçabilitat dels vins catalans als consumidors (font: DARP)

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), com a laboratori oficial i acreditat, amb el suport dels Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen catalanes ha creat el Panel de Tast Oficial de Vins de Catalunya per tal de poder realitzar les anàlisis organolèptiques de forma acreditada i seguint la normativa europea.

Cada celler, anualment, ha de passar una auditoria per a poder certificar els seus vins com a DO i amb aquest Panel s’obté, a través d’un mètode molt rigorós l’anàlisi sensorial dels vins, una part clau d’aquesta auditoria. Amb l’informe del Panel es podrà valorar de forma objectiva si aquell vi s’adequa al Plec de Condicions Tècniques de cada Denominació d’Origen. 

L’equip està format per 31 degustadors i es poden arribar a analitzar fins a 114 tipus de vins i 70 atributs descriptius. Cada vi avaluat és tastat per vuit degustadors, una tasca que requereix de certes habilitats i aptituds en anàlisi sensorial així com concentració i cohesió d’equip.   

Durant quatre anys, tècnics de l’INCAVI, amb l’assessorament de l’IRTA, que disposa de personal reconegut en anàlisi sensorial, han desenvolupat un mètode propi amb el qual han entrenat els degustadors. El perfil majoritari dels tastadors són enòlegs, sommeliers i també altres professionals no vinculats al sector. Això es deu a què es tenen en compte les característiques fisiològiques (capacitat sensorial) i psicològiques (capacitat de concentració i adaptació al grup).

A més l’INCAVI ha desenvolupat un nou mètode d’anàlisi sensorial que està acreditat per la Entidad Nacional de Acreditaciones (ENAC) i que permet avaluar sensorialment tots els tipus de vins que actualment es descriuen als reglaments de les 11 Denominacions d’Origen de Catalunya. Es tracta d’un mètode pioner en el sector ja que inclou un anàlisi sensorial complert (visual, gustatiu, olfactiu i retronasal) i s’obté un perfil objectiu del vi avaluat. En total es treballa amb 87 referències olfactives i gustatives i 11 referències per a la fase visual desenvolupades per l’INCAVI-IRTA. 

Els principals serveis que s’ofereixen des del Panel són la certificació oficial de vins de tots tipus i de totes les DO mitjançant el Consorci d’Inspecció i Control, perfils sensorials o fitxa de tast de vins de cellers privats, caracterització sensorial de vins o varietats per a col·lectius o DO i recolzament científic pera projectes de recerca.

 Font: DARP

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/01/2020  Ruralcat

Entra en vigor el nou reglament de seguretat per instal·lacions frigorífiques

L’objectiu principal de la normativa és adaptar la reglamentació de seguretat per a instal·lacions frigorífiques a la nova classificació dels refrigerants a nivell europeu.

La normativa va entrar en vigor el passat 2 de gener de 2020

La normativa va entrar en vigor el passat 2 de gener de 2020

El passat dia 24 d’octubre va sortir publicat el Real Decret 552/2019 amb el nou Reglament de Seguretat per Instal·lacions Frigorífiques, amb les seves 21 instruccions tècniques complementàries.  

El nou reglament de seguretat estableix condicions que les instal·lacions frigorífiques han de complir per garantir la seguretat de les persones i béns, així com la protecció del medi ambient. L’aprovació d’aquest nou reglament atén la necessitat d’incorporar l’evolució de la tècnica i els avenços tecnològics dels últims anys.

L’objectiu principal de la normativa és adaptar la reglamentació de seguretat per a instal·lacions frigorífiques a la nova classificació dels refrigerants a nivell europeu, creant per a això un nou grup (2L), entre L1 i L2, que permetrà utilitzar en aparells d’aire condicionat, refrigerants de baix potencial d’escalfament atmosfèric i poc inflamables.

Aquest Reglament i les seves instruccions tècniques complementàries s’apliquen a les instal·lacions frigorífiques de nova construcció, així com a les ampliacions, modificacions i manteniment d’aquestes i de les ja existent.

La principal novetat és la creació d’una nova classificació, la A2L, per als refrigerants de baix potencial d’escalfament atmosfèric i de lleugera inflamabilitat, per als que s’eliminen requisits administratius com pot ser projecte, direcció d’obra i assegurança de responsabilitat civil de titular. D’aquesta manera es permet que aquestes instal·lacions de menor potència puguin ser realitzades per empreses instal·ladores no tan específiques com fins llavors.

