El cultiu del tomàquet de penjar
En els darrers 15 anys el creixement del mercat del tomàquet de Penjar ha despertat l’interès d’agricultors de zones on tradicionalment no cultivaven aquest tipus de producte, com al sud de la Península o a les Illes Canàries, on ja fa uns anys que el nombre d’hectàrees cultivades va creixent. L’ús de varietats modernes i tot el conjunt de noves eines de cultiu permeten assolir millors rendiments.
Cultiu de tomàquet de Penjar dins hivernacle al Maresme. Autor: Joan Casals
01 Sistemes de cultiu i comportament agronòmic
El tomàquet de Penjar es produeix en sistemes agrícoles molt diferents, cadascun dels quals té el seu propi itinerari tècnic i generalment està associat a una línia de comercialització específica. El sistema històric són les produccions dirigides a la venda directa en mercats locals. Aquestes són fetes majoritàriament en sistemes de cultiu amb baixos inputs (a vegades en cultiu rastrer i al secà) i emprant varietats tradicionals seleccionades durant generacions pels propis pagesos. En aquests sistemes els rendiments són generalment baixos, entre 1,5-2 kg/planta (Bota et al., 2014), un fet que es compensa amb uns menors costos de maneig. A l’altre extrem, hi tenim el model basat en produccions massives, en les quals es busca la màxima homogeneïtat i un mínim cost de producció. Es tracta de sistemes hortícoles intensius, amb rendiments elevats i cultivats emprant les infraestructures convencionals de cultiu de tomàquet, és a dir, fent ús de sistemes de tutoratge, reg localitzat, cobertes de protecció (túnels, malles, hivernacles) i, en alguns casos, emprant portaempelts. Dades que hem obtingut en assajos realitzats a la comarca del Maresme indiquen que, en aquestes condicions, les produccions poden oscil·lar entre 2-4 kg/planta quan s’empren varietats tradicionals i 6–9 kg/planta quan s’empren varietats millorades genèticament. A part de l’increment del rendiment, l’ús de varietats millorades garanteix resistència a diverses virosis (principalment ToMV i TSWV) i un aspecte extern del fruit que s’aproxima més als estàndards del mercat.
L’ús de varietats modernes i tot el conjunt de noves eines de cultiu, així com la possibilitat de fer cicles més llargs, pel clima d’aquestes localitats, permeten assolir rendiments de 10-15 kg/ planta.
En els darrers 15 anys el creixement del mercat del tomàquet de Penjar ha despertat l’interès d’agricultors de zones on tradicionalment no cultivaven aquest tipus de producte, com al sud de la Península o a les Illes Canàries, on ja fa uns anys que el nombre d’hectàrees cultivades va creixent. L’ús de varietats modernes i tot el conjunt de noves eines de cultiu, així com la possibilitat de fer cicles més llargs, pel clima d’aquestes localitats, permeten assolir rendiments de 10-15 kg/planta.
02 Irrigació
El tomàquet de Penjar presenta una elevada adaptació a la sequera (Galmes et al., 2013), i de fet el cultiu tradicional es feia en molts casos al secà. No obstant això, actualment la major part de produccions es fa emprant sistemes de fertirrigació (principalment mitjançant reg localitzat), que permeten un major control sobre la dosi de reg i l’aportació de fertilitzants. Els agricultors tendeixen a calcular la dosi de reg en base al clima i l’estat de desenvolupament de la planta. Tradicionalment, s’han seguit esquemes de reg, durant l’etapa de màxima producció, de 4 o 7h/setmana, mitjançant reg gota a gota. En el marc del Grup Operatiu “Millores tecnològiques en el cultiu i la postcollita del tomàquet de Penjar” (FMA et al., 2018), es va fer un estudi, a la localitat de Santa Susanna, per determinar la dosi de reg òptima, basada en el càlcul de l’evapotranspiració de referència (ETo) (Allen et al., 2006). A l’estudi es van comparar 3 dosis de reg (1, 4 i 7h/setmana) respecte a la dosi teòrica i en dos ambients de cultiu. Els resultats mostren que la dosi de reg de 4h/setmana és la que s’apropa més a la dosi teòrica, implicant un consum d’aigua de 387 l/planta. (Figura 2).
