ENTREVISTA A PERE GATNAU | 17/02/2010  RuralCat

Pere Gatnau Roca  "Les Jornades Tècniques de la Fira abordaran eines per fer front a la crisi"

Pere Gatnau Roca

Del 19 al 22 de març es celebra a Mollerussa la Fira Catalana de la Maquinària Agrícola (Fira de Sant Josep). En aquesta edició, la crisi econòmica centrarà les jornades tècniques, en les quals es vol donar respostes perquè els sectors agrícola, ramader i industrial s'hi puguin adaptar amb èxit. Pere Gatnau Roca, director de la Fira, ha parlat amb RuralCat per avançar les novetats que trobaran els assistents.
Amb la d'enguany s'arriba a la 137ª edició de la Fira de Sant Josep. Com va començar i en què s'ha convertit la Fira al llarg de la seva història?
La Fira de Sant Josep va néixer l'any 1872 com a fira de bestiar. Després, els temps van canviar i la mecanització va arribar al camp. A conseqüència d'aquests canvis, l'any 1950 es va iniciar un seguit d'Exhibicions de Maquinària Agrícola i Ramadera. Més tard, cap als anys 60, es va donar un creixement espectacular de la Fira de Sant Josep donant pas a la Fira que avui coneixem. D'altra banda, l'any 1980 es va encetar una nova línia dirigida a la formació dels pagesos, ramaders i industrials amb l'oferta de jornades i conferències sobre temes relacionats amb els diferents sectors. També als anys 80 s'introdueixen nous sectors a la fira com és el cas de la I Mostra d'Automoció l'any 1981. Actualment el certamen té una ocupació neta de gairebé 30.000 m², la qual cosa significa una superfície total de més de 70.000 m², dels quals més de 7.000 són coberts.
Quines són les principals novetats en la present edició?
Podríem parlar d'unes novetats de cara a millorar el servei que es dóna des de l'organització i pel que fa al tema de qualitat. En aquest sentit, des de Fira de Mollerussa s'ha ofert enguany a l'expositor la possibilitat de contractar una assegurança addicional que cobriria els costos pagats a Fira de Mollerussa en el cas que el certamen hagués de ser suspès per causes climatològiques. Altra de les novetats d'enguany serà l'ampliació del servei de pàrking amb un total de 750 places. Per altra banda, s'ha de remarcar també la visita programada a la Fira de Sant Josep per part d'enginyers cubans amb l'objectiu d'afavorir l'intercanvi comercial entre empreses catalanes de Maquinària Agrícola i les principals empreses importadores de Cuba. La presència a la Fira de Sant Josep d'aquests enginyers té com a precedent una entrevista, el passat mes de febrer, de vuit empreses catalanes amb el viceministre d'Agricultura d'aquell país, Juan Pérez Lamas, durant la qual es va constatar la necessitat que té Cuba de mecanitzar tot el seu camp.
 

"Un 88 per cent d'expositors procedeixen de Catalunya, un 11 per cent d'altres punts de l'Estat i l'1 per cent restant és de procedència estrangera"



Què troba el visitant que visita la Fira?
La Fira de Sant Josep és una fira multisectorial de caràcter eminentment agrícola on es poden veure les principals novetats i tendències que afecten a l'agricultura i la ramaderia. El certamen és un clar referent i una cita obligada per als professionals. D'altra banda, la fira té unes dimensions importants (gairebé quatre quilòmetres) per la qual cosa el visitant pot triar allò que més l'interessi o bé anar passejant-se pel Recinte i gaudir de l'exposició.
Hi ha bona representació d'expositors catalans? I de la resta de l'estat?
La Fira de Sant Josep està reconeguda com la Fira Catalana de la Maquinària Agrícola i d'àmbit internacional a efectes duaners. Pel que fa a enguany un 88 per cent d'expositors procedeixen de Catalunya, un 11 per cent d'altres punts de l'Estat i l'1 per cent restant és de procedència estrangera, concretament de França.
 

"Alguns dels temes de les jornades seran les eines en front de la crisi, nous reptes i noves oportunitats per a l'empresa agrària, i la incertesa del mercat dels cereals."



Una de les activitats que es desenvolupen durant la fira és el Concurs de maquinària agrícola i ramadera. Quines són les tendències en aquest certamen?
Aquest concurs té com a objectiu destacar i reconèixer les novetats tècniques exposades així com facilitar la seva divulgació en el sector agrari. Em consta que enguany hi ha candidatures molt diverses, des de programes informàtics fins a propostes que tenen com a objectiu millorar les instal·lacions ramaderes o facilitar i agilitzar la feina de l'agricultor.
Quins són els temes que es tractaran principalment a les jornades tècniques que es realitzaran durant a la Fira?
Com no podia ser d'una altra manera, la actual situació econòmica està present també a les Jornades Tècniques, abordant arguments de molta actualitat i d'una gran utilitat i interès com poden ser les eines en front de la crisi, nous reptes, noves oportunitats per a l'empresa agrària o la incertesa del mercat de cereals. En total es faran 15 jornades tècniques entre els dies 17 i 21 de març.
En què consisteix la Borsa Interpirenenca de Cereals que es durà a terme en el marc de la Fira de Sant Josep?
La Borsa Interpirinenca de Cereals enguany celebrarà la seva vuitena edició. L'any passat, aquesta trobada va aplegar més de 300 persones procedents de l'Estat espanyol, França, Portugal, Itàlia i Bèlgica, sent el nombre més important de la regió francesa d'Aquitània i de Catalunya. La Borsa és el punt idoni per copsar la situació del sector i realitzar de forma directa transaccions econòmiques entre els diferents agents que intervenen en aquest mercat.

Informació relacionada