ENTREVISTA AMB MERCÈ CAMINS | 17/02/2010  RuralCat

Mercè Camins  "La mel és un element pont entre la tradició i l'avantguarda"

Mercè Camins

Durant aquest any, l'associació Montsec Turístic organitza la campanya "La Cuina de la Mel" dedicada a la promoció d'aquest producte. Mercè Camins és vicepresidenta de l'associació Montsec i de restaurants de Noguera Cuina. A més, des de 1999, és propietària del restaurant Casa Mercè, on combinen la cuina tradicional amb els productes de qualitat. La seva tasca als fogons li ha valgut el Premi de turisme 2005 i complir amb el seu objectiu de recuperar els sabors oblidats i fer feliços als seus clients.
Què fa de la mel un producte tant valorat (per les seves propietats terapèutiques, a la cuina...)?
La mel és coneguda per les seves propietats antisèptiques, cicatritzants i antibiòtiques. A la cuina és considerat un producte molt versàtil que s'adapta a totes les cuines, ja siguin tradicionals o innovadores. A més, és un ingredient que permet experimentar tant en el camp del dolç com també en salats, amanides, escabetx, vinagres, licors. La mel és un element pont entre la tradició i l'avantguarda.
Quina és la relació del territori del Montsec amb la mel?
La mel ha estat el producte triat per a la campanya com a element integrador i identificador. A part de les seves qualitats i virtuts destaca fonamentalment pel seu lligam històric amb aquesta zona. El Montsec és terra de romaní, timó, espígol, farigola, ametllers i mil flors. Aquesta característica permet fer mel de colors, textures i aromes diferents (romaní, tonificant, farigola, digestiva).

"La mel és un ingredient llegendari"


Des de quan tenim coneixement de l'ús de la mel a la cuina?
La mel és un ingredient llegendari que ha acompanyat a les persones des de fa segles. Les pintures rupestres ja ens mostren que s'utilitzava a l'època de la prehistòria. Els jeroglífics egipcis també han deixat constància de la importància en la seva època mostrant els seus viatges pel riu Nil en funció dels periodes de floració. La mel també va cridar l'atenció del profeta Mahoma que la considerava com el millor remei per tot tipus de malalties, i d'Hipòcrates, savi i metge grec, que la receptava per allargar la vida. L'alta consideració dels romans cap a aquest ingredient natural queda palesa en multitud de documents i de troballes arqueològiques. Entre aquestes últimes destaca una nansa trobada a Foradada, al Montsec, que era utilitzada per envellir el vi. De fet, la primera i més coneguda calçada romana, fou anomenada Via Apia pel gran nombre de galzarans que hi havia als seus voltants.
Coneix algun plat típic de la zona que hagi passat de generació en generació?
A la zona de Montsec destaquen un parell de receptes que han sobreviscut amb els anys i que han arribat als nostres dies amb les seves actualitzacions, com són els ous ferrats amb mel i el bacallà amb mel.

"La campanya ha permès comprovar la versatilitat de la mel"


Com valora l'acollida del públic d'aquesta cuina amb mel? Els sorprèn?
En general, el públic s'interessa molt per la gastronomia i es sorprenen quan troben un element tant arrelat al territori i que adquireix la importància que li pertoca. A més, aquesta iniciativa ha permès comprovar la versatilitat de la mel que fins ara era considerada merament un producte de postres.
Com va sorgir la iniciativa de "La cuina de la mel" com a eix per a la promoció turística del Montsec?
És una proposta de l'associació Montsec Turístic, amb la col·laboració del Consorci del Montsec i del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa, amb l'objectiu de promocionar el patrimoni gastronòmic i turístic d'aquesta zona contribuint a potenciar-la com un entorn amb identitat pròpia.
Expliqui'ns en què consisteix aquesta iniciativa? Quines actuacions duen a terme?
La campanya de "La Cuina Mel" pretén donar a conèixer el territori a través de la gastronomia, mitjançant una oferta diferenciada i de qualitat. Paral·lelament, els establiments que participen en aquesta iniciativa ofereixen a les seves cartes un mínim de dos plats i unes postres amb mel. A la pagina web de "La Cuina de la Mel" es pot trobar un mapa de referència de la zona amb els establiments, receptes i noticies de la campanya. De cara al futur, per mantenir viu aquest projecte, estan previstes diverses jornades gastronòmiques, cartes de mel, maridatges i fons de receptes.

"El Montsec és un tresor per a redescobrir"


I amb quines altres actuacions es complementa?
El passat mes de març es va fer la presentació de la marca Montsec, on la campanya de "La Cuina de la Mel" està inclosa com a oferta gastronòmica. A més també es van difondre les rutes ornitològiques 100% Montsec. Aquesta zona és un tresor per a redescobrir i el millor és donar la dolçor més preuada del Montsec, la Mel, a tots aquells que vinguin a visitar-nos.
Per acabar, ens pot donar una recepta pels nostres lectors?
Us faré quatre cèntims de com preparar un del plats típics de la nostra zona: la Coca amb Mel del Montsec.

Ingredients

 

  • 150 g. mel
  • 150 g. nous
  • 1 tassa de rom

Per elaborar la base:

  • 200 g. farina
  • 125 g. sucre
  • 125 g. mantega a daus
  • Ralladura d'un llimó
  • 1 ou i 1 rovell
  • Sal

Preparació


El primer pas és passar la farina pel sedàs i barrejar-la amb el sucre, la mantega, el polsim de sal i la ratlladura de llimona. En aquesta fase cal treballar ràpidament amb els dits, afegir-hi l'ou i el rovell fins fer una bola. Tot seguit cal deixar-la refredar dues hores a la nevera. Un cop fred, cal barrejar la mel, les nous i el rom. El següent pas és folrar el motlle amb la massa i farcir-la amb la mel i les nous. Finalment, l'escalfem el forn i coem la coca durant uns 30-40 minuts a una temperatura de 190ºC. El darrer pas és deixar-la refredar per poder-la desemmotllar, i ja estarà llesta per servir i gaudir-ne. Bon profit.