Figura 2. Dosi de reg (l/planta) al final del cicle de cultiu del tomàquet de Penjar sota diferents freqüències d’irrigació: reg deficitari (1h/setmana) i regs convencionals (4 i 7h/setmana). Comparació amb la dosi de reg teòrica calculada emprant el mètode de l’evapotranspiració de referència (ETo) en cultiu exterior i dins de túnel (la diferència entre ambdós és la pluviometria registrada durant el cicle de cultiu). Font: FMA i SELMAR.
03 Fertilització
La menor necessitat de reg d’aquesta varietat comporta una disminució automàtica dels adobs aportats mitjançant fertirrigació. De fet, s’estima que el tomàquet de Penjar té un requeriment de nutrients inferior que altres varietats de tomàquet. Els assajos realitzats fins al moment senyalen que les necessitats de nitrogen estan al voltant de 170-180 kg/ha (Seda & Muñoz, 2011), mentre que en altres varietats els valors es situen sobre els 250 kg/ha (Heuvelink, 2005). En qualsevol cas, aquestes xifres estan molt per sota de les quantitats màximes que es poden aplicar en zones vulnerables per nitrats (400 kg/ha), on es troba ubicada una part important de les explotacions productores.
04 Marc de plantació i conducció de la planta
En cultius entutorats, tant dins hivernacle com en exterior, s’acostuma a emprar un marc de plantació de 0,5 x 0,6 m, deixant passadissos d’1 m (densitat de plantació: 2,5 plantes/m2). En aquests sistemes les plantes són conduïdes sobre una sola tija (s’eliminen tots els brots laterals i s’escapça la planta al cap de 8-10 poms). En cultius rastrers, les plantes no es poden i s’acostumen a plantar seguint un marc de 2 x 1 m (densitat de plantació 0,5 plantes/m2). Per exemple, a les Balears, on el cultiu se sol fer rastrer i en secà, la densitat de plantació habitual és de 1 x 1,8 m.
05 Modernització del cultiu
Tot i que a Catalunya el tomàquet de Penjar continua sent cultivat majoritàriament en sistemes tradicionals, en els darrers anys s’estan adoptant les tècniques modernes de producció de tomàquet. Entre elles destaca el cultiu protegit, tant dins d’hivernacle com dins d’estructures multitúnel de baix cost (Figura 1), cada cop més emprades. Tot i que en cultiu protegit no s’assoleixen rendiments superiors respecte al cultiu en exterior, aquestes estructures permeten allargar significativament el cicle de cultiu (transplantament a finals de març a la zona del Maresme). Això permet una major llargada del període de collita, i per tant incrementar els rendiments al final del cultiu. D’altra banda, s’ha observat que el cultiu protegit redueix la incidència de clivellat i incrementa la coloració vermella del fruit (Figura 3) (FMA et al., 2018).
Figura 3. Efecte del cultiu sota túnel sobre el color vermell del fruit (paràmetre a* de l’espai de color CIELAB; valors elevats d’aquest paràmetre indiquen major coloració vermella). L’estudi es va realitzar emprant 3 varietats tradicionals (TR_391, TR_649, TR_732) i 2 millorades (VM_4, VM_545). ‘***’ i ‘ns’ indiquen diferències significatives al nivell p<0,05 i sense diferències significatives entre tractaments, respectivament. Font: FMA i SELMAR.
Una altra tècnica que s’està introduint darrerament és l’ús de portaempelts millorats. Aquesta tècnica és molt emprada en altres zones productores, com al sud d’Espanya, per l’elevada pressió de patògens del sòl present en aquests sistemes de cultiu. A part de la resistència davant malalties vasculars com fusariosi (Fusarium oxysporum) o verticil·liosi (Verticillium dahliae), l’ús de portaempelts en cultius de tomàquet de Penjar sembla que permet una millora significativa del rendiment degut a un major nombre de fruits per planta, no afectant la resta de paràmetres de qualitat i de postcollita (Fullana- Pericàs et al., 2018). En cultius amb planta empeltada es recomana deixar dues tiges principals per planta.
A Catalunya, el cultiu es fa majoritàriament a l’aire lliure, tot i que cada cop s’empren més sistemes de cultiu protegit. La majoria es fa amb tutoratge i irrigació, tot i que hi ha algun cas en què es fa rastrer, tant irrigat com de secà.
