ENTREVISTA AMB RAMON CASAMADA | 17/02/2010  RuralCat

Ramon Casamada  "Hem de procurar que el màxim beneficiari d'una DOP sigui el productor"

Ramon Casamada

Ramon Casamada és l'actual president de l'Associació de Productors de Mongeta del Ganxet, de la qual en va ser un dels promotors, i del Consell Regulador provisional de la DOP Mongeta del Ganxet Vallès-Maresme. A més, es dedica a l'engreix de vedells, cria de porcs, i al conreu del cereal i la mongeta del ganxet. Analitzem amb ell, les característiques i propietats d'aquest producte tan arrelat al nostre país.
Quan i perquè va néixer l'Associació de Productors de Mongeta del Ganxet?
Vam crear l'Associació de productors al febrer del 2004 amb l'objectiu de promoure la constitució d'una denominació d'origen per la mongeta del ganxet a la seva zona de producció.
Actualment, quants associats hi ha inscrits a l'Associació? Quines característiques defineixen els productors associats?
A dia d'avui som 17 socis, dels quals 5 són cooperatives que també es dediquen a la producció de mongetes. La resta de membres de l'Associació som mitjans i grans productors, en definitiva, gent convençuda del projecte de la mongeta del ganxet.
A quines zones es conrea aquesta varietat?
Podem trobar cultius d'aquest producte majoritàriament al Vallès Oriental, l'Alt Maresme, el Vallès Occidental i en menor quantitat a La Selva.
Quin és el millor període per la sembra i la collita?
Les millors dates per fer la sembra és entre el 5 i el 20 de juliol. Pel que fa a la collita, normalment es recull a finals d'octubre o principis de novembre, depenent del tipus de sòl, quan la planta està ben seca. El problema de sembrar massa aviat és que la floració arriba quan encara fa molta calor. Les altes temperatures poden malmetre la collita i augmenten les possibilitats de trobar-nos amb més problemes sanitaris. Tanmateix, si sembrem massa tard, el fred també pot ser perjudicial per la collita.

"El clima i la qualitat de la llavor són claus en el creixement i la seva producció"


Historicament era un producte associat a la pagesia que només es cultivava per a consum propi. Què va motivar l'augment de producció i consum?
L'any 1992 vam formar un "equip" integrat per productors de la Cooperativa de Sabadell, l'Oficina Comarcal del Vallès Occidental i l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona. Estàvem convençuts que la mongeta del ganxet era un gran producte, però calia demostrar-ho. D'aquesta manera vam iniciar una sèrie de treballs, tant de camp com de laboratori, per definir les formes, textures i qualitats organolèptiques. Ben aviat els consells comarcals del Vallès Occidental, Oriental i el Maresme l'hi van atorgar la "Denominació Comarcal de Productes Alimentaris". L'obtenció d'aquesta distinció va ser el tret de sortida a un llarg camí cap a la consolidació de la mongeta del ganxet, que s'ha completat amb la difusió d'aquest producte a través de jornades gastronòmiques, restaurants, la fundació Slow Food i els mitjans de comunicació.
Actualment no es conrea a cap altre lloc al món, quines característiques té Catalunya per ser tan òptima a aquest cultiu?
Per analitzar les característiques ens hauríem de centrar a les comarques on es cultiva majoritàriament. A primera vista, el tipus de sòl fa que la pell de la mongeta sigui gairebé imperceptible. A més, el clima és clau en el seu creixement i la producció, així com la qualitat de la llavor.
Quines particularitats definirien la mongeta del ganxet?
La seva principal característica en cru és la seva forma plana i de ronyó o ganxo. Quant més grau de ganxo millor. De fet, que conegui, és l'únic llegum que porta el nom incorporat. Un cop cuita, la seva pell quasi imperceptible i la gran cremositat la fan excepcional.
Quines propietats alimentàries ofereix aquest producte?
Aquests llegums són rics en proteïnes, fibra i minerals, principalment en potassi, fòsfor, magnesi i calci. A més, la mongeta del ganxet destaca perquè té aproximadament un 5 per cent més de proteïnes que la resta de mongetes comuns, un valor que, sembla ser, la fa molt més cremosa.
La mongeta del ganxet es troba en fase de reconeixement per obtenir el distintiu de producte de Denominació d'Origen Protegida (DOP). Que significa aquest reconeixement? En quins aspectes els beneficia?
Considerem que el distintiu serà:

  • El reconeixement de totes les parts implicades a la feina feta fins avui.


  • Garantia per a la protecció del producte, ja que tenir la DOP implica vendre la mongeta del ganxet envasada i etiquetada amb el segell de control del CR. D'aquesta manera garantim la procedència i traçabilitat.


  • Donar un valor afegit al productor.

Hem de procurar que el màxim beneficiari d'una denominació d'origen sigui el productor. Si no és així no té cap sentit.

"Una mongeta mal cuita no val res"


Quines activitats organitzen des de l'Agrupació per promoure la mongeta del ganxet?
Juntament amb el Consell Regulador participem en fires com Alimentària, Bcn Degusta, Salone del Gusto, fires comarcals. A més, intentem estar presents en les degustacions locals de caire popular amb col·laboració d'ajuntaments i consells comarcals, i en qualsevol acte que ens permeti la nostra estructura. El nostre objectiu és donar a conèixer la mongeta del ganxet, i respondre tots els dubtes que tinguin els consumidors. Hem de desmitificar que la mongeta del ganxet és cara. Si tenim present que de cada quilogram se n'obtenen de 8 a 10 racions, el cost per ració és baix. Des de l'Associació també insistim molt en el tema d'una cocció acurada, ja que una mongeta mal cuita no val res.
Tradicionalment s'associen les mongetes amb la botifarra. Ens aconsella alguna altra combinació culinària amb aquest producte?
És cert que aquest llegum va molt lligat amb la botifarra, però actualment té un ventall de possibilitats increïble. Al tenir un gust molt neutre la podem combinar amb:

  • Guisats de cloïsses, tripa de bacallà, pop, sípia, peus de porc, etc...
  • Feta puré per acompanyar un guisat de caça, un carpaccio de bacallà, un xarrup amb oliva negra, amb d'altres llegums, etc..
  • Amb truita, sola, amb xoriço, botifarra, etc..
  • Servir-la freda com amanida d'estiu acompanyada de tomàquet, ceba, pebrot, bacallà esqueixat, etc...

De fet, el tractament culinari de la mongeta del ganxet està obert a la imaginació de la persona que estigui al seu davant.