Tota l'actualitat relacionada amb el món de l’alimentació i la indústria agroalimentària

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA | 26/07/2019 

Disponible la nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció del malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 26/07/2019 

Disponible la nova Guia per a la implantació d'un pla de prevenció del malbaratament alimentari a les empreses agroalimentàries

Aquesta guia, pionera a l'estat espanyol, vol ser un instrument útil perquè les empreses puguin reflexionar i incorporar de manera senzilla la prevenció i la reducció de les pèrdues i el malbaratament alimentari dins dels seus procediments.

ESCOLES AGRÀRIES
 | 24/07/2019 

El DARP organitzarà una Hackathon Pagesa a les escoles agràries contra el malbaratament alimentari

L’objectiu és sensibilitzar als joves i al sector sobre la importància de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari al sector agroalimentari.

ESCOLES AGRÀRIES
 | 11/07/2019 

Els alumnes de l’EA de l’Empordà assoleixen el 100% d’ocupació

A punt de finalitzar el curs 2018/19 del CFGS de processos i qualitat a la industria alimentària que imparteix el centre de Monells, l’escola fa un balanç molt positiu del grau d’inserció laboral dels alumnes llicenciats i agraeix el suport de les empreses que els donen suport.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 04/07/2019 

Conveni amb préstecs preferents per a finançar el desenvolupament del sector tofoner a Catalunya

El Pla d’Acció per al desenvolupament del Sector Tofoner a Catalunya preveu augmentar en 2.000 hectàrees la superfície destinada a aquest conreu.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 25/06/2019 

El DARP ha participat al Congrés Internacional de Qualitat i Seguretat Alimentària

El congrés ACOFESAL 2019 es va celebrar del 19 al 21 de juny a la Facultat de Medicina de la Universitat Internacional de Catalunya a Barcelona.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 18/06/2019 

El LAC col·labora en l’article “Estudi d’anàlisis de pigments naturals en olis d’oliva” publicat a la revista Analytical & Bioanalytical Chemistry

El Laboratori Agroalimentari ha col·laborat amb la Universitat de Barcelona en la realització de l’estudi d’anàlisis de pigments naturals en olis d’oliva per cromatografia d’alta resolució amb detector d’espectrometria de masses (UHPLC-MS/MS).

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 07/06/2019 

Es presenta el Consell Català de l'Alimentació amb l’objectiu d’assolir l'excel·lència alimentària a Catalunya

Aquest Consell també haurà de liderar els debats amb els representants de l’Administració i de la societat civil per definir un Pacte nacional per a la política alimentària del país.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 03/06/2019 

El Tech4Good Congress anticiparà a Barcelona les tendències ecosostenibles

El congrés compta amb el patrocini de Grifols amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i del Pla Anual de Transferència Tecnològica.

SOSTENIBILITAT
 | 31/05/2019 

Les empreses encara estan lluny de complir amb els objectius de l’Agenda 2030

Només el 55% de les empreses espanyoles cotitzades presenten informes de sostenibilitat mentre que la majoria de les pimes encara s’ha d'iniciar en l'Agenda 2030. Aquestes són algunes de les conclusions que es desprenen del segon informe de l’Observatori dels ODS.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 20/05/2019 

Arriba la Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ del 3 al 7 de juny

Es tracta d’una setmana d’impuls dels negocis, d’obertura de vies per arribar a nous mercats i per posar en marxa projectes internacionals.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 15/05/2019 

Constantí acollirà la presentació de la Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol del contingut efectiu dels aliments envasats

La guia es presentarà en el marc d’una jornada que es celebrarà el proper 23 de maig que pretén establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol del contingut efectiu amb els requisits normatius.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 15/05/2019 

Prodeca informarà a les empreses agroalimentàries sobre el BREXIT

Un servei de la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries, Prodeca, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació permetrà resoldre dubtes i estar informats sobre els aspectes claus a tenir en compte, tant si les empreses ja estan comercialitzant els seus productes en aquest mercat com si tenen intenció de vendre-hi.

