ENTREVISTA | 03/03/2023  Ruralcat

EDUARD PLA  “Es tracta d’un producte fresc, saludable i lliure de pesticides”

Parlem amb Eduard Pla, responsable de Brotalic.

L’Eduard és Llicenciat i Màster en Administració i Direcció d’Empreses. Va treballar a una multinacional com a consultor de negoci pel sector farmacèutic i sanitari. A Londres, el 2017, descobreix el cultiu vertical i decideix tornar a Barcelona per iniciar el seu projecte. A l’estiu de 2018 Brotalic comercialitza les primeres collites.

Brotalic va començar la seva producció de microbrots l’any 2018 per vendre’ls tant al sector de la restauració com al mercat al detall. Aquests vegetals són plantes joves collides al cap d’uns 10 o 15 dies de creixement que tenen un sabor intens i un alt contingut nutricional. Tradicionalment, s’han usat exclusivament al món de l’hostaleria i de la restauració, i no es podien trobar als comerços per a la venda a la menuda. Brotalic pretén, així,  donar noves sortides als microbrots i afavorir-ne la popularització entre els consumidors. Eduard Pla, impulsor de Brotalic, ha estat candidat al premi PITA 2021 en la modalitat de Jove Emprenedor/a Innovador/a.

 

Què us va impulsar a participar en els premis PITA?

Es tracta d’una iniciativa valuosa per donar a conèixer el projecte de Brotalic i poder conèixer també els d’altres.

 

Com va néixer la idea de crear el vostre projecte empresarial?

La idea va sorgir a Londres, a través d’un company de feina; ell m’introdueix el concepte de cultiu vertical i els seus beneficis associats.

Gràcies a un innovador sistema de cultiu vertical, l’empresa pot produir una gran quantitat d’aliments sense fer ús de terra ni de grans extensions de conreus. El cultiu disposa d’un sistema de reg hidropònic recirculant, de manera que tota l’aigua que les plantes no absorbeixen quan es reguen retorna al dipòsit central i es pot reutilitzar posteriorment. D’aquesta manera, s’aconsegueix utilitzar només l’aigua que les plantes necessiten.

“L’empresa pot produir una gran quantitat d’aliments sense fer ús de terra ni de grans extensions de conreus”

 

 

 

Què són els microbrots? Quins beneficis aporta?

Els microbrots són plantes joves d’uns 10-15 dies de creixement amb un sabor intens i alt contingut nutricional.

Consumir microbrots té molts beneficis, i és per això que representen una oportunitat de mercat amb molt futur si es comercialitzen amb un embalatge actual i atractiu. Nombrosos estudis consideren els microbrots un superaliment gràcies a la seva alta densitat nutricional. Per posar un exemple, amb la mateixa quantitat d’ingesta d’un microbrot de bròquil i d’un bròquil madur, l’aportació nutricional del microbrot és fins a 40 vegades més alta. En concret, els microbrots són rics en vitamines C, E, L, luteïna i betacarotè. Alhora, són vegetals molt tendres amb un sabor intens que recorda al de la planta madura.

 

ç

 

Quines característiques té el vostre producte? A quin públic va dirigit?

Es tracta d’un producte fresc, saludable i lliure de pesticides.

Actualment, l’empresa comercialitza microbrots a establiments arreu de Catalunya com ara botigues ecològiques, fruiteries i mercats, i també s’ha posicionat com un proveïdor de referència per al sector de l’hostaleria i la restauració, ja sigui a través de la venda directa com de la venda majorista a Mercabarna. Gràcies al gran èxit que ha tingut, l’empresa ha desenvolupat uns formats adaptats a les grans superfícies i els microbrots ja es poden trobar

a diversos supermercats.

 

“L’empresa ha desenvolupat uns formats adaptats a les grans superfícies i els microbrots ja es poden trobar a diversos supermercats”

 

Entre els productes estrella de la companyia, destaquen les tres mescles temàtiques de microbrots que donen un ventall complet de gustos i colors: mescla mediterrània, que porta bròquil, rave vermell i mostassa; la italiana, que conté Kale negra, col llombarda i ruca, i l’asiàtica, formada per bleda xinesa (pak choi), mizuna i rave blanc (daikon).

 

 

 

Quins altres reptes de futur us plantegeu?

Seguir millorant les tècniques de cultiu per oferir un producte de màxima qualitat, augmentar la productivitat i minimitzar l’ús de recursos.

Amb la voluntat de continuar reduint emissions i de vetllar pel futur de l’entorn, l’empresa està començant a plantejar projectes que permetin la instal·lació de panells solars a la coberta de la nau. D’aquesta manera, es podria arribar a l’autosuficiència energètica amb l’ús de renovables.