ENTREVISTA | 16/02/2016  RuralCat

Narciso Pastor Saenz  "Una de les qualitats més destacables del Dossier Tècnic és que parla a nivell local, del i per al territori"

Narciso Pastor Saenz, director de l'ETSEA (UdL), ens explica en aquesta entrevista la seva opinió sobre el Dossier Tècnic, una publicació del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb 10 anys història i més de 80 monogràfics, dedicats a apropar la recerca i la innovació que es fa a la universitat, els centres tecnològics i l'administració als professionals de l'empresa agrària, la indústria alimentària o el sector forestal.

Narciso Pastor Saenz, director de l'ETSEA (UdL)

Narciso Pastor Saenz, director de l'ETSEA (UdL)

Aquesta entrevista forma part de les realitzades especialment per al Dossier Tècnic 81: "Dossier Tècnic: 10 anys de transferència i de transmissió del coneixement", que es pot consultar en la seva versió digital al portal RuralCat.


Quina ha estat la seva relació amb el Dossier Tècnic?

Tinc una relació molt bona amb el portal RuralCat, on es publiquen el DDTT, perquè utilitzo molt l’eina de Recomanacions de Reg. Quan publiquen un de nou estic assabentat. Òbviament, llegeixo amb més interès i profunditat els que estan relacionats amb els meus interessos, però com a usuari els vaig mirant tots perquè em donen una visió transversal del sector.

Fins i tot algun ha estat comentat a les meves classes, com es el cas del DT 74 sobre substrats per a cultius fora de sòl en horticultura que es va publicar l’any passat. Els alumnes valoren molt com funciona l’eina de reg i la informació dels dossiers que es pot aplicar a peu de camp.

 

 

Donat’ que el món acadèmic prioritza les publicacions en revistes d’impacte, quin sentit tenen publicacions com el Dossier Tècnic?

Són publicacions diferents amb objectius i públics molt diferents. Els articles d’alt nivell científic busquen l’impacte més gran en la comunitat acadèmica i de recerca; publicar en segons quina revista et fa molt visible arreu del món i augmenta les possibilitats que et citin en altres articles i tinguis una millor posició a indexadors com el Journal Citation Reports... Una altra cosa són publicacions tècniques divulgatives que pretenen fer servei a la comunitat productiva, els pagesos, tècnics, propietaris, etc. Perquè puguin tenir informació de referència a l’hora de prendre decisions en les seves explotacions. Són dos tipus de publicacions no antagòniques i que es complementen.


Què opina de l’elevada participació de científics i tècnics d’universitats i centres tecnològics en el Dossier Tècnic?

Jo crec que aquesta quantitat i varietat de participants és molt enriquidora, fins i tot diria que necessària. Et permet veure els temes des de diferents punts de vista, amb diferents aportacions. Cal valorar també l’esforç realitzat per fer arribar a tothom, d’una manera amena i pràctica, informació que d’altra manera es quedaria darrera les portes d’universitats, centres de recerca i despatxos d’especialistes.


“El Dossier Tècnic és una publicació de referència en monogràfics que donen diferents opcions i valoracions que desprès es poden fer servir per prendre decisions que tenen les seves conseqüències en la producció i l’economia d’una explotació o negoci”


Quines qualitats destacaria del Dossier Tècnic com a eina de transmissió del coneixement?

Per la meva experiència, el Dossier Tècnic és una publicació de referència en monogràfics que donen diferents opcions i valoracions que desprès es poden fer servir per prendre decisions que tenen les seves conseqüències en la producció i l’economia d’una explotació o negoci. Una altra de les seves qualitats més destacables és que parla a nivell local, del i per al territori.


Quins aspectes o temes considera que caldria potenciar, explorar o incloure en els futurs DDTT?

La feina feta fins ara, tant quan a format com a contingut, és molt bona i actual. Personalment, apostaria per tocar temes com la biotecnologia o l’agricultura de precisió, no tant per donar-les a conèixer sinó aplicades com a eines de millora en les explotacions.

 

 

Narciso Pastor Saenz és enginyer tècnic agrícola per la Universitat de Saragossa (1989) i enginyer agrícola per la Universitat de Lleida (1992). Va acabar el doctorat al Departament de Enginyeria hortícola del IRTA l’any 2002. Professionalment ha treballat com a autònom i docent. És expert en l’àmbit de substrats, horticultura, planta ornamental, espais verds, gespes esportives... L’any 2000 va obtenir la plaça titular com a professor de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA), al Departament d’Hortofructicultura botànica i jardineria i, des del 2013, n’és el director.