PREMIS
 | 13/05/2019 

Es convoca el Premi al millor jove artesà alimentari innovador de 2019

El premi té per finalitat fomentar actuacions innovadores que esdevinguin pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya i guardonar l'esforç dels/de les joves artesans/es alimentaris/àries en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny d'aquests productes.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 09/05/2019 

L’EIT Food Innovation Prize Competition 2019 premia els nous emprenedors del sector agroalimentari

Els premis ofereixen supor al desenvolupament de nous productes o serveis que ajudin a transformar el sistema alimentari. La data límit per a participar als premis és el 12 de maig.

AJUTS
 | 08/05/2019 

Agricultura convoca els ajuts per fomentar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica per al 2019

Els ajuts s’adrecen a les universitats i els centres de recerca de Catalunya que contribueixin a desenvolupar el sector ecològic català. Els beneficiaris rebran un màxim de 15.000 euros per desenvolupar el seu projecte. El termini de presentació de sol·licituds finalitza el 24 de maig.

ACTIVITATS DE DEMOSTRACIÓ
 | 08/05/2019 

L’IRTA dóna a conèixer el sistema ‘NIR Low Cost’ com a solució eficient per a determinar paràmetres crítics de qualitat i seguretat alimentària

Aquest projecte està inclòs en els ajuts a les activitats de demostració de Transferència Tecnològica (operació 01.02.01) del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020) corresponents a 2018.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 01/05/2019 

Es presenta la ‘Guia per a la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat a les pimes agroalimentàries’

L’objectiu d’aquesta jornada, que s’emmarca dins el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT), és establir unes línies per la implantació d’un sistema d’autocontrol de la qualitat.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 29/04/2019 

El Departament d’Agricultura atorga el Diploma de Mestre/a Artesà/ana Alimentari/ària a 36 persones

L'atorgament del diploma significa el reconeixement del mestratge excepcional amb el qual l'artesà exerceix el seu ofici.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 09/04/2019 

El Meat Business Forum reuneix la indústria càrnia mundial a l’Hospitalet de Llobregat

100 compradors de 28 països extracomunitaris participaran avui i demà en rondes de negocis amb empreses catalanes del sector carni a l’espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat.

AJUTS
 | 04/04/2019 

Jornada sobre oportunitats per a la participació catalana en projectes europeus en l’àmbit de la indústria agroalimentària

El 28 de març passat la Universitat de Lleida (UdL) va acollir l’acte Matchmaking event in Agrofood amb l’objectiu de posar en contacte empreses del sector agroalimentari i grups de recerca de les universitats procedents de les regions participants en el projecte ACCESS, finançat pel programa de cooperació transfronterera entre Espanya, França i Andorra (Interreg V-POCTEFA).

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 02/04/2019 

El sector ecològic català manté una tendència a l’alça i supera les 200.000 hectàrees

Entre els anys 1995 i 2018, la superfície certificada en producció ecològica s’ha multiplicat per 42 i ha passat de les 5.000 a les 210.000 hectàrees, segons dades del CCPAE.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 22/03/2019 

L’IRTA organitza dues sessions demostratives de processament d’aliments per altes pressions

Les jornades demostratives, que s’emmarquen dins les activitats de demostració “Altes pressions hidrostàtiques per aliments més segurs, saludables i innovadors – HPPALIM” es celebraran els dies 27 i 28 de març a l’IRTA de Monells.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 19/03/2019 

El DARP publica les fitxes informatives sobre l’etiquetatge i qualitat de les fruites i hortalisses

Es tracta d’un document que vol ser una eina útil per al sector per garantir la informació i la qualitat de la fruita, i facilitar el compliment de la normativa.

