ENTREVISTA | 03/07/2024  Ruralcat

ALEXANDRE ROCA DURAN  “La necessitat la detectem quan constatem que una gestió de l'aigua i del fertilitzant a partir d'uns criteris d'aportació genèrics de volums d'aigua m3/ha i unitats fertilitzants, no són suficients.”

Parlem amb Alexandre Roca Duran, CEO de Modpow, el projecte guanyador del premi Ruralapps 2023 en la modalitat Ruralapps-Professional.

Guanyador premi Ruralapps 2023

Alexandre Roca Duran és enginyer de telecomunicacions per a la Universitat Ramon Llul de Barcelona. Amb una llarga trajectòria a l’empresa Modpow, actualment és el cofundador i CEO.

ModpoW, SL, una solució digital per a la gestió professional del reg i la fertilització que permet ajustar les accions del reg i la fertirrigació i així, optimitzar la disponibilitat de l’aigua i el fertilitzant obtenint sempre el màxim rendiment sobre el cultiu.

 

Què us va impulsar a participar en els premis PITA i què suposa per a vosaltres rebre aquesta distinció?

Vam conèixer la iniciativa i ens va semblar una molt bona idea per fomentar la creació, proliferació i competitivitat de bones eines digitals pel sector agrícola de Catalunya, i això és també el que busquem des de ModpoW. Rebre la distinció suposa un reconeixement a la feina duta a terme per l’equip, alhora que ens ajuda a donar a conèixer aquesta bona feina i ens anima a continuar-la amb més ganes.

 

Modpow és una solució digital per a la gestió professional del reg i la fertilització que permet ajustar les accions del reg i la fertirrigació. Com va néixer la idea de crear una aplicació amb aquestes característiques?

El projecte es funda a partir de l'experiència de l'equip aplicant noves tecnologies en el desenvolupament de productes en diversos sectors, i detectant que el sector agrícola podia beneficiar-se d'aquesta experiència amb la creació de noves eines pensades a mida de les seves necessitats. Vam iniciar el projecte pel sector agrícola treballant a Girona, amb col·laboració amb l'IRTA Mas Badia, i les cooperatives productores de poma Giropoma i Girona Fruits. Amb aquesta experiència i amb la incorporació de nous membres a l'equip ens vam especialitzar en reg i fertirrigació per donar forma al que és avui en dia ModpoW.

 

Funcionament de l’aplicació Modpow AgriTechnologies. Font: Pàgina web de Modpow.

 

La necessitat la detectem quan constatem que una gestió de l'aigua i del fertilitzant a partir d'uns criteris d'aportació genèrics de volums d'aigua m3/ha i unitats fertilitzants, no són suficients. L'agricultor ha d’afrontar la reducció de la disponibilitat d'aigua de reg, la necessitat de reducció de les aportacions de fertilitzant químic, sòls amb desequilibris en la seva capacitat nutricional, sòls amb alts nivells de salinitat o propensos a acumular sals, problemes de creixement del cultiu i problemes amb la qualitat del fruit i la seva conservació.

 

“La necessitat la detectem quan constatem que una gestió de l'aigua i del fertilitzant a partir d'uns criteris d'aportació genèrics de volums d'aigua m3/ha i unitats fertilitzants, no són suficients”

 

Com funciona la vostra aplicació i a quins usuaris es dirigeix?

El funcionament de l'aplicació és el següent. Primer analitzem la finca, els seus sòls i cultius, per modelar-ne el comportament, necessitats i problemàtiques hídriques i nutricionals. Seguidament, instal·lem a la finca una sèrie de sensors que ens permeten seguir en temps real l'evolució de l'entorn del cultiu i el que passa sota terra al voltant de les arrels. Tota la informació obtinguda es combina amb els models creats i els objectius de la campanya, per obtenir les estratègies de reg i fertilització més adequades al sòl i al cultiu, i per tenir-ne un seguiment del seu estat real hídric i nutricional. Per acabar, formem a l'agricultor en l'ús de les eines i amb aquestes eines l'acompanyem durant les campanyes de cultiu per aplicar amb èxit les estratègies dissenyades.

 

L’aplicació es dirigeix a productors agrícoles de cultius arboris, hortícoles o vivers. Font: Pàgina web de Modpow.

 

Principalment, l’aplicació va dirigida a productors agrícoles de cultius arboris, hortícoles o vivers.

 

“Primer analitzem la finca, els seus sòls i cultius, per modelar-ne el comportament, necessitats i problemàtiques hídriques i nutricionals.”

 

Quins avantatges pot aportar pels usuaris que l’utilitzen i pel sector agrícola en general, avui dia, en la situació de sequera que ens trobem?

Els avantatges que aporta al sector són variats, i a més de la solució als reptes esmentats, es poden resumir en un ús racional de l'aigua i del fertilitzant, la reducció de la contaminació del freàtic, la preservació la salut biològica del sòl, la tecnificació del sector i, en general el foment de la sostenibilitat ambiental, sense anar renyida amb la sostenibilitat econòmica de les explotacions.

 

Quants usuaris hi ha adherits actualment?

En aquest moment tenim prop d'un miler d'usuaris, de finques de totes mides: des de parcel·les tradicionals amb cultius d'unes poques hectàrees i d'alt valor, a finques de noves plantacions intensives, amb superfícies superiors a les 1000 ha. Són usuaris de la península, sud de França i alguns fora d'Europa.

 

Quins són els reptes de futur de l’aplicació ModpoW?

Avui en dia se'ns considera una de les millors solucions de reg i fertilització, i continuem evolucionant, per millorar els resultats que obtenen els nostres usuaris, fer-la més assequible i accessible, i interconnectar-la amb altres solucions per donar a l’agricultor les millors eines per desenvolupar la seva feina.

 

“Avui en dia se'ns considera una de les millors solucions de reg i fertilització, i seguim evolucionant”

Informació relacionada