Amb aquest nou reglament el Ministeri d’Indústria preveu un estalvi per als ciutadans de 800 milions d’euros a l’any, a causa del gran nombre d’instal·lacions d’aire condicionat i refrigeració de baixa toxicitat i baixa inflamabilitat que es realitzen anualment.

La normativa va entrar en vigor el passat 2 de gener de 2020, mentre que en el cas de noves instal·lacions que utilitzin refrigerants A2L ja es va començar a aplicar el passat 25 d’octubre. 

Font: Enginyers Agrònoms de Catalunya

AGENDA | 02/01/2020  Ruralcat

Les principals fires del sector agroalimentari durant el 2020

Com cada any, RuralCat t'ofereix la informació de les fires i mostres més importants que tenen lloc a Catalunya i arreu del món, i que estan relacionades amb el sector agroalimentari i el món rural en general.

A continuació, t'oferim el llistat de les fires del sector agroalimentari i rural que es celebraran per ordre cronològic, amb l’enllaç on pots trobar més informació, més la data prevista i el lloc de celebració.

De tota manera, recorda que a l'apartat Agenda de RuralCat podràs consultar tota la informació actualitzada de les jornades tècniques i actes del PATT que es duen a terme durant 2020.

 

Gener

Trufforum, del 24 al 26 de gener, Vic

Febrer

ISM, del 2 al 5 de febrer, Colònia (Alemanya)

Barcelona Wine Week, del 3 al 5 de febrer, Barcelona

Biofach, del 12 al 15 de febrer, Nuremberg (Alemanya)

Fruit Logistica, del 5 al 7 de febrer, Berlín (Alemanya)

Gulfood, del 16 al 20 de febrer, Dubai

Meat Attraction, del 16 al 18 de febrer, Madrid

Fiporc, del 15 al 16 de febrer, Girona

Fima Agrícola, del 25 al 29 de febrer, Saragossa

Març

FOODEX JAPAN, del 10 al 13 de març, Tòquio (Japó)

PROWEIN, del 15 al 17 de març,Düsserdorf (Alemanya)

Cinegética, del 19 al 22 de març, Madrid

Prowine Asia, del 31 de març al 3 d’abril, Singapur

Fruit Business Forum, del 25 al 26 de març, Barcelona

Gourmets, del 30 de març al 2 d’abril, Madrid

Abril

Alimentaria, del 20 al 23 d’abril, Barcelona

Seafood Exploglobal, 21 al 23 d’abril, Brussel·les (Bèlgica) 

Juny

Organic Food Iberia, del 3 al 4 de juny, Madrid

Octubre

Sial, del 18 al 22 d’octubre, París (França)

Sial Meat 2020, del 18 al 22 d’octubre, París (França)

Fruit Attraction, del 20 al 22 d’octubre, Madrid

Guía Peñin, Mejores Vinos de España, 26 i 27 d’octubre, Madrid

 

Font: RuralCat

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 31/12/2019  Ruralcat

Ja és aplicable el nou Reglament sobre controls oficials dels aliments

Aquest nou Reglament sobre controls oficials conté un conjunt de mesures per reforçar les inspeccions alimentàries al llarg de tota la cadena de subministrament, des del productor al consumidor.

Les noves normes exigeixen que realitzin controls oficials regulars

Les noves normes exigeixen que realitzin controls oficials regulars

Des del 14 de desembre de 2019 ja és aplicable el nou marc legal europeu sobre controls oficials, el Reglament (UE) 2017/625 del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de març de 2017, relatiu als controls i altres activitats oficials realitzats per garantir l’aplicació de la legislació sobre aliments i pinsos, i de les normes sobre salut i benestar dels animals, sanitat vegetal i productes fitosanitaris (DOUE L 95 - 07/04/2017).

Aquest nou Reglament sobre controls oficials conté un conjunt de mesures per reforçar les inspeccions alimentàries al llarg de tota la cadena de subministrament, des del productor al consumidor i es regula l’organització de controls, mostrejos i anàlisis oficials, gestions de crisis, assistència i cooperació administratives, plans de control, auditories, mesures d’execució per incompliments, sancions, etc.