PROJECTES EUROPEUS
 | 04/03/2019 

CREDA-IRTA-UPC participa en el projecte STRENGHT2FOOD per reforçar la sostenibilitat alimentària europea a través de la qualitat

Es tracta d’un projecte de cinc anys de durada finançat per la UE, a través del programa Horizon 2020, amb un pressupost total de 6.904.226€.

TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA
 | 04/03/2019 

El seminari “Packaging en el sector de fruita dolça” exposa els principals reptes relacionats amb la sostenibilitat dels envasos

El passat dia 28 de febrer, va tenir lloc a Lleida el seminari tècnic “Packaging en el sector de fruita dolça”, organitzat pel Servei d’Innovació Agroalimentària, en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica, al qual van assistir unes 70 de persones.

XARXA-I.CAT
 | 28/02/2019 

La fundació Miquel Agustí publica el “Catàleg de llavors de tomàquet en accés obert” i la “Guia de multiplicació de varietats tradicionals de tomàquet”

Aquests documents han estat elaborats en el marc de l’activitat de demostració “Plataforma d’accés als recursos filogenètics tradicionals, ús de l’agrobiodiversitat en agricultura productiva”, finançada a través de l’operació 01.02.01 de Transferència tecnològica del PDR de Catalunya 2014-2020.

DOSSIER TÈCNIC
 | 27/02/2019 

Dossier Tècnic nº 94: “El tomàquet de Penjar”

El monogràfic està dedicat a les varietats catalanes de tomàquet de Penjar amb la voluntat de donar a conèixer les tècniques de conservació i producció d’aquest aliment tan tradicional a casa nostra. El document és la continuació d’una sèrie dedicada a la divulgació de les varietats tradicionals d’interès agroalimentari.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 26/02/2019 

Agricultura actualitza els mapes amb la distribució territorial de les indústries agràries i alimentàries de Catalunya per sectors i les dades del visor interactiu

A partir de la base de dades del Registre d'Indústries Agràries i Alimentàries de Catalunya (RIAAC), s’ha publicat al web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) els mapes actualitzats amb la distribució territorial de les indústries agroalimentàries de Catalunya per sectors.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 21/02/2019 

Les empreses ja es poden adherir a l'Acord del Codi de Bones Pràctiques Comercials al llarg de la cadena alimentària de Catalunya

L’adhesió a l’Acord del CBPC comporta comprometre’s en la millora de les pràctiques comercials, de la percepció del consumidor, de la comercialització, creixement i orientació.

FRUITA
 | 20/02/2019 

Agricultura posa en marxa el Pla d'arrencades de fruita de pinyol pel 2019-2020 amb un import de 10M€

La consellera Teresa Jordà ha presentat aquest pla que preveu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià, i platerina, el que equival a 80.000 tones de fruita de pinyol, volum corresponent al que es va deixar d’exportar arran del veto rus.

GRUPS OPERATIUS
 | 18/02/2019 

L’empresa Micologia Forestal & Aplicada (Micofora) millora la productivitat de plantacions joves de tòfona negra mitjançant el maneig microbiòlic

Aquest projecte, finançat a través de l’operació 16.01.01 de cooperació per a la innovació del PDR de Catalunya 2014-2020, ha estat liderat i coordinat per l’empresa Micofora (Micologia Forestal & Aplicada, SL), amb la participació de les empreses Bioera i Tofonejant, el productor forestal Santiago Rosàs i l’IRTA.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 15/02/2019 

Agricultura impulsa un pla de suport als cítrics de l’Ebre

El DARP està impulsant diverses accions de promoció i suport del producte local i ha iniciat aquesta setmana una campanya viral a les xarxes social amb el lema #VitaminaEbre, que anima a fer-se fotos amb una mandarina o una taronja per "picar l'ullet" al sector.

