Impulscoop, un projecte amb l’objectiu de transformar el cooperativisme agroalimentari català
En aquest article tècnic es parla sobre les possibles solucions al repte demogràfic en les poblacions rurals i l’àmbit agrícola que genera una caiguda important de les explotacions i la complicació de l’accés a la terra per part dels joves

Dossier Tècnic 129 “El relleu generacional i l'emprenedoria agrària a Catalunya”
El repte demogràfic és un dels principals desafiaments de la nostra societat i país, sobretot en les poblacions rurals i l’àmbit agrícola. L’envelliment dels agricultors i les agricultores degut al declivi demogràfic és una tendència generalitzada arreu dels països de la Unió Europea, i molt significativa i preocupant en l’àmbit de Catalunya. Segons les dades de la Comissió Europea, el 57,6% de les explotacions agràries són gestionades per agricultors de més de 55 anys, i només el 12% dels titulars tenen menys de 40 anys. En general, la tendència de l’agricultura europea es preocupant perquè, els darrers 15 anys ( 2005-2020), s’ha produït una caiguda important de les explotacions (del 37%), un increment important de la concentració parcel·laria que fa l’accés a la terra més complicada als joves i, per acabar, el salari agrari de la UE és un 53% menor que la resta de sectors econòmics, fet que suposa un fre importantíssim per als joves.
Les possibles solucions a aquestes problemàtiques exigeix una nova visió i la posada en marxa de mesures orientades a l’acció vers aquells espais més afectats per la desigualtat territorial: els petits municipis i les àrees rurals. Així queda previst en el Ple del Parlament Europeu i el seu informe “El relleu generacional a les explotacions agràries de la UE del futur”, on considera que una de les vies per fer front a aquesta problemàtica rau en la promoció del cooperativisme. L’informe destaca que les cooperatives poden ser un pol de captació de talent i d’incorporació dels joves i de les dones al sector.
Les cooperatives estan basades en els valors d’autoajuda, autoresponsabilitat, democràcia, igualtat, equitat i solidaritat i és un model que aconsegueix el desenvolupament sostenible de les seves comunitats en els àmbits econòmic, social, cultural i ecològic, mitjançant polítiques aprovades pels seus socis. A més a més, en el sector agrari les cooperatives tenen un paper indiscutible, ja que representen un 33% de la producció agrària final i són la base de l’estructuració i la vertebració territorial. Actualment, les empreses cooperatives són líders en nombrosos sectors de l’activitat agroalimentària. La producció de l’activitat agrícola cooperativa ocupa més de la meitat de la producció total de Catalunya i té una forta presència en els sectors de l’oli d’oliva, l’ametlla, l’arròs, l’avellana i la garrofa. També cal destacar una participació rellevant en els sectors de la fruita de llavor i la de pinyol, els cultius herbacis, el cítric, la llet i la mel, tal com es pot veure a les dades següents:
Pes del cooperativisme en l’activitat agroalimentària de Catalunya. Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
“El programa Impulscoop integra la cessió de les terres dels socis que es jubilen als nous socis i als socis existents, perquè incrementin l’activitat cooperativitzada”
Tanmateix, també és important valorar la diferència entre els preus de venda cooperatius i la mitjana de país. En la majoria de les produccions els preus comercialitzats per les cooperatives són superiors als de la mitjana d’operadors de Catalunya. La diferència entre els preus de les cooperatives i la resta de Catalunya és més gran en aquells sectors en què les cooperatives participen més clarament en la creació de valor afegit, a través de la transformació, la innovació, l’elaboració de productes d’alta qualitat, l’alta professionalització de l’equip humà o l’ús d’un canal de venda més pròxim amb el consumidor, entre d’altres.
Amb aquestes dades es fa evident el fet que ajudar les cooperatives és ajudar la societat. I sota aquesta premissa, neix el programa impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural: ImpulsCoop, un projecte que té com a objectiu la transformació del cooperativisme agroalimentari català mitjançant el foment de la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, la digitalització, la promoció de productes agroalimentaris i l’impuls del teixit cooperatiu, així com la millora de la competitivitat i l’estímul de la intercooperació entre els diferents agents del sistema.