La nova normativa de controls oficials aborda de manera específica el frau alimentari. En conseqüència, les noves normes exigeixen als estats membres que realitzin controls oficials regulars segons el risc i sense previ avís per detectar pràctiques fraudulentes o enganyoses. En casos d’incompliment de la legislació alimentària relativa a pràctiques fraudulentes o enganyoses, el Reglament preveu sancions efectives, dissuasives i proporcionades que tinguin en compte el benefici indegut.

Entre les novetats més destacades d’aquesta norma, destaca l’ampliació de l’abast a tota la cadena agroalimentària, que abasta totes les activitats compreses des de la producció de plantes i animals fins la fabricació i subministrament de productes alimentaris, incloses les que tenen lloc en les explotacions agrícoles, així com en la transformació i distribució dels productes als consumidors.

Les normes de la cadena agroalimentària també inclouen la seguretat i la qualitat dels aliments i pinsos, la sanitat vegetal, la sanitat animal i el benestar. Així mateix, comprenen els controls d’importació a la Unión Europea procedents de tercers països, l’augment de la transparència de les activitats de control oficial realitzades per les autoritats competents i normes més específiques per abordar el frau, inclosa l’obligació dels  Estats  membres d’efectuar controls amb regularitat, amb una freqüència determinada i en funció del risc.

Font: DARP

ESCOLES AGRÀRIES | 27/12/2019  Ruralcat

Un alumne de l’Escola Agrària de l’Empordà guanya la 3ª edició del Premi INNOVACC

El guardó reconeix la feina realitzada per l’estudiant Xavier Puigdevall, així com la tasca del seu tutor Sergi Altarriba i de l’Escola Agrària de l’Empordà.

Els premiats i el jurat

Els premiats i el jurat

L’alumne del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries de l’Escola Agrària de l’Empordà, Xavier Puigdevall, ha resultat guanyador de la tercera edició del Premi INNOVACC a la innovació tecnològica en l’àmbit carni.

Aquests guardons, organitzats per l’Associació Catalana d’Innovació del Sector Carni Porcí (INNOVACC), han reconegut el treball “Ús d’un cultiu iniciador en un producte curat. Diferències entre l’absència o la presència d’un estàrter en el fuet” elaborat per l’estudiant, així com la tasca del seu tutor Sergi Altarriba i de l’Escola Agrària de l’Empordà.  

Als premis s’hi han pogut presentar estudiants de Batxillerat, Formació Professional i Universitat que hagin elaborat i presentat el projecte o treball de final d’estudis durant l’últim curs escolar 2018-2019. El guardó té l’objectiu d’incentivar projectes d’innovació tecnològica dins l’àmbit educatiu català enfocat al sector carni. A més a més, és imprescindible que la innovació sigui tangible, ja que es valora la seva aplicabilitat en un espai real de treball. El projecte elaborat per Xavier Puigdevall ja s’està provant a la Carnisseria Nadal de Sarrià de Ter, empresa on treballa actualment.

La finalitat del projecte guanyador és millorar la formulació d’un fuet tradicional elaborat en una carnisseria mitjançant l’addició d’un cultiu iniciador o estàrter. L’alumne de l’Escola Agrària de l’Empordà ha aconseguit perfeccionar les propietats organolèptiques del producte, així com la seva homogeneïtat entre lots. El punt més important i diferencial del treball és que la utilització d’aquests cultius estàrters no és habitual en petits elaboradors i productors, sinó que és una pràctica més comuna de la gran indústria agroalimentària.

Teresa Colell, directora de l’Escola Agrària de l’Empordà, ha destacat “la importància del Premi INNOVACC per a la dinamització i innovació del sector i per fomentar el relleu generacional”. D’altra banda, segons Sergi Altarriba, tutor del treball premiat “és un autèntic reconeixement a l’esforç d’en Xavier, així com a la labor educativa del centre. Des de la nostra escola seguirem formant als professionals del sector agroalimentari del futur”.

El guardó està dotat amb 5.000 euros, repartits a parts iguals entre Xavier Puigdevall i l’Escola Agrària de l’Empordà. També s’ofereix a l’estudiant guanyador la possibilitat de formalitzar un contracte laboral en pràctiques en una empresa del sector carni porcí català. El jurat del premi ha estat format per grans professionals del sector: Jacint Arnau (IRTA, secretari d’INNOVACC), Esteve Espuña (Esteban Espuña SA, president d’INNOVACC), Narcís Cañigueral (Embutidos Monter SAU, tresorer d’INNOVACC), Ignasi Pons (FECIC), Llorenç Freixanet (Metalquimia, vocal d’INNOVACC), Jaume Sió (Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació), Joan Martí (ACCIÓ), Ricard Parés (PORCAT) i Narcís Grèbol (ex-secretari d’INNOVACC).