ENTREVISTA
 | 14/02/2019 

“Kensho sake és el resultat d’aplicar els coneixements en innovació al món de l’arròs”

Kensho sake és una empresa de l’Ampolla que elabora sake i ferments derivats de l’arròs amb varietats locals. L’equip el formen la Meritxell Jardí i l’Humbert Contí que, coneixedors de la gran qualitat de l’arròs del Delta de l’Ebre, tenien clar des d’un principi que volien innovar amb les seves varietats per aconseguir productes de més valor afegit. Al 2008 van apostar per l’elaboració del primer sake mediterrani i al 2015 van fundar Kensho sake com la primera empresa de l’Estat i la segona d’Europa en elaborar sake i koji. L’empresa ha guanyat el Premi Emprèn de la Diputació de Tarragona al 2016, el guardó d’una estrella superior al TasteAwards de l’ITQI, al 2017, el Premi Eco-elabora de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica i enguany han rebut el premi PITA 2018 en la modalitat a l’agroindústria per la implantació d’innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d’origen agrari.

FORMACIÓ
 | 11/02/2019 

El projecte Tr3s local inicia les activitats de suport a les empreses que fan venda de proximitat

El proper dilluns 18 de febrer comença la primera jornada de la formació “Impuls a la venda de productes de proximitat” a l’EA Manresa, en el marc del projecte POCTEFA Tr3s local. El curs té per objectiu afavorir la professionalització i competitivitat de les empreses de productes agroalimentaris de proximitat.

GRUPS OPERATIUS
 | 11/02/2019 

Un projecte liderat per bonÀrea Agrupa permet reduir un 10% l'excreció de nitrogen al medi ambient en vedells d'engreix

Aquest projecte, finançat a través de la operació 16.01.01 de cooperació per a la innovació del PDR de Catalunya 2014-2020, ha estat coordinat per l’Associació d’Empresaris de Boví d’Alcarràs i ha comptat amb la participació de les empreses Nanta i Sinual, les agrupacions empresarials ASOPROVAC Catalunya i l’Associació Catalana de Fabricants de Pinsos (ASFAC), el Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la producció del DARP, i ha estat dut a terme en col·laboració amb el Programa de remugants del I’RTA.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 07/02/2019 

L’IRTA, Fruit Future i Plan & Food Research impulsen la comercialització de noves varietats de poma i pera adaptades a climes càlids

El Hot Climate Programme (HCP) el van iniciar l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i Plant & Food Research l’any 2002 amb l’objectiu de desenvolupar noves varietats de pomes i peres adaptades a zones de cultiu amb altes temperatures.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 05/02/2019 

El DARP publica la fitxa tècnica “La tòfona, un recurs econòmic en creixement”

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en el marc del Congrés Internacional Trufforum, ha editat aquesta fitxa dedicada a analitzar el valor econòmic de la tòfona, amb la col·laboració del CTFC.

PREMIS
 | 31/01/2019 

La consellera Teresa Jordà lliura els premis PITA i Ruralapps en un acte a Girona

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va lliurar ahir, en el marc del Dia de la Innovació Alimentària, els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) del 2017 i 2018 i els Premis Ruralapps 2018, en un acte celebrat a Girona.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 30/01/2019 

Agricultura presenta tres projectes per potenciar l'alimentació ecològica a les Terres de l'Ebre

Els nous projectes presentats busquen incentivar el consum, generar coneixement, i afavorir la comercialització dels productes ecològics en aquesta zona que s’ha convertit en els darrers anys en una de les principals zones d’Europa amb major diversitat en producció ecològica de km0.

