ENTREVISTA A JOSEP MARIA IBARS | 17/02/2010  RuralCat

Josep Maria Ibars  "El control de la qualitat dels productes és el mètode ideal per motivar el consum"

Josep Maria Ibars al seu despatx

Josep Maria Ibars i Cardona és el director comercial de la Cooperativa Agropecuària de Soses, on gestiona les compres i vendes de fruita, de material i s'encarrega de les liquidacions amb els proveïdors. Ibars gestiona les cooperatives, la frigoconservació i el marketing de fruites. RuralCat l'entrevista pel sistema d'embalatge amb què treballen.
Com va néixer la idea de comercialitzar la fruita amb un embalatge individual?
Per evitar la dependència amb els intermediaris embaladors. Es tracta d'arribar al consumidor el més directament possible, guanyant pels nostres associats el màxim del valor afegit.
Sou pioners a nivell espanyol o europeu?
No som els pioners. La nostra forma de comercialitzar la fruita és una manera d'adaptar-se al sistema de venda de la distribució, amb la qual operem amb assiduïtat.
En què consisteix aquest sistema d'embalatge?
Més que de forma individual, els nostres embalatges són per formats de venda d'1 kg, per safates de 6 unitats, o caixes unificades de 2,5 kg. Tots els formats que tractem constitueixen vendes per unitat d'embalatge. El consumidor ha acollit bé aquesta forma de comercialització ja que la troba còmode i de qualitat.

"Amb el nostre sistema el consumidor no toqueteja la fruita al prestatge del supermercat"

Des de la cooperativa es treballen amb totes les varietats de fruita, o amb alguna en especial?
Majoritàriament treballem amb préssec i nectarina, que són els productes amb més volum de comercialització.
La fruita embalada de forma individual conserva les mateixes propietats?
Al estar en un recipient tancat conserven millor les propietats de la fruita. La vida útil d'una fruita ve determinada per l'estat de maduració, l'època de recol·lecció i pel tractament i manipulació que reb a la central. L'avantatge del nostre sistema és que el potencial consumidor no toqueteja la fruita al prestatge del supermercat.
Tenen previst alguna innovació immediata a la cooperativa?
Amb les dificultats que vam passar la darrera campanya, no és molt viable invertir en la central, però estem intentant millorar en la renovació o reconversió varietal del sector de la fruita dolça.
Respecte els mètodes preventius per assegurar que els aliments no representin cap perill pel consumidor, els APPCC. Com els compleix la seva organització?
La nostra empresa compleix amb els punts de control crític des de fa 4 anys. D'aquesta manera complim amb els certificats BRC, ISO 9001, en la central, i l'EUREPGAP en finques.
Quina opinió li mereix el pla de control APPCC?
Tota mesura de control per millorar la qualitat dels nostres productes i donar seguretat als consumidors és sempre positiva i és el mètode ideal per motivar el consum.
Com es viu des de la cooperativa el moment que viu el sector de la fruita dolça?
Amb recel i cert temor. De tota manera, la nostra forma de treball ens dóna una llum d'esperança pel futur.

"Les mesures d'autocontrol són positives però insuficients"

Des de la cooperativa Soses s'insisteix en el paper d'una bona política de qualitat en els processos de manipulació, comercialització i conservació de la fruita dolça. Amb quin objectiu ho plantegen?
Degut a aquesta política de qualitat tenim esperança en el futur. El fet de donar un bon producte i un bon servei als nostres clients fa que la nostra empresa pugui tenir un lloc en el món del comerç de la fruita dolça. Així, a més, garantim la continuïtat de la nostra pagesia.
N'hi ha prou amb mesures d'autocontrol de les pròpies empreses per garantir la seguretat alimentària?
Les mesures d'autocontrol són positives però insuficients. Sempre és millor un control o una auditoria externa, ja que són sistemes més objectius.