Josep Maria Albet i Noya En un futur "tots els vins seran ecològics"
El guanyador del Premi Tàstum Vinya i Vi de Producció 2010 ha estat Josep Maria Albet i Noya, per ser considerat un gran impulsor dels vins ecològics i un ferm defensor dels vins elaborats amb varietats autòctones, concretament de xarel·lo. En aquesta entrevista, realitzada a la finca familiar de Can Vendrell, a Sant Pau d'Ordal, ens explica com va començar fa 30 anys i què fan actualment al celler Albet i Noya, de la DO Penedès, on els productes són elaborats de forma 100% ecològica i busquen contínuament la millora de la qualitat mitjançant l'experimentació en la producció.
Josep Maria Albet és director tècnic del Celler Albet i Noya. Font: GenCat.
El guanyador del Premi Tàstum Vinya i Vi de Producció 2010 ha estat Josep Maria Albet, per ser considerat un gran impulsor dels vins ecològics i un ferm defensor dels vins elaborats amb varietats autòctones, concretament de xarel·lo. En aquesta entrevista, realitzada a la finca familiar de Can Vendrell, a Sant Pau d'Ordal, ens explica com va començar fa 30 anys i què fan actualment al celler Albet i Noya, de la DO Penedès, on els productes són elaborats de forma 100% ecològica i busquen contínuament la millora de la qualitat mitjançant l'experimentació en la producció.
En definitiva, el xarel·lo és una aposta molt nostra; hem col·laborat en la seva potenciació a través de la denominació d’origen i estem molt contents i orgullosos del que fem.
"Ara s’obre un nou món pels xarel·los: tenim els que s’han treballat amb vinyes mares i els joves, que són molt diferents, a més dels que tenen un toc de barrica per aconseguir un perfil més internacional i elitista".
Quines altres varietats destacaria?
Un dels nostres principals esforços ha estat recuperar varietats antigues que hem trobat a diferents vinyes. En una primera fase la recerca es va dur a terme pel Penedès, la resta de Catalunya i, fins i tot, Mallorca. Així vam recuperar set varietats. Un parell ja estan en fase de conreu més massiu i hem demanat l'homologació perquè no estaven autoritzades; eren desconegudes perquè pràcticament havien desaparegut. Desprès, en una segona fase, també hem recuperat altres tres a la zona del Pirineu i de les Valls d’Aneu.
També estem assajant amb varietats que són creuaments de varietats existents com l'arinarnoa, que és creuament del merlot amb el pretit verdot, el caladoc, que s'obté creuant garnatxa i malbec, o el marselan, que neix del sauvignon i la garnatxa. Són varietats que resulten bones pel vi negre, que és on tenim les línees més internacionals. Desprès també tenim ull de llebre i alguna altra però força limitada, malgrat que sembla que pot ser interessant.
Estic convençut que totes aquestes varietats poden donar molt bons resultats, tant per descobrir perfils aromàtics i gustatius, com per buscar més resistència als fongs, que també és una altra via dins el món ecològic per evitar o eliminar productes com el coure i anar a productes molt més suaus, com les argiles sulfurades, i totalment inòculs. Per tant, contribuïm amb l’ecologia i la sanitat dels aliments.
Com ha rebut el guardó del Tàstum 2010?
Bé, els premis sempre fan il·lusió perquè no deixen de ser un reconeixement a la feina feta, i sempre fan una mica de promoció dels productes. A més, encara que me’l donin a mi, jo entenc que també és per a tot l’equip que hi ha al darrera d’Albet i Noya. Per tant, n'estem molt orgullosos i contents.
Informació relacionada
- Fòrum Agroalimentari de Catalunya Els productes de proximitat i les xarxes socials, temes claus del Tàstum 2010
- Vinyes ecològiques El cultiu de vinya i l'elaboració de vins i caves ecològics van en augment
- Bloc del Tàstum 2010
- Celler Albet i Noya