L’acte d’entrega del premi ha tingut lloc al restaurant la Deu d’Olot aquest dimecres. Els cinc finalistes han assistit al lliurement del guardó acompanyats pels seus respectius tutors, socis d’INNOVACC i altres persones vinculades al sector carni porcí català.

Font: Escola Agrària de l'Empordà

PREMIS | 24/12/2019  Ruralcat

Un projecte que proposa un material alternatiu al plàstic guanya la 10a edició del Generació d'Idees

Cellupack ha estat elegit el projecte més innovador del Programa Generació d’Idees sobre smart food del Parc de Recerca UAB.

Foto de grup del jurat i premiats (font: UAB)

Foto de grup del jurat i premiats (font: UAB)

El projecte Cellupack ha estat el guanyador de la 10ª edició del Programa Generació d’Idees sobre smart food. Aquest programa vol fomentar l’esperit emprenedor, la cultura de la innovació i ajuda el personal investigador i doctorand de tots els àmbits científics del campus UAB a trobar la millor aplicació a la seva recerca.

Avançant-se a la normativa europea que el 2021 prohibirà els productes de plàstic d’un sol ús, Cellupack vol desenvolupar un material substitutiu que és biodegradable, soluble en aigua i comestible, que no té gust ni olor. Aquest material permet la fabricació a gran escala i és molt versàtil, es pot utilitzar per construir diferents tipus d’envasos d’un sol ús. També fomenta l’economia circular mitjançant la seva dissolució i posterior regeneració i reutilització, amb un mínim consum d’energia.

L’equip Cellupack està format per un investigador de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM), Michele Dei, una enginyera en Nanotecnologia i doctorand de l’Institut de Ciències dels Materials (ICMAB), Camilla Dore, i una Tecnòloga d’Aliments, Elena Jacas.

Per elegir el millor projecte s’ha comptat amb un jurat format per la cap del Servei d'Innovació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Maria Josep Ribot; el coordinador d’R+D+Ii de la Federació Catalana de Cooperatives Agràries de Catalunya, Màrius Simon; el director de projectes d’alimentació del Grup Carinsa, Alfons Perote; el catedràtic del departament de Ciència Animal i dels Aliments, Buenaventura Guarnis, i la gestora de Projectes d'R+D+I d'ACCIÓ, Cristina Peña.

El Programa Generació d'Idees vol crear sinergies entre personal investigador, entitats i empreses. Aquesta 10a edició, que ha estat patrocinada pel Consell Social de la UAB, el Barcelona Sincrotró Park i l’empresa Andrés Pintaluba; també s’ha emmarcat dins el projecte europeu Higher.

Font: UAB

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 29/11/2019  Ruralcat

Es presenta la Guia per a la implantació d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La Guia, elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el CREDA, vol ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

La Guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La Guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

El passat dijous 14 de novembre el Departament d’Agricultura va presentar la Guia per a la implantació d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari en una jornada organitzada per AECOC que va comptar amb la participació de diferents membres del Comitè d’AECOC contra el malbaratament alimentari.

La Guia, elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el CREDA, amb la col·laboració d’AECOC, PIMEC, la FCAC i Unió de Pagesos, té com a objectiu principal ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla que posi de manifest el compromís de les empreses en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

Es tracta d'una mesura de caràcter voluntari, que proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i inclou recomanacions específiques per a les baules de producció primària, comerç a l’engròs i transformació amb exemples concrets. També proporciona un seguit de recursos de suport, guies de referència i casos d’èxit per ajudar les empreses en l’elaboració del Pla.

Aquesta Guia, pionera a l'estat Espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

Font: DARP

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 29/10/2019  Ruralcat

Jornada dedicada a la tecnologia Blockchain al servei del sector agroalimentari

Un centenar d’empreses ha participat en una jornada tècnica organitzada pel Departament d’Agricultura, en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals, sobre aquesta eina destinada a millorar la traçabilitat, l’autocontrol i la prevenció del frau alimentari.

