Publicador de continguts

Cobertes verdes TEB Sant Andreu, un model d’integració

ARTICLE TÈCNIC | 10/03/2025  Ruralcat

Cobertes verdes TEB Sant Andreu, un model d’integració

En aquest article tècnic es parla sobre aquest tipus de projecte que ha aconseguit crear àrees verdes i espais dedicats a la instal·lació de diferents sistemes de plantació i espècies vegetals que serveix com a lloc de trobada, recreació i formació per a més de 300 treballadors de TEB Sant Andreu i més de 80 usuaris del centre ocupacional

01. L’entitat

L’actual Grup Cooperatiu TEB SCCL (Taller Escola Barcelona) és una cooperativa de segon grau, d’iniciativa social i sense afany de lucre, resultat d’una trajectòria de més de 50 anys de treball (1965) per la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual, que té el seu origen en una associació de familiars (1959) a Barcelona que, de seguida, va trobar i formar part d’un ampli moviment d’emprenedoria social, que va estendre’s per tot Catalunya i que, amb pocs anys, va donar cos al que avui coneixem com a “model català d’integració sociolaboral de les persones amb discapacitat”: un èxit de la col·laboració publicoprivada que ha tingut en els centres especials de treball el vaixell insígnia d’aquell relat de país, social i solidari, que més ens agrada.

Avui dia, el Grup Cooperatiu TEB està format per 12 entitats sense afany de lucre (2 fundacions, 7 cooperatives de treball, 1 de consum i 1 de serveis, 1 mercantil i la cooperativa de segon grau que les agrupa), que dona servei i ocupació reglada a més de 1.000 persones (85% amb discapacitat d’especial dificultat).

 

02. L’edifici

La seu de TEB Grup Cooperatiu al districte de Sant Andreu és un edifici de caràcter industrial, en el qual els materials es disposen de forma sòbria al llarg de la seva façana. Està format per volums sobreposats que generen cobertes planes a diferents nivells. En conjunt, conformen un àrea de 3.800 m2 .

Gran part d’aquestes terrasses són accessibles des dels diferents nivells de l’edifici, però no estaven aprofitades per a un ús quotidià. Amb una plantilla de més de 300 treballadors en aquesta seu, amb una àmplia programació d’accions formatives, terapèutiques i recreatives, el Grup Cooperatiu TEB es veu en la necessitat d’ampliar les zones dedicades a aquestes activitats per tal de millorar-les, sense oblidar els beneficis mediambientals i paisatgístics que pot comportar una actuació d’aquest tipus.

                                                                          Area d’influència del projecte. Font: Equip Tècnic TEB Verd.

 

                                                    Esquema d’ubicació de les cobertes verdes TEB Sant Andreu. Font: Equip Tècnic TEB Verd.

 

03. L’abast

L’àrea d’influència del projecte comprèn en primer lloc el districte de Sant Andreu, i per proximitat el districte de Nou Barris a la ciutat de Barcelona. S’ha creat una xarxa de contactes per establir col·laboració amb entitats veïnals, centres educatius i culturals, amb l’objectiu de difondre les cobertes vegetals, oferir cursos de formació i promoure la seva implementació en altres edificis.

 

                “Les cobertes verdes TEB Sant Andreu han convertit les cobertes d’un edifici industrial en espais renaturalitzats de formació”

 

04. Els beneficiaris

S’han creat àrees verdes i espais dedicats a la instal·lació de diferents sistemes de plantació i espècies vegetals que serveix com a lloc de trobada, recreació i formació per a més de 300 treballadors de TEB Sant Andreu i més de 80 usuaris del centre ocupacional distribuïts actualment als centres gestionats per TEB: TEB Estació, TEB Sant Andreu, TEB Barceloneta i TEB Verdum (tots ells ubicats a la ciutat de Barcelona). A més, poden gaudir de aquests espais les diverses entitats amb què TEB manté acords de cooperació (entitats vinculades a DINCAT, associacions veïnals, entitats vinculades a Federació ACELL, centres cívics, Barcelona Activa i centres educacionals).

 

05. Els espais

Coberta TEB

-Sant Andreu està dissenyada com un projecte d’espai ecològic, integral i sostenible. La imatge industrial s’ha fusionat amb la vegetació incorporada en les cobertes, tot canviant la percepció que se’n té des dels edificis adjacents (residencials, educatius, centre de salut), així com des del futur parc arqueològic del Rec Comtal.

Les cobertes estan dividides per sectors segons l’ús o el tipus de plantació en terrat de l’hort, terrat xeròfil, terrat floral mediterrani, terrat de l’estany i terrat solar.

 

“El terrat solar és l’aposta de TEB per a la difusió de les noves tecnologies en matèria energètica. Uns espais per crear consciència de la necessitat de l’ús d’energies netes”.

“ TEB Verd és un centre especial de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual, amb més de 25 anys d’experiència en el manteniment d’espais naturals, zones forestals i espais verds tant públics com privats. El seu treball es basa en principis ecològics, sostenibles i eficients”.

