Publicador de continguts

ENTREVISTA | 05/07/2016  RuralCat

Carles Luz  "La fusta és un recurs natural del municipi que podem aprofitar en el nostre benefici"

Els boscos van guanyant terreny a Catalunya tant en l'ocupació d'hectàrees com en importància mediambiental, social i territorial. Un treball municipal eficient pot maximitzar el rendiment dels seus recursos i convertir-lo en una font de riquesa econòmica i un eix de cohesió social. En aquesta entrevista Carles Luz, alcalde de Gandesa, Ciutat Forestal 2016, ens explica les seves experiències i opinions al respecte.

L’any 2015 Gandesa va ser nomenada Ciutat Forestal 2016. Com es va aconseguir aquesta distinció?

El Departament va convocar les primeres bases i presentacions de candidatures el 2014, que va guanyar Girona. Gandesa sempre ha estat un municipi molt sensible a les qüestions forestals, treballs de bosc, prevenció d’incendis, etc. Així que, a la següent convocatòria, vam presentar un projecte amb una programació anual amb diverses actuacions pel 2016.

Vam rebre amb molta satisfacció el fet de ser escollits entre una cinquantena de municipis, no només pel benefici que representa per a Gandesa sinó també com a reconeixement de la importància de les masses forestals a les Terres de l’Ebre i de la implicació del Departament a la zona.


Què ha significat per a la ciutat?

Gandesa té 1.700 hectàrees de terreny forestal pròpies, en una zona que aspira a ser una ampliació del Parc Natural dels Ports. L’equip municipal és conscient de les possibilitats del sector de la fusta i la biomassa així com de l’aposta del Govern de la Generalitat en aquest àmbit.

Aquest premi no només ha estat un ajut sinó que ha mobilitzat a molta gent: les associacions de defensa forestal (ADF), els bombers, els agents rurals, l’Escola Agrària de Gandesa, les escoles i instituts del municipi i als ciutadans en general, tots s’han implicat en el projecte. A més, la relació amb la Direcció General de Forests de la Generalitat i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ha estat excel·lent. Per tant estem molt satisfets.


Quines actuacions s’han programat? Quina empremta deixaran pel futur?

Durant tot l’any hem estat treballant tres eixos. El primer és la difusió. Les escoles del municipi han celebrat la setmana cultural i durant 15 dies els xiquets han fet sortides al bosc i altres activitats amb les ADF, els bombers i els agents rurals. També hem acollit xerrades i conferències d’experts en la gestió forestal per a professionals, i la presentació de l’Associació comarcal d’ADFs. Un cop realitzades les activitats d’aquests primers mesos de l’any, ara tenim la vista posada en el congrés de dos dies que es farà a l’octubre i que acabarà d’aglutinar el missatge que volem transmetre.

El segon eix és la col·locació de calderes de biomassa als edificis públics del municipi, que estem treballant conjuntament amb el Departament d’Agricultura i el Centre Tecnològic Forestal. També hem redactat un projecte per construir un Centre de calor en col·laboració amb la Diputació.

Finalment, la tercera pota és el treball al bosc. Estem fent neteges i acumulant fusta per assecar-la i generar biomassa.

En definitiva, amb aquests tres eixos, volem explicar que la fusta és un recurs natural del municipi que podem aprofitar en el nostre benefici, i estem treballant per aconseguir-ho.


En quina etapa es troba el projecte de la construcció de la gran caldera de biomassa per als edificis d’ús públic del municipi?

Tenim el recolzament de la Generalitat per al tema de les calderes que va avançant, tot i que no a la velocitat que desitjaríem. Per altra banda, acabem de signar un conveni amb la Diputació per a la construcció del centre de calor. Volem buscar recursos i ens hem presentat a una convocatòria del Fons FEDER; en breu sabrem quines possibilitats tenim d’aconseguir-ho.

Val a dir que, a banda d’aquests recursos que ens anirien molt bé, creiem que el projecte es farà sí o sí perquè fent la gestió dels boscos que tenim podríem reduir les despeses de la inversió, estalviant a les factures de gas i llum. De fet, al setembre començarem a fer actuacions per aconseguir estella als nostres boscos, en el marc d’un programa municipal.


Per altra banda, ens podria donar la seva opinió de la formació i transferència que es fa des de l’Escola Agrària de Gandesa?

La relació de l’Ajuntament amb l’Escola Agrària és excel·lent. El municipi hi aposta fermament com a referent de la comarca amb una trajectòria de més de quaranta anys.

Amb el temps, l’Escola ha anat adaptant el cursos a la realitat de la Terra Alta en sectors com el del vi i el oli, a les necessitats dels nostres cellers i almàsseres. Imparteixen una formació molt professional i propera que atreu a alumnes d’arreu del país.

També hem treballat amb ells de manera extra curricular el tema de la gestió forestal ja que podria ser una bona opció de futur per als alumnes.

 

 

Informació relacionada