ARTICLE TÈCNIC | 23/10/2024  Ruralcat

L’aprofitament i valorització de coproductes i subproductes de la cadena alimentària

En aquest article tècnic es parla sobre el malbaratament dels aliments en la cadena alimentària, les tones anuals d’aliments que es converteixen en residu i es desaprofiten i l’impacte social, ambiental i econòmic que causa aquest desaprofitament.

Article tècnic

Dossier Tècnic 127 "Cap a una bioeconomia circular a Catalunya"

01 Situació actual

Segons dades de l’Òrgan Mundial de l’Alimentació (FAO), un terç dels aliments produïts es perden o es malbaraten al llarg de la cadena alimentària. Això comporta la generació de més de 1.300 milions de tones anuals d’aliments que acaben desaprofitant-se i convertint-se en residu. A Europa, aquesta xifra se situa al voltant de 58 milions de tones, segons dades del darrer informe de l’Eurostat, el que equival a 131 quilos per persona i any.

Les pèrdues i el malbaratament alimentari és un problema complex, amb causes múltiples i de caràcter sistèmic, com són el sistema de subministrament global, certs requisits i normes de comercialització dels aliments, les dinàmiques de mercat i els hàbits de consum, entre d’altres. El resultat és un gran impacte social, ambiental i econòmic, i alhora el desaprofitament d’un volum ingent de recursos que podrien utilitzar-se com a matèries primeres per a la elaboració de nous productes a la cadena alimentària mateixa o a d’altres sectors econòmics.

Davant d’aquesta situació, les agendes públiques internacionals coincideixen en la importància i la urgència d’impulsar mesures per a la prevenció i de reduir la generació dels residus alimentaris, per contribuir a minimitzar l’impacte ambiental dels sistemes agroalimentaris i a fer-los més sostenibles, resilients, justos i segurs. Tal i com s’ha apuntat a la darrera cimera del clima de les Nacions Unides (COP28)², la minimització dels efectes adversos que tenen els sistemes alimentaris en el medi ambient és un dels principals reptes a abordar globalment per mitigar els efectes del canvi climàtic.

L’any 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides adoptà l’Agenda 2030³, i amb ella els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS), entre els quals s’inclouen objectius quantitatius en l’àmbit de la millora de la sostenibilitat dels sistemes alimentaris i, en concret, en la prevenció dels residus alimentaris per l’any 20303 . Aquestes fites, posteriorment, les han subscrit estratègies europees, com el Pacte verd europeu (European Green Deal) 4 i l’estratègia De la granja a taula (Farm to Fork).

 

Figura 1. Exemple de fitxa d'oportunitats d'aprofitament. Font: DARPA

 

Les agendes i estratègies internacionals han tingut el seu trasllat també a les dels governs regionals, com és el cas de Catalunya, que el 2020 va aprovar la Llei 3/2020, d’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris de Catalunya, per disposar d’un marc normatiu específic per al desenvolupament de mesures en aquest àmbit.

 

“Les pèrdues i el malbaratament alimentari generen un gran impacte social, ambiental i econòmic i alhora representen el desaprofitament d’un volum ingent de recursos que podrien utilitzar-se com a matèries primeres per a l’elaboració de nous productes ”

 