ENTREVISTA
 | 29/01/2019 

“El Model 365 és un procés de treball integral per al cultiu sostenible, eficient i responsable de tomàquet de proximitat i qualitat durant tot l’any”

En Francesc Ribas forma part d’una família de quatre generacions de pagesos. El 2003 es va incorporar a l’empresa familiar de producció de tomàquet de temporada. Al 2015 va començar la realització de les proves pilot per determinar els paràmetres òptims del control de clima i del programari. Entre l’agost de 2016 i el de 2017 va començar el primer cicle de cultiu complert amb el Model 365, un procés de treball integral que permet allargar el cicle i augmentar la qualitat del cultiu convencional, i va crear la seva pròpia empresa amb el nom comercial de Can Puxic, que produeix tomàquet premium de proximitat tot l’any a Premià de Dalt. Recentment ha guanyat el premi PITA 2018 en la modalitat de jove emprenedor innovador. El proper dijous 31 de gener a les 18h a l’Auditori Josep Irla de Girona tindrà lloc el Dia de la innovació agroalimentària. En el marc d’aquest acte, es lliuraran els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) dels anys 2017 i 2018 i els premis RURALAPPS 2018.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 28/01/2019 

El Departament d'Agricultura presenta un pla d'acció per desenvolupar el sector tofoner a Catalunya

El Pla s’ha presentat durant la celebració del Congrés Internacional Trufforum, que es va celebrar el passat cap de semana a Vic amb la participació de 3.500 persones. L’actuació estratègica se centra en tres eixos: el foment de la producció de tòfona negra, la dinamització del mercat interior i exterior i la contribució a la governança i la vertebració sectorials.

FRUITA
 | 22/01/2019 

El Departament d'Agricultura rep 600 peticions de fructicultors interessats en el Pla d'arrencada de fruiters de pinyol

Aquestes sol·licituds corresponen a un total de prop de 1.400 hectàrees d’arbres fruiters, xifra que acredita que la mesura serà efectiva tal com el Ministeri d’Agricultura havia plantejat.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 22/01/2019 

Aprovat el Pla general d’inspecció de qualitat i lluita contra el frau alimentari de Catalunya per al 2019

Per a l’any 2019 el Pla General d’Inspecció de lluita contra el frau preveu 113 inspeccions i 240 controls exploratoris.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 15/01/2019 

Agricultura publica els preus de referència de poma i pera de l'Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya

Amb aquesta publicació, que s’anirà ampliant durant la campanya, es dóna resposta a una de les reivindicacions del sector pel que fa a la transparència del mercat.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 15/01/2019 

Trufforum convertirà Vic en la capital mundial de la tòfona negra

La ciutat acollirà del 25 al 27 de gener aquesta trobada internacional per promocionar la tòfona negra i impulsar el sector tofoner a nivell mundial.

AJUTS
 | 15/01/2019 

L’ICO convoca sis línies de crèdit per finançar a emprenedors i empreses i ajuts per a la internacionalització

Les línies ICO estan dissenyades per finançar projectes i necessitats de liquiditat d’autònoms i empreses així com el seu procés d’internacionalització, amb l’objectiu de cobrir tots els estadis de desenvolupament empresarial.

AGENDA
 | 11/01/2019 

Les principals fires i salons del sector agroalimentari i rural al món durant el 2019

RuralCat us ofereix un llistat cronològic dels esdeveniments i fires internacionals més destacats del sector agroalimentari, marítim i rural d’arreu del món.

INDÚSTRIA AGROALIMENTPARIA
 | 10/01/2019 

La PAE publica els resultats del projecte de recerca sobre la llaurada mínima, la fertilització i els adobs verds en cultius herbacis extensius ecològics de secà

El projecte ha estat finançat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a través de l’ajut per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària ecològica.

AGENDA
 | 10/01/2019 

Les principals fires del sector agroalimentari i rural a Espanya durant el 2019

Des de RuralCat oferim un recull de les fires del sector agroalimentari, rural i marítim més destacades que se celebraran enguany a tot Espanya, ordenades cronològicament.

AGENDA
 | 08/01/2019 

Les principals fires del sector agroalimentari i rural a Catalunya durant el 2019

RuralCat t'ofereix la informació de les fires i mostres més importants que tenen lloc a Catalunya, i que estan relacionades amb el sector agroalimentari i el món rural en general.

