ENTREVISTA A JOSEP TORRENT | 17/02/2010  RuralCat

Josep Torrent  "Productivitat no és incompatible amb el respecte al medi ambient"

Josep Torrent Tarré

Quan amb setze anys, en Josep Torrent Tarré va començar a treballar a l'explotació agrària de la seva família a Bellcaire d'Urgell, aquesta tenia 8 hectàrees de terreny. Actualment, la finca té prop de 30 hectàrees, la majoria de reg dins el Canal d'Urgell, on es conrea panís, blat i garrofa. En Josep sempre ha estat vinculat amb el món cooperatiu, i de fet ha estat president de la cooperativa del camp de Bellcaire i de les cooperatives de segon grau Transalfals i La Vispesa, amb seu a Bellcaire i d'ACTEL, amb seu a Lleida. En aquesta entrevista, en Josep ens parla del conreu del blat de moro a la seva explotació i de com en treu el màxim profit.
Quins tipus de productes gestiona a la seva explotació?
En l'explotació gestionem panís, blat, veça i retirada. La rotació de conreus que realitzem a la nostra explotació seria quatre anys de panís i un de blat. A les finques on hem fet el blat sembrem veça al setembre per enterrar-la a finals de març abans de tornar a fer panís i iniciar així altre cop la roda. L'altre 'cultiu' que gestionem és la retirada, imposada per la normativa europea, la PAC. A mesura que ens adaptem als canvis de la PAC, preveiem que alterarem la nostra rotació, ja que el marge de benefici del panís es veurà més afectat que el del blat.
De les diverses varietats de blat de moro existents al mercat quines estan presents en els seus conreus?
Nosaltres sembrem varietats de cicle 600 i 700. Aquest any sembrarem només dues varietats, com a convencional la Pionner R43, i com a transgènica la Pionner P67.

"Un dels criteris més importants és el rendiment, però no és l'únic"

Quins criteris té en compte alhora d'escollir aquestes varietats?
En aquest aspecte disposem d'informació privilegiada, ja que fa molts anys que col·laborem amb la casa de llavors Pionner, i ja fa unes campanyes que realitzem assaigs de diverses varietats comercials d'aquesta firma dins la nostra explotació, i per tant sabem les que millor s'adapten als nostres terrenys. Un dels criteris més importants és el rendiment, però no és l'únic. Tenim en compte també la humitat a collita, la resistència a malalties, i el cicle, escollint cicles curts per les finques on després hem de sembrar blat.
Té en compte les recomanacions de varietats que anualment publica l'IRTA per a la seva zona?
Coneixem les recomanacions de l'IRTA i molts cops coincideixen amb les que obtenim als nostres camps.
Quan creu que és adequat aplicar l'adobatge nitrogenat de cobertura?
El millor moment per aplicar aquest tipus adobatge és quan el panís té entre 50 i 60 centímetres d'alçada. Més endavant és difícil entrar amb les màquines dins el camp de panís sense fer malbé les mates. Si disposéssim de reg per aspersió aquest adobatge es podria fraccionar molt més, es podria aplicar fins a la floració i aproximant-lo a les necessitats de la planta.
Coneix l'eina de Pla d'adobatge de RuralCat? Com valora el seu ús i utilitat i com es podria millorar?
Coneixem l'eina de pla d'adobatge, però no l'utilitzem de moment, ja que tinc un fill que és enginyer agrònom, i junt amb ell preparem l'adobatge, en funció del cultiu anterior, si hem enterrat o no els residus (palla ó canyots). No descartem, en un futur pròxim, la possibilitat de fer-ne ús.
Quin procés de comercialització segueix per a les produccions de la seva explotació?
Comercialitzem les nostres produccions a través de la cooperativa del poble. Amb aquesta opció crec que aconseguim un bon preu de venda i tenim confiança en la mesura de la quantitat de quilograms i la humitat de la producció.
Com es compagina la productivitat i la competitivitat amb les mesures mediambientals d'obligat compliment?
Creiem que productivitat no és incompatible amb el respecte al medi ambient. Realitzar un adobatge equilibrat i raonat a part de ser més bo pel medi, és més rentable per l'explotació. Cal ajustar molt els costos, i per tant racionalitzar les dosificacions d'adobatge i d'herbicida. Nosaltres apliquem de manera diferenciada el fòsfor, la potassa i el nitrogen, així es poden ajustar les dosificacions i ser el màxim d'eficients.