ENTREVISTA | 27/04/2016  RuralCat

Emilia Vila  "Guanyar el Premi Ruralapps ha estat molt important perquè és un segell de qualitat i confiança"

L'app Agroptima va néixer perquè un grup de pagesos volien millorar la seva gestió agrícola i canviar les llibretes i fulles d'Excel per un sistema més eficient. Avui dia, ja ha rebut una desena de premis i té un equip de 26 persones. La seva directora general, Emilia Vila, ens explica com van començar, la seva experiència en el premi Ruralapps i els seus reptes per al futur.

Emilia Vila va estudiar Administració i Direcció d'Empreses. El seu pare era agricultor i ella sempre ha estat lligada al camp. Avui dia és Directora general d'Agroptima.

Emilia Vila va estudiar Administració i Direcció d'Empreses. El seu pare era agricultor i ella sempre ha estat lligada al camp. Avui dia és Directora general d'Agroptima.

La seva empresa ha estat guanyadora del Premi Ruralapps, en la modalitat de Professionals del sector, per l’app Agroptima, una aplicació que permet a l’agricultor apuntar i consultar a peu de camp les feines fetes a l’explotació agrícola (sembrar, adobar, aplicar fitosanitaris) ajudant a l’agricultor a tenir un control total de l’explotació en qualsevol lloc. 

Com funciona i a qui va destinada?

Agroptima va destinada als pagesos de tots els cultius que vulguin controlar millor els seus costos i estalviar temps amb el Quadern de Camp.

El funcionament és molt fàcil. L’app s’instal·la al mòbil i és com una llibreta electrònica on vas anotant les feines que fas al camp. Per exemple, si apliques un tractament fitosanitari, pots anotar quin producte utilitzes, la dosi, quantitat total, hores de feina, màquina, etc. A més, amb el GPS pots identificar ràpidament els camps on estàs fent la feina i seleccionar-los.

Tota aquesta informació es guarda automàticament al teu ordinador. És un compte web on pots descarregar el teu Quadern d’Explotació, controlar els teus costos i veure un mapa tipus SIGPAC amb tots els teus camps i cultius.

 

“El funcionament és molt fàcil. L’app s’instal·la al mòbil i és com una llibreta electrònica on vas anotant les feines que fas al camp”

 

Quins beneficis aporta al pagès?

Agroptima li permet estalviar molt de temps perquè quan arriba a casa no ha de passar les anotacions d’una llibreta a un ordinador, sinó que tot queda automàticament guardat als seus arxius digitals. A més, els camps s’importen automàticament i la posada en marxa és ràpida.

A més pot tenir tota la informació de la seva explotació en un clic. Per exemple, pot veure els costos de cada cultiu i decidir quins cultius tenen més sentit econòmicament. També pot consultar el cost d’una feina concreta, quantes tones va collir en un camp, quina rotació de cultius va fer fa dues campanyes, etc. Amb aquestes dades pot prendre millors decisions i reduir costos, per tant guanyar-hi més.


Quina va ser la idea original que va impulsar la seva creació?

Agroptima va néixer d’un grup de 7 pagesos que estaven cansats d’anar amb llibretes i fulls de càlcul i volien professionalitzar la seva explotació. No vam trobar cap eina que permetés treballar còmodament des del camp i que alhora fos fàcil de fer servir. Després de veure que hi havia una oportunitat de mercat vam decidir crear Agroptima amb la visió de fer l’agricultura més competitiva gràcies a la informació.


Quin esforç ha representat a nivell de producció o comercialització?

Darrere d’Agroptima hi ha més de dos anys de treball. La primera versió d’Agroptima va sortir al mercat al cap de 5 mesos de constituir l’empresa. Nosaltres tenim una manera de desenvolupar innovadora, nascuda als Estats Units que es diu “lean”. Consisteix en llançar el teu producte amb les funcionalitats més indispensables i a partir d’aquí anar afegint millores segons el que et demana el teu client. Això ens ha permès fer un producte molt útil i amb un temps d’entrega més ràpid.


Quines fites heu aconseguit des de que vau començar?

La nostra fita més important és tenir la confiança de més de 500 clients. Veure que aquests clients renoven la seva subscripció anual vol dir que el producte els resulta molt útil.

A nivell d’equip també hem crescut. Ja som 26 persones: enginyers agrònoms, informàtics, equip d’atenció al client i pagesos.

Una altra fita important ha estat aconseguir un finançament per 700.000 euros que ens està permetent fonamentar molt bé el nostre pla d’empresa.

 

“Tothom qui vulgui provar Agroptima pot fer-ho gratuïtament durant 15 dies. Només ha d’entrar a www.agroptima.com i registrar-se”

 

Com valora l’existència d’un guardó com el Ruralapps i la seva participació?

Guanyar el 1r Premi Ruralapps ha estat molt important per a nosaltres perquè és un segell de qualitat i confiança. Estem molt contents que s’organitzin premis per potenciar la tecnologia al camp. És indispensable per poder aconseguir una agricultura més competitiva. També hem guanyat més de 10 premis aquí i a fora del país, a Rennes (França) i a Berlin (Alemanya).


Com valora l’experiència en jornades tècniques com la celebrada el dia 20 d’abril a Cervera sobre "Les aplicacions per a la gestió de l'empresa agrària”?

Molt positivament. Vam poder presentar a pagesos innovadors la tecnologia d’Agroptima en comparació amb d’altres i vam mostrar els nostre avantatge pel que fa als mòbils i la facilitat d’ús.

Tothom qui vulgui provar Agroptima pot fer-ho gratuïtament durant 15 dies. Només ha d’entrar a www.agroptima.com i registrar-se.