PREMIS
 | 20/12/2018 

Les empreses Verdcamp Fruits i Kensho Sake i el jove empresari agrari Francesc Ribas (Can Puxic), guanyadors del premi PITA 2018

El Parc de les olors de Santa Eulàlia de Ronçana, la Castanya de Viladrau i l'oli Henri Mor han estat els finalistes. La dotació del premi és de 6.000 euros i una nominació de 2.000 euros per a cadascuna de les tres modalitats.

ENTREVISTA
 | 23/11/2018 

“Fomentem la col·laboració entre les nostres empreses en la producció, la comercialització i la innovació”

Pere Frigola té 79 anys i és un home fet a ell mateix. Com a pagès ha viscut diferents èpoques de la mateixa finca, que ha passat de la producció de llet a la carn d'engreix i, finalment, a la producció de fruita. Mai va anar a la Universitat però coneixements no li manquen amb l’experiència i altres formacions específiques en temes com l’alimentació animal o l’administració, gestió i direcció empresarial. Ha estat administrador d’Agroalimentària Mas Saulot, soci de Girona Fruits i expresident de la Comissió Rectora de l’Associació Denominació de Qualitat Poma de Girona, actualment IGP Poma de Girona. Pere Frigola ens explica en aquesta entrevista què hi ha darrera de la IGP Poma de Girona. La fructicultura ha evolucionat molt els darrers anys i els distintius de qualitat poden ser una ajuda per donar a conèixer les produccions locals.

ENTREVISTA
 | 06/12/2018 

“Com a petits artesans que som, fem la feina amb les mans però també amb el cor”

El flequer Josep Miquel Canut, que regenta el Forn Codina de Vilaller (Lleida), ha rebut aquest 2018 el premi del Millor Pa de Pagès Català de l’Any. Es tracta d’un concurs convocat pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català entre els flequers que pertanyen a aquesta Indicació Geogràfica Protegida, i és l’únic d’aquestes característiques que es celebra a Espanya. Canut pertany a la quarta generació de forners de Vilaller, un poble de la comarca de l’Alta Ribagorça. Al 1932 es va inaugurar la fleca i va començar a distribuir una gran varietat de pans a tota la comarca. Al forn treballen amb receptes tradicionals i de forma artesana tots els productes.

GRUPS OPERATIUS
 | 03/12/2018 

Subcarn Echevarria ha implementat un projecte de millora dels productes lipídics finals destinats a la ramaderia de proximitat

Aquest projecte, finançat a través de la operació 16.01.01 de cooperació per a la innovació del PDR de Catalunya 2014-2020, ha comptat amb la participació de la Asociación Nacional de Industrias Transformadoras de Grasas (ANAGRASA), Cal Cirera de Pinós, el Centre de Desenvolupaments Biotecnològics i Agroalimentaris (DBA) de la Universitat de Lleida i Copecinter.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 27/11/2018 

La FIAB presenta l’informe “Frau alimentari: concepte i prospectiva de la legislació vigent”

El passat dimarts 20 de novembre es va celebrar una jornada a Barcelona, organitzada per la FIAB (Federación Española de Industrias de la Alimentación y Bebidas), en què es va presentar l’informe “Frau alimentari: concepte i prospectiva de la legislació vigent”.

PREMIS
 | 22/11/2018 

Els pastissers Jaume Viñallonga i Maurici Cot guanyen el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador

Un total de 53 persones també han estat guardonades amb el Diploma de Mestre Artesà Alimentari en un acte a l’Auditori de l’ONCE de Barcelona.