Pel que fa a la legislació vinculada amb la prevenció dels bioresidus, la valorització de subproductes del sector agroalimentari i la gestió dels residus alimentaris, també cal tenir en compte la Llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que incorpora a l’ordenament jurídic espanyol la Directiva europea aprovada en 2018 en matèria de residus6 . D’altra banda, a Catalunya també s’aborda el repte de prevenir les pèrdues, el malbaratament i els residus alimentaris a través de plans estratègics sectorials, com és el cas del Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya (PEAC), l’estratègia Aprofitem els Aliments i el Full de ruta de l’economia circular de Catalunya (FRECC) 2030. El PEAC7 , en la seva dimensió 1, preveu mesures i instruments, alguns dels quals ja en desenvolupament, per impulsar la valorització de coproductes i subproductes de la cadena alimentària. L’estratègia Aprofitem els Aliments8 , a través de la qual el DACC treballa per la prevenció de les pèrdues i el malbaratament d’aliments, impulsa la recerca al llarg de tota la cadena, quantificant el volum i l’impacte econòmic i ambiental que suposen les pèrdues i el malbaratament alimentaris, i també les principals tendències en innovació i detecció d’oportunitats per l’aprofitament de coproductes i subproductes per a diversos subsectors agroalimentaris (fig. 1)9 . Per la seva banda, el FRECC 203010, aprovat recentment i que pretén accelerar la transformació de Catalunya cap a una economia circular que actuï com a palanca de recuperació econòmica, situa el sector agroalimentari com un dels sectors amb major potencial per aplicar la circularitat.

 

02. Coproductes i subproductes del sector agroalimentari

Mentre “coproducte” és un terme que s’utilitza per referir-se a productes que es generen de manera simultània o conjunta durant un procés de producció principal, un “subproducte” es defineix com a una substància o objecte, resultant d’un procés de producció, la finalitat primària del qual no era la producció d’aquesta substància o objecte. En aquest sentit, la principal diferència entre ambdós conceptes rau en la intencionalitat: mentre que el primer ha estat produït de manera intencionada amb un valor econòmic determinat, el segon és un resultat secundari, sovint sense una planificació específica i el valor econòmic del qual pot ser inferior o inexistent. La Llei 3/2020 estableix una jerarquia d’usos d’obligat compliment per a totes les empreses de la cadena alimentària que cal tenir en compte a l’hora de gestionar els residus alimentaris i, per tant, també a l’hora d’aprofitar els coproductes i subproductes de la cadena alimentària (fig. 2). Aquesta jerarquia estableix com a prioritat la prevenció de les pèrdues, el malbaratament i els residus alimentaris. Tanmateix, és evident que el sector agroalimentari, en tots els processos de producció, transformació, distribució, i també a la baula del consum, genera coproductes, subproductes i residus, i també minves i excedents, els quals, malgrat que el sector pugui dedicar esforços a prevenir-los, són inherents a la mateixa activitat. És el que succeeix en casos tan diversos com la sansa que s’obté en l’elaboració de l’oli d’oliva, el xerigot d’un obrador de formatges, o les espines i les pells del peix que resten després del seu especejament en una indústria del sector.

 

Figura 2. Jerarquia d'usos dels aliments. Font: DARPA

 

Seguint la jerarquia, sempre que sigui possible, el primer pas ha de ser l’aprofitament d’aquests aliments descartats per al consum humà, per exemple per a l’elaboració de nous productes, substàncies o additius que permetin la seva reintroducció en la cadena de valor. Si això no fos possible, l’opció següent és destinar-los a l’alimentació animal. Posteriorment, la jerarquia contempla l’aprofitament per a usos industrials, mitjançant la recuperació d’elements i substàncies, com l’ús del greix o el col·lagen animal per a l’elaboració de productes farmacèutics o cosmètics o l’ús de fibres vegetals per a l’elaboració de nous materials (teixits, bioplàstics, etc.). En la part final de la jerarquia, es contempla el tractament biològic, on s’inclou el compostatge o la digestió anaeròbia d’aquests residus, i el tractament final, on es preveu la valorització energètica i com a darrera opció, el dipòsit controlat en abocador.

 

03. Principals reptes i oportunitats de futur

El sector agroalimentari té la responsabilitat de vetllar per la reducció, gestió i valorització dels subproductes i residus que genera. No solament perquè és un dels principals sectors d’activitat econòmica de Catalunya, sinó perquè els aliments descartats suposen la pèrdua d’un recurs valuós i generen un important impacte ambiental i un elevat cost econòmic derivat de seu tractament.

