Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

AJUTS | 25/03/2020  Ruralcat

EL DARP convoca els ajuts per a la promoció i foment de la venda de proximitat a Catalunya

Els ajuts estan dotats amb una partida pressupostària de 228.000 euros.

El Departament d’Agricultura ha convocat els ajuts 2019-2020 per a la promoció i el foment de la venda de proximitat a Catalunya.

Els ajuts d'aquesta convocatòria seran a càrrec dels pressupostos del Departament Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per a l'any 2020, dotada amb un import màxim de 228.000 euros.

Les persones beneficiàries han de realitzar i pagar les actuacions objecte dels ajuts entre el 2 de maig de 2019 i l'1 de setembre de 2020, ambdós inclosos, i justificar-les davant del DARP com a màxim el 20 de setembre de 2020.

Els ajuts concedits es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat de Catalunya, http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts.

Font: RuralCat

Informació relacionada

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 24/03/2020  Ruralcat

Recomanacions per contenir el COVID-19 adreçades a les empreses agroalimentàries

L’Agència Catalana de Seguretat Alimentaria (ACSA) ha elaborat una sèrie de documents amb recomanacions per ajudar en la contenció de la transmissió del COVID-19.

L’ACSA informa que actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font de transmissió del Coronavirus

L’ACSA informa que actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font de transmissió del Coronavirus

En concret, hi ha dos documents que van adreçats a totes les empreses alimentàries, un amb recomanacions sobre la higiene i l’altre sobre la neteja i desinfecció de les instal·lacions, i dos documents més adreçats a empreses que tracten amb el públic directament, un per les empreses alimentàries i establiments que fan venda directa al públic i l’altre per a les empreses que fan el repartiment a domicili d’aliments

Per a més informació: http://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/mesures-de-contencio-de-la-transmissio-de-covid-19-/

Així mateix, l’ACSA també ha informat que actualment no hi ha evidència que els aliments siguin una font o via probable de transmissió del Coronavirus, com es potveure en aquest article: http://acsa.gencat.cat/ca/seguretat_alimentaria/mesures-de-contencio-de-la-transmissio-de-covid-19-/no-hi-ha-evidencia-que-els-aliments-siguin-una-font-o-una-via-de-transmissio-del-coronavirus/

Font: Subdirecció General d’Indústries i Qualitat

ESCOLES AGRÀRIES | 24/03/2020  Ruralcat

Diverses escoles agràries i el LAC donen material sanitari als professionals de diferents centres sanitaris

Les Escoles Agràries de Catalunya s’han sumat aquests dies a les mostres de suport i col·laboració en la lluita contra la pandèmia del coronavirus fent entrega de material sanitari, higiènic i de protecció així com menjar a diversos centres sanitaris i hospitals. També el Laboratori Agroalimentari s’ha unit a la iniciativa.

Donació feta al Centre Sociosanitari Maria Gay de Girona per part de l'EA de l'Empordà

Donació feta al Centre Sociosanitari Maria Gay de Girona per part de l'EA de l'Empordà

L’Escola Agrària de l’Empordà ha fet una donació de material sanitari de protecció al Centre Sociosanitari Maria Gay de Girona. D’aquesta manera, el centre educatiu vol donar suport a la població d’edat avançada, un dels col·lectius més sensibles als efectes del coronavirus.

En concret, s’ha realitzat una donació de 500 guants de làtex, 72 rotllos de paper higiènic, sis ampolles d’alcohol sanitari, 150 bates, 25 monos d’un sol ús, gorres i peücs pels professionals d’atenció a la gent gran d’aquesta residència.

                       

D’igual manera, la resta d’Escoles Agràries també han fet les seves respectives donacions de menjar, mascaretes, granotes protectores, guants i paper higiènic a centres sanitaris per ajudar en la lluita contra la pandèmia.

El lliurement d’aquests productes s’emmarca dins del compromís de les escoles  per ajudar a millorar la situació i aportar el seu gra de sorra en la lluita contra el coronavirus (COVID-19) i frenar la propagació de la malaltia.

                                    

Així mateix, el Laboratori Agroalimentari de Catalunya també ha fet una donació de mascaretes quirúrgiques a l’Hospital de Mataró.

Font: RuralCat

SANITAT ANIMAL | 23/03/2020  Ruralcat

El DARP ofereix instruccions pel compliment dels Programes sanitaris en el sector ramader a Catalunya

Des del Servei de Prevenció en Salut Animal de la Subdirecció General de Ramaderia del DARP, s'informa de les actuacions necessàries que han de seguir les explotacions porcines per garantir el programa sanitari del porcí tenint en compte les recomanacions i obligacions de les autoritats sanitàries.