Figura 4. Danys de larves de Tuta absoluta sobre fruit i fulla. Autor: Jordi Ariño
06 Control de plagues i malalties
El tomàquet de Penjar es veu afectat pels patògens comuns que afecten els cultius de tomàquet a la nostra zona. A continuació es fa una breu descripció de les principals plagues i malalties que podem observar als cultius.
06.01 Tuta del tomàquet (Tuta absoluta)
La Tuta absoluta és un microlepidòpter de la família Gelechiidae. Els principals símptomes s’observen en forma de galeries a les fulles i penetracions en tiges, flors i fruits (Figura 4). L’insecte afecta principalment fulles i inflorescències en els primers estadis de desenvolupament. Els danys en fruits immadurs s’observen en forma de petits orificis localitzats sota el calze. Per al seu control es recomana actuar quan es detectin els primers ous i/o galeries en fulla. L’estratègia més eficaç és el control biològic mitjançant fauna útil, com ara el mírid Macrolophus pygmaeus, combinat amb l’aplicació d’insecticides a base de les matèries actives Bacillus thuringiensis i spinosad. La instal·lació de marges florals, que actuïn com a reservori de fauna auxiliar, és una estratègia molt emprada per fomentar la lluita biològica contra aquest insecte. Actualment les dues espècies més utilitzades amb aquesta finalitat són Calendula officinalis i Lobularia maritima (Figura 5).
06.02 Eruga del tomàquet (Helicoverpa armigera)
Helicoverpa armigera és un lepidòpter de la família Noctuidae. La femella posa els ous prop dels poms florals i les larves nounades es despengen buscant el fruit de tomàquet per penetrar-hi. Aquestes poden viure entre 13 i 22 dies a l’interior del fruit, alimentant-se dels teixits interns. L’estratègia de control d’aquest insecte és la mateixa que la descrita en el cas de Tuta absoluta.
Figura 5. L’ús de marges florals en cultius de tomàquet és una estratègia àmpliament utilitzada per afavorir la presència de fauna útil en els cultius. Autors: Jordi Ariño, Montse Martí
06.03 Àcar del bronzejat (Aculops lycopersici)
Aculops lycopersici és un àcar de la família Eriophyidae, que apareix en fases avançades del cultiu (Figura 6). Les condicions òptimes de desenvolupament de la plaga són 27ºC de temperatura i 30% d’humitat relativa. Quan ens hi apropem, és important fer-hi tractaments preventius. L’aplicació de sofre (en pols o mullable), de forma periòdica, és un bon sistema de control d’aquest àcar.
06.04 Aranya roja (Tetranychus urticae)
Tetranychus urticae és un àcar de la família Tetranychidae. Es caracteritza per la seva tendència a agrupar-se en colònies, produint denses teles. Els símptomes característics són fulles amb grups de taques grogues a l’anvers i el revers. Les fulles afectades perden color i poden tenir tons vermellosos fins a assecar-se completament. Anàlogament al cas de l’àcar del bronzejat, l’aranya roja es controla principalment mitjançant aplicacions periòdiques de sofre.
Figura 6. Símptomes d’Aculops lycopersici en fruits de tomàquet. Autor: Jordi Ariño
06.05 Oïdi (Oidium neolycopersici L. Kiss) i oïdiopsi (Leveillula taurica)
Ambdues malalties causen danys molt severs en cultius de tomàquet de Penjar. La seva presència es manifesta per la presència de tels blancs i l’assecament generalitzat de la planta (Figura 7). L’ús de sofre en pols o mullable aplicat de forma preventiva i constant a partir del moment en què es donen les condicions òptimes per al seu desenvolupament (humitats relatives inferiors al 80% i cultius amb una fertilització nitrogenada elevada).
06.06 Malalties vasculars (Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici, Verticillium spp)
Es tracta de malalties que provoquen esgrogueïments i pansiments generalitzats de les plantes i que limiten molt el desenvolupament del cultiu (Figura 8). Per al seu control cal utilitzar varietats resistents (per exemple, Manacor i Palamós, ambdós de Semillas Fitó, són resistents a F. oxysporum) o bé cultivar les varietats sobre portaempelts resistents.
