LOÏC LE GOUEFF “Sempre m’ha costat molt entendre per què continuem destruint el medi ambient tot i sent conscients del mal que li estem fent”
Parlem amb Loïc Le Goueff, fundador i CEO de Green in Blue, finalista del premi PITA 2023 en la modalitat agroindústria
Loïc Le Goueff, luxemburguès i CEO de Green in Blue, és un apassionat enginyer mediambiental format entre el Technion d'Israel i la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant la seva formació, va liderar projectes d'energia sostenible i va promoure l'aquaponia com a solució revolucionària en la indústria alimentària amb Aquapioneers. La seva visió el va portar a fundar Green in Blue, empresa compromesa amb la producció sostenible de vegetals vius dirigits a professionals de l'alimentació local. Sota el seu lideratge, la signatura ha aconseguit obrir la primera granja d'aquaponia de Catalunya i liderar projectes tecnològics d'envergadura internacional.
Green in Blue és la primera empresa de Barcelona dedicada 100% al desenvolupament i implementació de solucions aquapòniques. Es tracta del primer hivernacle aquapònic a la ciutat catalana que produeix enciams, vegetals i herbes aromàtiques per restaurants i botigues locals de la provincia en condicions climàtiques controlades i sostinguda de manera sostenible.
Què us va impulsar a participar en els premis PITA i què suposa per a vosaltres haver estat finalistes de l’edició d’enguany?
Fa anys que estem en contacte amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació pel caràcter innovador i sostenible del nostre projecte. En aquest context, ens vam assabentar dels Premis PITA i ens va semblar una oportunitat perfecta per a obtenir un reconeixement institucional del nostre treball. A més, esperem poder acostar així l’aquaponia a més persones en una època marcada per la sequera i la necessitat de nous models productius. Per altra banda, el premi ens ha donat els recursos per a poder habilitar la venda directa a particulars.
Com va néixer la idea de crear una empresa de producció de vegetals aquapònics?
Des que tinc memòria que em preocupo pel medi ambient i sempre m'ha costat molt entendre per què el continuem destruint tot i ser conscients del mal que estem fent. El 2014 estava llegint un informe de les Nacions Unides sobre l'impacte ambiental de l'agricultura i vaig aprendre que el sector és responsable del 70% del consum d'aigua, del 70% de la desforestació i del 30% d'emissions de gasos d'efecte hivernacle al planeta. Em vaig quedar molt impactat per aquestes xifres. Durant els meus estudis en enginyeria ambiental vaig aprendre que aquests problemes ja tenien solucions tècniques, i llavors vaig descobrir els enormes avantatges de l'aquaponia en termes d'eficiència i estalvi de recursos. Tenia el propòsit i una idea concreta, així que vaig decidir llançar-me a contribuir al canvi en aquest sector implementant l'aquaponia a Catalunya com a alternativa viable i real.
“El sector de l’agricultura és responsable del 70% del consum d’aigua, del 70% de la deforestació i del 30% d’emissions de gasos d’efecte hivernacle al planeta”
En què consisteix el sistema de funcionament de la granja blava? Quina és la relació entre la flora i la fauna que conviuen junts?
L'aquaponia és un mètode de producció circular sense terra, que combina el cultiu de peixos amb el cultiu de plantes. Això és possible perquè els microorganismes que habiten el filtre biològic del sistema transformen els residus que produeixen els peixos en un adob natural complet que alimenta les plantes en el mateix sistema. Les plantes absorbeixen els nutrients i al mateix temps depuren l'aigua, que una vegada neta es torna als peixos. D'aquesta manera es tanca el cicle de l'aquaponia on l'aigua recircula constantment entre peixos, plantes i microorganismes, sempre en equilibri entre el fertilitzant que es genera i el que es consumeix.
“L’aigua circula constanment entre peixos, plantes i microorganismes, sempre en equilibri entre el fertilitzant que es genera i el que es consumeix”
Quines característiques i propietats té aquest tipus d’agricultura, en comparació a l’agricultura convencional?
L'aquaponia permet conrear simultàniament peixos i plantes d'alta qualitat amb un impacte ambiental molt inferior al que tenen els mètodes convencionals.
El sistema de cultiu no utilitza terra i és totalment tancat, pel que pràcticament s'eliminen les pèrdues d'aigua per evaporació i infiltració. És a dir que només es gasta l'aigua que necessiten les plantes per a créixer i absorbir nutrients, reduint així el consum d'aigua fins a un 90%.
“El sistema de cultiu no utilitza terra i és totalment tancat, pel que pràcticament s’eliminen les pèrdues d’aigua per evaporació i infiltració”.
La producció de vegetals aquapònics pot suposar un estalvi d’aigua. Quins altres beneficis comporta?
En generar fertilitzant en temps real i basar-se en aigua, l'aquaponia evita la competència per a recursos i ofereix al cultiu unes condicions d'alimentació i reg molt estables. Això permet minimitzar l'estrès de les plantes que aleshores poden enfocar tota la seva energia a créixer i es poden plantar a major densitat. El resultat és un cultiu més dens i més ràpid, permetent una productivitat més elevada. A diferència de la hidroponia, no necessita fertilitzants sintètics. És més, al ser d'origen orgànic, el fertilitzant aquapònic proporciona una textura i un gust a les plantes que no s'aconsegueix amb l'hidroponia. Finalment, per la seva naturalesa biològica, no ens permet utilitzar pesticides forts, pel que garanteix al consumidor un producte lliure de substàncies potencialment perilloses.
Quins reptes de futur us plantegeu?
Enguany volem augmentar el nostre impacte i posar en marxa l'ampliació de les nostres instal·lacions, passant de 700 a 3.000 plantes setmanals. Amb aquesta ampliació arribarem a la rendibilitat i consolidarem el nostre cas d'èxit a Barcelona, que esperem en els pròxims anys replicar en altres ciutats Mediterrànies amb similars reptes d'aigua. El nostre objectiu és polir un model de producció acuapònica que representi una alternativa real i viable, i senzilla per a agricultors peri-urbans del Mediterrani.