ENTREVISTA AMB FRANK KAPPEL | 17/02/2010  RuralCat

Frank Kappel  "Fan falta uns 20 anys per treure una nova varietat de cirera al mercat"

Frank Kappel, cap del programa de producció de cirera del Pacific Agri_food Research Centre a Summeland, Canadà

Foto: Catalonia Qualitat

El 1936, el Servei Agrícola del Canadà va posar en marxa a Summerland, a la regió de la British Columbia, un programa de recerca de producció de cirera, que ha proveït de noves varietats al mercat d'aquest i altres països. El 1994, Frank Kappel es va fer càrrec d'aquesta iniciativa i del programa de gestió de l'horta, que han esdevingut referents mundials en la matèria. Parlem amb aquest investigador canadenc dels dos programes i de les possibles aplicacions al camp català dels resultats de les seves investigacions.Kappel va visitar Catalunya el passat mes de març, com a convidat per Catalonia Qualitat a la VII Jornada de la Cirera, l'Albercoc i la Pruna, celebrada a Seròs (Segrià).
Quins són els principals objectius dels programes de producció de cirera i de gestió de l'horta?
Els objectius principals són proveir varietats i informació als cultivadors de la nostra regió per possibilitar-los una producció de cireres rentable. Específicament, en el programa de producció estem interessats en fer possible que els cultivadors puguin diversificar el "producte", afavorir l'adaptació al medi ambient i reduir els costos de producció.
Avui en dia, en quines línies d'investigació estan treballant?
Els trets principals en què estem interessats inclouen una bona mida i fermesa de la fruita, l'època de maduració, l'auto-fertilitat, alts rendiments, la precocitat i la tolerància a l'esquerdat. Malgrat que és difícil aconseguir que tots aquests trets tinguin un nivell òptim en cada varietat, estem disposats a comprometre'ns en alguns.
Als anys 50 s'usaven raigs x i gamma per irradiar empelts, a més de test de fred o banys d'aigua, quin tipus de tècniques estan fent servir ara?
Som un programa de producció tradicional, en el sentit que pol·linitzem flors i fem créixer les plàntules al camp per després avaluar el fruit pels seus trets de qualitat. Recentment hem començat a monitoritzar les nostres seleccions i varietats més avançades per detectar picades i resistència a malalties, com ara monilia i oïdi.
Quin és el procés des que s'inicien les investigacions per obtenir una nova varietat de cirera fins que aquesta arriba al mercat?
De mitjana fan falta uns 20 anys per treure una nova varietat de cirera al mercat, des que fem un creuament fins que li donem nom. Durant l'època de floració castrem flors de l'arbre "mare" i prèviament hem recollit pol·len de l'arbre "pare". Aleshores transferim el pol·len i quan el fruit està madur el collim, extraiem les llavors, les estratifiquem i les plantem al viver. Uns dos anys després, trasplantem des del viver a l'hort de llavors i una vegada els arbres comencen a treure fruit, els avaluem. Si hi ha seleccions que mereixen una avaluació més acurada, les reproduïm en rizoma i les ubiquem als nostres blocs de Segona Prova. Si continuen anant bé les traiem dels cultivadors de proves. Finalment, si hi ha una selecció que ha superat els diversos estadis de proves, consultem amb la indústria i decidim si donem nom i traiem al mercat aquesta selecció.

"S'ha d'anar amb compte a l'hora d'escollir noves varietats per plantar"

Creu que algunes de les varietats de les seves investigacions a Summerland poden ser adequades per al sòl català?
Encara que és difícil fer recomanacions en ferm per a la indústria catalana, hi ha un nombre de varietats del nostre programa de producció que sembla que s'han desenvolupat prou bé, com ara Sylvia, Santina i Summit. Hi ha algunes similituds entre les nostres regions, per exemple la quantitat de precipitacions, però els vostres estius són més càlids i alguns llocs poden no ser prou freds per a les nostres varietats. S'ha d'anar amb compte a l'hora d'escollir noves varietats per plantar, sigui quin sigui el programa del que venen.
Quins són els trets del camp que l'agricultor ha de tenir en compte a l'hora d'escollir la millor varietat de cirera per plantar?
A més dels trets de qualitat de la fruita, la productivitat i el tractament post-collita són consideracions importants. Com ja he dit, els requeriments de refrigeració de les noves varietats també s'han de tenir presents. Nosaltres no tenim la necessitat de determinar els requeriments de refrigeració de les nostres varietats per a la nostra indústria, així que no podem donar cap informació al respecte.
Diguin's dues varietats de cirera que poden funcionar bé a Catalunya.
És difícil fer una recomanació des de tant lluny, encara que es podrien fer proves amb les varietats Skeena and Cristalina.
Quin comportament post-collita tenen?
Sota les condicions que tenim a Summeland, Skeena sembla tenir un comportament post-collita força bo, amb nivells de picadura menors que Bing i les tiges encara tenen bon aspecte després de l'emmagatzematge. Cristalina és similar a Bing amb alguns problemes de picada de tant en tant.

"És interessant veure com els cultivadors produeixen cirera en diferents parts del món"

Com gestionen les llicències de les varietats de cirera?
The Okanagan Plant Improvement Company (PICO) té la llicència amb Agriculture and Agri-Food Canada per comercialitzar les nostres varietats. Han establert acords amb diversos agents de tot el món per assegurar que les varietats estan protegides en diversos països i per gestionar les proves i la sortida al mercat de les varietats en els països respectius.
Quin procediment ha de seguir un agricultor català per obtenir una d'aquestes varietats de Summerland?
Viveros EBRO té els drets de les nostres varietats a Catalunya i Espanya. Els suggereixo que contactin amb els vivers per obtenir les varietats disponibles del nostre programa.
Com ha anat la seva visita a Catalunya i als diferents camps que ha visitat?
He gaudit molt de l'hospitalitat de tothom que he conegut i estic molt impressionat amb la natura progressista de la indústria. Sempre és interessant veure com els cultivadors produeixen cirera en diferents parts del món. M'agradaria donar les gràcies a tothom per la seva amabilitat i interès en el nostre programa.