FABIOLA JUÁREZ “A Alícia treballem i fem recerca per fer arribar el coneixement creat a tothom que se'n pugui beneficiar”
Parlem amb Fabiola Juárez d’Onocoalicia, el projecte guanyador del premi Ruralapps 2023 en la modalitat Ruralapps-Ciència Ciutadana.
La Fabiola és enginyera alimentària per la Universitat Politècnica de Catalunya. Té el màster en Nutrició i Alimentació i és Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica, ambdós per la Universitat de Barcelona. Actualment i des del 2015, treballa a la Fundació Alícia com a responsable de projectes de recerca i innovació en cuina i gastronomia aplicats a la salut, la promoció d'hàbits alimentaris saludables, les restriccions alimentàries, el desenvolupament de productes i la promoció de productes agroalimentaris. És també professora associada al Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia (DEAB) de la UPC on col·labora amb la docència de diferents assignatures.
Oncoalicia és una plataforma impulsada per la Fundació Alícia, Alimentació i Ciència, Fundació Privada amb informació basada en l’evidència i pràctica clínica, que ajuda a les persones afectades de càncer a menjar cada dia de manera segura, suficient i adaptada a les necessitats i efectes secundaris que apareixen durant el tractament.
Què us va impulsar a participar en els premis PITA i què suposa per a vosaltres rebre aquesta distinció?
Participar en el premi Ruralapps suposava donar a conèixer el nostre projecte i poder-lo fer arribar més lluny. A Alícia treballem i fem recerca per fer arribar el coneixement creat a tothom que se'n pugui beneficiar i vam veure clar que havíem de presentar-nos, encara més, amb un projecte com aquest. La distinció, a més, suposa un reconeixement a la feina feta i alhora posa de manifest que Oncoalícia i els seus continguts, són una solució tecnològica innovadora per la ciutadania, de qualitat, que realment facilita l'accés a informació en l'àmbit alimentari. La distinció ens ha fet reafirmar la voluntat de la nostra feina i ens motiva a continuar construint el projecte.
Oncoalícia i els seus continguts són una solució tecnològica innovadora per la ciutadania, de qualitat, que realment facilita l'accés a informació en l'àmbit alimentari.
Oncoalícia és una plataforma que ajuda a les persones afectades de càncer a menjar cada dia de manera segura, suficient i adaptada a les necessitats i efectes secundaris que apareixen durant el tractament. Com va néixer la idea de crear una aplicació amb aquestes característiques?
El projecte va començar el 2008 després de rebre peticions de professionals, pacients i cuidadors que expressaven la necessitat de disposar d'informació pràctica, rigorosa i de qualitat sobre l'alimentació per als diferents tipus de tumors, ja que no existia res similar. Va ser llavors quan Alícia es va posar en contacte amb l'Institut Català d'Oncologia (ICO), el qual es va sumar al projecte aportant coneixement i experiència a través de l'equip de la Unitat Funcional de Nutrició Clínica de l'ICO Hospitalet.
“El projecte va començar el 2008 després de rebre peticions de professionals, pacients i cuidadors que expressaven la necessitat de disposar d'informació pràctica, rigorosa i de qualitat sobre l'alimentació per als diferents tipus de tumors”
Tota la informació i materials generats es van anar recollint, des del 2014 a la col·lecció "Menjar durant el tractament del càncer", unes guies amb recomanacions dietètiques i culinàries per facilitar la gestió de l'alimentació del dia a dia a les persones en tractament de diferents tipus de càncer. Darrerament, però, vam replantejar-nos la manera de fer arribar aquesta informació i vam traduir tot aquest coneixement generat, tot actualitzant-lo, en una plataforma digital, molt accessible i visual, de fàcil ús, on cada persona pot trobar la informació que més s'escau a la seva situació.
L'Institut Català d'Oncologia (ICO) es va sumar al projecte aportant coneixement i experiència a través de l'equip de la Unitat Funcional de Nutrició Clínica de l'ICO Hospitalet. Font: Pàgina web d’Oncoalicia
Com funciona l’aplicació i quins avantatges proporciona als usuaris que l’utilitzen?
La plataforma s’adreça a persones en tractament oncològic, els seus familiars i entorn, cuidadors... per ajudar-los a gestionar el seu dia a dia, i també a professionals sanitaris que volen adquirir coneixement més aplicat i ajudar als seus pacients des d’una perspectiva pràctica i aplicable en el dia a dia. Això, a partir d’una font d’informació rigorosa.
“Aquesta informació es troba estructurada d’una manera molt intuïtiva, que permet a l’usuari arribar a la informació que necessita, en cada cas i en cada moment, de manera fàcil”
A diferència d’altres publicacions i webs sobre alimentació i càncer, aquesta, a més d’oferir informació general, resoldre dubtes i aclarir els mites i les creences més estesos durant el tractament, disposa d’informació adreçada a localitzacions específiques amb recomanacions personalitzables per a diferents tipus de tumors. Aquesta informació es troba estructurada d’una manera molt intuïtiva, que permet a l’usuari arribar a la informació que necessita, en cada cas i en cada moment, de manera fàcil.
A part dels beneficis que proporciona als usuaris, quin impacte té la vostra aplicació al sector de l’alimentació?
Des d'Alícia ens hem especialitzat a ajudar a menjar millor a la gent siguin quines siguin les seves circumstàncies, com ara tenir una determinada malaltia, o bé també una pròpia cultura alimentària. Oncoalícia promociona aquest menjar en aquestes circumstàncies del càncer, però també amb la responsabilitat d'oferir propostes lligades a la cultura alimentària de casa nostra. Aquesta es troba estretament lligada al sistema alimentari, i per això, contribuïm a potenciar unes polítiques alimentàries des d'aquesta visió de salut, sostenibilitat i compromís. D'altra banda, aquestes circumstàncies també inclouen la ruralitat. Que usuaris i entorns de salut de les zones rurals tinguin accés a aquesta ajuda, representa també, un impacte en aquest sentit més global, de responsabilitat i compromís.
“Des d'Alícia ens hem especialitzat a ajudar a menjar millor a la gent siguin quines siguin les seves circumstàncies, com ara tenir una determinada malaltia, o bé també una pròpia cultura alimentària”
Des d'Alícia ens hem especialitzat a ajudar a menjar millor a la gent siguin quines siguin les seves circumstàncies, com ara tenir una determinada malaltia, o bé també una pròpia cultura alimentària. Font: Pàgina web d’Oncoalicia
Quins són els reptes de futur de l’aplicació Oncoalícia?
Oncoalícia és un projecte viu que es troba en constant actualització i ampliació per aportar solucions tan personalitzades i adaptades com sigui possible a cada situació. Volem continuar implicant professionals sanitaris, experts, pacients i familiars, a través de grups focals, per conèixer de primera mà les necessitats reals en l'àmbit de l'alimentació durant el tractament de la malaltia. Actualment, s'està treballant en l'alimentació durant el tractament del càncer gàstric, continguts que aviat seran carregats a la plataforma. De la mateixa manera, continuem generarem continguts per a més tipus de càncers, així com detectant quines són les necessitats de les persones en aquestes situacions, per a poder oferir-los solucions a través de la plataforma. Volem també continuar ampliant les receptes dissenyades especialment per a cada una de les situacions i també adaptar-les a diferents realitats.
“Volem continuar implicant professionals sanitaris, experts, pacients i familiars, a través de grups focals, per conèixer de primera mà les necessitats reals en l'àmbit de l'alimentació durant el tractament de la malaltia”