GRUPS OPERATIUS
 | 20/11/2018 

Anafric, Grup Viñas i General Càrnia aconsegueixen estendre a 84 dies la vida útil de la carn de vaquí envasada per a l’exportació

Aquest projecte, finançat a través de la operació 16.01.01 de cooperació per a la innovació del PDR de Catalunya 2014-2020, ha comptat amb la coordinació de l’IRTA i la participació de les empreses Companyia General Càrnia i Grup Viñas.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 19/11/2018 

El Consell Oleícola Internacional renova el màxim reconeixement al Laboratori Agroalimentari i al Panell de Tast d'Olis

El Laboratori Agroalimentari i el Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), han obtingut el reconeixement del Consell Oleícola Internacional (COI) per al període del 1 de desembre de 2018 al 30 de novembre de 2019.

RURALCAT
 | 15/11/2018 

RuralCat estrena l’apartat web ‘Veterinaris’ amb informació sobre els tràmits i requisits per a l’exportació de productes d’alimentació animal

Per tal de facilitar el tràmit que els operadors d’alimentació animal o subproductes animals i productes derivats no destinats al consum humà (SANDACH) han de fer davant l’Administració, el DARP facilita als veterinaris els tràmits per tal que puguin emetre l’atestació sanitària corresponent que inclogui tots aquells requisits exigits per a una determinada exportació.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 08/11/2018 

El Fine Food Business Forum reuneix a Barcelona a compradors de 15 països diferents

La primera edició d'aquesta trobada de negocis, que es celebra al Palau de Pedralbes el 7 i 8 de novembre, compta amb la participació de més de 30 empreses catalanes.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 05/11/2018 

La Venda de proximitat disposa de 2.532 productors adherits

La Venda de proximitat, que apropa els productes al consumidor final, compta amb productes de Venda directa i de Circuit Curt. A l’espai de RuralCat es pot accedir a la tota informació sobre aquest tipus de comercialització.

ENTREVISTA
 | 02/11/2018 

“El fet que el públic pugui conèixer l’origen del que mengen posa en valor la nostra feina”

Mas la Coromina és una explotació familiar amb un esperit emprenedor i una de les set granges productores de la llet ATO Natura. El 2016 Albert Puigdemont va iniciar un projecte de diversificació per poder oferir visites guiades a la granja. La transformació de Mas La Coromina, que disposa d’una aula didàctica i una agrobotiga, ha comptat amb la participació d’un total d’11 empreses especialitzades dins el món de la construcció, la comunicació i la cultura, a més de l’assessorament universitari i molta participació d’agents públics i privats del territori.

PESCA
 | 29/10/2018 

Agricultura llança una campanya per promocionar el peix de proximitat

La campanya, que té com a eslògan 'Assenyala’m, soc garantia de proximitat', vol donar a conèixer al públic en general que a les costes catalanes hi ha peixos molt diversos i per a totes les butxaques, que diàriament arriben del mar a taula.

DOSSIER TÈCNIC
 | 19/10/2018 

Dossier tècnic nº93: “Les DOP i IGP agroalimentàries de Catalunya”

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha editat el Dossier Tècnic número 93, dedicat en aquesta ocasió a les Denominacions d’Origen i les Indicacions Geogràfiques Protegides.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 15/10/2018 

El Programa de Foment de la Producció Agroalimentària Ecològica 2015-2020 vol incentivar el consum dels aliments ecològics

El Programa, aprovat pel DARP, té com a objectius seguir fomentant el creixement i la diversificació de les produccions ecològiques, el desenvolupament de les iniciatives i activitats comercials, tant les orientades al mercat local com als mercats exteriors, i la promoció del mercat interior de consum dels aliments ecològics.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 09/10/2018 

El Laboratori Agroalimentari publica un article sobre control de pesticides en alimentació animal a la revista ‘Analytical Methods’

Amb aquest publicació, el LAC continua contribuint en la millora i la difusió dels processos d’inspecció i control agroalimentari.