 

“La Llei 3/2020 estableix una jerarquia d’usos que cal tenir en compte a l’hora d’aprofitar els aliments i gestionar els residus alimentaris”

 

Els coproductes i subproductes del sector agroalimentari tenen un gran potencial en l’àmbit de la circularitat i són una font de matèries primeres d’alt valor afegit per les seves propietats nutricionals, funcionals o tècniques (fibres alimentàries, àcids orgànics, proteïnes, vitamines, antioxidants, etc.), de gran utilitat per a l’elaboració de nous productes que poden fer més competitiu al sector, aporten un major benefici econòmic i alhora milloren la seva sostenibilitat ambiental.

 

“Per aprofitar millor els aliments, cal abordar reptes relacionats amb la tecnologia i la recerca, la regulació, la logística i la col·laboració entre sectors”

 

Per poder desplegar tot aquest potencial, però, cal abordar alguns reptes relacionats amb la tecnologia i la recerca, la regulació, la logística i la col·laboració entre sectors. En aquest sentit, és necessari desenvolupar noves tecnologies i processos innovadors que permetin obrir nous horitzons per a l’aprofitament de subproductes, amb la col·laboració de centres de recerca, institucions i el propi sector, i que garanteixin la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de les valoritzacions. D’altra banda, és important que les normatives actuals s’adaptin als nous temps i que permetin la innovació i el màxim aprofitament dels recursos, vetllant sempre per una gestió adequada, segura i amb el menor impacte ambiental possible. En tercer lloc, cal posar en coneixement del sector i coordinar l’oferta i la demanda d’aquests coproductes i subproductes per garantir una valorització eficient. I finalment, esdevé clau la col·laboració entre els diferents agents de la cadena alimentària per impulsar una correcta gestió i valorització.

 

04. Projectes d’RDI i iniciatives empresarials rellevants

A Catalunya, cada vegada es desenvolupen més projectes en l’àmbit de la recerca, desenvolupament i innovació (RDI) centrats en l’aprofitament i valorització de productes amb escàs valor comercial, coproductes i subproductes de la cadena alimentària, liderats per universitats, centres de recerca i empreses del sector. En aquest apartat es mostren alguns projectes rellevants que formen part de les convocatòria de grups operatius 11 del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, un instrument de finançament que impulsa projectes d’innovació per convertir idees innovadores en solucions reals per al sector.

D’altra banda, també es mostren alguns exemples d’iniciatives empresarials que aprofiten i donen valor a aquestes recursos que ofereix el sector agroalimentari amb l’extracció de substàncies i matèries primeres per a l’alimentació humana animal o per a l’elaboració de productes d’alt valor afegit dirigits a reintroduir aquests recursos novament a la cadena alimentària.

 

Hortivalor

 

Tomàquet no comercialitzable. Foto: DARPA, 2023

 

Valorització de productes de l’horta ecològica mitjançant la utilització de tecnologies emergents per al tractament de sucs i cremes de verdures

Entitats participants

 Fundació Privada Drissa, IRTA, Ecoregió, Anna Ecològica, Associació Clúster Èxit Girona, Oriol Molist i Formatgeries Montbrú.

Descripció

El projecte té com a objectiu principal el desenvolupament de sucs i cremes ecològiques a partir de fruita i hortalisses excedents de la producció primària agrícola ecològica de la Fundació Drissa. Per desenvolupar els nous productes, s’aplica la tecnologia d’altes pressions hidrostàtiques, per a la higienització i conservació de sucs i cremes, alhora que manté les propietats sensorials i els compostos bioactius del producte.

 Principals resultats

Sucs i cremes ecològics amb un alt valor afegit.

Enllaç

https://grupsoperatius.cat/fitxes/2019_2_22.pdf

 

Ekoferm

 

Projecte EKOFERM. Foto: Eurecat

 

Valorització de productes de l’horta ecològica mitjançant fermentats vegetals.