Moment de la jornada

Moment de la jornada

Més de 100 empreses han participat a la Jornada tècnica “Blockchain, un instrument de traçabilitat i lluita contra el frau al sector agroalimentari”, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesa i Alimentació, en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, a l’Hospitalet de Llobregat.

La jornada, que s’emmarcava dins la Barcelona Blockchain Week que es celebra del 25 al 31 d’octubre, s’ha adreçat a les empreses agroalimentàries amb la voluntat de ser un espai d’aprenentatge i debat sobre l’aplicació de la tecnologia blockchain en el camp alimentari, i en concret, com instrument per al control de la traçabilitat dels aliments i la lluita contra el frau alimentari.

La blockchain s’articula com una base de dades formada per cadenes de blocs dissenyades per evitar la seva modificació un cop la dada ha estat publicada. Per aquest motiu, aquesta tecnologia és adequada per emmagatzemar informació que no pugui ser alterada.

L’aplicació de la cadena de blocs va ser inicialment en el sector financer però, poc a poc, s’està emprant en altres sectors, com ara l’alimentari, amb aplicacions relacionades amb la traçabilitat i la transparència.

L’aplicació de la tecnologia Blockchain en el camp de la traçabilitat i la lluita contra el frau alimentari comparteix objectius amb el Projecte Interreg Europe QUALIFY per millorar la competitivitat de les PIME en l’àmbit agroalimentari.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, liderada pel Govern català, és aconseguir que els productes d’aquestes empreses puguin competir en un mercat globalitzat oferint qualitat, autenticitat i fent front al frau alimentari.

Per aconseguir-ho, el projecte preveu dur a terme una sèrie d’activitats destinades a l’intercanvi de bones pràctiques i metodologies entre els socis integrants per tal d’identificar millores que es puguin implementar en els instruments públics per donar suport a les PIME del sector.

Cal destacar que més del 98% de les empreses agroalimentàries de Catalunya són PIME i el seu volum de negoci suposa menys del 20% del total, segons dades dels anuaris de PIMECAT.

Font: DARP

PREMIS | 21/10/2019  Ruralcat

El carnisser Agustí Porta s’endú el premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador 2019

El pastisser Antoni Pons ha rebut l’accèssit d’aquests guardons que tenen per finalitat premiar l’esforç en innovació dels joves que es dediquen al sector de l’artesania alimentària.

El premi vol guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes

El premi vol guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes

El carnisser-cansalader-xarcuter Agustí Porta ha rebut el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de la convocatòria 2019 mentre que el pastisser Antoni Pons ha obtingut l’accèssit.

Agustí Porta té 31 anys i es va formar a l’Escola Agrària del Pirineu. Actualment regenta la xarcuteria Pagès a la Seu d’Urgell on s’ofereix als clients productes artesans i autòctons de la comarca. Antoni Pons és un jove pastisser i professor de cuina que regenta la pastisseria Schr a Mataró on, a banda de dolços i pastes salades, s’ha especialitzat en caramel artístic, una disciplina que barreja pastisseria i art. 

Aquest premi va ser creat l’any 2003 pel Departament d’Agricultura i té per finalitat fomentar actuacions innovadores que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya i guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes.

La dotació del premi és de 3.000 euros, amb un accèssit de 1.000 euros que es concedeix a la persona candidata que tingui més puntuació després de la premiada. 

Els artesans pastissers Jaume Viñallonga, de Montornès del Vallès, i Maurici Cot, de Llinars del Vallès, van ser els guanyadors del Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador corresponents a les edicions 2017 i 2018, respectivament.

Font: RuralCat

AGENDA | 15/10/2019  Ruralcat

La VII Setmana Bio per l’alimentació ecològica torna amb activitats per tot el territori

La Setmana Bio, que es celebrarà del 19 al 27 d’octubre, inclou un ampli programa d’activitats per tot el territori català, amb l’objectiu de promocionar i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població.

La Setmana Bio tindrà lloc del 19 al 27 d’octubre

La Setmana Bio tindrà lloc del 19 al 27 d’octubre

El proper 19 d’octubre arranca una nova edició de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica, que tindrà lloc del 19 al 27 d’octubre i comptarà amb unes 250 activitats que es desenvoluparan arreu de Catalunya promogudes pels agents del sector mateix.