Aquestes mesures es mantindran mentre es mantingui l’estat d’alarma

Aquestes mesures es mantindran mentre es mantingui l’estat d’alarma

La Subdirecció general de Ramaderia ha fet arribar a les explotacions porcines les instruccions sobre les actuacions mínimes a realitzar per al compliment del Programa sanitari del porcí en les explotacions porcines de Catalunya, mentre duri l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisis sanitària originada pel COVID-19. 

Entre altres actuacions, s’han adoptat mesures addicionals per a la prevenció i el control de la infecció pel SARS-CoV-2 amb l’obligació de limitar la prestació dels serveis públics a aquells estrictament necessaris per garantir el correcte funcionament dels serveis bàsics o estratègics.

En el cas de les entrades UE s’hauran de continuar realitzant els controls de resultats a l'arribada de les partides dels animals com fins ara. Tanmateix,  es redueix la presa de mostres a una sola extracció, on també inclouran les mostres per a PCR-PPA.

De les actuacions dins les Programa Sanitari del Porcí que cal considerar com a prioritàries són el compliment de les vacunacions de la malaltia d’Aujeszky establert a la normativa; els controls serològics per a les entrades intracomunitàries, destí engreix i vida (que durant aquest període passarà de dos extraccions a una als 8 – 10 dies de l’entrada dels animals, mantenint-se el doble tub); els controls serològics obligatoris en els centres de quarantena de mascles reproductors previs per a la sortida dels animals cap a Centres de Recollida de material genètic; les actuacions que ja s’hagin iniciat per a confirmar o descartar la malaltia davant de l’obtenció de resultats serològics desfavorables; i les actuacions serològiques pel manteniment de les qualificacions sanitàries de les explotacions porcines de reproductores per a garantir el moviments pecuaris.

Per a l’execució d’aquestes actuacions, cal seguir les recomanacions de protecció i prevenció per a la reducció de risc del possible contagi entre persones. Queden excloses de les actuacions prioritàries, per a les explotacions d’engreix, l’extracció de les 16 mostres prèvies a la sortida cap a escorxador. Per tant, la no extracció de 16 mostres en les explotacions d’engreix, no suposarà cap limitació per a l'emissió de DST (Documentació Sanitaria de Trasllat) vida i escorxador per part dels titulars de les explotacions porcines.

Així mateix, es considera prioritari l’aprovació de CSM (Certificat Sanitari de Moviment) per part dels Serveis Veterinaris Oficials de les Oficines Comarcals/Serveis Territorials i l'autorització de nous PEG (Permisos d’Entrada de Garrins).

Pel que fa a les enquestes de bioseguretat, la realització d’enquestes i actes de bioseguretat no es consideren una actuació prioritària, per tant no quedaran afectades aquelles explotacions porcines que tinguin caducada l’enquesta de bioseguretat.

Igualment, s’informa de les instruccions pel Programa Sanitari Avícola i els referents a boví i petits remugants.

Aquestes mesures es mantindran mentre es mantingui l’estat d’alarma (RD 463/2020).

Es pot trobar més informació al web de Protecció Civil, on figura el document “Preguntes sobre les restriccions de la COVID-19”.

D’altra banda, des de la Direcció general d’Agricultura i Ramaderia i la Subdirecció General de Seguretat Alimentària i Protecció de la salut també s’han difós diferents recomanacions de neteja i desinfecció d’instal·lacions en empreses alimentàries per a la prevenció de coronavirus, que es poden trobar a a la pàgina de l’ACSA (http://acsa.gencat.cat/ca/inici/), on figuren els següents documents: Recomanacions per als establiments d'alimentació amb servei directe  al públic , Recomanacions d'higiene per a les indústries alimentàries, Recomanacions de neteja i desinfecció d'instal·lacions en empreses alimentàries per a la prevenció del coronavirus.

Font: Servei de Prevenció en Salut Animal del DARP

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 17/03/2020  Ruralcat

El Departament d’Agricultura vetlla per garantir la producció i el proveïment d’aliments

A més, manté el personal necessari per a garantir la seguretat alimentària, la sanitat animal i vegetal i la salut pública. Els Serveis Territorials i les Oficines Comarcals disposen de telèfons i bústies electròniques habilitades per a la realització tràmits urgents i imprescindibles.

El DARP vol garantir al màxim d’operatives possible la producció d’aliments i el seu proveïment

El DARP vol garantir al màxim d’operatives possible la producció d’aliments i el seu proveïment

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació manté els serveis mínims imprescindibles dins del seu àmbit competencial per garantir al màxim d’operatives possible la producció d’aliments i el seu proveïment. Els Serveis Territorials i totes les Oficines Comarcals estan tancades des d’ahir però disposen de telèfons i bústies electròniques habilitades per a la realització d’aquells tràmits més urgents i imprescindibles pel sector agrícola i ramader.