Entitats participants

Fundació Privada Drissa, Fundació EURECAT, Associació Clúster Èxit Girona, Oriol Molist (investigador).

Descripció

EKOFERM és un projecte de valorització de productes de l’horta ecològica mitjançant fermentats vegetals, que empra subproductes del procés d’elaboració de sucs de fruites i verdures. En el marc del projecte, es preveu seleccionar les matèries primeres i ingredients més adequats per ser emprats en l’elaboració de fermentats, així com la realització de proves i dissenys de producte a partir del bagàs residual de l’elaboració de sucs per a l’elaboració de kombutxa, anàlisi nutricional i funcional del producte resultant i accions de divulgació per donar a conèixer els avenços del projecte.

Principals resultats

Millora del rendiment dels processos d’elaboració de transformats vegetals mitjançant l’aprofitament del subproducte resultat per a l’elaboració de fermentats.

Enllaç

 https://grupsoperatius.cat/fitxes/2021_2_66.pdf

 

Valacitat

 

Projecte VALACTICAT. Font: IRTA

Projecte pilot per a la valorització del sèrum lacti en indústries alimentàries catalanes.

Entitats participants

Betara, Ametller Origen, Clúster FoodService i Eurecat.

Descripció

L’objectiu del projecte va ser caracteritzar la composició nutricional dels xerigots que es generen en les indústries alimentàries participants, per estudiar la viabilitat tècnica i econòmica d’implementar processos optimitzats de valorització per desenvolupar nous productes alimentaris innovadors d’alt valor afegit. El projecte ha permès verificar que la valorització del xerigot és ambientalment i econòmicament viable i que contribueix a la sostenibilitat, alhora que obre la porta al desenvolupament de noves gammes de productes i a la cooperativitat entre empreses.

Principals resultats

Optimització del procés de valorització del xerigot.

Enllaç

https://grupsoperatius.cat/fitxes/2018_2_9.pdf

 

Valorització de proteïnes de baix valor comercial procedents de subproductes d'escorxadors de porcí

 

Productes carnis obtinguts. Font: DARPA

 

Entitats participants

 Patel, INNOVACC, Frigoríficos del Nordeste, SA, Olot Meats, SA, Friselva, SA, Frigoríficos Costa Brava, SA.

Descripció

 L’objectiu del projecte va ser obtenir proteïnes a partir d’òrgans porcins de baix valor comercial que, per les seves propietats funcionals i d’alt valor nutritiu, fossin útils com a ingredients per a la indústria alimentària. El projecte ha permés avançar els processos d’extracció de proteïna per a l’elaboració de preparats carnis, com per exemple salsitxes, i formació de zinc-protoporfirina (ZnPP), que és un pigment natural que aporta una coloració vermellosa al producte carni i que és de gran valor en el món de la indústria càrnia per a l’elaboració de productes derivats.

Principals resultats

Extracció de substàncies i matèries primeres per a la indústria càrnia a través de la valorització de subproductes d’escorxadors de porcí.

Enllaç

 https://grupsoperatius.cat/fitxes/2016_2_31.pdf

 

Art cerveses

 

Cervesa 9 hores. Font: Art cervesers

 

 

Sector

Begudes

Descripció

El febrer de 2016, Art Cervesers va iniciar un projecte d’elaboració de cervesa amb pa sobrer de les fleques, com ja es feia en altres països com ara Gran Bretanya i Bèlgica. Així va néixer la cervesa 9 hores, una cervesa de temporada elaborada amb l’objectiu de reaprofitar pa i de crear un procés de valorització que sigui comercialment rendible i amb alt valor afegit. Producte

Cervesa elaborada amb pa sobrer.

Enllaç

 https://artcervesers.com/

 

Es Imperfect Food

 

Melmelades elaborades a partir de fruites i verdures espigolades. Foto: Es Imperfect.