Els pagesos, ramaders i elaboradors de productes ecològics obriran aquests dies  les portes de les seves explotacions i instal·lacions per donar a conèixer la seva feina i què són i com s’obtenen els productes que ells produeixen o elaboren. També podran oferir tastos i venda directa dels productes a tots els assistents. 

Els comerços i punts de venda dels productes ecològics també oferiran activitats relacionades amb els seus productes en el marc del seu establiment, com ara presentacions, promocions, tastos i altres. Així mateix, s’organitzaran diferents activitats de divulgació pensades per donar a conèixer el sistema de producció ecològic i la qualitat d’aquests aliments, així com qualsevol altra tema relacionat amb tallers, jornades, espais dedicats a la producció ecològica dins les biblioteques, passis de documentals, etc. Pel que fa a les activitats gastronòmiques, s’oferiran menús, tallers i showcookings per fomentar la cuina ecològica.

Per últim, tindrà lloc la Setmana Bio a l’escola, la festa anual de la producció i l’alimentació ecològica dels centres educatius de Catalunya.

La Setmana Bio és un esdeveniment impulsat per la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Educació, i Territori i Sostenibilitat, conjuntament amb l’Associació Vida Sana.

Al llarg d’aquest darrer quart de segle, el sector ecològic a Catalunya ha mantingut una trajectòria creixent. De fet, del 1995 al 2018, la superfície certificada en producció ecològica s’ha multiplicat per 42 i ha passat de les 5.000 a les 210.000 hectàrees. En aquest mateix període, el nombre d’operadors de productes ecològics també ha crescut, tot passant de 236 a 3.859.

Font: RuralCat

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 10/10/2019  Ruralcat

Es posa en marxa el Pla Estratègic de l'Alimentació a Catalunya 2020-2025

Aquest Pla ha de posar les bases per assolir el Pacte Nacional de l’Alimentació, determinant objectius, accions i indicadors per al període 2020-2025 en el camp de l´alimentació i els seus àmbits tranversals.

Moment de la reunió del Consell (font: DARP)

Moment de la reunió del Consell (font: DARP)

La setmana passada es van reunir per primera vegada les comissions que formen part del Consell Català de l'Alimentació. Amb aquesta reunió es dona el tret de sortida a l’elaboració del Pla Estratègic de l’Alimentació a Catalunya 2020-2025, que ha de servir de full de ruta per poder arribar fins al Pacte Nacional de l’Alimentació.

A les Comissions hi estan representats l’Administració, el sector, la ciutadania i el món associatiu, i s’organitzaran en quatre eixos de treball: Comissió de la Cadena Agroalimentària, Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries, Comissió de Gastronomia i Territori i Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat.

En aquest sentit, el Consell Català de l’Alimentació és l’òrgan encarregat de promoure el Pacte, actuant com a fòrum d’anàlisi sobre les polítiques agroalimentàries del país i els reptes socials, ambientals, empresarials i tecnològics a què s’enfronta el sector.

Actualment la indústria alimentària representa el 22,6% del PIB català, un sector amb un oes cabdal en l’economia però que ha de fer front a grans reptes de futur com repensar el seu model productiu, el despoblament rural, el manteniment territorial, l’emergència climàtica o la seguretat alimentària.

Font: DARP

 

 

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 09/10/2019  Ruralcat

El Laboratori Agroalimentari participa en el “1st Iberian Meeting in Separation Sciences & Mass Spectrometry”

El LAC presenta pòster que mostra els resultats del desenvolupament i la validació del mètode de determinació d’etoxiquina en pinsos a nivell de residus realitzat al laboratori.

Presentació del pòster

Presentació del pòster

El Laboratori Agroalimentari participa en el “1st Iberian Meeting in Separation Sciences & Mass Spectrometry” que es celebra a Santiago de Compostela del 8 a l’11 d’octubre amb la presentació del pòster “Analysis of Ethoxyquin residues in animal feed using Quechers and Gas Chromatography tandem Mass Spectrometry”.

En el pòster es recullen els resultats del desenvolupament i la validació del mètode de determinació d’etoxiquina en pinsos a nivell de residus realitzat al laboratori. 