Pel que fa la producció, es manté el moviment de transports d’animals, tan vius com morts, així com el transport d’aliments per animals i de matèries primeres per a la producció d’aliments per als animals.

En l’àmbit del proveïment, no s’atura el moviment de persones que treballen a la cadena alimentària per a garantir l’abastiment de la població: pagesos i ramaders, treballadors d’explotacions i granges. També proveïdors d’aliments per a animals, proveïdors de materials per a la manipulació, l’envàs i el packaging dels productes, escorxadors, transportistes, cadenes de distribució majoristes i minoristes.

A més, el Departament també manté el personal necessari per a garantir la seguretat alimentària, la sanitat animal i vegetal i la salut pública. També continuarà donant servei de manera telemàtica en els tràmits que ja es podien fer habitualment en aquesta modalitat.

Telèfon i bústies habilitades per a tràmits urgents

Per atendre les urgències que puguin sorgir en aquest període, el Departament d’Agricultura atendrà via telefònica a les Oficines Comarcals (OC) i els Serveis Territorials del DARP (de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores) o bé mitjançant correu electrònic. A totes les oficines hi ha un cartell amb l’advertiment del tancament i la modalitat de posar-se en contacte amb el personal perquè el sector pugui continuar treballant per a proveir aliments sempre seguint les indicacions del Departament de Salut. Tot això amb l’objectiu final d’intentar garantir els mercats de productes frescos, seguir fent les tasques del camp i granges i garantir la mobilitat agropecuària i d’aliments.

Girona:

OC Alt Empordà : 972.514.379

OC Baix Empordà:972.640.258

OC Gironès: 872.975.396

OC La Selva: 972.840.652

OC Ripollès:972.700.692

OC La Garrotxa: 972.260.455

Barcelona:

OC Alt Penedès:  93 817 05 34 aapenedes.daam@gencat.cat

OC Garraf: 93 810 02 35 agarraf.daam@gencat.cat

OC Maresme 93 754 03 90 amaresme.daam@gencat.cat

OC Baix Llobregat  93 640 08 82 abllobregat.daam@gencat.cat

OC Vallès Oriental 93 882 77 47 avoriental.daam@gencat.cat

OC Vallès Occidental 93 727 64 90 avoccidental.daam@gencat.cat

Serveis Territorials a Barcelona 93 409 20 90 ssttbarcelona.daam@gencat.cat

Catalunya Central i Serveis Territorials Catalunya Central:

Oc Solsonès  973 48 04 89  asolsones.daam@gencat.cat

Oc Bages- Moianes 93 872 42 24  abages.daam@gencat.cat

Oc Anoia  93 803 19 85  aanoia.daam@gencat.cat

Oc Berguedà     93 821 44 70 abergueda.daam@gencat.cat

STC 93 882 87 90 ssttcatalunyacentral.daam@gencat.cat

Per a tràmits relacionats amb Ramaderia i Sanitat comarca Osona: sir.ssttcc.agricultura@gencat.cat

Tarragona:

Serveis Territorials de Tarragona: 977250845 sstttarragona.daam@gencat.cat

OC Priorat. Tel 977830259 apriorat.daam@gencat.cat

OC Conca de Barberà: 977860207 acbarbera.daam@gencat.cat

OC Baix Penedès: 977660122 abpenedes.daam@gencat.cat

OC Alt Camp: 977600924 aacamp.daam@gencat.cat

OC Baix Camp: 977326336 abcamp.daam@gencat.cat

Lleida:

Serveis Territorials Lleida: direcciossttlleida.daam@gencat.cat

OC Segrià: asegria.daam@gencat.cat  / aramaderiasegria.daam@gencat.cat (per temes ramaders)

OC Garrigues: agarrigues.daam@gencat.cat

OC Urgell: aurgell.daam@gencat.cat

OC Pla Urgell: apurgell.daam@gencat.cat

OC Noguera: anoguer.daam@gencat.cat

OC Segarra: asegarra.daam@gencat.cat

OC Vall d’Aran: avaran.daam@gencat.cat

OC Alta Ribagorça: aaribagor.daam@gencat.cat

OC Pallars Jussà: apjussa.daam@gencat.cat

OC Pallars Sobirà: apsobira.daam@gencat.cat

OC Alt Urgell: aaurgell.daam@gencat.cat

OC Cerdanya: acerdanya.daam@gencat.cat

Terres de l’Ebre:

SSTT Terres de l’Ebre:  ssttterresebre.daam@gencat.cat. 627 48 06 77

OC Baix Ebre: abebre.daam@gencat.cat 627 48 06 77

OC Montsià: amontsia.daam@gencat.cat 637 35 56 73

OC Ribera d’Ebre: arebre.daam@gencat.cat 676 70 23 70

OC Terra Alta: talta.daam@gencat.cat 607 07 17 05

Font: DARP

 

Especials