06.07 Virus del mosaic del tomàquet (Tomato Mosaic Virus (ToMV))
El virus del mosaic del tomàquet és present en la majoria de cultius tradicionals de tomàquet, i provoca una reducció significativa del rendiment i una pèrdua del valor comercial dels fruits (provoca decoloracions al fruit). La seva transmissió és mecànica, mitjançant les operacions de maneig del cultiu, i a través de la llavor. Per aquest motiu, en cultius tradicionals, és molt important utilitzar mètodes eficients de desinfecció de la llavor i utilitzar mètodes de profilaxi i desinfecció quan manipulem les plantes. Les varietats millorades, com Manacor i Palamós, són resistents a aquest virus.
Figura 7. Danys d’oïdiopsi en fulla de tomaquera. Autor: Jordi Ariño
06.08 Virus del bronzejat del tomàquet (Tomato Spotted Wild Virus (TSWV))
Tot i que la seva incidència és menor, el TSWV és també un virus que pot afectar els cultius de tomàquet de Penjar. Es transmet a través de trips (Frankliniella occidentalis), un vector que és molt difícil de controlar al camp. En zones amb elevada font d’inòcul l’única estratègia de control és utilitzar varietats resistents.
"A Catalunya, el cultiu es fa majoritàriament a l’aire lliure, tot i que cada cop s’empren més sistemes de cultiu protegit. La majoria es fa amb tutoratge i irrigació, tot i que hi ha algun cas en què es fa rastrer, tant irrigat com de secà"
Figura 8. Símptomes inicials de Verticillium spp. Autor: Jordi Ariño
07 Zones productores de tomàquet de Penjar
La zona històrica de producció de tomàquet de Penjar es troba ubicada a Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears. A Catalunya, el cultiu es fa majoritàriament a l’aire lliure, tot i que cada cop s’empren més sistemes de cultiu protegit. La majoria es fa amb tutoratge i irrigació, tot i que hi ha algun cas en què es fa rastrer, tant irrigat com de secà. A Catalunya, la producció es troba distribuïda per tota la geografia catalana, existint algunes zones de producció importants com el Maresme i la conca de la Tordera. De fet, el tomàquet de Penjar del Maresme és una denominació històrica d’aquesta varietat, tal com van descriure Casallo i Sobrino l’any 1965:
“En la zona de la Maresma (Barcelona) se cultivan distintas variedades de fruto menudo que tienen la característica común de permitir su conservación, después de recolectados maduros, durante una buena temporada; el nombre general “De Colgar” lo reciben por ser esta la forma de conservarlos”. A la Comunitat Valenciana, la principal zona productora es troba a Alcalà de Xivert, on s’ha creat una Associació de Productors i Comercialitzadors de la Tomata de Penjar, els quals disposen d’una marca de qualitat (CAPA, 2008). Els productors empren 2 varietats tradicionals que porten anys seleccionant i cultiven a l’aire lliure, conduint les plantes verticalment però sense podar. Finalment, a les Illes Balears es realitza el cultiu a l’aire lliure, generalment en secà i cultiu rastrer. La producció a les Balears va destinada principalment als mercats locals. El període de cultiu a les tres zones històriques de producció va d’abril a octubre.
En els darrers anys el cultiu del tomàquet de Penjar s’ha estès a les principals zones hortícoles d’Espanya: Almeria, Múrcia i les Illes Canàries. En aquestes zones es planta dins hivernacle, tant amb coberta de plàstic com sota malla, i s’utilitzen fonamentalment varietats millorades genèticament. Es realitza tant cultiu al sòl com fora sòl, tot i que darrerament s’està implantant un sistema mixt de fibra de coco instal·lada directament al sòl. El període de producció va d’octubre a juny i els tomàquets van directament al mercat sense temps de conservació postcollita. En resum, un sistema de producció similar al que trobem en les varietats de tomàquet d’amanir de producció massiva.
08 Per saber-ne més:
Article extret del Dossier Tècnic nº 94: “El tomàquet de penjar”
Data de publicació: desembre de 2018
Autors:
Anna Sanz
Cooperativa Conca de la Tordera
Montserrat Martí
Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal SELMAR
Jordi Ariño
Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal SELMAR
Joan Casals
Fundació Miquel Agustí/ Universitat Politècnica de Catalunya
Unitat Mixta FMA-UPV
recerca@fundaciomiquelagusti.cat