GENÈTICA VEGETAL | 17/02/2010  RuralCat

Pere Arús  'Amb la genètica podem obtenir productes de més qualitat i més barats dins una agricultura sostenible'

El Departament de Genètica vegetal de l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) té en marxa constantment nombroses investigacions tot cercant mètodes i resultats per al sector agrícola català així com per a la resta del món. El seu objectiu és sempre obtenir productes agraris millors en qualitat, cost i sostenibilitat. Des de RuralCat, parlem amb el seu responsable, el Dr. Pere Arús i Gorina.
Com a responsable del Departament de Genètica Vegetal de l'IRTA, quin paper diríeu que jugueu, o que voleu jugar, dins del sector Agroalimentari?
Jo diria que el nostre objectiu és dur a terme investigació de qualitat que produeixi mètodes i resultats pel sector agrícola català i per a la resta del món. Una de les tasques principals que fem és col·laborar amb les empreses agràries, posar totes les eines de la genètica, antiga i moderna, a la seva disposició i ajudar-los a aplica-les. Per tant, la intenció final és sempre obtenir productes agraris de més qualitat, més barats i que vinguin d'una agricultura més sostenible.
A Catalunya, a quin nivell estem en investigació genètica?
Doncs diria que no estem gens malament, tenint en compte que Espanya no destina més que l'1% del seu PIB a recerca i que la mitjana europea és més del doble.

'Hi va haver un augment de la qualitat i quantitat de recursos per a la investigació anys després de començar la democràcia, però darrerament estem una mica estancats'


I doncs, és que no s'ha entès que la investigació és el futur?
Suposo que no se li ha donat la importància que tenia. Hi va haver un augment de la qualitat i quantitat de recursos per a la investigació anys després de començar la democràcia, però darrerament estem una mica estancats. Tinc l'esperança que això canviï a partir d'ara, almenys els plans dels nostres governants sembla que van en aquesta línia. <(b>
Un dels projectes en què esteu treballant és l'estudi del genoma del préssec, amb col·laboració precisament amb varis grups Nord Americans i amb financiació de l'USDA (Departament d'Agricultura dels Estats Units). Això deu significar molt per a l'IRTA a nivell de prestigi?
És un motiu d'orgull col·laborar amb ells, és clar, perquè de fet som l'únic col·laborador d'aquest projecte de fora dels Estats Units i és la primera vegada que ho fem. Pel que fa al projecte, el genoma del préssec és relativament petit i té la possibilitat de ser seqüenciat. Estudiant-lo hem comprovat el que ja sospitàvem, perquè ja s'havia vist en altres famílies de plantes, i és que els genomes d'una mateixa família s'assemblen bastant. Per això la informació que obtindríem coneixent a fons el genoma del préssec és tant important, ja que ens donaria informació útil per altres conreus de la família de les rosàcies on hi ha la majoria de fruiters: pomeres, pereres, albercoquers, cirerers, ametllers, pruneres, a més del maduixot i la rosa . 'Els genomes d'una mateixa família s'assemblen bastant. Per això estudiar el del préssec és tant important, perquè pertany a la família de molts de fruiters: pomeres, pereres, albercoquers, cirerers, ametllers, maduixes...'
Parleu-nos de l'IRTAGen, d'on sorgeix la idea?
Va sorgir perquè dins el dia a dia de la nostra tasca, sovint rebíem peticions de pagesos i empreses agràries que ens demanaven si tal varietat era realment aquella o si tal o qual híbrid ho era o no ho era. Atendre aquestes peticions amb celeritat, com ha de ser, ens costava, perquè no disposàvem de la logística necessària per dir 'això val tant i la setmana que ve estarà fet...', etc. Aleshores vam pensar que si hi havia un mercat considerable, que obria un nou camp i acostava més la nostra feina a la realitat de la societat, podíem convertir-ho en un servei i podia funcionar. I així va ser.
Parleu del 'dia a dia'. Quin és?
Mireu, una part important de la nostra recerca és l'estudi del genoma de les plantes. Per fer-ho utilitzem eines de tipus molecular, com els marcadors, que serveixen, entre altres coses, per identificar individus o per a localitzar gens d'interès. Gràcies a aquests marcadors fem també tests d'identificació d'OGM (Organismes Genèticament Modificats), que és un altra de les activitats importants que fa l'IRTAGen.

El més llegit

L’Agenda Rural de Catalunya ja ha iniciat el període de participació ciutadana

Dossier Tècnic 108: “Grups Operatius a Catalunya. resultats i conclusions de la convocatòria 2016”

El proper dilluns 8 de març s’obren les inscripcions a nous cursos a distància