ENTREVISTA | 22/09/2022  Ruralcat

RAFEL MURIA  "L’apicultura no només ens permet produir mel, sinó que és un estil de producció i un dels millors models de sostenibilitat"

Parlem amb Rafel Muria, apicultor i president de Mel Muria.

Rafel Muria Martí és apicultor i president de Mel Muria (El Perelló, Baix Ebre), una empresa familiar de cinquena generació amb 200 anys de tradició apícola i puntera en l’exportació de mel. Actualment, l’empresa està treballant en un projecte pioner per posar al mercat la primera mel certificada PEFC d’Europa, l’Àsia i l’Amèrica del Nord.

Quins són els criteris de sostenibilitat que apliqueu a Mel Muria?

Des de la nostra creació, la sostenibilitat mediambiental i social forma part dels nostres valors primordials. Ens esforcem per millorar de manera constant els nostres processos i indicadors ambientals i així poder optimitzar els nostres recursos amb l’objectiu de ser una empresa referent i deixar la menor empremta ambiental possible.

L’apicultura no només ens permet produir mel, sinó que és un estil de producció i un dels millors models de sostenibilitat. A més de tractar-se d’una producció totalment respectuosa envers l’entorn, facilita la pol·linització, funció que contribueix al manteniment de la biodiversitat, i assegura, al mateix temps, la continuïtat de l’hàbitat i la diversitat biològica natural. Això garanteix una major propagació de les llavors necessàries per a la renovació de les plantes.

De quants ruscs disposeu, on són ubicats i quines característiques tenen?

Disposem de 2.000 ruscs ubicats en diverses zones de floració de Catalunya, aprofitant-les respectivament segons la seva temporada i resseguint-les per aconseguir les diverses varietats de mel que oferim.

Els ruscs són de tipus Dadant, que ens permeten treballar només amb les “alces”, que són els pisos que s’ubiquen a la part superior de l’arna, on les abelles col·loquen el seu excedent de mel i d’on nosaltres l’extraiem, cosa que deixa l’arna principal amb les cel·les de les cries i la mel per alimentar-se.

 

“Disposem de 2.000 ruscos ubicats en diverses zones de floració de Catalunya”

 

Mel Muria ha tingut sempre un component molt innovador, i ha obtingut així certificacions com la del CCPA, entre d’altres. Quin és el principal impuls per fer aquest esforç en certificacions de la mel i altres productes de les abelles?

El principal impuls és la passió que s’ha transmès de generació en generació als apicultors Muria. Però, anant més enllà, sento que tinc a les meves mans una oportunitat que m’ha brindat la vida per protegir les abelles, crear consciència entre la població i dur la mel més enllà del que tothom coneix. Amb l’ajuda del xef de la mel, Rafel Muria del Restaurant Quatre Molins, crec que estem deixant la nostra empremta en diversos àmbits i ara ens toca fer el pas certificant la primera mel PEFC del país.

 

Esteu ja treballant en el procés d’innovació per certificar aquesta mel procedent de finques forestals amb certificació de Gestió Forestal Sostenible, que la convertirà en la primera mel d’Europa, Nord-Amèrica i l’Àsia certificada PEFC. A més de la garantia de la traçabilitat, que ja controleu mitjançant altres certificacions, què us va empènyer a impulsar aquest projecte?

La nostra preocupació per deixar el bosc i les finques on treballem igual que els hem trobat o millor. També va més enllà, ja que compartim el desig que el bosc es gestioni de manera responsable i que les generacions presents i futures gestionin les seves accions amb criteris sostenibles per contribuir al manteniment dels nombrosos ecosistemes i la diversitat biològica, amb un paper social i cultural que es reconegui cada vegada més. En aquest sentit, PEFC representa un sistema de certificació forestal que garanteix que els boscs del món siguin gestionats de manera responsable.

 

Quines característiques té aquesta mel? I les finques forestals certificades?

És una mel ecològica amb una aroma floral amb notes fruitals, un gust intensament dolç i lleugeres notes salades i àcides. El procés d’aquesta mel segueix els criteris necessaris per certificar-se com a mel ecològica, a més de procedir de finques forestals gestionades de manera sostenible, amb pràctiques adaptades socialment, econòmicament i mediambientalment a les condicions locals, cosa que suposa avantatges ambientals com ara la reducció davant incendis i plagues, la contribució a la mitigació del canvi climàtic i la conservació de la biodiversitat i de recursos com l’aigua o el sòl.

 

“És una mel ecològica amb una aroma floral amb notes fruitals, un gust intensament dolç i lleugeres notes salades i àcides”

 

Què creieu que us pot aportar la certificació PEFC en els mercats? I al consumidor final?

El segell PEFC consolida la manera de treballar que mantenim des de fa molts anys, a més de garantir la gestió sostenible del bosc d’on provenen les nostres mels.

Creiem que aquesta iniciativa ens pot ajudar a conscienciar la població sobre les tasques que duem a terme els apicultors respecte de l’entorn per facilitar la pol·linització i així contribuir al manteniment de la biodiversitat.

 

Rafel Muria Martí, en representació de Mel Muria, va rebre el certificat PEFC en Cadena de Custòdia que garanteix una mel de muntanya provinent de boscos ben gestionats que respecten el medi ambient i la biodiversitat. Durant aquest darrer any, han treballat junts amb el PEFC Catalunya per certificar la primera mel provinent de boscos certificats en Gestió Forestal Sostenible d’Europa i la primera que s’exporta a tot el món.