ENTREVISTA
 | 05/10/2018 

“Amb Mooma el que hem fet és agafar l’experiència fructícola familiar i aplicar-la a un model de negoci més innovador”

Agroalimentària Mas Saulot, SL (MOOMA) ha resultat guanyadora de la XVI edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2017 en la modalitat d’empresa agrària per la implantació d’un nou model de negoci, la primera sidra catalana, basat en donar un valor afegit a les pomes mitjançant la transformació a productes innovadors de qualitat, tot implantant un model integrador a la zona rural que fomenta l’economia local, col·laborativa, circular i sostenible.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 05/10/2018 

Vic acollirà un congrés internacional sobre tòfona l’any vinent

El Congrés Internacional Trufforum es celebrarà del 24 al 26 de gener de 2019 i posarà en contacte el sector professional de la tòfona per divulgar-ne els valors i la cultura.

ENTREVISTA
 | 21/09/2018 

“El desenvolupament d’elaborats carnis amb nivells més baixos de greixos i sal serà el nou cavall de batalla de les especialitats càrnies”

Amb 138 anys d’història, BOADAS 1880 és una de les empreses de xarcuteria més antigues d’Espanya. Especialitzats en pernil serrà i embotits curats, la seva continuïtat fins al present, en mans de la quarta generació, és el resultat de la perseverança i obstinació per evolucionar davant les exigències del mercat i el consumidor sense perdre el respecte a la tradició artesanal heretada. El recorregut de BOADAS 1880, des de la incorporació a començaments del segle XX del primer laboratori a la fàbrica mateixa fins a l’elecció del seu equip d’R+D per formar part del projecte europeu TeRiFiQ, confirma una cultura d’empresa amb una clara vocació innovadora. L’empresa ha llançat la primera gamma de xarcuteria curada del mercat nacional amb una important reducció de greixos saturats i sal.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 21/09/2018 

La Setmana Bio per l’alimentació ecològica oferirà visites als operadors ecològics

Tots els agricultors, ramaders o elaboradors ecològics poden participar a les activitats de la Setmana Bio, que es celebrarà del 20 al 28 d’octubre, obrint les portes de la seva finca, granja o empresa ecològica. El termini per inscriure’s al programa finalitza el proper 30 de setembre.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 18/09/2018 

L’EFSA convoca els ajuts per a la promoció de l’avaluació del risc alimentari a través d’iniciatives conjuntes

Aquest programa d’ajuts, amb un pressupost total de 420.000 euros, vol promoure l’augment de la capacitat d’avaluació de riscos per a la seguretat alimentària a la Unió Europea, entre organitzacions prèviament certificades per l’EFSA.

VINYA
 | 17/09/2018 

El vi català amb DO representa el 36% de les vendes del canal d’alimentació i hoteleria a Catalunya

La DO Catalunya lidera el volum de vendes amb el 54,73% del mercat i Catalunya exporta el 40,99% de la seva producció de vi amb DO a més de 140 països.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 10/09/2018 

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació convoca el Premi “Alimentos de España 2018”

Amb aquests guardons, que inclouen 8 modalitats, es vol reconèixer el treball d’empreses i professionals que s’han distingit per produir, elaborar, distribuir i oferir al consumidor productes alimentaris de qualitat.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 07/09/2018 

El pòster sobre el perfil de pigments dels olis d’oliva de la UB i el LAC, guardonat a la XXII International Mass Spectrometry Conference

El mètode presentat conclou que l’estudi del perfil de pigments dels olis d’oliva és útil per a la discriminació fiable entre diferents tipus de mostres d’olis d’oliva del mateix origen geogràfic i també entre mostres d’oli d’oliva verge extra de diferents orígens.

INDÚSTRIA AGROALIMENTÀRIA
 | 02/08/2018 

El 2017 es va incrementar un 9% el nombre d’empreses del sector de l’alimentació i les begudes a Catalunya

L’Informe anual sobre la indústria a Catalunya, a càrrec de l ‘Observatori de la Indústria del Departament d’Empresa i Coneixement, fa una radiografia de l’evolució de tots els àmbits del sector industrial, entre ells el sector de l’alimentació i begudes.

Especials