 

05.01 Terrat solar

Compost per dos terrats, aquests espais generadors d’energia per mitjà de panells solars formen part del projecte de cobertes verdes i sostenibles de TEB Sant Andreu.

Amb aquesta instal·lació, el Grup Cooperatiu TEB s’ha marcat com a objectius:

  • Contribuir a la millora del medi ambient, tot reduint les emissions a l’atmosfera i la petjada de carboni.
  • Reduir la despesa econòmica deguda a la reducció del consum elèctric a xarxa. ·
  • Estalviar en reducció de potència contractada i reducció de costos per excessos de potència.
  • Gestionar de manera eficient i sostenible la càrrega de tota la flota de vehicles elèctrics.

 

                                                         Terrat floral i terrat solar. Coberta TEB Sant Andreu. Foto: Dpt. de Comunicació TEB.

 

05.02 Terrat de l’hort

Situat al tercer nivell de les cobertes, compta amb 80 m2 on es combinen les característiques d’una coberta dedicada a l’hort i les d’una coberta d’ús semiintensiva. Està concebut com l’eix central del projecte. S’ha convertit en un espai de difusió a la comunitat sobre la implantació d’horts urbans, sistemes de cultiu i sostenibilitat. Aquesta àrea serveix de suport als cursos de formació i activitats gestionades pel TEB.

 

05.03 Terrat xeròfil

Es tracta d’una coberta extensiva, ubicat sobre la zona de magatzem i àrea de despatxos. Està concebut com un jardí àrid, en el qual s’han plantat més de vuit espècies xeròfiles, que es caracteritzen per la poca necessitat de reg i facilitat de manteniment. El terrat xeròfil compta amb un àrea de més de 1.000 m2 i, com els altres, millorarà l’aïllament tèrmic de l’edifici, reduirà l’efecte “illa de calor” i renovarà la imatge que es té de la coberta des les finques properes.

 

05.04 Terrat floral mediterrani

Amb 80 m2 de superfície, es tracta d’un terrat naturalitzat on se situen diverses espècies de floració estacional, que permetran un canvi natural i constant de la vegetació. El terrat floral en conjunt amb el terrat mediterrani són espais creats per estimular els sentits. Els visitants d’aquests jardins gaudeixen de diversos aromes, colors i textures proporcionats per les plantes, amb un caràcter canviant segons l’estació de l’any.

 

05.05 Terrat de l’estany

Actualment, s’està treballant en la implementació d’un estany que permetrà l’aprofitament de les aigües de pluja. Se’n preveu la recol·lecció des de la coberta ubicada a la planta de Formació, per posteriorment ser emmagatzemades en un estany. Una coberta intensiva i naturalitzada. D’aquesta manera, es preveu un autoabastiment de l’aigua necessària per al reg i manteniment dels horts i àrees vegetals, sense que comporti una despesa extra de recursos.

 

06. Implementació i gestió

Coberta TEB · Sant Andreu és un projecte dissenyat com una proposta integral i sostenible. L’estructura del Grup Cooperatiu TEB SCCL ha permès abastar el projecte en totes les seves fases: disseny, implementació, manteniment i gestió. La Cooperativa TEB Verd compta amb l’experiència de més de 25 anys en el món de la jardineria i espais naturals, i els últims anys ha col·laborat en la implementació de cobertes verdes en diverses edificacions de la ciutat de Barcelona i ha permès formar col·lectius amb diversitat funcional i risc d’exclusió en aquestes noves tecnologies constructives, tot convertint les cobertes verdes en un mitjà potenciador de les seves capacitats, i oferir noves oportunitats de treball qualificat.

“La coberta verda de TEB Verd és una coberta viva i dinàmica!”

Treballadors de TEB Verd durant el procés de construcció de la coberta verda.Foto: Dpt. de Comunicació TEB.

Treballadors de TEB Verd fent feines de plantació a la coberta de TEB Sant Andreu. Foto: Dpt. de Comunicació TEB.

 

07. Ús sostenible

  • Les cobertes vegetals, i especialment l’hort, han esdevingut espais de suport per a diverses activitats promogudes pel Servei Ocupacional d’Inserció (SOI), destinades a l’adquisició d’hàbits, coneixements professionals i millora de la relació de les persones amb discapacitat intel·lectual amb el seu entorn de treball, amb la finalitat de facilitar la seva integració al mercat laboral.
  • Els espais són aprofitats en les pràctiques dels cursos gestionats pel Grup Cooperatiu TEB i TEB Verd. Ambdues entitats col·laboren amb diversos centres educatius per promoure el respecte i la cura del medi natural; hàbits correctes nutricionals; la gestió sostenible d’espais públics i privats; l’estalvi energètic i la reducció del consum de recursos naturals, etc. També tenen convenis amb entitats socials en accions formatives en plans d’ocupació laboral per a col·lectius amb risc d’exclusió social.
  • A més, els espais verds són aprofitats pels treballadors del TEB de forma quotidiana com a lloc d’espai i descans en les seves jornades laborals.