Aquest mètode permet dur a terme la determinació d’etoxiquina en concentracions superiors o iguals a 0.01 ppm, constituint una eina indispensable per a realitzar el control oficial en compliment del Reglament d’execució (UE) 2017/962 de la Comissió de 7 de juny de 2017, pel qual es suspèn l’autorització d’etoxiquina com additiu en pinsos per a totes les especies i categories d’animals.

Font: LAC

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 08/10/2019  Ruralcat

Agricultura lidera un projecte europeu per millorar la competitivitat de les pime en l'àmbit agroalimentari

L’objectiu d’aquesta iniciativa és aconseguir que els productes d’aquestes empreses puguin competir en un mercat globalitzat oferint qualitat, autenticitat i fent front al frau alimentari.

El 98% de les empreses agroalimentàries catalanes són PIME

El 98% de les empreses agroalimentàries catalanes són PIME

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació lidera el projecte QUALIFY, una iniciativa cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa de Cooperació Territorial Europeu ‘Interreg Europe’, en què participen cinc altres socis: la Cambra d’Agricultura de la regió de la Vienne (França), el Govern Regional de Tessàlia (Grècia) i les Cambres Nacionals de Comerç i Indústria de Bulgària, Eslovènia i Estònia.

El projecte, en marxa des del passat mes d’agost, té com a objectiu impulsar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses (PIME) del sector agroalimentari a través de la millora dels seus processos de qualitat, la prevenció del frau alimentari i la promoció de l’autenticitat dels seus productes.

Per assolir aquest objectiu, es duran a terme un conjunt d’activitats destinades a l’intercanvi de bones pràctiques i metodologies entre els socis integrants per tal d’identificar millores que es puguin implementar en els instruments que té el Govern per ajudar les pimes del sector.

Així, el projecte es focalitzarà en quatre línies bàsiques: la prevenció del frau en els aspectes directament relacionats amb els factors clau de la diferenciació dels productes de les pimes com ara l’autenticitat, els mètodes d’elaboració tradicionals, la proximitat, etc. També incidirà en la millora de l’autocontrol de la qualitat de les pimes per augmentar-ne la competitivitat i la internacionalització, en donar a conèixer a la societat el valor afegit diferencial que aporten aquests productes i les seves garanties d’autenticitat i en la creació d’estructures de governança que permetin la col·laboració publico-privada en aquest àmbit.

La durada del projecte és de tres anys i mig i compta amb un pressupost de 1,31 M€ dels quals 1,06 M€ seran finançats amb fons FEDER.

El projecte preveu definir un pla d’acció per implementar a partir dels anys 2022-2023 de cara a la millora de l’eficiència i eficàcia de les polítiques públiques en l’àmbit de la qualitat, prevenció del frau i autenticitat a les PIME del sector agroalimentari català.

A Catalunya hi ha en total 3.922 empreses agroalimentàries, de les quals més del 98% del total són PIME. En termes generals, el volum de negoci de la Indústria agroalimentària (IAA) a Catalunya és de 26.288 M€, que suposa una cinquena part del negoci industrial a Catalunya i el 24% del total espanyol.

Per a més informació consulteu: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/alimentacio/projectes-europeus/interreg-europe-qualify/ 

Font: DARP
 
 

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 26/07/2019  Ruralcat

Disponible la nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció del malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La guia proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari

La nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries ha estat elaborada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb la col·laboració del CREDA-UPC-IRTA, AECOC, PIMEC, FCAC i Unió de Pagesos.

La guia té com a objectiu principal ajudar les empreses agroalimentàries en l’elaboració i la implantació d’un Pla que posi de manifest el compromís de les empreses en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament d'aliments.

Es tracta d'una mesura de caràcter voluntari, que proposa 10 principis per a l’elaboració d’un Pla de prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i inclou recomanacions específiques per a les baules de producció primària, comerç a l’engròs i transformació amb exemples concrets. També proporciona un seguit de recursos de suport, guies de referència i casos d’èxit per ajudar les empreses en l’elaboració del Pla.

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

Font: DARP

ESCOLES AGRÀRIES | 24/07/2019  Ruralcat

El DARP organitzarà una Hackathon Pagesa a les escoles agràries contra el malbaratament alimentari

L’objectiu és sensibilitzar als joves i al sector sobre la importància de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agroalimentari.

La Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la setmana contra el malbaratament alimentari del 23 al 29 de setembre

La Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la setmana contra el malbaratament alimentari del 23 al 29 de setembre

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en col·laboració amb la Plataforma Aprofitem els Aliments, organitzarà una Hackathon Pagesa que tindrà lloc durant la Setmana contra el malbaratament alimentari de l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC) del 23 al 29 de setembre.

L’objectiu de la Hackathon és sensibilitzar als joves i al sector i generar un recull d’idees per recuperar el valor dels aliments a la societat i prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agroalimentari.

La Hackathon Pagesa consistirà en la realització de tres jornades a les escoles agràries de Vallfogona de Balaguer, Manresa i Monells i una sessió final a la Casa de l’Agricultura a Barcelona amb la participació dels alumnes autors de les idees seleccionades i representants del sector.

Font: DARP

Informació relacionada

ESCOLES AGRÀRIES | 11/07/2019  Ruralcat

Els alumnes de l’EA de l’Empordà assoleixen el 100% d’ocupació

A punt de finalitzar el curs 2018/19 del CFGS de processos i qualitat a la industria alimentària que imparteix el centre de Monells, l’escola fa un balanç molt positiu del grau d’inserció laboral dels alumnes llicenciats i agraeix el suport de les empreses que els donen suport.

Foto de grup dels alumnes (font: EA de l'Empordà)

Foto de grup dels alumnes (font: EA de l'Empordà)

Aquest curs el 90% dels alumnes del CFGS de processos i qualitat a la indústria alimentària que imparteix l’Escola Agrària de l’Empordà s’ha inserit automàticament a les empreses on han realitzat la formació dual. El 10% d’alumnat restant tenia negoci propi i farà el relleu generacional, la qual cosa garanteix la salut d’aquest perfil d’empreses agroalimentàries.

Aquestes bones dades han portat al centre a fer un balanç molt positiu del grau d’inserció laboral i s’ha volgut agrair el suport de les empreses que han col·laborat en la formació i han acollit alumnes en dual en aquest curs, que són Nestlé, Cafès Cornella, Cuinats Jotri, Carnisseries Nadal, Boada Porcel i Frit Ravich, així com a la resta d’empreses amb les qual el centre col·labora de forma habitual.

D’altra banda, de la promoció 2017/19 s’han llicenciat el 89% d’alumnes que tenien opcions a tenir el títol i des del centre s’ha volgut reconèixer l’esforç que han fet els alumnes per tal de ser competitius i sortir preparats per treballar en un entorn tan ampli com és l’agroalimentari, ja que aquest és un dels objectius de l’escola. 

Des de l’any 2015 el centre ha apostat per fer aquest formació en format dual, la qual cosa implica a l’escola i les empreses a treballar de manera coordinada per donar-se suport mútuament.

Font: EA de l'Empordà

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 04/07/2019  Ruralcat

Conveni amb préstecs preferents per a finançar el desenvolupament del sector tofoner a Catalunya

El Pla d’Acció per al desenvolupament del Sector Tofoner a Catalunya preveu augmentar en 2.000 hectàrees la superfície destinada a aquest conreu.

El conveni vol donar suport financer a les inversions en el conreu de la tòfona

El conveni vol donar suport financer a les inversions en el conreu de la tòfona

El Departament d’Agricultura i CaixaBank han signat un conveni de col·laboració en matèria de préstecs preferents per al desenvolupament del sector tofoner a Catalunya.

En virtut d’aquest conveni, l’entitat financera estudiarà, sense rebre cap compensació econòmica, les necessitats dels titulars per a l’execució dels projectes d’inversions per al conreu de la tòfona. Per la seva banda, el DARP comprovarà, a través del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), que les inversions a realitzar són viables i idònies d’acord amb el Pla d’Acció.

El Pla d’Acció per al desenvolupament del Sector Tofoner a Catalunya per a un horitzó 2019 a 2035 preveu augmentar la superfície destinada al conreu de la tòfona en 2.000 hectàrees, que pot suposar una inversió d’uns 30 milions d’euros.

Amb aquest conveni, es pretén donar suport financer a les inversions en el conreu de la tòfona dins del Pla d’Acció que té per objectiu general la dinamització socioeconòmica del sector tofoner català, per tal de millorar-ne la competitivitat i el desenvolupament. Per aconseguir aquest objectiu, el pla es centra en la dinamització de l’espècie de major interès econòmic per al sector: la tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.).

Font: DARP

Especials