Publicador de continguts

ENTREVISTA | 28/07/2014  RuralCat

Ramón Tora i Marquilles  "Mai s'havia fet un catàleg d'estadis fenològics tan ampli com aquest"

En aquesta entrevista, Ramón Tora, tècnic agrícola dedicat més de quaranta anys a la Sanitat Vegetal, ens dona un tastet del que serà el proper Dossier Tècnic que prepara el DAAM. Es tracta d'un treball exhaustiu sobre els estadis fenològics de més d'una vintena de cultius llenyosos, il·lustrats amb fotografies.

En Ramón Tora i Marquilles és tècnic agrícola i s’ha dedicat més de quaranta anys a la Sanitat Vegetal, inicialment en el Ministeri d’Agricultura i posteriorment al Departament d’Agricultura, en l’especialitat de fructicultura. La fotografia és una de les seves aficions, i la macrofotografia ha estat una eina de treball important en la seva trajectòria professional.


Què va despertar el seu interès per la fenologia? Que el va empènyer a elaborar el material d’aquest Dossier Tècnic?

Com a tècnic agrícola la fenologia sempre m’ha interessat perquè té una relació directa amb el desenvolupament de les diferents plagues i malalties. I aquest treball és una mostra d’agraïment al Departament d’Agricultura i a tota la gent amb la que he estat col·laborant aquests anys.

La meva intenció era reunir en un únic dossier les fotografies dels estadis fenològics de diferents cultius de fruiters perquè no hi ha cap document similar. De fet, trobar aquest tipus material és difícil; tot i que hi ha força dibuixos, sovint són de fa cinquanta anys o adaptacions... també hi ha cultius que tenen poca informació disponible o no tenen tots els estadis, com per exemple el festuc o el castanyer.


La seva afició a la fotografia va influir en l’elaboració d’aquest material?

Sí, molt. M’agrada tot tipus de fotografia però la macrofotografia, la que capta els objectes petits amb molt de detall i els fa grans, m’ha estat molt útil professionalment. M’ha permès conèixer, estudiar i explicar millor les plagues i les malalties, la fenologia de les plantes i els arbres... Amb els anys he acumulat una col·lecció nombrosa de fotografies, moltes de les quals estan publicades en llibres, dossiers, articles...

 

“S’ha de ser molt constant en el temps per obtenir cada estadi en el moment idoni [...] he trigat un parell d’anys a enllestir tot el material”

 

Quan de temps ha necessitat per recopilar el material fotogràfic del Dossier Tècnic? Quina ha estat la metodologia?

Vaig anar recopilant material durant els últims anys al Departament i, quan vaig decidir fer el dossier, vaig començar fent una llista dels cultius de fruiters més habituals a Lleida i altres zones fructícoles de Catalunya. Em va sortir una vintena i escaig; i de cada espècie havia d’aconseguir entre 10 i 15 fotografies per tenir tots els estadis fenològics.

Ha estat una tasca complexa. S’ha de ser molt constant en el temps per obtenir cada estadi en el moment idoni i conèixer bé el material que ja tens i el que encara et queda per fer. He hagut de fer moltíssimes fotografies i he trigat un parell d’anys a enllestir tot el material.


Quines dificultats ha trobat per realitzar les fotografies?

La dificultat principal és el temps. Cal dedicació, observació i fer moltes fotografies. També és necessari invertir en un bon equip tècnic, amb objectius, extensions, flashos especials...


Quin interès particular té aquest dossier tècnic per als professionals de l’agricultura i per al públic en general?

Aquest dossier pot ser una eina molt útil per als professionals d’aquest sector, tècnics i agricultors, ja que es reflecteixen els diferents estadis evolutius fenològics de diferents cultius. Que jo sàpiga, un catàleg d’estadis fenològics tan ampli com aquest no s’havia fet mai ni a Catalunya ni a Espanya ni en lloc... He vist algun web amb espècies però són cinc o deu, no més... Aquest és el document més exhaustiu.

 

Com li hagués agradat complementar-lo? Quines espècies li hagués agradat fer?

En aquest dossier estan caracteritzats 23 cultius llenyosos diferents, encara en falten alguns que, per manca de temps, no hem pogut incloure. També m’hagués agradat afegir els els peus masculins d’algunes de les espècies , com per exemple el kiwi, que és una espècie dioica, és a dir, que té peus masculins i peus femenins, o el castanyer que té flors masculines i femenines sobre el mateix peu . Finalment, també seria molt interessant elaborar-ne un de cultius herbacis.


On poden adquirir més coneixements sobre fenologia les persones interessades?

En llibres especialitzats, diferents publicacions digitals i en les pàgines webs de les universitats. Un bon exemple és el web de la Universitat de Lleida: http://www.fruticultura.udl.es/

 

Informació relacionada