 

08. Dades del projecte

08.01 Sistema de reg

En totes les superfícies destinades a cobertes vegetals, la xarxa de reg és per degoteig. Aquest mètode permet un ús òptim i eficient de l’aigua, ja que la irrigació es fa directament a la zona d’influència de les arrels, a més de permetre l’automatització i sectorització de la freqüència de reg segons les necessitats de les espècies i les condicions climatològiques. S’ha prioritzat la plantació d’espècies que requereixin poc consum d’aigua i adaptades a la climatologia local.

                     Terrat de l’hort gestionat per usuaris del Servei Ocupacional d’Inserció (SOI) del Grup Cooperatiu TEB. Foto: Dpt. de Comunicació TEB.

                                                                       Vegetació xeròfila i sistema de reg. Foto: Dpt. de Comunicació TEB.

 

08.02 Els substrats

Terrat xeròfil: està format per terres amb una gran capacitat de drenatge i alta composició mineral; és la fórmula ideal per a un desenvolupament sa de plantes crasses i xeròfiles.

Terrat l’hort i floral mediterrani: s’hi fa servir un substrat universal, combinat amb diferents tipus de elements com turba, fibra de coco, terra vegetal, compost, perlita i vermiculita. Això permet un bon desenvolupament de la vegetació, amb un reforç de nutrients i adobs durant l’any. Aquest tipus de plantació requereix un substrat de profunditat mitjana, aproximadament de 30 cm.

 

08.03 Estudi solar

Els mesos de primavera-estiu, la seu TEB-Sant Andreu té un assolellament perfecte per a la implementació de diverses espècies vegetals i sistemes de cultiu. Les característiques volumètriques de l’edifici i de les construccions veïnes fan que hi hagi suficients hores de llum solar durant aquest període. Quant a l’època tardor-hivern, és el període més desfavorable d’assolellament en la majoria de construccions. No obstant això, el dia de menys insolació (solstici d’hivern), totes les terrasses estan sotmeses a una insolació adequada. En funció d’això, s’han disposat les diferents cobertes segons el tipus de plantació més idònia i que aporti més beneficis als usuaris, aïllament, confort i biodiversitat.

 

08.04 Pla de plantació i sostenibilitat

Per garantir la viabilitat i sostenibilitat del projecte, el 80% de les terrasses estan cobertes per plantes xeròfiles i crassulàcies, ja que són espècies de manteniment fàcil, gran durabilitat (perennes) i de poc consum hídric, i tenen un comportament excel·lent fins i tot en èpoques de sequera. Al 10% de la coberta s’han plantat espècies florals autòctones, d’aquesta manera l’adaptabilitat al clima local està garantida. Finalment, un altre 10% està dedicat a la implementació d’un hort urbà. La dinamització d’aquest espai ha estat possible gràcies a les activitats ocupacionals que s’organitzen per als usuaris del centre, així com els cursos de formació que desenvolupa el TEB en conjunt amb altres entitats.

Els treballs de conservació i manteniment de les cobertes verdes són realitzats per treballadors TEB Verd, seguint les pautes de sostenibilitat i cura de l’entorn, tal com estableix el compromís de qualitat del Grup Cooperatiu TEB, així com els convenis de col·laboració signats amb diverses entitats: Barcelona + Sostenible, Institut Parcs i Jardins de Barcelona, Gremi de Jardineria de Catalunya, certificació CCPAE, entre d’altres.

                                           Estudi solar a les cobertes TEB Sant Andreu al solstici d’hivern i solstici d’estiu. Font: Equip Tècnic TEB Verd.

 

                                           Jardiner de TEB Verd fent tasques de manteniment al terrat floral. Foto: Dpt. de Comunicació TEB.

 

08.05 La biodiversitat

Les cobertes estan formades per diverses espècies vegetals que, jugant amb els temps de floració, atrau insectes, aus i petits rèptils. Tot això afavoreix la creació d’un ecosistema que reforça els espais naturals propers a l’edifici. La Coberta TEB Sant Andreu complementarà el futur parc arqueològic del Rec Comtal i aportarà més superfície verda a l’entorn. Les cobertes extensives pretenen ser un refugi d’insectes i aus locals com el pit-roig (Erithacus rubecula), el ballester (Tachymarptis melba), la merla (Turdus merula), el gafarró (Serinus serinus), la bugadera blanca (Motacilla alba) i la cotxa (Phoenicurs ochruros).

 

Autoria


Joan Berruezo Rosillo 
Director de Serveis. Grup Cooperatiu TEB SCCL
 joan.berruezo@teb.org 

 



Ángel Gil Pérez 
Coordinació Técnica. Grup Cooperatiu TEB SCCL 
angel.gil@teb.org 

 



María del Mar García Marín
Responsable Tècnica. Grup Cooperatiu TEB SCCL
 mar.marin@teb.org