Diferència entre els preus de venda cooperatius i la mitjana de Catalunya. Font: Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
El programa se centra en la cessió d’uns ajuts que fomenten la intercooperacio de les cooperatives en les seves diferents formes, com són la fusió, la creació de nova empresa i altres formes de cooperació i col·laboració, i s’estructuren en les línies següents:
-L1. Incentivar l’establiment de vincles amb l’objectiu principal d’afavorir processos d’integració mitjançant els serveis d’assessorament
-L2. Incentivar la intercooperació amb l’objectiu principal d’afavorir la cooperació al sector agrícola
-L3. Incentivar les fusions amb l’objectiu principal de crear agrupacions i organitzacions del sector agrícola
-L4. Incentivar la creació de noves empreses amb l’objectiu principal de generar agrupacions i organitzacions del sector agrícola
D’altra banda, les línies d’ajuts han de complir com a mínim dos dels quatre reptes següents, un dels quals ha de ser obligatòriament l’R1 o l’R2, i han d’estar justificats mitjançant un pla d’empresa:
-R1. Sostenibilitat ambiental, social i econòmica
-R2. Transformació digital
-R3. Promoció de productes agroalimentaris
-R4. Impuls del teixit cooperatiu
Agrobotiga. Foto: Empordàlia.
A banda de les especificacions tècniques, el que convé ressaltar d’aquest programa és que es basa en dues grans novetats. Primerament, s’enfoca a donar suport al relleu generacional de les cooperatives mitjançant la incorporació de nous socis, preferentment joves i dones que, a més d’això, esdevinguin determinants en els òrgans de decisió de les cooperatives, com ara els consells rectors. En segon lloc, es busca l’increment de la dimensió del cooperativisme mitjançant la incorporació de noves explotacions i el creixement de les existents.
“Impulscoop busca l’increment de la dimensió del cooperativisme mitjançant la incorporació de noves explotacions i el creixement de les existents”
Així, les explotacions que s’incorporin de nou al cooperativisme rebran un suport específic, sempre que hi aportin tota la producció i per un període mínim de 10 anys. També les actuals explotacions vinculades al cooperativisme que incrementin la seva activitat de forma significativa (més d’un 25%) rebran un suport econòmic durant els tres primers anys des de l’increment de la dimensió.
Tot i que el relleu generacional es portarà a terme a llarg termini i possiblement amb la superació de dues generacions, tal com explica el mateix informe europeu, el programa posa les bases per començar ja a fomentar la cooperació entre els joves i les persones que vulguin cedir l’activitat, l’assessorament intergeneracional i l’afavoriment de la successió i traspàs de les explotacions agrícoles en estructures productives ja existents. A més, s’aposta perquè el soci que traspassi la seva explotació a una altra que es doni d’alta a una cooperativa, o que ja en formi part, també disposi de suport per facilitar i accelerar la seva decisió.
Agrobotiga de la cooperativa Conca de la Tordera. Foto: Conca de la Tordera
Agrobotiga. Foto: Arbequina i Secció de Crèdit SCCL
Planta de la fàbrica Llet Nostra a Vic. Foto: Lleters de Catalunya Llet Nostra SCCL
El programa Impulscoop és, per tant, una estratègia global que integra la cessió de les terres dels socis que es jubilen als nous socis i als socis existents, perquè incrementin l’activitat cooperativitzada; permet el relleu generacional d’una forma harmònica tant de les terres, de la incorporació de joves i dones en els consells rectors, i alhora utilitza les cooperatives com a estructures de producció i d’assessorament.
Instal·lacions de la Cooperativa Conca de la Tordera. Foto: Conca de la Tordera SCCL.
Autoria
Carme Urdillo Ruiz
Responsable d’Associacionisme agrari.
DACC.
curdillo@gencat.cat