Sector

Transformació de fruites i verdures

Descripció

 Espigoladors neix amb el triple objectiu de contribuir a la reducció del malbaratament alimentari, de procurar una alimentació saludable per als col·lectius més vulnerables i de generar oportunitats per a aquests col·lectius, a través d’un model productiu d’economia circular. Per assolir aquests objectius, recupera una antiga activitat avui en desús al nostre territori, que és la d’anar a espigolar al camp: entrar al camp una vegada el pagès ha donat per finalitzada la collita, sempre amb el seu consentiment i seguint les seves instruccions, i recuperar totes aquelles fruites i verdures que, malgrat que no siguin comercialitzables, són perfectament aptes per al consum. Sota la marca Es Imperfect Food, elabora amb aquestes fruites i verdures conserves com ara patés, cremes, melmelades, compotes i salses al seu obrador del Prat de Llobregat, on insereix laboralment persones en situació vulnerable.

Producte

 Melmelades, patés, cremes i conserves de fruita i verdura imperfectes.

Enllaç

 https://esimperfect.com/

 

Escata

Productes Escata. Foto: Escata Food

Sector

Elaboració de salses i condiments

Descripció

El febrer de 2016, Art Cervesers va iniciar un projecte d’elaboració Escatafood és una empresa que aprofita els subproductes que es produeixen durant el procés de salaó de l’anxova per a l’elaboració de salses i condiments. Concretament, aprofiten la sal i el líquid resultant del procés de salaó i l’espina de l’anxova. Amb aquests tres productes, i un llarg procés d’investigació per aconseguir aprofitar tot aquest recurs, han tret al mercat quatre referències: Escata Salsa Mediterrània, una reinterpretació del gàrum, una salsa coneguda per grecs i romans; Escata Oli, una barreja de gàrum i oli d’oliva per amanir qualsevol plat; Escata Sal, una sal aromatitzada; o Escata Espina, pols d’espina d’anxova torrada.

Producte

Condiments amb base d’anxova.

Enllaç

 https://www.toufood.com/producto/salsa-mediterranea-escata/

 

Copiral

Foto: Copiral

 

Sector

Valorització de subproductes de la indústria alimentària

 Descripció

 Copiral és una empresa situada a Agramunt (Lleida), dedicada a la valorització de subproductes alimentaris no aptes per al consum humà per transformar-los en matèries primeres per a alimentació animal (farina de galeta, farina de llet, farina de iogurt i farina de caseïna). Tracten més de 150.000 tones anuals de subproductes provinents de grans empreses de la indústria alimentària que generen excedents durant el procés de transformació.

Producte

 Matèries primeres per a l’alimentació animal.

Enllaç

http://www.copiral.com

 

Celler Credo

 

Infusió Vespres de Verema. Foto: Celler Credo

 

Sector

Elaboració de vins i caves

Descripció

 Celler Credo està situat al Penedès. Ha desenvolupat un producte innovador valoritzant els productes derivats de la verema i els primers tractaments del raïm per elaborar vi. Aquesta empresa ha creat la infusió Vespres de verema, inspirada en el paisatge local, aprofitant la pell, les llavors i la rapa del raïm, als quals afegeix fulles de cep i plantes aromàtiques pròpies del territori com el romaní, l’espígol i el fonoll. Es tracta d’una iniciativa que, lluny de voler aprofitar gran quantitat dels subproductes generats pel sector vinícola, esdevé mostra de com es poden usar per donar lloc a nous productes innovadors i singulars.

Producte

Infusió aprofitant subproductes de la verema.

Enllaç

https://shop.recaredo.com/ca/producte/infusions-vespres-de-verema/ 

 

Autors

Alba Graells Roca

Tècnica en prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari.

Subdirecció de Transferència i Innovació Agroalimentària. DACC.

albagraells@gencat.cat

Carles Guirado González

Tècnic en prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari.

 Subdirecció de Transferència i Innovació Agroalimentària. DACC.

carlesguirado@gencat.cat